Een irritante tegenstander, een slechte scheidsrechter, pech; we kunnen allerlei excuses aanvoeren voor de nederlaag tegen TOP Oss. Maar de waarheid gebiedt te zeggen dat Fortuna op het moment bijzonder matig voetbalt. En dan kan het geluk niet blijven voortduren. De conclusie na vanavond: Wisman heeft nog heel veel werk te doen.


5 Oktober 2007

Wanprestatie Fortuna nu wel afgestraft door tegenstander

Fortuna Sittard 0 TOP Oss 1
Doelpuntenmakers: 32. Quekel 0-1.
Opstelling: Christianen, Geenen (72. Schreurs), Grabovac, Op den Kamp, Vanek (56. Jacobs), Simone, El Hammouchi, Heinrichs, Van den Ouweland (68. E. Guvenc), Derksen, Cornelia
Toeschouwers: 3.123
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Vanek
Rood (Fortuna): Simone

Mijn chauvinistische sporthart wordt deze vrijdag al vroeg op de proef gesteld wanneer ik de voorpagina van Dagblad De Limburger lees. Onze grote trots Rens Blom heeft in 2005, uitgerekend het jaar waarin hij een keer niet faalde tijdens een belangrijke wedstrijd, een out-of-competion-control gemist. Blom doet er luchtig over, maar dat deed Michael Rasmussen ook. Danny Nelissen hadden wij al eerder afgeschreven. Is Willy Dullens dan werkelijk de enige sportheld uit de Westelijke Mijnstreek die zijn sport schoon heeft bedreven? Wat een klap. We zijn benieuwd of de gemeente Sittard-Geleen de kosten voor de grote huldiging van wereldkampioen Blom op de Markt in Sittard, geschat op veertigduizend euro, alsnog gaat terugvorderen.

Mijn chauvinistische sporthart weet ook dat Fortuna vanavond goede zaken kan doen in de strijd om de tweede periode. Wanneer wij winnen van TOP Oss en de andere uitslagen meezitten, spelen we volgende week uit tegen Haarlem een grote finale. Het lijkt wel of het chauvinistische sporthart ook bij andere ingezeten van de Westelijke Mijnstreek harder is gaan kloppen: de tribunes maken vanavond zowaar een wat vollere indruk. Ik schat dat het aantal toeschouwers vanavond ergens tegen de drieduizend ligt.

Bij Fortuna ontbreekt vanavond naast de langdurig geblesseerden Olondo en Güvenc Serdal om privéredenen ook Mels van Driel. Joep op den Kamp neemt de rol van captain waar, Raschid el Hammouchi is de logische vervanger van Van Driel op het middenveld. De opstelling ziet er nu als volgt uit: Christianen; Geenen, Op den Kamp, Grabovac, Vanek; Van den Ouweland, Simone, El Hammouchi, Heinrichs; Derksen en Cornelia.

Tegenstander TOP Oss wordt getraind door King Hans, in Sittard nog steeds mateloos populair. Ook in het veld zien we twee bekende gezichten. De sympathieke Canadees Charly Kazlauskas, ooit een half jaar huurling in Sittardse dienst, speelt rechtsback. Grote man bij TOP Oss is echter Davy Zafarin, eveneens oud-Fortunees en tijdens de afgelopen transferperiode nadrukkelijk in beeld bij Hans Erkens als versterking voor Fortuna. De Maradona van Haanrade staat op papier rechtsbuiten, maar heeft in de praktijk een vrije rol in het elftal van De Koning.

De eerste helft levert een inmiddels vertrouwd beeld op. De tegenstander speelt stukken beter dan wij en slaagt er soms zelfs in de bal naar een medespeler te trappen. Die trapt hem vervolgens naar een andere medespeler en zo voort. Dat concept, met een fraai engels woord passing genoemd, is in de jaren zeventig van de negentiende eeuw uitgevonden in Schotland. Sindsdien is het de hele wereld overgegaan. Alleen aan Sittard lijkt deze revolutionaire spelmethode voorbij te zijn gegaan. Onze spelers geven er de voorkeur aan de bal blind naar voren te trappen. Een enkele keer proberen ze het concept van passing wel te hanteren, maar dan blijkt het voor onze spelers begrijpelijk noch uitvoerbaar. De bal komt overal terecht, behalve in de voeten van een medespeler.


Quekel torpedeert Simone

TOP Oss heeft dus het betere van het spel. In de beginfase is het vooral Dave Zafarin die het meeste gewicht in de schaal legt. Hij schiet een paar keer op goal, waarvan één keer niet ongevaarlijk. Heel veel grote kansen krijgen de rood-witten niet, maar ze zijn wel een stuk dreigender dan Fortuna. De wedstrijd kabbelt een beetje voort, totdat na een half uur spelen opeens de vlam in de pan slaat. Eerst krijgt Nico Vanek een gele kaart nadat hij heeft geprobeerd als een tank over TOP-aanvoerder Schoofs heen te walsen. Even later is de organisatie in onze verdediging zoek. TOP profiteert optimaal. Een voorzet van rechts belandt in de voeten van spits Erik Quekel. Die staat volledig vrij en schiet de bal met een strak schot in de goal achter Christianen.

Fortuna lijkt door de tegentreffer een beetje wakker geschud, maar het voetbal blijft abominabel. Vooral onze middenvelders laten het vandaag compleet afweten. Vooral El Hammouchi, maar ook Simone zijn veel te onnauwkeurig in de opbouw en leiden daardoor voortdurend balverlies.


Simone en El Hammouchi lopen weer eens achter de feiten aan

Van den Ouweland heeft er weinig zin in tegen een tegenstander die hem kort dekt; hij blijft de hele wedstrijd onzichtbaar. Jürgen Heinrichs is met vanalles bezig behalve voetballen. De Duitser wint geen enkel kopduel, is onzichtbaar in de spelopbouw en neemt ook zijn verdedigende taken niet al te serieus.Een minuut of vijf voor rust is er opnieuw opwinding. Eerst in het strafschopgebied van TOP, waar Dirk-Jan Derksen na een voorzet vanaf links een spectaculaire buiteling maakt. Scheidsrechter Van der Roest ziet er geen penalty in en laat doorspelen. De bal komt terecht bij Zafarin, die ter hoogte van de bank van TOP getorpodeerd wordt door Rick Geenen. Zafarin besluit Geenen een dreun te verkopen en moet met rood vertrekken.


King Hans vraagt om gerechtigheid en krijgt die: rood voor Zafarin

We gaan verder met elf tegen tien. Geenen profiteert van de vrijgekomen ruimte en stormt vanaf rechts op richting achterlijn. Hij zet voor op Cornelia, die de bal in eerste instantie verkeerd aanneemt, maar hem via een kluts terugkrijgt. Cornelia schiet de bal buiten bereik van De Vogt op doel, maar de paal voorkomt de gelijkmaker. Het is op slag van rust onze eerste kans van de wedstrijd.


Rick Geenen blijft ook vanavond overeind

Na rust gaat Fortuna wild en zonder enig overleg op zoek naar de gelijkmaker. Wisman wisselt Vanek en brengt die andere parel van de jeugdopleiding van Roda, Bas Jacobs, die we de hele wedstrijd overigens niet zien. We gaan nu met vier, soms zelfs vijf man op één lijn in de aanval spelen.TOP blijft figuurlijk gezien gemakkelijk overeind. Letterlijk gezien gaan de Ossenaren gemakkelijk tegen de grond. Met name Kazlauskas toont zich een ware Lazarus. Het ene moment ligt hij voor dood op de grond of strompelt hij als een gewonde frontsoldaat over het veld, het andere moment zet hij frisch und fröhlich de sprint in.

Keeper De Vogt heeft geel op zak en weet dus dat hij zich het nodige kan permitteren wat betreft tijdrekken. Al bij de eerste doeltrap zet hij een scherpe tijd van dertig seconden neer alvorens de bal te trappen. Later in de tweede helft probeert hij herhaaldelijk die tijd te verbeteren, maar er zit slechts een evenaring van het record in. Ook op wissels heeft keukenboer Hans zijn ploeg goed getraind. Een speler van TOP die gewisseld wordt, moet eerst naar een positie zo ver mogelijk van de dugout lopen, vervolgens net doen alsof hij niet in de gaten heeft dat hij gewisseld wordt, daarna uitgebreid de tijd nemen om zijn scheenbeschermers af te doen en tenslotte op zijn dooie akkertje van het veld lopen.

Scheidsrechter Van der Roest treedt op geen enkele manier op tegen het tijdrekken. Het is dus geen wonder dat Angelo Simone enigszins geïrriteerd raakt wanneer Erik Quekel met zijn eindeloze wisseltruc bezig is. Simone spoort de irritante midvoor met een klein duwtje aan om wat haast te maken. Van der Roest ziet het en geeft Simone zijn tweede gele kaart.


Wisman heeft iets gezegd over het asociale spel van TOP en krijgt een standje

De laatste acht minuten spelen we tien tegen tien, maar merkwaardig genoeg maakt dat Fortuna alleen maar sterker. Emmo Güvenc en Danny Schreurs zijn al eerder Van den Ouweland en Geenen komen vervangen. Beiden zijn dicht bij een doelpunt. Güvenc met een schot vanaf de zestien meter dat door De Vogt net tot corner kan worden getikt. Schreurs met een schot vanaf de punt van de zestien dat boven op de lat eindigt. Eerder hebben Geenen en Heinrichs nog kopkansen gehad. De laatste legt in de blessuretijd aan voor een hard schot van buiten de zestien. We tellen hem al, maar De Vogt tikt de bal bekwaam over de lat heen.


De Vogt is heer en meester ondanks de indrukwekkende luchtmacht van Fortuna

Aan de andere kant had TOP de wedstrijd op de counter kunnen beslissen, maar een paar grote kansen zijn niet besteed aan Van der Herik en Van de Ven.

Zo eindigt het treffen in een nederlaag. Op basis van de kansen en inzet had Fortuna wel een punt verdiend, maar feit is ook dat we vanavond voetballend weer de mindere zijn van een toch niet erg sterke tegenstander.


TOP Oss viert het winnen van de Champions League

De ploeg speelt zonder overleg en weet amper een goede combinatie op de mat te leggen. Bovendien zijn er geen spelers die met een goede individuele actie voor gevaar kunnen zorgen. Olondo is geblesseerd, Emmo Güvenc krijgt weinig speeltijd en maakt het in die tijd ook lang niet altijd waar en Jacobs en Van den Ouweland lijken toch teveel mooiweervoetballers die afhaken wanneer de tegenstander harde middelen kiest. Het enige wapen dat ons dan rest is het opportunistische spel. Pompen of verzuipen. Vanavond zijn we verzopen en dat zal dit seizoen nog wel vaker gebeuren.

PM