Na een uiterst bewogen carnavalsweek in het Sittardse, waar de doldwaze dagen pas echt losbarsten op as-woensdag neemt Fortuna het in eigen huis op tegen Telstar. Zonder Sunday Oliseh en met het nieuwe interim-trainersduo Claudio Braga en Kevin Hofland op de bank, knokt de Sittardse ploeg zich naar een puntendeling. Fraai was het deze avond allemaal zeker niet, maar in ieder geval toonde de spelersgroep, verlost van het juk van Sunday Oliseh, weer vechtlust en wilskracht. Na vier nederlagen op rij slaagt Fortuna er derhalve in om de negatieve spiraal waar men in terecht was gekomen, in ieder geval voorlopig, te doorbreken. Toch is het zeker nog geen tijd om te spreken van een ommekeer. Het gebrek aan zelfvertrouwen in de spelersgroep is duidelijk te merken en ook conditioneel hebben de afbraaktactieken van Sunday Oliseh hun sporen duidelijk achtergelaten.


16 februari 2018

Life after Sunday

Fortuna Sittard 1 SC Telstar 1

Doelpuntenmakers: 5. Hamdaoui 0-1, 57. Semedo (pen) 1-1.
Opstelling: Özer; Braun, Heerings, Dammers, Pinto; Saddiki (58. Hutten), Smeets, Cantwell; Semedo, Askovski (77. Vidigal), Stokkers.
Toeschouwers: 3.019.
Scheidsrechter: C. Bax.
Geel (Fortuna): Pinto.
Rood (Fortuna): –

Vlak na de nederlaag tegen Jong AZ slingert eigenaar Isitan Gün een tweet de wereld in die aan duidelijkheid niks te wensen overlaat.

‘MANAGER: praises others in success, assumes responsibility in difficult times.
DAMAGER: praises and claims all credits for himself/herself in success, blames others in failure.’

Veel duidelijker kan het niet worden gemaakt dat de samenwerking tussen Fortuna en Oliseh een dieptepunt heeft bereikt. Een samenwerking waar al na enkele maanden de eerste scheurtjes in ontstonden, maar die Gün trachtte weg te pleisteren. Inmiddels is echter duidelijk dat het fundament zodanig verrot is dat de scheurtjes van weleer zijn verworden tot gigantische scheuren, die niet meer gerepareerd kunnen worden. Dat de relatie tussen Fortuna en Oliseh ten einde loopt is overduidelijk, de vraag is alleen nog maar wanneer dat einde definitief wordt bevestigd.

Dat antwoord luidt: woensdag. Fortuna brengt in een statement op de officiële site naar buiten dat ze haar coach Sunday Oliseh per direct op non-actief heeft gesteld wegens herhaaldelijk verwijtbaar handelen gedurende langere periode door Oliseh jegens meerdere personen in de organisatie. Ondanks dat de club meerdere pogingen heeft ondernomen om Oliseh tot ander gedrag te bewegen bleef dat helaas zonder resultaat, wat uiteindelijk resulteerde in een onwerkbare situatie.

De club benadrukt dat ze haar beslissing niet heeft genomen op basis van de huidige sportieve prestaties. Door ontoelaatbaar handelen heeft Oliseh de samenwerking met vele mensen binnen de organisatie onmogelijk gemaakt, van spelers tot medewerkers. Fortuna zegt het besluit te betreuren, maar stelt dat het clubbelang boven alles gaat.


Claudio Braga volgt Oliseh op

Enkele uren later reageert Sunday Oliseh op twitter met: “I confirm: Due to my refusal to participate in illegal activities at Fortunas Sittard & violate the law, I have been suspended from my duties as coach by the foreign owners of Fortuna. Unfortunate for the lovely fans, my players & our hart fought phenomenal positioning for promotion“.

In het Duitste Reviersport staat het volgende te lezen: “Der ehemalige Bundesligaspieler Sunday Oliseh ist seinen Job los. Der holländische Zweitligist Fortuna Sittard hat den Nigerianer entlassen. Dieser wehrt sich nun gegen die Vorwürfe des Klubs.

Sittard warf dem ehemaligen Profi von Borussia Dortmund, dem 1. FC Köln und dem VfL Bochum in einer Pressemitteilung “unzumutbares Verhalten” vor. Er soll sich gegenüber Mannschaftsmitgliedern und Mitarbeitern des Vereins schlecht verhalten haben.

Im Gespräch mit RevierSport wehrt sich der 43-jährige Oliseh gegen diese schweren Vorwürfe. “Ich habe die Mannschaft auf Platz 19 übernommen und nach oben geführt. Wir haben gut funktioniert und toll zusammengearbeitet”, betont der 139-malige Bundesligaspieler und ergänzt: “Was aber außerhalb des sportlichen Bereichs in Sittard abläuft, das ist illegal. Mit diesen illegalen Geschäften will ich nichts zu tun haben. Ich will schließlich nicht ins Gefängnis. Da sind dubiose Leute am Werk. Ich war schon bei meinem Anwalt und der Polizei. Mehr will ich im Moment zu diesem Thema nicht sagen.

Oliseh is dus overduidelijk niet van plan om met stille trom te vertrekken bij Fortuna. Een dag later komt Fortuna met een statement inzake de aantijgingen van Oliseh. De club stelt kennisgenomen te hebben van de ongefundeerde beschuldigingen in diverse media. Alhoewel de club niet wil meegaan in het over en weer beschuldigen in de pers, wil men de gedane beschuldigingen met klem bestrijden. Fortuna zal in dit kader dan ook de noodzakelijke juridische vervolgstappen zetten.


en Kevin Hofland zal hem daarbij ondersteunen

Fortuna eigenaar Isitan Gün is ervan overtuigd ijzersterk te staan in de te volgen juridische strijd. Oliseh heeft zich het jaar dat hij bij Fortuna werkzaam was volkomen onmogelijk gemaakt bij zowel spelers alsook andere werknemers binnen de club. De naar de buitenwereld altijd goedlachse coach ontpopt zich meer en meer als een tiran binnen de Sittardse club. Afgelopen zomer verkiest aanvoerder Ferry de Regt om de club te verlaten vanwege een onherstelbaar beschadigde vertrouwensrelatie met trainer Oliseh. Tijdens een interview met deze site blijkt duidelijk dat Gün met deze kwestie in zijn maag zit, maar dat hij desondanks heeft gekozen om Oliseh het voordeel van de twijfel te gunnen. Ook assistent-trainer Tiny Ruys vertrekt binnen de kortste keren bij Fortuna wegens een ‘verschil van inzicht’ met hoofdtrainer Oliseh.

Ook verzorger Marco Lemmens verlaat de club na een ruzie met de trainer. Deze week doet Lemmens daar een boekje over open in de media. Lemmens claimt fysiek bedreigd te zijn geworden door Oliseh na afloop van de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Oorzaak van die ruzie was dat Lemmens aangaf dat Marco Ospitalieri niet verder kon spelen wegens een achillespeesblessure en gewisseld diende te worden. Oliseh was daar niet van gediend en liet dat duidelijk blijken door de verzorger toe te bijten dat hij moest gaan zitten en zijn mond houden. Na de wedstrijd werd Lemmens in de catacomben aangevlogen door Oliseh.

Dit is een kleine greep uit de lange reeks aan incidenten die gepaard gingen met de periode van Sunday Oliseh als trainer van Fortuna Sittard. Oliseh regeerde binnen de club als een dictator die in de clinch lag met iedereen die zich niet precies voegde naar zijn bevel. Of dat nu een verzorger, materiaalman, jeugdtrainer, assistent-trainer of speler was. Oliseh voelde zich boven alles en iedereen verheven. Naar verloop van tijd begon Oliseh over “wij” te praten als hij het over Fortuna had. Persoonlijk heb ik nooit echt het gevoel gehad dat hij daar zijn persoontje en de club mee bedoelde, maar eerder ‘ik en mijn ego’.

De sportieve prestaties onder Oliseh waren natuurlijk uitstekend te noemen en het lijkt erop dat Oliseh zich een groot deel van de credits mag toedichten met betrekking tot de ontwikkeling van meerdere spelers, met name Dries Saddiki, Djibril Dianessy en Marco Ospitalieri. Toch mag ook daar wat mij betreft een kanttekening bij worden geplaatst aangezien Sunday Oliseh ook een meer dan voortreffelijke selectie ter beschikking had. Ook de aanval van Oliseh op Gün na afloop van de verloren wedstrijd tegen FC Dordrecht inzake de breedte van de selectie, mag met een flinke korrel zout genomen worden als men weet welk niveau spelers tijdens de winterse transferperiode bij hem zijn aangeboden.

Die opmerking na afloop van de wedstrijd in Dordrecht lijkt de definitieve genadeslag te zijn geweest in de relatie tussen club en trainer. Getraind wordt er inmiddels nauwelijks meer, spelers geven aan dat er een onwerkbare situatie is ontstaan tussen spelersgroep en hun trainer en Oliseh lijkt zijn uiterste best te doen om alles wat er tijdens zijn periode bij de club is opgebouwd in een ras tempo af te breken. De beslissing van Isitan Gün om hem van zijn taken te ontheffen komt dan ook geen moment te vroeg. De inmiddels dus voormalige trainer van de Sittardenaren lijkt door zijn gedrag zijn eigen grootste vijand te zijn in een opstap naar een glasrijke carrière in de trainerswereld.

Het moddergooien zal voorlopig nog wel even doorgaan. Zo staat er blijkbaar al een nieuwe mail met intentie tot zwartmaken van de club/bestuur klaar om verzonden te worden naar de regionale en landelijke media. Zoals zo vaak bewezen met Fortuna geldt ook hier echter weer, ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’. De club heeft in het verleden al ergere stormen overleeft dan een strijd met een weerbarstig beginnend trainertje, dat vooral zelf schijnt te geloven in zijn legendarische status.

Ondertussen stelt Fortuna hoofd jeugdopleidingen Claudio Braga aan als interim-trainer. Op donderdag wordt Kevin Hofland gepresenteerd als zijn rechterhand. Op papier dan tenminste. Hofland lijkt in praktijk vanaf volgend seizoen de hoofdtrainer te worden. Voorlopig kiest Fortuna, enigszins noodgedwongen voor deze tussenoplossing. Noodgedwongen aangezien Hofland enerzijds nog niet over de benodigde papieren beschikt en Fortuna anderzijds geen vaste nieuwe trainer mag aanstellen zolang het juridisch conflict met Oliseh nog loopt.

Telstar is vanavond de tegenstander waar de Fortunezen het geschonden blazoen tegen mogen proberen op te poetsen. De heenwedstrijd tegen de witte leeuwen uit Velsen eindigde in een 6-0 zege voor de geel groenen. Niemand in Sittard die vandaag ook maar enigszins denkt dat het wederom zo’n doelpuntrijk avondje gaat worden. Het sympathieke Noord Hollandse clubje is sowieso bezig aan een prima seizoen en is de Sittardse ploeg inmiddels tot op drie punten genaderd op de ranglijst.

Voor aanvang van de wedstrijd is er een minuut stilte voor Bert Ehlen, de beheerder van het stadion en de parkeergarage en oud Fortunees Frans Roemgens. Rust in vrede beiden.


Rust in vrede Bert en Frans

Perr Schuurs is vanavond geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in het duel met Jong AZ. Alhoewel op videobeelden overduidelijk te zien is dat Schuurs de bal speelt, besluit Fortuna niet in beroep te gaan tegen het schikkingsvoorstel van één wedstrijd door de KNVB. Als reden geeft men bij Fortuna dat men er zeker van wilt zijn dat de jonge aanvoerder beschikbaar is voor de uitwedstrijd tegen NEC van volgende week vrijdag. Het vertrouwen in het rechtvaardigheidsgevoel van de Zeister maffia is in Sittard blijkbaar nog steeds erg broos. Zijn plaats wordt ingenomen door Kai Heerings, die dus de voorkeur krijgt boven Clint Essers. Voor Heerings is het zijn eerste basisplaats sinds hij dit seizoen neerstreek in Sittard. Ook Heerings had, en dat is zacht uitgedrukt, een niet echt gelukkige relatie met Sunday Oliseh. Vanavond dus de kans om het ongelijk van zijn voormalig trainer te bewijzen.

Een andere wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Jong AZ is in de vorm van Todd Cantwell. De huurling van Norwich City begint vanavond voor het eerst in de basis. Slachtoffer van deze wijziging is Djibril Dianessy, die net zoals vele andere spelers in de selectie met zijn vorm worstelt. De derde wijziging is de terugkeer van Jorrit Smeets. Lazar Kojic verdwijnt daardoor naar de bank. Voor de rest is de opstelling hetzelfde als afgelopen maandag. Dat houdt dus in dat Aykut Özer wederom de voorkeur verkrijgt boven Miguel Santos in het doel van de Sittardse formatie. Ook Michael Pinto behoudt zijn basisplaats. Of dat te maken heeft met een mogelijk nog niet geheel herstelde blessure bij Marco Ospitalieri, of persoonlijke keuze van het technische duo is niet duidelijk. Santos; Braun; Dammers; Heerings; Pinto; Saddiki; Smeets; Cantwell; Semedo; Stokkers en Askovski.

Fortuna komt uit de eerste de beste aanval bijna op voorsprong. De goed mee opgekomen rechtsback Christopher Braun vind Finn Stokkers die middels een bekeken overstapje Lisandro Semedo vrij voor Telstar sluitpost De Boer zet. Semedo schuift de bal onder de doelman door, maar vindt helaas de paal als spelbreker in zijn weg. Via het aluminium stuit de bal weer het veld in. Nauwelijks een minuut later ligt de bal aan de overkant wel in het net. Finn Stokkers verspeelt balbezit, Melvin Platje bedient vervolgens met een bekeken steekpass Mohamed Hamdaoui, die Aykut Özer omspeelt en de bal binnenschiet.


Semedo is overal bij betrokken in de openingsfase

Enkele minuten later krijgt Fortuna een vrije trap te nemen aan de linkerkant op zo’n twintig meter van het strafschopgebied. De inzet van Semedo bereikt het hoofd van Wessel Dammers, die de bal echter niet genoeg richting weet te geven en het leer derhalve over de deklat ziet verdwijnen. Uit de tegenaanval is het bijna weer raak aan de overkant. Telstar spits Novakovich mikt echter recht in de handen van Özer. Twee minuten later komt Telstar er weer gevaarlijk uit. Een voorzet van Brito bereikt Schouten die gelukkig voor de geel groenen overschiet.

Halverwege de eerste helft is het Jorrit Smeets die goed doorzet over rechts. Aan de zijkant van het strafschopgebied legt hij terug op Stokkers die de bal echter hard overschiet. Finn Stokkers is een van de spelers die momenteel een uiterst moeizame periode beleeft in het geel groene shirt van Fortuna. Daar waar de spits tijdens de eerste competitiehelft enorm belangrijk was voor de Sittardse ploeg, springen de makkelijkste ballen hem momenteel van de voet en komen veel passes niet aan . De vormcrisis lijkt te vreten aan het zelfvertrouwen van de spits, die veelal zijn hoofd laat hangen. Hopelijk weet Stokkers zich snel uit zijn huidige dip te spelen.


Stokkers worstelt met zijn vorm

Enkele minuten later probeert Semedo het met een afstandschot. De bal wordt onderweg aangeraakt door een Telstarverdediger, waardoor de bal gevaarlijk van richting verandert. Helaas verdwijnt de bal aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn. De volgende kans is wederom voor Fortuna. Via een een-tweetje met Stokkers komt Dries Saddiki in balbezit in het strafschopgebied. Zijn schot wordt door De Boer gepareerd. Uit de rebound probeert Cantwell met een halve volley de bal binnen te werken. Zijn poging verdwijnt hoog over.


Cantwell zet druk

In de laatste minuten voor rust komt Telstar enkele keren gevaarlijk dicht bij een tweede treffer. Eerst is het Melvin Platje die vrij door kan lopen richting Fortuna doel na een slim passje van Hamdaoui. Iedereen verwacht dat dit een koud kunstje gaat worden voor de aanvaller van Telstar. De opluchting op de tribunes is dan ook groot als hij de bal langs de paal achter de uitgekomen Özer over de achterlijn mikt.

Enkele tellen later haalt de grensrechter voor de Oosttribune zich de woede op de hals van het aanwezige publiek. In eerste instantie vlagt hij voor buitenspel, maar trekt zijn vlag weer snel in als blijkt dat scheidsrechter Bax zijn signaal niet overneemt. Dat stelt Novakovich in de gelegenheid door te lopen richting Fortunadoel. Özer brengt redding.

Fortuna begint onveranderd aan de tweede helft. Na vier minuten lijdt Saddiki gevaarlijk balverlies. Novakovich ontdoet zich van de tragere Heerings en gaat alleen door op Özer die redding brengt door zich voor de bal te gooien. Na de openingsfase begint de thuisploeg het spel naar zich toe te trekken en gaat meer en meer op jacht naar de gelijkmaker. In de 57ste minuut geeft de mee opgekomen Braun voor op Stokkers. Die wordt onreglementair afgestopt door een Telstarverdediger aldus leidsman Bax en de bal verdwijnt op de stip. Lisandro Semedo eist de bal op en stuurt keeper De Boer de verkeerde kant op, 1-1.

Direct na de treffer wordt Lars Hutten eindelijk warm genoeg bevonden om in te vallen. Maandenlange voorbereiding moeten Hutten hebben klaargestoomd voor dit ongetwijfeld hoogtepunt in zijn carrière. Na zijn 468ste warmloopsessie mag hij dan eindelijk weer eens invallen bij het grote Fortuna. Lars, het is je gegund! Saddiki is degene die plaats moet maken.


Maar Hutten kan het verschil vanavond ook niet maken

Na de gelijkmaker probeert Fortuna door te drukken, maar komt voorlopig nog niet echt tot grote kansen. Het gevaar van de thuisclub moet vooral komen uit dode spelmomenten. Hutten krijgt een kopkans op aangeven van Semedo, maar raakt de bal volledig verkeerd. Een klein kwartier voor het einde is het André Vidigal die in het veld komt voor Askovski. Telstar blijft ondertussen loeren op de counter. Het middenveld van Fortuna krijgt het allemaal moeilijk belopen en Heerings beleeft een op zijn zachts gezegd moeizame avond in het hart van de verdediging.


Pinto vecht voor wat hij waard is

Ondanks dat Fortuna blijft proberen een voorsprong te forceren oogt het aanvallend allemaal wat onmachtig. In de slotfase krijgt Fortuna een vrije trap toegekend op zo’n 20 meter van het doel. Helaas weet Smeets te weinig richting te geven aan de bal en verdwijnt die over het doel.


Smeets in actie

Dit is het laatste wapenfeit van de avond en na vier minuten blessuretijd fluit Bax voor het einde van de wedstrijd.


Smeets constateert dat Cantwell langer is?

Goed was het allemaal zeker niet, maar de vechtlust en wilskracht lijkt weer een beetje terug te zijn in het elftal. Voor veel spelers zal het een verademing zijn dat de dictator Oliseh het veld heeft moeten ruimen. Hopelijk lukt het de ‘tijdelijke’ technische staf om het zelfvertrouwen terug te brengen in de spelersgroep en zorg te dragen dat het seizoen niet als een nachtkaars uit gaat. Met de wedstrijden tegen NEC en die oet Mestreech in het verschiet een forse taak.

G. Erens