De vrije dagen zijn voorbij, Driekoningen komt eraan en we gaan over tot de orde van de dag. Maar in januari is er maar één orde: de orde van de transfermarkt. Ook voor Fortuna, dat in januari moet proberen haar selectie op orde te krijgen. Na een teleurstellende eerste seizoenshelft moet de club alle zeilen bijzetten om ook volgend seizoen in de Eredivisie uit te komen…


Het is december, Kerstmis is niet meer veraf. Voor de regionale radio- en TV-zender L1 traditioneel het moment om de bestuurders van de vier Limburgse betaald voetbalclubs bijeen te brengen en de stand van zaken van allevier de clubs door te nemen.

Ook Ivo Pfennings, Algemeen Directeur van Fortuna Sittard, komt aan het woord. Pfennings schetst een reëel beeld van de staat waarin Fortuna verkeert. Minder budget en kiezen voor een sterk basiselftal met als gevolg dat de reservebank iets minder goed bezet is. En als je te kampen krijgt met uiteenlopend malheur, dan kan het gebeuren dat je jezelf in de winterstop terugvindt op de 17e plek.

Plek 17 en 18 betekenen Keuken Kampioen Divisie seizoen 22/23, maar zo ver is het nog niet. Er zijn nog 16 duels te spelen. 16 duels waarin aanmerkelijk méér punten moeten worden gehaald dan in de 18 duels die inmiddels gespeeld zijn.


De afgelopen maanden is er iets minder vaak naar Teletekst-pagina 819 gekeken

Januari is traditioneel de maand waarin scheve situaties kunnen worden rechtgezet. En dat gaat Fortuna trachten te doen. Tijdens het L1 ‘Voorzittersdiner’ ontvouwt Pfennings al enkele van Fortuna’s plannen. In principe wilt Fortuna twee nieuwe spelers aan haar selectie toevoegen: een spits en een flankaanvaller. Mogelijk dat het lukt nog een derde speler binnen te halen, maar daar rekent Pfennings niet al te zeer op. Mocht dat lukken, dan zal dat in de categorie ‘buitenkansje’ vallen.

Maar als er spelers bijkomen, dan gaan er toch ook spelers weg? En inderdaad, dat is het geval. Vlak voor Kerstmis heeft de club Emil Hansson en Bassala Sambou laten weten dat beide aanvallers op zoek mogen naar speeltijd elders.

Voor wat betreft Sambou zal het dan gaan om een definitief afscheid, aangezien zijn contract na dit seizoen afloopt. Hansson daarentegen heeft nog een doorlopend contract en hij kan natuurlijk ook verhuurd worden, waardoor hij slechts tijdelijk afscheid neemt.

Het is duidelijk ‘wat’ de club wilt, maar ook over het ‘hoe’ schept de club duidelijkheid in de persoon van Technisch Manager Sjoerd Ars. In gesprek met het regionale nieuwsmedium REGIO8 schetst de Achterhoeker een beeld van de manier waarop Fortuna haar scouting bedrijft.

Fortuna werkt samen met mede-eigenaar Azerion aan een systeem waarin scoutinggegevens kunnen worden opgeslagen zodat Fortuna deze op een handzame manier kan gebruiken bij het selecteren van potentiële aanwinsten. Daarnaast heeft de club een netwerk met jonge data- en videoscouts om zich heen verzameld zodat de club op die manier mogelijk interessante spelers kan opsporen. Dat belooft veel goeds!

Als de club zich aan haar voornemens houdt, dan gaan we een rustige periode tegemoet. Maar dat kan schijn zijn. Want precies één jaar geleden stonden we ook aan de vooravond van een rustige wintermercato. Het resultaat? De club trok Dimitris Emmanouilidis, Dario van den Buijs, Leroy George, Mickaël Tirpan en Thibaud Verlinden aan, terwijl Grégoire Amiot en Veron Parkes terugkeerden van een verhuurperiode.

Daar stond een vertrek van Adnan Ugur, Jarosław Jach, Jorrit Smeets, Djibril Dianessy en Branislav Niňaj tegenover.

En vraag je je af hoe lang het nog duurt tot 31 januari 23.59 uur, als de Nederlandse transfermarkt sluit? Kijk dan gewoon op onze homepage, waar je kunt zien hoe lang Fortuna nog heeft om zaken te doen!


It’s the final countdown!

Blijft het rustig of krijgen we een herhaling van 2021? Over een kleine maand weten we meer!

Michel Hennen