Maandag 6 februari: Fortuna-TOP Oss . Waar de wedstrijd afgelopen vrijdag niet kon doorgaan vanwege het feit dat de in onbruik geraakte veldverwarming niet tijdig op het juiste werkingsniveau gebracht werd om de vorst in de grasmat te lijf te gaan, is men er nu wel in geslaagd het veld voldoende te conditioneren.


6 Februari 2006

Aan elke reeks komt een einde

Fortuna Sittard 2 TOP Oss 1
Doelpuntenmakers: 16. Van Galen 0-1; 27. Daemen 1-1; 70. Taiwo 2-1
Opstelling: Budziak, Simone, Akerboom, Dassen, Hermans, Daemen, Van Driel, Garritsen (88. E. Guvenc), Daumantas, Moutawakil (64. Grabovac), Taiwo (82. Op den Kamp).
Toeschouwers: 1.851
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Met de lichamelijke conditie van ondergetekende is het daarentegen niet best gesteld. Ik ben ten prooi gevallen aan een behoorlijke verkoudheid. Tegen goedbedoelde adviezen in, ben ik toch maar onversaagd richting het Sittardse getrokken, benieuwd naar wat vandaag allemaal ons pad gaat kruisen. Na meer dan een jaar verstoken te zijn gebleven van dergelijk ongerief, was één simpele carnavaleske uitspanning er teveel aan. Ik had het kunnen weten. Maar het is slechts bijzaak. Waar in den lande de politieke degens stevig gekruist werden in de Uruzgan-kwestie, staat er op lokaal niveau over enkele weken ook een en ander op het spel. Om exact te zijn op 7 maart a.s. vinden namelijk de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. Ik nam de proef op de som en ging ook maar eens de stemwijzer invullen. Hoewel de uitslag in mijn geval van nul en generlei waarde in relatie tot de uitslag van 7 maart, daar ik geen ingezetene ben van Sittard-Geleen-Born, wil ik u desondanks mijn uitslag niet onthouden. Voor de insider misschien geen verrassing, maar ik kwam dus uit bij de Stadspartij Burgerbelangen van lijsttrekker Ton Raven. Een natuurlijk hele kosjere keuze, want was het niet uiteindelijk mede de Stadspartij Burgerbelangen die de stemming een jaar geleden ten gunste van Fortuna deed doorslaan? Op het politieke hoofdstuk zal ik straks nog (kort) terugkomen.

Vandaag wordt er vooral gevoetbald. En hoewel slechts weinige getrouwen, een kleine 2.000 in aantal, zich de moeite hebben getroost om plaats te nemen op de tribunes, staat er toch wat op het spel. Zoals gebruikelijk de winst. Nu is dat voor de Fortunezen al een hele tijd niet meer zo heel gebruikelijk. Maar de tegenstander van vandaag heet TOP Oss en doorheen TOP Oss en Fortuna lopen meerdere rode draden. Zo hebben Charley Kazlauskas, Mischa Rook en nog een speler van wie ik me de naam niet meer kan herinneren het groen-geel gedragen. Aan onze zijde geldt dat Guido Budziak en Zarko Grabovac voor TOP Oss uitkwamen.


Twee oude bekenden keren terug in Sittard

Maar het meest in het oog springt natuurlijk de naam van de trainer van de gasten: Hans de Koning, oftewel King Hans. De Koning was 4 jaar in Sittardse dienst, toen hij er genoeg van had en gepokt, gemazeld en als mens tekort gedaan zijn valies pakte en uit Sittard vertrok. Door een ziekte verdween bij enige tijd van het toneel, maar als interim-trainer/coach van FC Dordrecht maakte hij met gematigd succes zijn heropwachting, om aan het begin van het huidige seizoen in dienst te treden van TOP Oss. En dat bleef niet onopgemerkt, want met enkele kleine omzettingen en de komst van met name Kazlauskas en de ervaren Martijn van Galen slaagde De Koning om van een zooitje ongeregeld een gevreesde tegenstander te maken. Dusdanig dat TOP Oss zich middels de winst in de derde periode al heeft verzekerd van een verlenging van het seizoen. Een prestatie die er mag zijn, want nooit eerder behaalde TOP ook maar een platte prijs in het betaalde voetbal. Het zij De Koning gegund.

En is het misschien wel een teken aan de wand dat hij er bij ons niet in slaagde om zelfs maar in buurt van een prijs te komen en wel met spelers die ofwel nergens meer een contract kregen of als lastig te boek staan. Goed, daar mogen bepaalde mensen eens wat dieper over nadenken.Hoewel het vandaag niet meer vriest, is het uiteraard weer steenkoud op de tribune. Uiteraard is de beruchte valwind hier weer debet aan. Ik ben dan ook hooglijk benieuwd of de gebakken lucht van iets wat als Città Plaza te boek staat het zal winnen van de valwind.

Inmiddels heeft scheidsrechter Pol van Boekel de partij in gang gezet. Fortuna doet het vandaag zonder de geschorsten Van Barneveld en Mészáros en de aan de (lichte?) lies geblesseerde Lord. Simone en Daumantas nemen de plaats van de twee eerstgenoemden in en completeren de basiself. En die elf doen het zeker niet slecht, tot aan minuut 16. Dan mag TOP Oss-aanvoerder Van der Sloot een vrije trap nemen vanaf rechts. Hij legt de bal met zijn fluwelen linker keurig op de punt van het 5-meter gebied en niemand minder dan Van Galen kan ongehinderd TOP Oss op voorsprong koppen, 1-0. De Fortunezen maken hun faam als meest gepasseerde ploeg in de Gouden Gids Divisie weer volledig waar door uitgerekend de met het hoofd meest gevaarlijke speler van tegenstander een kans op een presenteerblaadje te bieden. Ik kan me voorstellen dat trainer Dekker nu even alle tactische bespiegeling met een zwierige zwaai de gracht inwerkt.


TOP schuwt het betere duw- en trekwerk niet…

Vervolgens gaat TOP Oss rustig en zonder enige dominantie de wedstrijd controleren. Kom op heren Fortunezen, tegen deze (uitgespeelde) tegenstander moet toch echt meer te behalen zijn! En dat meer komt er zowaar. Simone versnelt en breekt door op rechts. Vanaf de achterlijn zet hij laag voor en met een uiterste inspanning tikt de vrijstaande Tommie Daemen de gelijkmaker achter De Vogt.


Daemen brengt ons langszij!

Vanaf dat moment groeit blijkbaar bij Fortuna het besef dat deze tegenstander te pakken is. Koen Garritsen mag op rechts een vrije trap nemen en die zijn vaak gevaarlijk. Zo ook nu, want nota bene de meeverdedigende Van Galen tikt de bal bijna in eigen doel. En even later komt Fortuna zelfs bijna op voorsprong als De Vogt een schot van Taiwo lost. Daumantas lijkt te kunnen intikken, maar Rook duwt onze Litouwse Belg tegen de zoden. Het mag allemaal van de overigens zeer correct leidende Van Boekel.


En nu schuwt Fortuna het betere duw- en trekwerk niet!

Aan de overkant krijgt TOP Oss nog een joekel van een kans. Een mooie 1-2 van Van der Sloot en Van Galen is een aantal Fortunezen te machtig. Van der Sloot komt vrij voor de uitlopende Budziak, maar zijn afwerking is slecht en recht op Budziak af. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat Budziak hier juist timede. We gaan de rust in met een gelijke stand, dat is al een redelijke basis.

Speaker Maurice Gorrisen maakt in de rust aankondiging van het feit dat er een gelimiteerde (voor)verkoop is van toegangsbewijzen voor Fortunasupporters voor het treffen in Maastricht. De KNVB heeft de wonderlijke formule bedacht dat Fortunasupporters alleen op de avond van de wedstrijd, de exacte tijden zijn mij even niet bekend, aan de balie van het W&P Stadion (u leest het echt goed) een kaartje kunnen kopen voor het uitvak. De kassa’s van het uitvak van stadion De Geusselt zullen derhalve gesloten blijven. Nou ja, als het zo moet, dan maar voor alternatieven kiezen.

De tweede helft begint eigenlijk op dezelfde wijze als de eerste: Met een langdurige wapenstilstand. Fortuna doorbreekt het stilzwijgen als aanvoerder Dassen van zich doet spreken door een uit een corner afgeweken bal ineens te nemen. Een verdediger en De Vogt voorkomen erger voor de gasten. Maar dat deze waarschuwing niet loos was, blijkt als Garritsen op het middenveld de opbouw van TOP onderschept en de bal tot bij Taiwo bezorgt. Wasiu staat volkomen vrij en de weg naar het doel ligt even zo zeer volkomen open. De Vogt komt nog uitgelopen, maar met een geplaatste bal met rechts laat onze topscorer hem kansloos, 2-1, we leiden!

Voorafgaand aan het seizoen beloofde Wasiu 15 doelpunten. Et voilà, de teller staat op 14! Omdat onze topscorer een bijzonder sympathieke gast is, rekenen we nummer 15 er voor het gemak bij: Het doel is behaald! Een mens mag ook wel eens gul zijn. Maar er is meer moois op komst. Het moment van de wedstrijd. Op de rij achter mij doet iemand de gevleugelde uitspraak: “Aan elke reeks komt een einde.” Een grotere waarheid kan ik voor het moment niet bedenken. Gaat het dan toch lukken vandaag, maandag 6 februari 2006? Het antwoord is een vette “JA”! Zarko Grabovac komt in het veld voor de niet aflatend van hoogverraad – niet in het minst door de aanwezigheid van de heren Hendriks en Kuijer op de tribune  verdachte Moutawakil. En vanaf dat moment is het eigenlijk gebeurd met TOP Oss, dat het duidelijk aflegt tegen 11 Fortunezen. De gasten krijgen geen enkele kans meer. Fortuna krijgt dat wel nog via de behoorlijk spelende Simone, maar diens harde schot in het strafschopgebied wordt door De Vogt gepareerd. Na het verlossende laatste fluitje van Van Boekel overigens geen pré-Carnavaltoestanden op de tribunes, maar vooral diepe en oprechte zuchten van verlossing. De hatelijke negatieve serie is ten einde.


Van Driel is wel in voor een feestje!

Na afloop ook geen doldwaas gejuich op de persconferentie. De mooiste uitspraak komt van Hans de Koning: “Ik heb hier genoeg ellende meegemaakt, ik weet hoe mooi en verdiend deze overwinning voor jullie is.”


De N-side deint mee met Van Driel!

Fortuna zorgt overigens terloops voor een primeur, want nooit tevoren wist men een thuiswedstrijd tegen TOP Oss winnend af te sluiten. Zo ook niet in het kampioensseizoen 1994-1995. Een zekere Arie van der Padt schoot de Ossenaren destijds naar een 0-1 overwinning. De gevolgen van deze treffer zijn de vaste volger van deze website welbekend. Tot slot nog even terugkeren naar de politiek. Als ik in het Supportershome arriveer, aldaar behalve de aanwezigheid van Guido Budziak in gezelschap van vrouw/vriendin ook Superkool, Linford en een lid van de nieuwbakken partij TransparanZ. Hoewel Linford na het invullen van de stemwijzer uitkwam bij Transparanz, is hij nu ineens niet geheel overtuigd, al discussiërende met het potentiële Gemeenteraadslid. Ik ben dat wel: U kunt gerust op TransparanZ’ Peter Meijers stemmen, lijst 10 nummer 3.

Gegroet,

TMD

P.s.: Een speciaal woord van dank aan Simone van Eeno-Palmans