Niet dat ook maar één ervaren en weldenkende Fortunasupporter vandaag de dag nog maar de illusie pleegt te koesteren op een positief resultaat in een (uit)wedstrijd. Maar het laatste wat je als Fortunees en liefhebber moet gaan verliezen in de huidige situatie, is hoop. Hetgeen we vandaag weer voorgeschoteld kregen, maakte zelfs dat tot een allesbehalve consistente opgave. Maar hoop is er blijkbaar nog, getuige de goede bezetting van het uitvak.


14 December2007

Fortuna nu ook op Rekerlijst in steeds slechtere papieren

TOP Oss 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 76. De Groot 1-0; 91. Kazlauskas 2-0.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, El Hammouchi, E. Guvenc (78. Derksen), Van den Ouweland (87. Schreurs), Heinrichs (78. Jacobs), Boymans
Toeschouwers: 2.058
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): Van den Ouweland
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 14 december 2007: TOP Oss-Fortuna. Ik mag nog wel eens improviseren bij de voorbereiding op en het tot stand komen van het wedstrijdverslag, zo dus ook vandaag. Startplaats van vandaag was namelijk Dordrecht, alwaar ik kortstondig verbleef vanwege familiebezoek. Omdat ik niet wist hoe ik de verkeerssituatie vanuit die richting zou moeten inschatten, vertrokken mijn vriendin en ik dan ook maar extra vroeg. Dusdanig dat we omstreeks 19.05u in Oss op de Mondriaanlaan bij het TOP Oss Stadion arriveren. Ja, een andere naam heeft het onderkomen van onze gastheren van vandaag niet. In de seizoengids van VI lezen we bovendien dat het stadion in de nabije toekomst verder gemoderniseerd zal worden en dat er op een kunstgrasondergrond zal gebald gaan worden. Daar ben ik – op dat vlak waarschijnlijk redelijk behoudend van aard – niet zo’n fanatiek voorstander van. Gras moet je kunnen ruiken en dat is in de meest primaire zin niet het geval bij de artificiële variant ervan.

Als je het overigens over TOP Oss hebt, kun je in eerste aanleg volstaan met het noemen van één naam, die van Dik Heesen. De naar hevige corpulentie neigende man is niet alleen oud-speler van de club, maar bekleedde ook diverse funkties binnen het kader, variërend van manager tot momenteel assistent-trainer. Als speler was Heesen overigens een exponent van de net-nietgeneratie die de Olympische Spelen in 1992 misliep door een trieste thuisnederlaag in een play off met Australië. Maar Heesen is meer voor TOP Oss. Al jaren is hij met zijn bedrijf hoofdsponsor en gezien zijn diversiteit aan inzet voor de club, ben je welhaast geneigd te zeggen: “Deze club wordt mogelijk gemaakt door Heesen (Yachts)”.

Bij TOP Oss lopen er ook nog wel een links naar Fortuna. Uiteraard door de steeds aanwezige Hans “King Hans” de Koning. Uiteraard is ook vandaag weer uit de Nachwuchs van Nieuwenhagen de onvermijdbare modelprof Davy “Das Schwein” Zafarin van de partij. Hij zal vandaag niet te klagen hebben over gebrek aan aandacht vanuit Sittard-Geleense alsook Bornse- en andere rangen van Fortunasignatuur. En last but not least is ook Charles Kazlauskas weer van de partij, zolang de Vreemdelingenpolitie niet weer gaat lopen zeiken over zijn werkvergunning in het Koninkrijk der Nederlanden. Kazlauskas kennen we nog als een robuuste verdediger die uitstekend kon koppen en beschikte over grote sociale vaardigheden en een prima wedstrijdinstelling. In de onlangs op trieste wijze verloren thuiswedstrijd tegen TOP Oss bleek King Hans de Amerikaan echter te hebben omgeturnd in een soort kanthalf met veel diepgang. Met veel zelfovertuiging en dito zelfvertrouwen kun je ook in 2007 nog een heel eind komen in de voetballerij. En laten dat nu juist de ingrediënten zijn die het huidige Fortuna ogenschijnlijk ontbeert. Bij Fortuna heeft alleen Zarko Grabovac een verleden bij TOP Oss, zij het dat hij er niet wist door te breken.

Bij Fortuna is er geen enkele wijziging in de basiself vergeleken met de laatste competitiewedstrijd, dus daaraan hoeven we verder ook geen aandacht meer te besteden. Topscorer Florencio Cornelia is nog steeds zondig verklaard en moet dientengevolge nog luttele strafregels “mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa” schrijven in opdracht van trainer Wisman. Als ook de scheidsrechter met een Limburgse achtergrond en noordelijke naam Wiedemeijer ten tonele is verschenen, zijn we gereed voor een volgend partijtje ballen.

Over de eerste helft kunnen we heel erg kort zijn. Het niveau is van beide kanten allerbelabberst en het is koud. En vooral erg koud aan mijn vingers door de temperatuur die onder het vriespunt is gedaald. En dienindachtig ben ik dan ook erg blij dat ik niet veel hoef te schrijven. Fortuna komt tot 2 vermeldbare feiten. En zowaar beide keren via de “Beer van Born” (Onze webmaster in den verre moet immers ook wel eens gepaaid worden), onze Benjamin Ruud Boymans. Eerst weet hij in het strafschopgebeid een bal keurig aan te nemen en vervolgens met de linker langszij tegenstander Leon van Dalen op het doel van Wilko de Vogt te schieten, maar helaas in de handen van laatstgenoemde. De tweede keer verschijnt hij in een redelijke positie voor het doel van De Vogt. Maar in plaats van de bal voor te zetten op een medespeler, ramt hij uit een zeer moeilijke hoek onbesuisd op doel en ziet hij zijn poging aan de andere kant van het veld over de zijlijn eindigen. TOP Oss houdt het bij een poging van Kazlauskas die ergens in het struikgewas van wat eens een tribune was achter het doel van Christianen belandt.

De meest opmerkelijke quote komt er echter uit de mond van Waldorf: “Vroeger speelden we totaalvoetbal, nu spelen we totaal geen voetbal”. Heel droog gesteld, maar er is geen speld tussen te krijgen.Vandaag weer een diskwalificatie in het kader van de Goodyear Commissie. Ondergetekende liet de eer aan zich voorbijgaan wegens het zich tegoed te hebben gedaan aan een uitstekend Antilliaans gerecht. Aldus betrad De Waarnemer dan maar het strijdperk. Maar toen deze nul op het rekest kreeg op zijn verzoek om een warme hap, was het pleit dan ook snel beslecht.

Als de spelers klaar staan voor de tweede helft, zien we dat King Hans middenvelder Rosalia heeft geofferd voor verdediger Yvo van Engelen. Yvo is de zoon van vader Ton en die speelde in zijn aktieve loopbaan als doelman voor o.a. PSV, Go Ahead Eagles en Feyenoord en is momenteel vooral bekend als de verzorger van de professionele wielrenners van Rabobank. Maar een verdediger voor een middenvelder? Weer een taktisch rookgordijn van King Hans? We zullen het snel gaan zien. Kazlauskas schuift weer door naar het middenveld en zal daar van zich doen spreken. We zijn een minuut of 7 ver als de ook vandaag weer hoogst irritante zuiger en tevens ook weer uitblinkend in het maken van heel geniepige overtredingen Quekel plotseling door de buitenspelval glipt en Christianen kansloos laat met een afgemeten lob. Vrijwel iedereen telt het doelpunt, maar gelukkig gaat de bal op het laatste moment net naast het lege doel.

Fortuna pikt deze waarschuwing op en heeft zowaar een periode het betere van het spel. Het goed bezette uitvak (92 inzittenden, minus undercover- en dienstdoende stewards) laat zich vocaal opmerken en ook op het veld wordt er een versnelling of 2 bijgeschakeld. Er zijn wat halve kansjes – niet meer, niet minder – voor Van den Ouweland en Boymans en een schot uit de tweede lijn van aanvoerder Joep Op den Kamp, maar De Vogt komt niet in enige vorm van verlegenheid. De afronding is te gehaast of te onnauwkeurig.

Aan de overkant krijgt Quekel zijn tweede 100% kans, maar nu is Christianen wel op zijn plaats. Op een dik kwartier van het einde soleert Emmo Guvenc voor het eerst met succes, De Vogt staat vast, maar het schot van Emmo gaat naast zijn doel. De bedoelingen van King Hans zijn inmiddels duidelijk geworden: Wachten op de bij Fortuna haast onvermijdelijke dodelijke fout. En zijn geduld (of inzicht) wordt beloond als Van Engelen collega-invaller De Groot bedient met een afgemeten voorzet en laatstgenoemde via de binnenkant van de paal binnen kopt, 1-0. Prompt lijkt Wisman alle schroom van zich af te gooien. Maar het is niet de door vrijwel iedereen verwachte alsook gehoopte Danny Schreurs die mag invallen, maar wel onze golden oldies Derksen en de Parel van de Parkstad Jacobs. De met een hardnekkige vormcrisis kampende Heinrichs vergezeld door Emmo Guvenc mogen de plaat poetsen.

Even later mag Schreurs dan eindelijk aan de bak voor de vandaag hard werkende maar weinig renderende Van den Ouweland. Danny krijgt zowaar nog De Vogt in aktie met een afgemeten schot, maar ook hij zal in de hem gegunde en veel te korte speeltijd geen doel weten te treffen. Zowaar Charles Kazlauskas beslist aan de overkant en diep in blessuretijd de wedstrijd door de onnodig uitgekomen Christianen met een lob te passeren en de bal in het lege doel te koppen, 2-0.

Het uitvak kotst zijn gal over Ad Interim Directeur Hans Erkens die naar verluid vakkundig de club kapot maakt. Wie helemaal kapot zit, is Nico Vanek. Onze nooit aflatende Duitse krachtpatser weet niet meer waar hij het moet zoeken en blijft minutenlang alleen achter op het veld.

We zijn weer een illusie armer en een ervaring rijker, zoals zo vaak. Maar niet alleen dat. Er is ook zoiets als het Plan Reker en dat behelst dat de 6 op verschillende criteria slechtst scorende Eerstedivisionisten met ingang van het seizoen 2009-2010 het betaald voetbal dienen te verlaten. In dit kader is op prestatieve gronden Fortuna in ieder geval ook hard op weg om het loodje te leggen. Jo en Sjra hoeven dus de stekker er niet uit te trekken, Fortuna verscheidt wel op natuurlijke wijze als deze trend zich zo doorzet. Misschien wel de meest acceptabele oplossing.

Het seizoen 2007-2008 lijkt weer als slotlicht afgesloten te worden. Trainer Wisman weigert in ieder geval ook vandaag oppercolumnist Willy Dullens te pleasen door de immer gevaarlijke supersub Danny Schreurs niet meer speeltijd dan een handvol minuten te gunnen. En aangezien Jacobs volstrekt het noorden kwijt is, Olondo geblesseerd, Derksen uit vorm en topscorer Cornelia disciplinair gestraft, lijkt Schreurs dan ook stilaan de enige die iets extra’s zou kunnen brengen in aanvallend opzicht. Het lijkt er dan ook steeds meer op, overigens zou ik het persoonlijk betreuren, dat Wisman alle kruit heeft verschoten en zich geen raad meer weet.

De avond krijgt echter een merkwaardig slot als iedereen in de auto zit en wacht op het omhoog gaan van de slagboom die het uitvak van de bewoonde wereld afsluit. Plots naderen twee jeudige Fortunezen mijn bolide. Ik open mijn raam en zij vragen of ze mogen meerijden, aangezien de politie hen weigert te voet te laten vertrekken naar het treinstation wegens de dreiging van een op een confrontatie wachtende Ossche harde kern. In de geest van de eeuwige Kerstgedachte vinden de 2 in mij hun barmhartige Samaritaan en ik zal hen vervoeren tot in Roermond. Gelukkig dacht de politie mee in het belang van OV-kaartreizigers Bart en Boris en liet hen dus letterlijk in de vrieskou staan. Een aktie waaraan Jan Marijnissen uit Oss zich kapot zou hebben geërgerd. Gelukkig zullen we onder het huidige Christen-democratisch bewind allemaal nog lang, gelukkig en vooral fatsoenlijk en veilig verder leven.

Gegroet,

TMD