De winterstop is voltooid verleden tijd. Niet alleen voor de herenafdeling van Fortuna Sittard, maar ook voor de damestak rolt de bal weer. Daar waar de heren vrijdag in eigen huis al met 1-1 gelijkspeelden tegen Helmond Sport, stond voor de dames de verre verplaatsing naar het Groningse The Knickerbockers op het programma. Na de ongelukkige en vooral onnodige nederlaag in de thuiswedstrijd was iedereen uit op revanche…


2 februari 2013

Don’t look here, the joke is in your hands

The Knickerbockers 0 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 5. Liv Aerts 0-1, 73. Liv Aerts 0-2, 84. Liv Aerts 0-3.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings, Glynis VromenMaartje Keulen, Loes PlantazAnnika Pluijmen, Mayke PloemenGwen Kuijer; Liv AertsColette van AalstSimone Heijnen (76. Nancy Kisters).
Toeschouwers: 40
Scheidsrechter: F. Van der Wal
Geel: Annika Pluijmen
Rood: –

Proloog I
Het is zaterdag 15 september van het vorige jaar. Ik kijk op mijn horloge en zie dat de wijzers richting 19.00 uur schuifelen. In de middencirkel slaat een groep dames in blauwe shirts hun armen over elkaars schouder en terwijl ze een cirkel vormen brengen ze hun strijdlied ten gehore.

Wij zijn de meiden van The Knickerbockers,
En we degraderen niet,
We zijn van de week weer lazerus geweest,
De meiden van The Knickerbockers vieren feest,
Olé, olé,
Knickerbockers, olé, olé…

De dames van Fortuna Sittard hebben zojuist met 1-2 verloren van een Groningse studentenvereniging. De kameraadschap onder de Groningers is aandoenlijk, maar als Fortuna-supporter stap ik toch met een zuur gezicht weer in mijn auto om huiswaarts te rijden.

Tijdens de terugreis neem ik me voor dat deze nederlaag gewroken moet worden. Feestende tegenstanders die zojuist Fortuna te kijk hebben gezet, ik gruwel ervan. Maar als ik mijn barrel in mijn garage stuur ben ik weer bij zinnen gekomen en mompel in mezelf dat het behoorlijk zot is om voor een wedstrijd van de Fortuna-dames naar Groningen af te reizen. Immers, ik heb overal rondbazuind dit seizoen één uitwedstrijd van de dames te bezoeken en die zit er inmiddels op. Ik ben bij Saestum geweest en het is wel mooi zo.

Proloog II
Vrijdagavond, rond de klok van 22.30 uur. Ik blader ongeïnteresseerd door wat fanbladen van diverse Nederlandse voetbalclubs als de Tifosi Giallo Verde het bureel van Wil & Annette komen binnenstappen. Nadat ze zich hebben opgegeven voor de uitwedstrijden tegen Go Ahead Eagles, Emmen en Telstar, vraagt Andy me of ik klaar ben voor ‘The Knickerkockers’. ‘De bus vertrekt om 09.45 uur, dus wees tijdig present’, zo geeft hij me zijn laatste instructies mee.

Naast Andy reizen ook Nick en Jesper XL mee. Joey daarentegen blijft thuis. Correctie, moet thuisblijven. Hij heeft zijn huiswerk voor school nog niet af en krijgt van zijn eindbaas geen permissie om mee te reizen naar Groningen. Jammer.

Match
Liggend in mijn bed hoor ik op de achtergrond een mooi stukje muziek uit mijn wekkerradio komen. Plots realiseer ik me dat ik snel moet opstaan. Door aan een maximaal aantal uren slaap te geraken is mijn ochtendschema dermate strak georganiseerd dat ik geen minuut te verliezen heb. Ik zwier mijn beide benen uit bed, verlaat de slaapkamer en marcheer richting badkamer. Onderweg passer ik de wasmand en mik daar routineus mijn pyjama en ander slaapgerei in.

Ik heb ook nog tijd gevonden om op Youtube ‘Universal Nation’ van Push op te zoeken. De originele mix van deze dansklassieker duur maar liefst 10 minuten en 17 seconden en in dit tijdsbestek moet ik proberen mezelf weer proper te krijgen. Niet veel later vallen warme waterstralen op mijn schouders.

Als ik een schone handdoek uit mijn badkamermeubel gris stopt de muziek. Mijn eerste deadline heb ik alvast gehaald.

Nadat ik mij verder fatsoeneer snel ik de trap af, smeer mijn boterhammen, gebruik onderwijl een licht ontbijt, vul mijn rugzak met diverse andere etenswaren, stop het ‘Ladies’ – spandoek in mijn tas en open de garagepoort. Niet veel later rijd ik in Kerensheide de A2 op en verlaat ter hoogte van Urmond de autostrade. De warme stem van Erika van Thielen deelt mij mede dat dit weekend is omgedoopt tot vogeltelweekend en besluit dat ik ga proberen om mijn steentje daaraan bij te dragen.

Eenmaal aangekomen bij de welbekende carpoolstrook van de goudmijn van de Van der Valk-dynastie staat het busje van Theo Bouwhuis al te wachten. Nadat ook Andy en zijn volgelingen zijn gearriveerd, komen ook de Fortunahome-afgevaardigden aangereden. Als ook Gwen Kuijer, Liv Aerts, Simone Heijnen, Katja Demacker en ouders, maar bovenal de spelersbus zijn gearriveerd kan iedereen aan boord stappen. We gaan eraan beginnen!

Daar waar het merendeel van de selectie achter de bar heeft plaatsgenomen, nestel ik me aan de voorzijde van de bus. Daar loopt ook Shirley Kocacinar in haar normale kloffie rond en zit tevens Charlotte Schings zwijgend te glimlachen.

Als in Herten ook Colette van Aalst en Jannie Sangers zijn ingestapt kan de reis pas écht beginnen. Ondanks dat Shirley verleden week een bittere pil heeft moeten slikken bij het afketsen van haar transfer naar Turkije maakt ze geen teneergeslagen indruk. Natuurlijk baalt ze, maar ze baalt vooral van het feit dat ze door deze trammelant niet speelgerechtigd is.

Jannie Sangers en zijn dames moeten het dus vandaag zonder haar zien te rooien. Maar met dat bijltje hebben ze al eens eerder gehakt. Toen Shirley haar speeldag schorsing uitzat vanwege haar rode prent die ze ontving in de wedstrijd tegen Be Quick ’28, wonnen de dames met 1-3 bij DTS Ede.

Na ruim twee uur te hebben gereden zet de chauffeur de bus tussen Apeldoorn en Zwolle aan de kant: pauze. Niet alleen voor de bus, maar ook voor de chauffeur. De man, wiens identiteit nog niet is achterhaald door Shirley, maar wel heeft aangegeven het liefst te worden aangesproken als ‘Bennie’, is toe aan een sigaret en ook Theo Bouwhuis en Jannie Sangers smoren er buiten de bus stevig op los. In het even verderop gelegen tankstation verwarmen de dames hun handjes met een bekertje koffie.

Jesper heeft geen koffie nodig om op te warmen. Hij heeft namelijk al een flink deel van zijn fles rode wodka opgeslobberd naast een substantieel aantal blikken energiedrank. Het bevordert niet alleen zijn lichaamswarmte, maar ook zijn joligheid. Maar niet alleen hij, ook wij amuseren ons opperbest. De tijd vliegt om en met gezwinde spoed rijden we richting Groningen. De enige vertraging die we tegenkomen is een grijze auto die hinderlijk links blijft rijden aan een snelheid van amper 90 kilometer per uur.

Na enkele minuten heeft de bestuurder in de gaten dat er iemand voorbij wil en stuurt langzaam maar zeker naar rechts. Als we de auto inhalen en zien dat er een gesluierde mevrouw op leeftijd achter het stuur zit, zegt Shirley hetgeen iedereen denkt: ‘Het is mijn moeder’. Zelfs de zwijgzame Charlotte Schings schiet in de lach.

Ondertussen zoeft de spelersbus al over de Ring Groningen en stopt rond 13.30 uur bij de parkeerplaats naast het sportcomplex van The Knickerbockers waar we worden verwelkomd door de ouders van Nancy Kisters. Harry Kisters, die ik nog altijd niet in de spelersbus heb gezien, is op eigen gelegenheid naar Groningen gereisd en gaat vandaag de vlag ter hand nemen. Ik wil niet weten hoeveel kilometers er tussen Groningen en Bocholtz liggen, maar het zijn er heel wat!

De speelsters en staf bereiden zich voor op de wedstrijd, maar ik treed het ‘Appleknockers Flophouse’ binnen, de kantine van studentenvoetbalclub The Knickerbockers. Jesper had mij vooraf al ingeseind dat dit Flophouse ‘hors catégorie’ is en vandaar dat ik ook stiekem mijn witte jas van de Goodyear Commissie in mijn tas heb gestopt.

fortuna-dames1Het Appleknockers Flophouse feels like heaven

Als ik binnentreed is het nog betrekkelijk rustig in het Flophouse. Achter de bar staan twee studentikoze types die mij, plus de negen andere meegereisde supporters, van harte welkom heten. Nadat ik eerst eens goed heb rondgekeken dien ik, wil ik mij als commissielid in ruste recht in de spiegel kunnen aankijken, een bestelling te plaatsen. De keuze is eerder karig, maar dat maakt mij niet veel uit. Voor amper € 1 bestel ik een tosti.

fortuna-dames2De Goodyear-Commissie in ruste trekt bij hoge uitzondering haar witte jas nog eens aan

Ik heb in het verleden weliswaar eens enkele studieboeken in mijn handen gehad, maar daarbij is het dan ook gebleven. Het echte studentenleven is mij dan ook vreemd, maar schat in dat het maken van een tosti voor iedere student een routineklus moet zijn. Met andere woorden: het zou best wel eens verantwoord kunnen zijn een tosti tot mij te nemen.

fortuna-dames4Kan ik mij ergens inschrijven voor de 80’s party van The Knickerbockers? 

Na enkele minuten wordt mij een tosti met ham en kaas op een plastic bordje geserveerd en neem deze met smaak tot mij. Helemaal niet verkeerd! Voor de prijs hoef je het niet te laten en de bediening is uiterst vriendelijk. Het is natuurlijk een teken aan de wand dat het Appleknockers Flophouse geen open keuken heeft, maar de winterstop heeft me voldoende tijd gegeven om op krachten te komen en een fikse dosis weerstand op te bouwen. Ik verkeer in een euforische bui en ken The Knickerbockers op het onderdeel catering in onze rubriek ‘Thank God it’s Friday zomaar 8 punten toe! Dat hebben hen dit seizoen alleen FC Dordrecht, Helmond Sport en Veendam voorgedaan. Hulde!

Als ik door de glazen wand richting speelveld tuur, zie ik dat er op de bank, recht voor mij, een meisje ligt te slapen. Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar hetgeen zij vandaag al allemaal heeft beleefd op deze bank en aldus uit te vissen waarom ze zo vroeg in de middag al slapend op een bank ligt, maar beheers me. Sommige vragen stel je gewoonweg niet.

fortuna-dames3Van deze opdoffer moet de Goodyear-Commissie even bekomen

De tafel die juist vóór de bank staat heeft namelijk mijn bovengemiddelde aandacht. Daarop staat een keur van gebruikte bordjes, bekertjes, sauzen en etenswaren. Tevens ligt er een GSVV The Knickerbockers almanak. Dat laatste is natuurlijk geweldig. Dat is heel wat anders dan de seizoensgids die Fortuna jaarlijks op de markt brengt. Al het overige is buitengewoon ranzig. Hier heeft de Goodyear-Commissie simpelweg geen woorden voor…

Omdat ik voel dat mijn blaas zich tot de rand toe heeft gevuld, besluit ik gebruik te maken van de toiletten. Terwijl een klaterend geluid het kleine toilet vult, draai ik mijn hoofd naar rechts. Op de binnenkant van de deur lees ik de tekst ‘Don’t look here, the joke is in your hands’. Ik wend mijn hoofd af, kijk naar beneden en kan een lichte grijns niet onderdrukken.

Teruggekeerd in het bargedeelte van het Flophouse zie ik dat Jesper en Roy zich laven aan een meter bier waarvoor ze een grijpstuiver hebben neergeteld. Twee biertjes kosten € 1,80. Vanaf het derde biertje is de prijs € 0,90 per stuk. Dit zijn gelegenheden waar Jan en Yelle zich uitstekend zouden vermaken.

Ook staat er in het Appleknockers Flophouse een iets oudere, maar verder koddige man in een gedateerd scheidsrechtersoutfit wat rond te kijken. Zijn rode, dunne haar is danig in de war en hij heeft het zichtbaar koud. Ik vink mijn eerste vogel van het weekend, zij het een vreemde.

Maar omdat er ook nog wordt gevoetbald besluit iedereen naar het kunstgrasveld te lopen waar scheidsrechter Van der Wal om 14.30 uur voor de aftrap gaat fluiten.

Vandaag heeft Jannie Sangers maar de beschikking over 13 speelsters, dus een opstelling maken is zó gepiept. Katja Demacker staat als vanouds weer in doel en pal voor haar vormen Charlotte Schings, Glynis Vromen en Loes Plantaz de achterlinie. Juist daarvóór loopt Maartje Keulen. Omdat Vera Wanrooij nog herstellende is van een scheur in haar enkelband, staat Annika Pluijmen vandaag centraal op het middenveld. Om haar rechterbovenarm zit de aanvoerdersband. Naast haar lopen Gwen Kuijer en Mayke Ploemen.

fortuna-dames5Vlijtig voltooien de dames hun opwarming

Doordat Shirley Kocacinar niet speelgerechtigd is, vormen Liv Aerts, Colette van Aalst en Simone Heijnen de voorhoede.

De wedstrijd wordt gespeeld in een flauw winterzonnetje gecombineerd met een felle wind. Ondanks dat het niet vriest, zal de gevoelstemperatuur akelig dicht bij het vriespunt liggen. Niet echt lekker voetbalweer dus. Toch weerhoudt dat Loes Plantaz er niet van om doodleuk in korte mouw op het appèl te verschijnen. Ook Maartje Keulen deert het frisse weer niet.

The Knickerbockers beginnen het best aan de wedstrijd en versieren al gauw een corner. Gelukkig lukt het Gwen Kuijer om de bal te ontzetten en speelt deze in de richting van Colette van Aalst. Ze loopt in de diepte, trekt twee speelsters naar zich toe en ziet in haar ooghoeken Liv Aerts vrijstaan.

Het lukt haar om de bal richting Liv te spelen en als zij vertrekt is er nauwelijks nog houden aan. Dat ze hierbij zeker twee meter in buitenspelpositie staat, is de Groningse grensrechter even ontschoten. Desondanks snelt Liv met hoge snelheid richting het doel van Teuny Bosma en laat haar volkomen kansloos: 0-1.

fortuna-dames7Simone Heijnen zet met Mayke Ploemen een één-twee op 

Vanwege de achterstand dienen The Knickerbockers nog wat meer energie in de wedstrijd te stoppen, maar dat is erg lastig vanwege de felle wind. Doordat ze achteraan behoorlijk wat ruimte weggeven, liggen daar kansen voor Fortuna. Bijna tekent Liv Aerts haar tweede treffer aan als een voorzet in haar voeten belandt. Doordat ze flink wordt gehinderd door een verdedigster en de doelvrouw uit haar doel komt, blijft het 0-1. Maar het is duidelijk dat dit het spel is dat Fortuna moet spelen. De drie spitsen hebben veel diepte in hun spel, beschikken over een behoorlijke snelheid en elke diepe bal heeft potentieel gevaar in zich.

Omdat er geen stadionklok hangt is het een lastige klus om de tijd in de gaten te houden, maar gevoelsmatig krijgen The Knickerbockers na een kwartier hun eerste kans. Nu ja, ‘kans’, dat is het niet eens. Een verre bal bereikt Maria van Omme en zij ziet Katja Demacker te ver voor haar doel staan. Ze besluit een lopbal te plaatsen, maar er zit een groot verschil tussen hetgeen het hoofd wil en de voeten doen of kunnen. Ik weet er alles van! De bal eindigt in de ballenvanger.

Toch komt de Groningse voetbalstudentenvereniging bijna op gelijke hoogte. Na een corner blijft de bal in het strafschopgebied hangen, maar Lisanne Broer komt niet tot een doeltreffend schot. Dit zijn meteen de fases waarvan The Knickerbockers het moeten hebben. Het technische vermogen is een stuk minder dan aan Sittardse zijde, maar over hun wedstrijdmentaliteit mag niks gezegd worden.

fortuna-dames8De ref ziet erop toe dat de bal op de juiste plek ligt

Fortuna probeert meter voor meter iets op te schuiven, maar er is nauwelijks een doorkomen aan. Het middenveld is drukbevolkt en er worden heel wat duels uitgevochten. Daar waar Gwen Kuijer moeite heeft overeind te blijven, knoopt Annika Puijmen aan bij haar grootse vorm van weleer. Ze gaat geen duel uit de weg, zet spelers op hun plek en toont zich hiermee een waardig kapitein. Ondanks dat ze pijn aan haar enkel heeft, zo fluistert Shirley Kocacinar me langs de zijlijn in.

Even later toont Liv Aerts dat ze niet alleen hard kan rennen, maar ook baas is over de bal. Aan de zijlijn speelt ze de bal over haar tegenstander en duikt in de ruimte die voor haar ligt. Ook haar voorzet is goed, maar Colette van Aalst is juist wat te laat bij de bal.

Als Teuny Bosma de bal weer in het spel brengt begint het spel weer van voorafaan. Op het middenveld worden veel duels uitgevochten en de mogelijkheden die ontstaat zijn vooral te wijten aan foutjes aan Sittardse zijde.

Door de vele duels neemt de onderlinge irritatie ook wat toe. Daar waar Lisanne Broer al een gele kaart heeft ontvangen omdat ze bij een vrije trap van Annika Pluijmen te weinig afstand nam, dreigt dit scenario zich nog een keer te herhalen als Annika wederom een vrije trap gaat nemen. Deze keer treuzelt ze wat bij het nemen ervan. Dit schiet azijnpisser van het ergste soort Pauli Traa in het verkeerde keelgat en maant Annika aan om vooral toch de vrije trap te nemen.

fortuna-dames6Ook Harry Kisters wacht op Annika’s vrije trap

Toch lukt het niet om de Sittardse dames uit hun spel te krijgen. Glynis Vromen heeft haar assistentes goed geïnstrueerd, Mayke Ploemen secondeert haar kapitein en bij tijd en wijle laten de voorwaartsen van zich spreken. Eigenlijk komt de 0-1 voorsprong geen moment in gevaar.

Sterker nog, het lukt bijna om de voorsprong verder uit te bouwen. Mayke Ploemen schiet de bal echter in Teuny Bosma’s onderbuik, waardoor het 0-1 blijft. Ook de solo van de Groningse Lisanne Schaareman levert niks op, zodat met 0-1 de rust wordt gehaald.

De periode tussen de eerste en de tweede helft wordt overbrugd door bezit van het spelveld te nemen en samen met Andy en Nick neem ik Jesper onder vuur. Tijdens trainingen geldt dat tijdens de eerste ronde van de afwerkoefening de bal rustig in de handen van de doelman moet worden geschoten, maar deze gouden regel lappen we gedrieën aan onze laars. Een aantal keren belandt Jesper met bal en al in doel, tot grote vreugde van eenieder. Even later sluiten ook Janko en Jori zich aan.

Vanuit de dug-out slaat Theo Bouwhuis het tafereeltje gade en schrikt zich waarschijnlijk een hoedje van het niveau. Jannie Sangers heeft mij al eens geadviseerd te werken aan mijn technisch vermogen, iets dat ik al hoor vanaf de E-jeugd.

Als in de verte de speelsters komen aangelopen leveren we de twee ballen weer bij Theo in en nemen plaats achter de afrastering. De tweede helft gaat beginnen!

Het lijkt erop dat de Fortuna-dames de wind ietwat in de rug hebben, want ze zetten The Knickerbockers prompt vast op eigen helft. Het levert vooralsnog geen enkele kans op, maar zorgt er in ieder geval voor dat de Groningers niet in de buurt van Katja Demacker komen.

En als ze dat wel dreigen te komen, dan werkt Annika Pluijmen even iemand tegen de grond. Tijdens de sessie Zaanse Methoden die ze dit seizoen onderging vertelde ze al geen problemen met ‘professionele overtredingen’ te hebben en dat bewijst ze eens te meer. Met een voorzichtige glimlach neemt ze een gele kaart in ontvangst. Hopelijk is ze nu niet geschorst.

fortuna-dames9The Knickerbockers proberen vooruit te voetballen

Maar The Knickerbockers proberen overduidelijk de bakens wat te verzetten als aan de linkerzijde van het speelveld een overtreding wordt begaan door Mayke Ploemen. De aanvoerder van de tegenstander gaat achter de bal staan en trapt deze in het pak, maar doet dat dermate onnauwkeurig dat Katja Demacker deze makkelijk kan vangen.

Even later gaan de alarmbellen wederom rinkelen als de bal richting tweede paal wordt gekopt. Daar staat echter Charlotte Schings die de bal ijzig kalm koppend van de lijn haalt. Daarmee is het ergste gevaar geweken.

Sterker nog, aan de andere kant breken Gwen Kuijer en Liv Aerts uit. Als Gwen de bal nu voor kan zetten, zet ze Liv alleen voor de doelvrouw, maar ze schiet de bal tegen de linksachter van The Knickerbockers aan.

Toch is dit een teken dat Fortuna meer en meer in haar kansen gelooft. Het middenveld wordt stukje bij beetje heroverd en The Knickerbockers merken dat ze al veel van hun krachten hebben verspeeld. Op het Sittardse middenveld gaat de bal netjes van voet tot voet en hierdoor komen ook enkele lichtgewichten meer en meer in hun spel.

fortuna-dames11Gwen Kuijer verdeelt het spel

Annika Pluijmen blijft er echter wel wat bovenuit steken en speelt Liv Aerts met een fraaie boogbal in de diepte aan. Liv neemt de bal al koppend mee, bewijst harder te kunnen rennen dan de Fyra kan rijden en laat Teuny Bosma voor een tweede maal kansloos: 0-2.

Maar daarmee neemt Fortuna geen genoegen. Na de aftrap komen de dames al gauw weer in balbezit aan de linkerzijde en laat Liv Aerts de bal via de buitenkant van haar voet het hele veld oversteken. Simone Heijnen neemt de bal goed aan, dreigt haar tegenstander eruit te lopen, maar als ze wilt schieten kan deze er nog juist een voetje tegenaan zetten. Jammer, want dit had een beter lot verdiend.

De verdiende corner levert geen doelpunt op, al wordt de bal onbehoorlijk weggewerkt. En dus mag Colette van Aalst mag vanaf de andere kant een corner nemen. Deze is messcherp en biedt Mayke Ploemen de kant om haar optreden te kruiden met een doelpunt, maar aan de tweede paal schiet de bal pardoes van haar voet.

Jannie Sangers ziet dat Simone Heijnen door haar krachten heen is en brengt met Nancy Kisters vers bloed in de ploeg. En zij laat meteen van zich spreken als ze een prima voorzet aflevert. Maar net als Mayke Ploemen heeft ook Colette van Aalst haar vizier niet scherp gericht, want het blijft 0-2.

Degene die onverstoorbaar verderspeelt is Liv Aerts. Er wordt maar weer een diepe bal aan haar adres afgeleverd en maakt niet veel later aan alle onzekerheid een einde: 0-3. Punten binnen.

fortuna-dames10Alle Groningse passes worden onderschept

De minuten die volgen tikken ondertussen weg, zonder dat er nog veel gebeurt. The Knickerbockers zitten er doorheen en het valt ook niet mee om met deze harde wind nog veel af te dwingen. Fortuna gelooft het ook wel en na 90 minuten en wat extra tijd fluit de scheidsrechter een laatste maal.

De speelsters zoeken snel de kleedkamers op en wij het Appleknockers Flophouse. Voor enkele Eurocenten kom ik in het bezit van een bekertje koffie en neem dat in rap tempo tot me. Nadat ik nog even naar het toilet ben geweest plof ik neer in één van de sofa’s, tot hilariteit van Andy en Shirley. Zit overigens prima, al zit ik liever wat hoger.

Maar niet veel later mag ik plaatsmaken voor Jesper, aangezien hij een periode van rust wel kan gebruiken. Hij gaat languit op de bank liggen en ik durf te beweren dat hij in een minder fitte staat verkeert dan het meisje dat eerder op de middag op diezelfde bank lag.

Inmiddels zijn alle speelsters fris zijn gedoucht en is het tijd om alles in te pakken en de verre terugreis aan te vatten. En als de vuurzee in Jespers hand is gedoofd start Bennie de motor van de bus. In de bus is sprake van een uitgelaten sfeer. Niet alleen bij de speelsters, maar ook bij ons als Roy aan iedereen die het maar wil horen in geuren en kleuren alle overige uitslagen voorleest.

De tien volgende minuten herberekenen diezelfde Roy en Jesper de nieuwe stand op de ranglijst en dat valt niet mee na het wegtikken van twee meter bier.

Als we ons ter hoogte van Hoogeveen bevinden verlaat chauffeur Bennie de autosnelweg en parkeert de bus bij de dichtstbijzijnde McDonald’s. Aangezien ik zelden tot nooit in dergelijke fastfoodpaleizen vertoef verbaas ik me dan ook over de enorme bedrijvigheid die er heerst.

Ik ben eigenlijk stikkapot en leun nonchalant tegen een reclamezuil, niet helemaal in de gaten hebbend dat deze bijna omvalt. Gelukkig steekt een oplettende Drent een helpende hand toe. Niemand gezien, niks gebeurd.

Als iedereen zijn bestelling heeft afgehaald loop ik met Janko weer richting bus. De laatste etappe gaat beginnen. Ondertussen springt Shirley op Bennie’s bagagedrager zonder dat Bennie weet waar ze naartoe gaan. Maar dat boeit Shirley ook helemaal niets.

Ondertussen laaf ik mezelf aan een schoonheidsslaapje, maar dat lukt gewoonweg niet. Via Meppel en Zwolle rijden we richting Arnhem terwijl in het PLS Heracles partij geeft aan Roda JC. Daar waar de Heraclieden amechtig proberen een 2-3 voorsprong vast te houden draait de bus de carpoolstrook in Urmond weer op.

Ik overloop nog even snel onze rubriek ‘Thank God It’s Friday’:

Resultaat: winst betekent 9 punten.
Uitvak: 10 supporters maakten de verplaatsing. 2 punten erbij.
Stadion: verder dan een kunstgrasveld komen The Knickerbockers niet. Derhalve de minimale score van 3 punten.
Thuisfans: geen interactie met de gastvrije studenten. Toch 6 punten vanwege hun laissez-faire mentalité.
Catering:  perfecte tosti; 8 punten!
Randvoorwaarden: programmaboekjes ontbraken, maar voor de rest geen klagen: 6 punten.

Met liefst 34 punten eindigen The Knickerbockers voorlopig op de 4e plaats!

Epiloog
Moe maar uiterst voldaan stap ik uit. Eindelijk, frisse lucht! Ik had vooraf al mijn agenda aangepast om toch zeker mee te kunnen gaan naar The Knickerbockers en het was het zeer zeker waard. Deze Groningse studentenvoetbalvereniging is alweer de zoveelste club uit het zaterdagvoetbal die ik aan mijn lijstje toevoeg dankzij de Fortuna-dames. Mocht Jaap Bax nog onder ons zijn, hij zou trots op me zijn.

Michel Hennen