In een interview met de NOS, laat KNVB-voorzitter Just Spee zich uit over hoe nu verder met het seizoen 19/20. Het wordt duidelijk dat Spee het antwoord op die vraag ook niet heeft. Begrijpelijk, want niemand heeft dat antwoord. Spee heeft allerlei scenario’s: (1) uitspelen met publiek; (2) uitspelen (gedeeltelijk) zonder publiek; (3) sportieve beslissingen bewerkstelligen via een verkort alternatief programma; (4) het seizoen 19/20 afblazen.


De bovenstaande scenario’s zijn gerangschikt naar voorkeur, maar de haalbaarheid hangt af van het moment waarop het betaald voetbal kan herstarten. Laten we eens terugredeneren van 30 juni 2020, de uiterste datum waarop het seizoen 19/20 afgewerkt moet zijn, omdat die dag de spelerscontracten aflopen.

Op 30 juni moeten de playoffs dus zijn afgelopen. De langste playoffs (die beslissen over promotie/degradatie) gaan over zes wedstrijden. Speel twee duels per week en die playoffs gaan minimaal drie weken duren.

Daarvoor moeten de ere- en eerste divisie worden afgerond. Zowel de ere- als de eerste divisie hebben nog negen speelrondes af te werken. Dat gaat dus minimaal vier en een halve week duren.

In totaal heb je dus minimaal zeven en een halve week nodig om het voetbalseizoen in zijn geheel uit te spelen. Tellen we terug van 30 juni, dan moet je de competitie dus uiterlijk in het weekeinde van 9/10 mei hervatten.

De KNVB heeft ook al aangegeven dat er een voorbereiding zal komen op de herstart van de competitie. Zo’n voorbereiding zal toch minstens twee weken duren, waardoor de clubs uiterlijk in het weekeinde van 25/26 april de training moeten hervatten.

Dat is vandaag minder dan vijf weken weg. We gaan ervan uit dat het normale leven pas weer op gang komt als dit virus enige tijd onder controle is. Gesteld dat Nederland tegen die tijd nog zin heeft aan voetbal (ook niet zeker), gaat dit allemaal lukken binnen vijf weken? Zeg het maar.

Zo nee, dan kan er een streep door scenario’s (1) en (2). Scenario (3) lijkt ons een doos van Pandora, waar je wel heel voorzichtig mee moet zijn en dan kom je al snel uit bij scenario (4).