Voor de tweede keer dit seizoen mag ik mij weer eens tonen in mijn functie van pinchhitter. De vaste schrijver van deze rubriek is omwille van persoonlijke omstandigheden helaas verhinderd, u mag van mij aannemen dat legitieme redenen hieraan ten grondslag lagen.


23 April 2004

Fortuna gaat in slotfase ten onder tegen TOP

TOP Oss 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 11. Taihuttu 0-1; 60. Rook 1-1; 78. Guyt 2-1; 85. Guyt 3-1
Opstelling: Bertjens, Geraerts (87. T. Janssen), Akerboom, Kazlauskas, Steegs, Meszarós, Daemen, Van Barneveld, Meulenberg (67. Joosten), Taihuttu, M. Simone.
Toeschouwers: 1.738
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Aldus zette TMD rond 16.25 uur koers naar Sittard, echter allereerst moest nog een medepassagier worden opgehaald in de meest zuidwestelijke gemeente van de provincie, alwaar ook mijn domicilie gelegen is. We passeren Vinkenslag, alwaar serene rust heerst en via een sluiproute bereiken we kruispunt De Geusselt, alwaar het ook nog vrij rustig is in noordelijke richting. De bus wordt keurig op tijd bereikt, ondanks een nijpende tijdsdruk, houd ik – geheel conform regime – nog een minuutje of drie over. Echter door een file nabij Roosteren moeten we nog even wachten op enkele mensen. De bus wordt in gang gezet wanneer ook de laatsten zijn gearriveerd.

De eerste gesprekken gaan over de afzegging van Sef Vergoossen voor het trainerschap. Tsja, we hadden het kunnen weten: van iemand die geen gelegenheid onbenut laat om zich te profileren als een voorstander van FC Limburg en naar het schijnt alleen onder invloed van alcohol iets in Fortuna ziet, kun je dit verwachten. Verdomd vervelend voor technisch manager Fred van Barneveld. Zijn tijd is (deels) verspild en de club is er beschadigd vanaf gekomen in de media, als een club zonder al te veel perspectief. Een schande voor de mensen die wel alles voor Fortuna over hebben. Ook ik heb mij weer eens vergist. Vergoossen bedankt! De heenreis naar Oss verloopt verder zonder vermeldenswaardige zaken.

In het stadion van TOP Oss zien we dat Davy Bertjens en Michiel Doino aan de warming-up zijn begonnen. Bertjens neemt de plaats van de geblesseerde Rein Baart in. Tsja, blessures en Fortuna, horen nu onlosmakelijk eenmaal bij elkaar. Net als Baart kunnen ditmaal ook Georges Tychon en Jo Geerinckx op de lijst.

Bij TOP Oss ontbreken onder andere de ons welbekende François Gesthuizen en Van Staveren. Laatstgenoemde mocht zijn biezen pakken in Maastricht, had een gesprek met Fortuna, maar koos uiteindelijk voor TOP Oss, alwaar hij na dit seizoen ook weer mag vertrekken.

Inmiddels hebben TOP Oss en Fortuna alsmede het arbitrale kwartet onder leiding van scheidsrechter Janssen hun opwachting gemaakt. Bij Fortuna speelt Gino Taihuttu in plaats van Tychon en Tycho Steegs voor Geerinckx. De aanvoerder van de Ossenaren heet Mischa Rook, oud-Fortunees in donkere tijden.

Het begin van de wedstrijd is veelbelovend, beide partijen gaan voor de aanval. Van der Sloot is de eerste die Bertjens test, Davy redt bekwaam. Even later bereikt een Ossche dieptepass Zandstra (nee, geen familie van….) die vervolgens van 20 meter aanlegt, Davy Bertjens redt wederom, Laszlo Mészáros klaart in de rebound.

Even later lijkt het kwaad toch geschied na een corner, echter de arbiter keurt het doelpunt van TOP af: aanvallen van de doelman binnen het vijf-metergebied. Fortuna herpakt zich en even later is het prijs. Gino Taihuttu pikt een afgeslagen bal op en toont zijn kwaliteiten: versnelling aan de bal, tegenstander voorbij, strafschopgebied binnen en droog 0-1 binnen schieten. Over de kleine Taihuttu is de laatste tijd veel gezegd en geschreven, eindelijk laat hij zijn benen het werk doen, en met uitstekend resultaat!

De wedstrijd golft vervolgens een hele poos op en neer op het middenveld. TOP heeft een duidelijk veldoverwicht, maar Fortuna houdt zich kranig staande. En als Laszlo Mészáros aan de bal is, worden we zowaar gevaarlijk. De kleine dribbelkoning is in zijn element en verkeert dan ook in bloedvorm. Even na het half uur krijgt TOP de zoveelste corner. Van Dalen mag intikken, de bal wordt van de lijn gehaald en Guyt mist jammerlijk in de nastoot. Nog één keer worden de Ossenaren gevaarlijk voor de rust. Een 1-2 tussen Piqué en Dijk doet eerstgenoemde vrijkomen voor Bertjens. Hij kiest echter voor de korte hoek. Volgens het boekje is deze voor de doelman, Bertjens houdt zich aan het boekje. Warempel, het is rust en we staan voor in een uitwedstrijd, bravo!

De Goodyear Commissie mag aan het werk. Dat dit geen makkie is in Oss, wordt veroorzaakt door iets wat voor een bio-box annex toilet dienst doet en hetwelk gelegen is naast het frietkot. Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskans in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog 1 op 8 was; de kans op lichamelijk ongerief na het bezoek aan eerdergenoemde bio-box is 99 op 100. Van hygiëne geen enkele sprake en dat naast de eetgelegenheid, bwurrrrrrrrp!

Er wordt niettemin een hamburger speciaal besteld. De service verloopt razendsnel, McDonalds verbleekt hierbij, binnen 46,3 seconden ontvang ik mijn bestelling! Maar er zijn desalniettemin enige haken en ogen aan de snelle service. Zo is het broodje enigszins muf en hangen de sauzen en uitjes merendeels over het bakje in plaats van over de hamburger. De hamburger op zich smaakt zeer behoorlijk, maar de temperatuur scoort een onvoldoende. Eindresultaat: een eervolle vermelding, zeker geen ster.

Gedurende de eerste helft is het aantal aanwezige Fortunezen in het uitvak gestaag gegroeid. Er is zelfs een grupetto (“goeie groep” overigens) laatkomers van +/- 30 man binnengedruppeld (waarschijnlijk had men aan andere verplichtingen voldaan), hetgeen de teller op ongeveer 80 personen brengt. Niet slecht.

Enfin, we zijgen neder voor de tweede helft. Fortuna begint de tweede helft behoorlijk, hierbij niet bepaald gehinderd door de verder overigens uitstekende leidende scheidsrechter Janssen. Roeland Geraerts mag in buitenspelpositie oprukken naar de achterlijn, zijn voorzet op Joos van Barneveld is ondermaats, net als zijn optreden deze avond, jammer voor onze altijd sympathieke Belg. Met hem hebben we bovendien de zwakke schakel bij Fortuna genoemd. De overige verdedigers, interim-aanvoerder Marcel Akerboom, Charles Kazlauskas en Steegs, blijven ogenschijnlijk moeiteloos overeind.

Even dreigt de wedstrijd onvriendelijk te worden, Janssen beboet Zandstra met geel voor een te late tackle op Kazlauskas. Tot op het uur gebeurt er verder niets noemenswaardigs, maar dan is ook meteen het ‘Uur van de Waarheid’ aangebroken. Van der Sloot speelt een vrije trap naar de 16-meter, Bertjens doet wat hij juist niet moet doen en dat is zijn doel verlaten. Tot overmaat van ramp lost hij de bal en het is nota bene Rook die uit een scrimmage de 1-1 aantekent. Welja, Rook scoort bijna nooit, behalve tegen Fortuna, kan het ironischer.

Even later neemt de beste Fortunees, Mészáros een snelle vrije trap. Mauro Simone (zijn jongere broertje Angelo zit vandaag op de bank) maakt een mooie actie en schiet op doel, doelman Budziak redt. Even later stuurt Joos van Barneveld Gino Taihuttu diep. Deze kopieert zijn actie uit de eerste helft, door toedoen van wederom een uiterste krachtsinspanning van Budziak is het resultaat niet gelijk, slechts een corner.

Overigens, wat Joos van Barneveld betreft: Hij blaast het fenomeen “de ijskastvoetballer” weer nieuw leven in. Daar waar ooit de befaamde Marco Heering dit verschijnsel introduceerde, treedt Joos nu in zijn voetsporen. Nee, Joos is niet aan de drank, maar net als Heering vroeger moet ook hij nu reeds enkele dagen voor een wedstrijd pijnstillers gebruiken om überhaupt te kunnen spelen. Met als gevolg dat hij daags na de wedstrijd als een beer gaat afzien van de pijn, niks geen vormcrisis dus, kent uw klassieken regionale media! Echt gezond is het niet, respect heb ik zeker voor Joos.

Tot zover het medisch intermezzo van dr. TMD. Inmiddels heeft Dave Joosten, ook volgend seizoen Fortunees, het veld betreden als vervangen van de vandaag fletse Bart Meulenberg.

We belanden bij het laatste kwartier, het vlammetje bij de meeste Fortunezen begint langzaam uit te gaan en onder aanvoering van Van der Sloot (alles gaat via hem) ruikt TOP dat er meer inzit. Waar een vrije trap van de langharige nummer 10 eerst niets oplevert, ligt de bal een weinig later een tweede keer definitief in het net achter Bertjens. Van der Sloot’s voorzet werd doorgekopt, Guyt besloot met een mooie omhaal, 2-1. Niet veel later is het weer prijs, de definitieve nekslag. Het is zelfs een kopie van de 2-1. Vrije trap van Van der Sloot hoog in de zestien, verlengd door Zandstra, Iliohan tikt vrij de 3-1 binnen.

Fortuna krijgt via uitblinker Mészáros en Van Barneveld nog kansen op een beter resultaat; gescoord wordt er niet meer. Ook niet door TOP Oss, alwaar invaller Bokila geheel vrijstaand voor Bertjens erin slaagt de bal naast te werken. Thomas Janssen mag voor 3 minuten + extra tijd nog het veld in voor Geraerts. Het hoe en waarom van deze wissel (waarom niet eerder, bijvoorbeeld direct na rust?) ontgaat mij volkomen. Hoewel ik volgens insiders gezegend ben met verstand van zaken (lees: voetbal), moet ook ik blijkbaar nog bijleren. Gelukkig voel ik mij daarvoor zeker niet te oud, en ach, ik ben immers ook geen trainer-coach betaald voetbal en voel mij dientengevolge ook zeker niet geroepen om op die stoel te gaan zitten. Het is goed toeven bij de redactie van Fortuna Online. Als slotakkoord heeft Tommie Daemen de bal inmiddels over het Ossche doel richting Rosmalen gejaagd en blaast scheids Janssen de aftocht.

Dat doen wij ook, alweer over de met kasseien geplaveide ‘Boulevard of Broken Dreams’. Afgezien van een smeuïg verhaal over de fratsen van één van onze medereizigers in café Don Kiesjot te M. zijn er geen hoogtepunten meer. A vous l’honneur.

Gegroet en with a little help from some friends*,

TMD

* Dankwoord aan een Lateral Boy (afstaan schrijfblok t.b.v. wedstrijdverslag) en John (programmaboekje).