En zomaar uit het niets speelt Fortuna een prima partij voetbal. Helaas blijkt nu, op het moment dat onze spitsen weer eens bruikbare ballen krijgen, dat ze hopeloos uit vorm zijn….


1 April 2005

Fortuna vergeet te scoren tegen TOP Oss

Fortuna Sittard 0 TOP Oss 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, T. Janssen, Zafarin (85. Elberkani), Meszaros, Daemen (88. M. Simone), Van Barneveld, Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 2.419
Scheidsrechter: Van Sichem;
Geel (Fortuna): Akerboom
Rood (Fortuna): –

Eindelijk: het voorjaar is begonnen. Ik durf het vandaag zowaar aan om met mijn zomerjas naar het W&P Stadion te komen. We zitten een kwartiertje voor aanvang van het duel. De warming-up is bezig en we zien dat Chris Dekker twee wijzigingen heeft doorgevoerd in het elftal ten opzichte van paasmaandag. Mohammed Elberkani mag vandaag toekijken vanaf de bank hoe Joos van Barneveld het er centraal op het middenveld van af brengt. Verder is Paul Janssen weer geblesseerd, maar omdat Marcel Akerboom terugkeert van een blessure levert dat Dekker weinig kopzorgen op.

Aan de overzijde is TOP Oss bezig. We herkennen François Gesthuizen die een paar seizoenen in Sittard speelde, voordat hij naar Eindhoven vertrok. Of ging dat toch niet door? Verder heeft ook Mischa Rook een Sittards verleden, maar hij zit uitgerekend vandaag een schorsing uit. En dan is er nog Regillio Simons, die tegenwoordig in Oss op de loonlijst staat. Aan onze zijde heeft Rein Baart een verleden bij TOP Oss.

In het uitvak is het vandaag zowaar bedrijvig. We tellen een mannetje of 75 uit Oss. Welkom! Kijken we naar onze eigen tribunes dan zien we dat het opnieuw niet erg druk is. Toch zijn er meer mensen dan afgelopen maandag. We zien ook allerlei spandoeken hangen, die vast gericht zijn aan het adres van de spelers. Tja, veertien keer op rij niet winnen is natuurlijk ook erg knap in de eerste divisie, waar iedereen van iedereen kan winnen, behalve wij….


We zullen wel eens zien of dat zo is….

Verder is er natuurlijk weer het (gebruikelijke) financiële gedoe in Sittard. Opnieuw geen salarissen over de maand april. Tja, moeten we daar nog iets van vinden??? Nou ja, het wordt nu in ieder geval lastig om spelers te verwijten niet te werken voor hun geld…

Hmm, welk geld??

Door naar de wedstrijd dan maar. Joos van Barneveld wordt voor aanvang gehuldigd vanwege het feit dat hij afgelopen maandag zijn 100ste duel afwerkte in het Sittardse tenue. Een mooie mijlpaal voor, Joos. Als de speaker ons op de hoogte heeft gebracht van de laatste ontwikkelingen op spreekkoor-gebied blaast scheidsrechter Van Sichem op zijn fluitje en zijn we vertrokken. Wat krijgen we vandaag voorgeschoteld, meer van hetzelfde of toch iets beters???? Verrassenderwijs luidt het antwoord deze maal: iets beters!

Fortuna drukt TOP Oss in de openingsfase al snel achteruit en begint kansen te creëren. Je vraagt je af hoe het in hemelsnaam mogelijk is. Zo speel je wekenlang, futloos, inspiratieloos, zonder enig uitzicht op verbetering. En plotsklaps blijken ze toch weer te kunnen voetballen, zelfs zonder salaris. Het kan niet anders of het weer speelt een rol…. Lekker weer en Fortuna begint te draaien!

Nou, als dat zo is, kan het in het restant van de competitie nog leuk worden. Fortuna valt dus naar hartelust aan met vooral een uitblinkende Aziz Moutawakil. Hij heeft zin winterdip al een tijdje achter zich gelaten en speelt weer zoals in zijn eerste weken. Passeerbewegingen lukken weer en dus heeft Houssin Bezzai een verschrikkelijk avondje…


Collectorsitem: Bezzai heeft de bal….

Leuk natuurlijk zo’n overwicht, maar levert het ook kansen op? Ehh: ja. Een stuk of tien in de eerste helft om precies te zijn: vier voor Dirk Jan Derksen; vier voor Dave Zafarin en twee voor Moutawakil. Sommige kansen zijn groter dan andere, maar van deze tien hadden er toch minstens vier in mogen zitten. Hoeveel doelpunten scoren we: nul om precies te zijn. Oorzaak: keeper Wilko de Vogt (die niet kan uittrappen, maar welke keeper in de eerste divisie kan dat wel?) houdt Moutawakil van scoren af en die andere twee moeten zich maar eens gaan zitten schamen. Wat de heren Derksen en Zafarin weten te verprutsen, mag gerust knap genoemd worden.

Nou ja, de afgelopen weken was onduidelijk of Derksen in een vormcrisis zat. Hij kreeg geen bruikbare ballen, dus wist je niet wat hij gedaan zou hebben als hij wel een bruikbare bal had gehad. Vandaag is het glashelder. Nou ja, misschien heeft hij een paar duels nodig om het vizier weer op scherp te krijgen. Van Zafarin weten we ondertussen wel dat het niet veel beter zal worden…. Fortuna scoort voor rust dus niet; TOP Oss doet dat ook niet. Daar hadden de Ossenaren ook totaal geen recht op, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet hadden kunnen scoren.


Misschien had je in een PSV tenue een pingel gekregen voor deze Schwalbe, François….

TOP wordt in de eerste helft driemaal gevaarlijk. Telkens is daar een vrije trap (of corner) voor nodig die in ons strafschopgebied wordt geslingerd en aangezien TOP behoorlijk wat lengte heeft, levert dat gevaar op. Leon van Dalen komt in één van deze situaties het dichtst bij een treffer. Hij treft de binnenkant van de paal. De bal caramboleert terug het veld in en daar heeft Joep op den Kamp de grootste moeite om de bal te ontwijken en dus een eigen doelpunt te voorkomen.


Van Dalen start een hachelijke situatie voor ons doel

Gelukkig gaat de bal er dus niet in, want daarmee had dit duel echt op zijn kop gestaan. Ruststand: 0-0.

In de rust is er weer het gebruikelijke mini-voetbaltoernooi. Uiteraard hebben we weer geen idee wie er tegen wie speelt, maar ons oog valt op de zoon van Gabor Kiraly die in het rood-witte kamp meespeelt. Het moet de zoon van de Palace keeper wel zijn, want hij draagt een lange broek. Het voordeel van deze lange broek is dat zoonlief tijdens het duel gewoon zijn handen in zijn zakken kan houden. Deze speler geeft de indruk alles onder controle te hebben, maar de feiten wijzen anders uit. Bij de enige goal van het duel gaat hij flagrant de mist in. Hij wordt gepoort en de bal gaat erin. Volgende keer wellicht toch iets meer strijdlust meebrengen!

Door naar de tweede helft. TOP Oss brengt twee nieuwe spelers in. Harry van den Ham is blijkbaar niet tevreden en daar kunnen we ons natuurlijk wel iets bij voorstellen. Maar ook met die twee nieuwe gezichten gaat het niet veel beter met TOP. Fortuna blijft de bovenliggende partij, maar de totale dominantie van de eerste helft ebt toch een beetje weg.


Osse spitsen rennen achter Sittardse verdedigers aan en niet andersom!

Krijgen we ook in die tweede helft kansen? Jazeker, niet zoveel als in de eerste helft maar de verdediging van TOP blijft rammelen. De eerste kans is voor Tom Daemen die een vrije trap op de rand van het strafschopgebied krijgt als de Brabantse defensie niets beters weet te verzinnen dan Moutawakil maar neer te leggen. Nou ja, we kennen het concept. Ronald Dassen‘s vrije trappen gaan in de muur; Daemen’s vrije trappen over. Deze vormt daar geen uitzondering op, maar toegegeven het scheelde niet veel.


Daemen mag zich opmaken voor een vrije trap

Dit is het startsein voor weer een serie kansen. Als Fortuna ze niet zelf creëert dan blijkt TOP ook niet te beroerd om mee te helpen. Zo stuurt een middenvelder van TOP middels een terugspeelbal Derksen vrij op keeper De Vogt af, maar zelfs dit soort kansen zijn vandaag niet aan Derksen besteed.


Aan het begin van het seizoen had De Vogt al zijn visgerei kunnen gaan zoeken…

Toch regent het geen kansen en dat komt omdat de slordigheden zich bij onze middenvelders opstapelen. En dat mag met name Daemen zich aanrekenen. Hij mag keer op keer opstomen over onze rechterkant, maar zijn passing is bedroevend. De eerste pass die hij mag geven vliegt als een raket richting hoofdtribune. Bij de tweede en derde poging is hij zo zenuwachtig geworden dat hij de bal niet meer van de grond krijgt. Hmm, dat kan beter, Tom. En net op het moment dat De Vogt begint te geloven dat hij van de Fortuna spitsen niets te duchten zal hebben, blijkt hij ook nog vijanden te hebben in het rood-wit. Bezzai wil terugkoppen in het vijfmetergebied op De Vogt, maar doet dat zo slecht dat De Vogt aan de grond genageld staat en alleen maar mag hopen dat de bal naast hobbelt. En verrek, dat geluk heeft ie ook nog.

Even later controleert diezelfde Bezzai als een volleerd volleyballer de bal met zijn hand in het strafschopgebied, zonder dat er ook maar een Fortunees in de buurt is. De scheidsrechter is wel in de buurt, moet het ook gezien hebben maar weigert te fluiten. Waarom? Geen idee…. Van Sichem fluit toch een beetje vreemd. Hij lijkt alsof hij zich heeft voorgenomen dit duel zonder gele kaarten te willen afsluiten. Met als gevolg dat enkele pittige overtredingen van beide kanten onbestraft blijven.

Uiteindelijk gaat Akerboom toch op de bon. Terecht, maar de gele kaart gaat op het conto van Derksen die een waardeloze pass gaf, die Akerboom in de problemen bracht…. We zitten in het laatste kwartier en Fortuna heeft het overwicht niet in treffers kunnen omzetten. En zoals dat dan gaat, zou Fortuna nog wel eens een prijs kunnen gaan betalen in de slotfase voor al die vergeefse inspanningen.


Waar is Smeekes mee bezig? Wereldrecord verspringen scherper stellen?

TOP ruikt zijn kans en denkt op de counter nog te kunnen toeslaan. Daartoe krijgen de Ossenaren een stuk of zes mogelijkheden. Vier worden er vakkundig in de kiem gesmoord door Laszlo Meszaros, die opnieuw laat zien onmisbaar te zijn. Tweemaal kan zelfs Meszaros er niet bij en dreigt er gevaar voor onze goal, maar tot een treffer komt TOP Oss niet, alhoewel Orlando Smeekes dichtbij komt. Ook Regillio Simons, die nog mag invallen in de slotfase, komt niet tot scoren. Ehh, lekker afgetraind, Regillio!! En zo eindigt dit duel in 0-0. Telerstellend als je de wedstrijd hebt gezien. Met de recente geschiedenis in het achterhoofd is het hoopgevend. Het was bijvoorbeeld 23 duels geleden dat we nog eens ‘de nul’ hielden…

Nou ja, volgende week gaat het verder in Leeuwarden, waar Cambuur ons ontvangt. We zullen wel zien wat Fortuna ons daar voorschotelt.