Liverpool FC betaalt 84 miljoen euro voor een Nederlandse centrale verdediger. Hoeveel zouden ze hebben willen betalen voor een Nederlandse centrale verdediger uit Nieuwstadt? Daar komen we nooit achter, maar één ding is zeker: de transfermarkt opent over een paar dagen. Hoe staan de zaken er voor bij Fortuna Sittard?


­­­­We vermoeden dat één van de uitgangspunten van de frisse wind die waait bij Fortuna Sittard is dat spelers met meerwaarde bij voorkeur niet gratis de deur uitlopen. Perr Schuurs was daar een mooi voorbeeld van, wiens contract Fortuna nog openbrak voordat hij in Amsterdam tekende.

Als we het allemaal goed hebben bijgehouden, ziet de contractsituatie van de spelers met een profcontract er bij Fortuna als volgt uit*:

Contract tot 30 juni 2021: Ufukcan Engin.

Contract tot 30 juni 2020: Wessel Dammers, André Vidigal en Mickaël Malsa.

Contract tot 30 juni 2019: Christopher Braun, Clint Essers (optie tot 30 juni 2020), Kai Heerings, Marco Ospitalieri, Lisandro Semedo, Jorrit Smeets en Finn Stokkers.

Contract tot 30 juni 2018: Stefan Askovski, Djibril Dianessy (optie tot 30 juni 2019), Lars Hutten, Aykut Özer, Dries Saddiki, Miguel Santos, Perr Schuurs (gehuurd), Gavin Vlijter.

De laatste groep is dus—met uitzondering van Schuurs—de interessante groep. Gebeurt er tussen nu en het einde van het seizoen niets, dan kunnen deze spelers Fortuna Sittard op het einde van het seizoen transfervrij verlaten. Wil Fortuna Sittard met één of meer van deze spelers verder volgend seizoen, maar de betreffende speler wil geen nieuw contract tekenen, dan is komende maand Fortuna’s laatste kans om de speler te verkopen voor een transfersom die groter is dan nul euro.

We verwachten dat Fortuna binnenkort de optie in het contract van Dianessy licht, waardoor hij in ieder geval tot 30 juni 2019 vastligt. We vermoeden ook dat Fortuna verder wil met Stefan Askovski en Dries Saddiki. Het zou ons ook niet verbazen als er interesse is van andere clubs voor beide spelers (zeker Askovski). Kortom, we vermoeden dat Fortuna vrij snel rond de tafel gaat zitten met beide spelers.

Wat betreft Lars Hutten, Miguel Santos en Aykut Özer lijkt er minder haast geboden. Wil Fortuna verder met deze spelers komend seizoen? In het geval van Gavin Vlijter vermoeden we dat Fortuna eerst wil afwachten of hij op niveau terugkomt, vooraleer een beslissing te nemen over contractverlenging.

In principe zijn dit keuzes die directeur voetbal Mustafa Aztopal moet maken, maar het ligt voor de hand dat ook de mening van de trainer een rol zal spelen. Ook daar moet Fortuna een beslissing nemen. Sunday Oliseh en zijn assistenten Alexander Voigt en Sieb Dijkstra hebben aflopende contracten deze zomer. Wil Fortuna verder met Oliseh? En zo ja, wil Oliseh verder in Sittard-Geleen? We vermoeden dat we ook op die vragen de komende maand een antwoord krijgen.

En dan bestaat natuurlijk nog de mogelijkheid dat Fortuna zelf actief wordt op de transfermarkt om de selectie te versterken of—in het geval iemand tussentijds vertrekt—aan te vullen. De doelstelling voor het seizoen is al bereikt, dus wat dat betreft is er geen noodzaak tot versterking. Wellicht wel als Fortuna zijn sportieve doelstelling bijstelt, maar is daar financiële ruimte voor? Isitan Gün weet wat verantwoord is, dus voor Opgenoord-praktijken zijn we niet bang.

Riccardo Welters