Een gesprek van een dertigtal seconden met de chauffeur van de spelersbus symboliseerde de algehele houding van de club: Decadent, chaotisch en zich niet bewust van de situatie waarin ze verkeert. De inhoud?


16 November 2007

Decadent Fortuna met een been in het graf

Stormvogels/Telstar 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 1. Holwijn 1-0; 44. Bossman 2-0; 58. Holwijn 3-0; 74. Holwijn 4-0; 87. E. Guvenc 4-1.
Opstelling: Christianen, Geenen (72. Bejas), Grabovac, Op den Kamp, Van Driel (76. Vanek), Voorn, E. Guvenc, Simone, Olondo, Derksen (72. Cornelia), Jacobs
Toeschouwers: 1.066
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): Simone, Geenen
Rood (Fortuna): Voorn

TMD: “Als ik u was, zou ik de spelers laten lopen tot aan het dichtsbijzijnde station.”Chauffeur: “Oh ja?”TMD: “Jazeker, want ze zijn het niet waard om in een warme en luxe bus te gaan zitten na weer een waardeloze vertoning binnen een week tijd!”Chauffeur: “En naar wie moeten jullie volgende week dan gaan kijken, als ik ze laat lopen?”TMD: “Nou, dan kan ik mijn tijd veel beter met iemand anders doorbrengen.”Chauffeur: “Hmpffff.”

Typerende reaktie van een simpele ziel die blijkbaar zelf niets beters te doen heeft, soit. Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

Vrijdag 17 november 2007: Stormvogels Telstar-Fortuna. Op bezoek in Velsen-Zuid bij de Witte Leeuwen, een fusieclub met een mooie historie. In sportpark Schoonenberg, waar nog geen mastodontische betonnen kolossen als tribune fungeren, maar wel een hoofdtribune met houten banken die wegens instortingsgevaar in onbruik is geraakt. Een nieuwe, overigens bescheiden, modernere tribune is aan de noordkant achter het doel herrezen om dit malheur enigszins op te vangen. Maar deze club wordt door een erger malheur geteisterd. De Witte Leeuwen verloren maar liefst 12 maal opeenvolgend. Dan kun je je eigenlijk ook geen betere tegenstander wensen dan een bijzonder wisselvallig Fortuna. Een Fortuna dat in donkere dagen als eerste onderuit ging tegen nieuwbakken BVO FC Omniworld en waartegen ook AGOVV na zijn rentree subiet met de zegepalm aan de haal ging. Of waartegen de amateurs van Gemert en Rijnsburg moeiteloos overeind bleven in bekerduels. Allemaal nog (vrij) recente historie. Persoonlijk zou ik als Fortunees dan ook liever gespeeld hebben tegen RKC of ADO Den Haag. Daartegenover staat wel de glanzende vertoning van vorig seizoen in het theater van vandaag, onze beste wedstrijd van de afgelopen voetbaljaargang.

Fortuna moest echter eerst afgelopen vrijdag na afloop van de wedstrijd tegen FC Dordrecht op schrijnende wijze bakzeil halen. Onze “uitstekend” door ingehuurd beveiligingspersoneel en met camera’s beveiligde betonnen bak en omgeving bleken toch niet zo veilig als men dacht. Door een belabberde aktie werd de voor de hoofdingang geparkeerde spelersbus van de bezoekers dusdanig beschadigd dat ze onbruikbaar was voor de terugreis. En dat niemand me nu gaat vertellen dat de mensen die bij de hoofdingang de boel viseren hiervan niks hebben bemerkt. Om maar te zwijgen over het gebruik van de camera’s. Maar owee als er in vak C een spandoek met een kritische tekst wordt getoond… Onze AID Hans Erkens heeft overigens het mea culpa uitgesproken tegen het bestuur van de SV Noa Veure. Leuk, maar wij zijn bijzonder benieuwd naar de houdbaarheidsdatum ervan.

Iets van een andere orde, maar niet minder belangrijk dan toch. De wereldvoetbalbond FIFA orakelde bij monde van haar bejaarde chairman Blatter maar weer eens dat er minder buitenlandse spelers moeten komen in de nationale competities en de eigen jeugd voorrang moet krijgen. In dit kader bezien: Welke Nederlandse BVO heeft de meeste buitenlandse spelers op de loonlijst? Juist, onze “vrienden” uit Heerlen-Zuid alwaar 16 van de 24 spelers niet van dietschen bloeden zijn dan wel over een dubbel paspoort beschikken, om maar niet van kolonialisme te spreken. Een uitstekende vrijbrief van Blatter aan Kuijer c.s. om extra vaart achter de Voetbal Acadamie Limburg te zetten en de bouw van een FC Limburg vol streekgebonden jong bloed te kunnen versnellen. Ik wens de heren dan ook veel talenten van het kaliber Roy van de Heuvel, Cedric Ihalaauw en Jordy Reneerkens toe. Als het vergankelijk moet zijn, dan maar in schoonheid.

Vandaag geen bus naar Velsen wegens te weinig opgaven. Onder leiding van Waldorf werd er snel een indeling van de beschikbare personen bij de beschikbare chauffeurs gemaakt. Mijn passagiers mocht ik in Munstergeleen ophalen. Bij een tankstop vlak over de grens met het Brabantse land worden we herenigd met Thies die Niels en De Witte Man vervoert. Ook vandaag valt het oponthoud in noordelijke richting nog wel mee en net na de klok van zevenen arriveren we in Velsen-Zuid. Aldaar is ook al het dienstdoende deel van de Lateral Boys en de rest van de redactie van dit medium aanwezig. Als iedereen heeft plaatsgenomen telt 1 van mijn medepassagiers 34 Fortunezen. Voorwaar, niet slecht.

Op het veld zien we de Fortunezen inmiddels in warming up. En in een verrassende opstelling. Trainer Wisman heeft zowaar zijn protégé Charlie van den Ouweland geslachtofferd ten faveure van Emmo Guvenc. Aanvoerder Van Driel neemt plaats op linksback, waardoor Raschid el Hammouchi naast de weer fitte Nico Vanek op de bank plaats neemt. Arjan Christianen keert terug na een blessure. De opstelling in zijn geheel: Christianen; Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel; Simone, E. Guvenc en Voorn; Olondo, Derksen en Jacobs. Bij de gastheren van Stormvogels Telstar is er slechts Ivar van Dinteren met een bescheiden oogwenk naar Fortuna. In het tijdperk van The Magic Friends Jackie en Cor was hij ooit in de picture, maar wie was dat toen niet? Van Dinteren groeide overigens uit tot een begaafde nummer 10 met scorend vermogen die inmiddels een kleine Ronde van Nederland heeft afgelegd langs diverse clubs. Verhip, zo’n speler missen we nog wel eens.

Scheidsrechter Steegstra fluit af voor het wedstrijdbegin en we gaan er maar eens voor zitten. Daartoe geraken we niets eens, want na exact 50 seconden vliegen de verwensingen al door de lucht. De erkende Velsense goalgetter Melvin Holwijn mag vanaf rechts vrolijk naar binnen trekken en met links laat hij Christianen kansloos in de lange hoek, 1-0. Een exacte kopie van het eerste doelpunt van Maachi vorige week! Fortuna heeft na een week van bezinning en verondersteld hard trainen blijkbaar NIETS geleerd!

Wisman spuwt vuur en springt van woede welhaast een krater in sportpark Schoonenberg. Geef hem eens ongelijk! Goed, we mogen aannemen dat deze tirade is aangekomen. Niets is echter minder waar. Want nog geen 3 minuten later staat Bossman ineens vrij voor Christianen, maar door de te scherpe hoek gaat zijn schot naast. Bij Fortuna is het echter van hetzelfde liedje als vorige week tegen FC Dordrecht: Onvoldoende scherpte, te slap dekken, steeds een stap te laat. Waar lazen we dat vaker? En niet dat de thuisploeg nu ineens geweldig groots acteert, welnee. Maar iedere aanval van de Witte Leeuwen levert gevaar op. Pas in de 25ste minuut kan Angelo Simone middels een afgeweken afstandschot iets terug doen. Even later is het zelfs gevaarlijk voor het doel van Van Strien, maar een inzet van Emmo Guvenc wordt van de lijn gehaald. Diezelfde Emmo Guvenc bezorgt zijn vriend Angelo Simone door slap inspelen een gele kaart, want Simone vecht als één de weinige Fortunezen vandaag voor iedere meter. Hij is te laat en mag op rapport. Arjan Christianen warmt zich nog maar eens op aan kansrijke inzetten van Bossman, Pinas en Holwijn en houdt de schade beperkt. Aan de overkant vlamt Emmo Guvenc maar eens op doel, maar zijn poging gaat net naast.

Het is echter wachten op meer van de Witte Leeuwen. En die kiezen daartoe het psychologisch meest gunstige moment, vlak voor rust. Verdediger Korpershoek speelt Van Dinteren aan, die verschijnt vrij voor Christianen. Arjan pareert het schot, maar niemand legt Bossman een strobreed in de weg bij de tweede paal, 2-0. De enige echte kans voor Fortuna komt er uit de aanval na de aftrap als Geenen na een corner van Van Driel zijn halfvolley via een verdediger naast ziet gaan. Fortuna laat zich in de eerste helft simpelweg kisten door een thuisploeg die herrijst uit de verdomhoek. Onze Parel van de Parkstad Bas Jacobs spant hierbij de kroon. Door langdurig blessureleed loopt deze jongen in feite op halve kracht van zijn intrinsieke waarde, maar het resterende deel van zijn potentieel verkwanselt hij klaarblijkbaar zonder blikken of blozen. Waar hij wel in uitblinkt, is het schelden op medespelers met veel minder ervaring en het maken van misplaatste gebaren. Nee Bas, als jij denkt ook nog eens met een simpele armbeweging het uitvak te moeten aanzwengelen, heb je het mis. Hier staan mensen die wekelijks hun ziel en zaligheid voor de club op het spel zetten en geen aapjes uit het Gaiapark. Laat je alstublieft overschrijven naar Groene Ster of Patro Maasmechelen en verdoe je eigen en onze tijd niet langer.

Goed, dan maar het officiële deel van de dag: De Goodyear Commissie. En die voelt zich thuis in het gastvrije Velsen-Zuid. Vriendelijke stewards, verantwoorde catering. Zo ook vandaag. Op het menu een broodje worst met mosterd. Geen A-merk worst te bespeuren, hoopvol dus. Een eerste hap geeft een licht waterige nasmaak, maar het is absoluut niet slecht. Probleem is echter het bruine broodje… Dat is voor de categorie Sonja Bakkeraars en daartoe behoren wij niet. Geen nood, wederom een eervolle vermelding en de voorlopige koppositie in de tussenstand. We kijken uit naar een volgend bezoek.

De tweede helft. Trainer Wisman vindt het niet nodig om te wisselen, dus mag Fortuna met dezelfde elf vrolijk voortborduren op het inmiddels geijkte stramien. De thuisploeg heeft inmiddels twee versnellingen lager geschakeld, het valt allemaal niet eens meer zo op. Totdat Holwijn en Bossman het welletjes vinden en een 1-2tje aangaan, waarbij Holwijn de 3-0 aantekent. Finito. Maar het wordt nog erger. Ramon Voorn is veel te laat met zijn tackle op Pinas en raakte hem dan ook vol op het kuitbeen. Dat is scheidsrechter Steegstra uiteraard niet ontgaan en zonder bedenktijd grijpt hij naar zijn broekzak, rood. Voor zover dat nog niet gebeurd was, zullen de resterende 10 Fortunezen nu kunnen uitkijken naar de finale afschminkbeurt door hun tegenstanders.

Man of the Match Van Dinteren is als eerste aan zet, maar wederom is Christianen attent. Een kleine 20 minuten voor tijd verlost Wisman Derksen en Geenen en mogen topscorer Cornelia en Bejas alvast een molensteen aan hun nek bevestigen om het verzuipen te versnellen. En jawel, nog geen oogwenk later mag Holwijn zijn triologie voltooien als hij zonder veel problemen voor Christianen verschijnt en deze ook kansloos laat, 4-0. Inmiddels is bij de Witte Leeuwen ook de ons nog welbekende Johan “De Beul” Pater in het veld verschenen. Ook hij verkeerde in het reeds gememoreerde tijdperk van de heerschappij van de heren J. en C. in de belangstelling van Fortuna, ik vergat het welhaast in alle ellende, maar we blijven volledig. Maar als gezegd: Wie stond destijds niet in die verheugende belangstelling?

Fortuna krijgt zowaar een mogelijkheid, niet meer, als Flo Cornelia een corner van Emmo Guvenc verlengt tot bij Joep op den Kamp die snoekduikend en van ver over kopt. Joep heeft inmiddels zijn plaats moeten afstaan aan Bejas en is verhuisd naar rechtsback. Maakt Wisman dus zijn woorden waar dat Bejas een grote concurrent van Joep is voor de nummer 4 plaats? Het zou het einde betekenen van het laatste echte vaste bolwerk uit de eigen jeugd. Uiteraard is Bejas niet zomaar van onze buren uit Heerlen-Zuid overgekomen. Nee, deze jongen wordt geconditioneerd op een grote toekomst bij Roda dan wel FC Limburg. Dat lijkt me de uitkomst van een stief uurtje converseren tussen AID Erkens en de godfather van Parkstad’s Geld Nol H. Als dit straks ten koste moet gaan van Joep, welja, jens de dolk maar in de ruggen van ons supporters. Maar Joep is altijd sterker teruggekomen, laten we dat nooit vergeten!

Oh ja, het verloop van de match. Beul Pater krijgt uit een counter via Fafiani een behoorlijke kans, maar sterkhouder Zarko Grabovac weet het schot te deviëren tot hoekschop. Inmiddels hebben 29 van de 34 Fortunezen in het uitvak er in een collectieve aktie de brui aangegeven en verlaten zij de poorten van Schoonenberg, een bijzonder begrijpelijke aktie, eens is de maat vol. Ondergetekende en de 4 andere volhouders zien Emmo Guvenc nog de zwaar beschadigde eer enigszins redden met een schot dat in de kruising boven Van Strien eindigt, 4-1.

Wat na de wedstrijd volgde, is aan het begin van dit verslag beschreven. Conclusie: Fortuna faalt wederom collectief. Trainer Wisman slaagt er ook na een aantal veranderingen in de basiself niet in om het roer vandaag al te keren. En nee, sorry Henk, ik heb na vandaag even geen zin om een training te zien. En nee, ik ga Wisman ook niet afvallen, dat is wel erg kort door de bocht, maar hij loopt wel een flinke kras op. Deze ploeg verdient het om een week lang naar de dvd van deze wedstrijd te moeten kijken. Hopelijk krijgt Zwolle dan de periodetitel volgende week in Sittard niet op een presenteerblaadje aangeboden. Maar de Zwollenaren zouden zich na vandaag geen beter Zwarte Pietenteam dan Fortuna kunnen wensen. Behoudens puntverlies van MVV kan men in Zwolle dan ook alvast voorzichtig de drankenhandel gaan bellen. Fortuna lijkt op sterven na dood. Gelukkig leest men dan ook niet mee op dit medium.

Gegroet,

TMD