In een onthutsend zwakke wedstrijd is Fortuna ontsnapt aan puntverlies tegen het dapper strijdende maar toch vooral nietige Telstar. Hoe is het mogelijk dat een elftal dat best redelijk kan voetballen (zie eerste 20 minuten) zo diep kan zinken dat zelfs een overwinning op Telstar niet verdiend is?


6 Juni 2001

Zelfmoordpoging Fortuna lukt niet

Fortuna Sittard 2 SC Telstar 1
Doelpuntenmakers: 20. Bjekovic 1-0; 27. Holwijn 1-1; 40. Heering 2-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Volmer, Roest, Hermans, Heering, Van Halst, Haeldermans, Landerl (79. Kool), Gerritsen (87. Averdijk), Bjekovic (67. Hamming).
Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Volmer, Haeldermans
Rood (Fortuna): –

Om 19.30uur betreden we het walhalla van Sittard. Op dat moment is er nog weinig te doen, want deze week is er geen jeugdelftal van Fortuna kampioen geworden (valt een beetje tegen).

De spelers zijn bezig met de warming-up en we zien dat Thijssen inderdaad aanvallende bedoelingen heeft vandaag. Kool moet het veld ruimen en voor hem in de plaats komt Landerl in de basis. Samen met Heering krijgen we vandaag dus twee echte vleugelspitsen aan het werk te zien. Aangezien het rustig is, kunnen we ons eens concentreren op zaken die er anders bij inschieten, zoals het veld bijvoorbeeld. We zien dat het veld er redelijk goed bij ligt op twee plekken na. Ten eerste staat er in het vijf metergebied geen sprietje gras meer. Dat is niet verrassend, want 90% van de wedstrijden van Fortuna in de reguliere competitie hebben zich daar afgespeeld! Maar wat verder opvalt is dat er ook geen gras op de strafschopstip groeit. Hoe kan dat eigenlijk. Er is dit seizoen nog geen strafschop genomen in dit stadion???

De betrekkelijke rust verdwijnt als de stadionspeaker het woord neemt. Hij heeft 10 gratis bussen in de aanbieding, die af te halen zijn in de voorvérkoop (iets wat gratis is kun je toch niet verkopen?), verder hoopt hij dat er veel doelpunten aan de voorkant van het scorebord komen (niet aan de achterkant??) en hij excuseert zich voor de wellicht slechte zangkwaliteit van de artiest van de week, omdat hij geen monitor in zijn oor heeft. Wat? Een monitor in zijn oor?? De artiest van de week blijkt de van de soundmixshow bekende operazanger Ivo van de Bijl te zijn. Hij stal de show ook al tijdens Fortuna-Roda eerder dit jaar en omdat dat goed uitpakte mag hij vandaag terugkomen. En toegegeven hij weet de sfeer er redelijk in te krijgen.

Tijd voor de wedstrijd dan maar. Het lijkt me duidelijk dat we vandaag moeten winnen om een eerste goeie stap in de richting van behoud te zetten. Over de tegenstander kunnen we weer kort zijn. Buiten Brian Tevreden ken ik weer eens niemand. Of dat goed of slecht nieuws is moet de toekomst maar uitwijzen. We zien ook nog dat er een stuk of 60 Telstar supporters mee zijn gekomen. Voor de aftrap krijgen we eerst nog het Limburgse volkslied. Opvallend is dat Bjekovic dat liedje gebruikt om zijn veters te strikken. Nou ja het zij hem vergeven, want we kunnen ons goed voorstellen dat een Joegoslaaf zijn buik vol heeft van opborrelende nationalistische gevoelens.

Alhoewel de wedstrijd begint met een speldenprik van Telstar, is het Fortuna dat het heft in handen neemt. Telstar moet al snel ver terug, want het aardige vleugelspel van Fortuna doet de “witte leeuwen” al snel pijn. Met name Heering is lekker bezig aan de linkerkant. Maar ja wat heb je aan twee leuke voorzetten op Gerritsen als onze spits de bal rustig terugkopt op de Telstar keeper?

Niet veel, maar toch wordt al snel duidelijk dat Telstar het niet droog gaat houden. De N-side gaat er eens achter staan en er komen nog meer kansen. Gelukkig niet alleen voor Gerritsen maar ook voor Bjekovic. De tweede kans voor hem gaat er meteen in. Hij draait mooi weg van zijn verdediger en prikt de bal in de linkerbenedenhoek achter keeper De Vries: 1-0.


Jip, de keeper heeft voor de eerste keer gevist!

Zo, we leiden 1-0 na twintig minuten, nu er snel een tweede achteraan en de buit is binnen. Dat lijkt een heel logisch strijdplan zeker als je naar de krachtsverhoudingen op het veld kijkt, maar nee zoals zo vaak dit seizoen: logica is niet besteed aan Fortuna.

Fortuna gaat achterover leunen met als gevolg dat Telstar enigszins uit de verdedigende stellingen kan kruipen. Je denkt dan nog: het zal toch niet gebeuren dat……?

Zeker, in Sittard kan alles geregeld worden! Een misverstand aan onze linkerkant tussen Hermans en Haeldermans zorgt ervoor dat Smit zomaar kan doorlopen aan onze linkerkant. Hij schiet op doel maar Hesp brengt redding en stompt de bal in de voeten van Volmer. Probleem opgelost zou je zeggen, aanval in de kiem gesmoord. Nou nee niet bepaald. Wat doet Volmer met de bal? Hij trapt de bal door het centrum weg, maar niet hard zodat de bal rond een metertje of 25 voor onze goal blijft liggen. Daar staat De Waard, die de bal naar Holwijn plaatst die ook al zo vrij als een vogeltje in ons strafschopgebied staat en die laat Hesp kansloos in de korte hoek: 1-1.

Sorry hoor, maar daar kan ik met mijn verstand niet bij. Wat een afschuwelijke blunder was dat weer….

Het wordt pas echt vernederend als de Telstar aanhang even later “het is stil aan de overkant” inzet. Fortuna is nu weer de aangeslagen bokser die we de afgelopen maanden wel vaker hebben gezien. Aanvallend lukt er vrijwel niks meer en omdat Telstar zich (onterecht) tevredenstelt met de 1-1 tussenstand lopen we ook geen verdere averij meer op.

Het wordt zelfs zo erg dat Landerl op zoek gaat naar een penalty. Hoe ver zijn we gezonken dat we tegen een tegenstander van het kaliber Telstar geen voetballende oplossing meer kunnen vinden en dus maar ten einde raad opzoek gaan naar een penalty? Hoe dan ook, er is één speler die altijd zijn vertrouwde niveau haalt en dat is Haeldermans. Recht voor onze neus in Vak C schudt hij weer een vertrouwde dubbele schaar uit zijn mouw. Het blijft fascinerend om te kijken naar dit tot in de puntjes geperfectioneerde staaltje van sublieme techniek dat uiteraard weer nergens toe leidt…..

Toch gaat het aan het einde van de eerste helft weer wat beter met Fortuna. Haeldermans krijgt via een klutsbal uit een corner een mooie kans, maar de bal verdwijnt in het zijnet. Als er bij ons al iets lukt, dan is het over de vleugels. Het is dan ook niet verrassend dat de 2-1 voorsprong via de vleugel tot stand komt. Landerl speelt mooi twee spelers uit en legt de bal panklaar voor Heering die over is gekomen van de andere kant. Heering tikt de bal mooi langs de op het verkeerde been staande De Vries: 2-1. Vreemd genoeg gebeurt dat op een moment dat we met 10 man stonden omdat Volmer een wenkbrauw open had liggen. Voor de rust gebeurt er niks meer waardoor we met 2-1 gaan rusten. Op dat moment met pijn en moeite een verdiende voorsprong ondanks het povere spel van Fortuna.


De Joegoslavische wijze van feliciteren blijft apart, zo merkt ook Marco Heering!

Omdat het “freeridebikersparadisebikeandboardshop” spel vorige week al zijn apotheose beleefde, lijkt het vandaag een rustige rust te worden. Onze operaman komt nog een paar liedjes ten gehore brengen (heeft hij nu wel een monitor in zijn oor?), maar de aandacht gaat niet naar hem uit. Op het middenveld ligt een jongen te jongleren met een bal. Wat de man allemaal met een bal kan is ongelooflijk. Op de grond liggend houdt hij een bal hoog, met zijn benen, met zijn hakken, met zijn hoofd, met zijn borst. Je kunt het zo gek niet verzinnen of hij kan het. Even later laat hij zich door een Telstar reservespeler optillen en gaat hij opnieuw de bal hooghouden. Helaas was de rust voorbij toen hij van plan was om op de lat te gaan zitten om daar de bal hoog te gaan houden. Achteraf bleek dat het ging om een vriend van de broer van Jochem van der Hoeven die gevraagd had of hij zijn kunstjes eens in het stadion kon vertonen. Als je hem vaker wilt zien, moet je naar Amsterdam gaan. Je treft hem aan op het Leidseplein. Een zeer vermakelijk rust dus, ik neem aan dat Opgenoord die ook gebruikt heeft om die jongen te contracteren?

De overgang van het niveau van die balgoochelaar naar het Sittardse spelniveau valt toch wat rauw op de maag. Gelukkig is Volmer terug. Toch adviseren we de fysiotherapeut om de hoofdwond zorgvuldiger te hechten. Het leek wel of hij Volmer zijn hele oog had dicht gehecht, of hoe kunnen we anders verklaren wat er in de 47ste minuut gebeurt? Volmer heeft de bal, speelt hem even rustig achteruit maar ziet niet dat Holwijn in zijn rug zit. En ja Holwijn kan zomaar doorlopen naar Hesp. Gelukkig is Hesp een keeper van wereldformaat, want hij plukt de bal van de schoenen van Holwijn zodat het voorlopig 2-1 blijft. Dit alles geheel tegen de zin in van Fortuna want de Fortunezen zijn vastberaden de voorsprong te verspelen. Even later rent Smit dwars door onze verdediging. Maar ook hij strandt op Hesp die voortreffelijk staat te keepen.

Het zal duidelijk zijn, dat de meeste Fortuna supporters weer aan de beademingsapparatuur liggen. Telstar krijgt in dat eerste kwartier nog zo’n reuze kans na geblunder achterin. Verder mist alles en iedereen nog een corner die er ook zomaar in kan vallen. Kortom het mag een wonder genoemd worden dat het na een uur spelen nog steeds 2-1 staat voor ons. We mogen blij zijn dat Ruud Hesp in onze goal staat, maar het onvermogen voorin bij Telstar om dit soort toch wel simpele kansen te benutten sleept ons ook door deze fase heen.


Landerl laat zijn tegenstander de hielen zien!

In het tweede kwartier van de tweede helft verandert er dan weer wat. Telstar krijgt geen kansen meer, maar Telstar legt het verschil aan inzet tussen beide teams nu akelig bloot. De Velsenaren winnen op het middenveld elk persoonlijk duel waardoor er geen sprake kan zijn van een Sittardse aanval. De Sittardse verdediging staat nu weer wat beter, zodat het ook geen dreiging voor onze goal oplevert. Opvallend is nog dat Temmink opzichtig blundert als hij Haeldermans geel geeft. Dat is onmogelijk, Stijntje raakt 90 minuten lang geen bal en ook geen man, hij raakt niets! Dus hij kan nooit een overtreding hebben gemaakt! Overigens de enige Fortunees die zich niet bij de algehele malaise wenst neer te leggen wordt prompt door Temmink van het veld gestuurd. Cookie for President!

In het slotkwartier raakt Telstar enigszins vermoeid. Omdat ze geen goeie spelers op de bank hebben zitten heeft wisselen bij hen niet veel zin. Wij brengen de verse krachten Kool, Averdijk en Hamming. Kool komt voor Landerl. Wat mij betreft een vreemde wissel omdat Landerl juist goed in de wedstrijd zat (ik bedoel er gebeurde tenminste wat aan zijn kant), alhoewel dat magistrale overstapje van Kool wel vermakelijk was! Hamming voor de moegestreden en geblesseerde Bjekovic en Averdijk voor de volstrekt onzichtbare Gerritsen. Nou ja was ie maar onzichtbaar geweest, dan had ik me niet aan hem hoeven ergeren!


Bjekovic vraagt om een wissel, de nummer drie van Telstar kijkt of hij Nenad goed geraakt heeft…

De wissels leveren ons zowaar nog een paar dikke kansen op. We pikken er eentje uit. Stel er lopen drie Fortunezen (Averdijk, Hamming en Heering) alleen af op de keeper van Telstar. Voeg daarbij dat één van de drie (Averdijk) de bal heeft. Hoe groot acht je dan de kans dat het een doelpunt oplevert? Ach ja de rasechte Fortuna supporter hoef ik natuurlijk niet uit te leggen dat de bal netjes in de handen van de Telstar keeper eindigt….

En zo kwam een draak van een wedstrijd aan zijn einde. Een wedstrijd die we wonder boven wonder zowaar gewonnen hebben en ons een eerste plaats in de poule oplevert. Hoe slecht moet je in Nederland wel niet spelen om te mogen degraderen? Nou ja het lijkt me sterk dat dit niveau voldoende is om Volendam achter ons te houden!

Door naar het supportershome waar Van Barneveld en Akerboom nog verschijnen. Joos doet een poging om uit te leggen waarom Thijssen hem buiten de basis houdt. Thijssen vindt dat Van Barneveld het beste tot zijn recht komt op de plek van Van Halst (en die is te duur om op de bank te zitten). Waarom Van Barneveld niet gewoon naast Van Halst kan spelen in plaats van Haeldermans blijft onduidelijk. Dat zou namelijk te aanvallend zijn? Tuurlijk, Haeldermans is verdedigend erg sterk bezig dit seizoen….. Wel had Joos te horen gekregen van Thijssen dat hij door zijn spel gedurende dit seizoen een basisplek voor volgend seizoen heeft afgedwongen. Samen met Joos concludeerden we daar maar uit dat Thijssen dus ook volgend seizoen hoofdtrainer is bij Fortuna. Serieuze contacten met PSV waren er nog niet. Joos wilde gewoon nog minstens twee jaar spelen bij Fortuna in de eredivisie. Samen met Joos hopen we dat dat inderdaad gaat lukken.


De Fortuna bank kijkt gespannen naar de fratsen die Franse Frits nu weer gaat uithalen!