Het is bijna Kerstmis en dat is vaak een tijd om je te bezinnen over het afgelopen jaar. Met 2022 in zicht is het openen van het transferdagboek aanstaande.

Maar daar wacht Fortuna niet op, want inmiddels is duidelijk dat aanvallers Bassala Sambou en Emil Hansson mogen uitkijken naar een andere club. Beide spelers zijn volledig buiten beeld geraakt en daar gaat volgens de club weinig aan veranderen. Tijd dus om andere oorden op te zoeken, waar beide spelers wel kans op speeltijd hebben. Het vertrek van beide spelers geeft Fortuna de financiële ademruimte zich te versterken op diezelfde posities: in de aanval.

Dat Sambou een dergelijke boodschap krijgt is net vreemd. De aanvaller kwam met hoge verwachtingen naar Sittard-Geleen, maar bleek al snel moeite te hebben zich aan te passen aan het niveau van de Eredivisie.

Tijdens Sambou’s eerste seizoen komt de aanvaller nog wel tot 25 optredens, maar drie doelpunten (waarvan één in de beker) is veel te weinig voor een centrumspits. Tijdens zijn tweede seizoen wordt Sambou verhuurd aan het Deense Randers FC, maar na afloop van de verhuurperiode lichten de Denen de optie die ze op hem hebben niet. Sambou keert terug naar Fortuna, waar hij nog een contract heeft voor het huidige seizoen.


Bassala Sambou in betere tijden

Aanvankelijk lijken Sambou’s kansen gekeerd. Trainer Sjors Ultee verklaart zelfs dat ‘een heel andere Sambou is teruggekeerd bij Fortuna’, maar stelt dat beeld later weer bij. Hij mag een enkele keer invallen als diepe spits, maar overtuigt nooit. Tot dusver speelde Sambou 38 duels voor Fortuna (33 in competitieverband, 5 bekerduels) en kwam daarin tot slechts drie doelpunten.

Ook de dagen van Emil Hansson bij Fortuna lijken geteld. In de zomer van 2020 tekent Hansson een vierjarig contract bij Fortuna. De dan 21-jarige linker vleugelaanvaller komt over van Hannover ’96 en moet de belofte waarmaken die Hannover ’96 en eerder Feyenoord in hem zagen.

Dat lukt Hansson maar gedeeltelijk tijdens afgelopen seizoen. Hansson komt geregeld in actie voor Fortuna, maar is vooral een ideale 12e of 13e man. Na de winterstop raakt Hansson zijn basisplek kwijt aan Mats Seuntjens en dat is dit seizoen niet anders.

Hansson kwam tot dusverre 47 maal (43 competitieduels, 4 bekerduels) in actie voor Fortuna en wist daarin tweemaal het net te vinden.

Bron: Dagblad de Limburger