Het zwaar gehavende Fortuna had niets in te brengen tegen Stormvogels/Telstar en komt met 5-2 nog redelijk weg ook. Snel vergeten en maar hopen dat na de winterstop iedereen weer fit is.


17 December 2004

Fortuna op Velsense slachtbank

Stormvogels/Telstar 5 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 15. Van Heulen 1-0; 19. Slory 2-0; 28. Op den Kamp 2-1; 38. Slory 3-1; 69. Van Heulen 4-1; 77. Lettinga 5-1; 83. Zafarin 5-2
Opstelling: Baart, Elarji (51. Facenna), Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Zafarin, A. Simone, Meszaros, Van Barneveld, M. Simone (64. Taihuttu), Derksen
Toeschouwers: 1.307
Scheidsrechter: Winter;
Geel (Fortuna): A. Simone
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag, de klok wijst op 16.00uur en ergens in de Westelijke Mijnstreek gaat de autosleutel in het contact. En weg zijn we! Regen en vrijdagmiddag zijn natuurlijk ideale omstandigheden om eens lekker de hele A2 af te rijden. De klip Eindhoven ronden we zonder problemen, Den Bosch levert ook geen problemen op, maar dan rijden we ons compleet vast. Tussen Den Bosch en Utrecht blijkt één langgerekte file te staan.

Het ideale moment dus om in een quiz verzeild te raken per mobiele telefoon. We beantwoorden (op één na) alle vragen keurig, ook al gaan ze niet over voetbal (de ontbrekende antwoorden zijn Bennie Ceulen en Gerben Karstens – Renault Campagnolo 1975), maar wij wachten ondertussen nog steeds op de antwoorden op alle door ons gestelde voetbalvragen….

Hoe dan ook, als we Utrecht voorbij zijn, kunnen we redelijk ongestoord doorrijden naar Amsterdam en als we dan nog een paar vliegtuigen ontwijken, bereiken we rond 19.15uur Velsen-Zuid. Is er nog iets veranderd in Velsen-Zuid? Nee, het is hier al jaren hetzelfde liedje: er verandert hier helemaal niets! Misschien moesten we maar eens naar Velsen-Noord gaan? Ook op Sportpark Schoonenberg is er niets veranderd.

Aanvankelijk komen we het stadion niet eens binnen. De stewards staan namelijk niet bij de ingang van het uitvak maar zitten op de tribune. Enig schreeuwwerk later komen we toch binnen. We laten tien euro achter en betreden het multifunctionele complex van Stormvogels/Telstar. Zijn wij soms de laatste ploeg geweest die gebruik heeft gemaakt van de staantribunes toen we hier in het seizoen 94/95 de schaal kwamen ophalen?? Ach ja, niet te veel zeuren er is een grasveld, er staan doelen en er is een dak boven ons hoofd. Meer hebben we niet nodig.

Op het veld is de warming-up bezig. We constateren dat de gemiddelde lengte van de Fortunezen beneden de 1.60meter is geduikeld. Iets zegt me dat dat geen goed nieuws is. Maar we gaan niet bij de pakken neerzitten, want er zijn toch weer elf mannen bereid gevonden een geel/groen shirt aan te trekken. Zo zien we vandaag voor het eerst in de basis Morad Elarji en ook Angelo Simone mag opnieuw starten in de basis, net als zijn broer Mauro Simone. We zijn benieuwd of deze jongens stand weten te houden. Door naar de tegenstander: Stormvogels/Telstar Combinatie. Moeten we nog iemand kennen? Nee, want geen enkele Witte Leeuw heeft een Sittards verleden en dat geldt ook andersom. Een emotieloos duel dus.

In het prima programmaboekje (alhoewel Fortuna Sittard niet geschreven wordt als Fortuna Sittardt, tenzij het werkwoord ‘sittarden’ zou bestaan, in dat geval zouden wij er graag de betekenis van vernemen…) lezen we dat speler Michael Samuel een huisdier heeft genaamd ‘nope’, Benjamin Pinto (ex-Benfica?) overal mee naartoe sleept, behalve als hij een geheim verklapt, want dat doet hij alleen aan Wim (Wim wie, of is dat geheim?), het liefst begraven wil worden, Marc Dutroux nooit wil tegenkomen, tenzij Dutroux na zijn celstraf journalist wordt, want die is Michael nog nooit tegengekomen. Kortom, welkom in de Gouden Gids Divisie!!

Als de klok richting 20.00uur gaat, kunnen we de koppen in het uitvak tellen. Het zijn er 22 vandaag. Een dieptepunt in het seizoen, maar van de andere kant: vorig seizoen waren we hier met 19 man. Pure winst dus vanavond! De Goodyear commissie laat even op zich wachten; de warme hap wordt pas in de rust geserveerd.

Tijd dus voor de wedstrijd. Telstar trapt af en probeert onmiddellijk druk te zetten op onze verdediging. Tja, ook Telstar is op de hoogte van de deplorabele staat waarin onze ploeg zich bevindt. Na vijf minuten krijgen we al een eerste indicatie van wat ons te wachten staat. Elarji krijgt een inworp bij de hoekvlag. Hij gooit in richting Joep Op den Kamp die de bal wil terugspelen op Elarji, maar Joep raakt de bal verkeerd die over de achterlijn hobbelt: corner. Aha, zo’n avond wordt het dus…

Telstar is heer en meester op het veld en het is in feite wachten tot dat een keertje afgestraft gaat worden. Op dat ‘keertje’ moeten we een kwartier wachten. Corner voor Telstar. Op den Kamp kopt de bal weg, maar die komt voor de voeten van Andwélé Slory, die de bal netjes voortrekt op het hoofd van Richard van Heulen. En die Van Heulen kopt ongehinderd binnen: 1-0… Lekker verdedigd…Mag de muziek wat zachter?

Vijf minuten later is de marge al twee en dreigt een ramp. Opnieuw scoort Telstar uit een corner. Bal komt voor, Op den Kamp kopt hem weg en opnieuw komt de bal voor de voeten van Slory. Tot zover geen nieuws. Maar die Slory haalt dan de stommiteit in zijn hoofd om te denken dat hij met de bal door een woud van spelers zou kunnen slalommen en scoren in plaats van de bal af te spelen naar een vrijstaande man. Hmm, een slalom later staat het 2-0…. Lekker verdedigd… Mag de muziek wat zachter?

Ach ja, het valt ook allemaal niet mee voor de jonge jongens die nauwelijks ervaring hebben op dit niveau. Tja, en dan sta je daar in het uitvak. Wat zullen we eens gaan doen? Spelers uitschelden? Schiet niemand wat mee op. Apathisch toekijken? Wordt ook niemand wijzer van. De ploeg ondersteunen? Wellicht helpt het! Kortom, het ‘yellow green army’ schalt door de Velsense luchten. Nu ben ik de laatste om te gaan beweren dat het er iets mee van doen heeft, maar als we twee minuten bezig zijn met ons concert, heeft Op den Kamp de negatieve marge gehalveerd! Vrije trap voor Fortuna op de helft van Telstar. Edwin Hermans draait de bal in en daar mist zowat alles en iedereen behalve Joep. En Joep kopt de bal netjes tegendraads binnen bij de verre paal: 2-1!!!

Put Fortuna moed uit deze treffer en raakt Telstar van slag? Niet echt, Telstar beschouwt deze treffer als een bedrijfsongevalletje en gaat verder. Wij kunnen nergens op het veld een vuist maken. En omdat dat toch wel vrij pijnlijk is, richten we ons maar op de randzaken. Zo zien we dat Jomanda nog steeds van de partij is rechts naast ons. Jomanda de gebedsgenezeres? Nee, het gaat hier om de plaatselijke variant. Het betreft een man – die niet echt goed snik is – en de supporters probeert op te jutten. Hmm, wat is eigenlijk de bedoeling van de gitaar die hij bij zich heeft? Aan de overkant zit ook een soort harde kern, die zich goed laat horen. In ons vakje komt het clublied langs. Terug naar het veld, waar Telstar weer een paar kansen heeft gemist als we in de 37ste minuut zijn aanbeland. Knullig balverlies van Op den Kamp luidt een snelle tegenstoot van Telstar in. De verdediging ligt in puin en Slory gaat er met de bal vandoor en laat Rein Baart kansloos: 3-1!! Eindelijk de muziek staat wat zachter, waarvoor dank. Tot aan de rust lopen we geen verdere kleerscheuren op. Ruststand: 3-1.

En daar valt helemaal niets op af te dingen. Tijd dan maar voor de Goodyear commissie. Aangekomen bij de snackbar krijgt de Goodyear commissie al de eerste klap te verwerken. De man achter de balie heeft een peuk in zijn mondhoek hangen. God weet waar de as die daarvan afkomt valt. We maken ons niet de illusie dat hij die op de grond laat vallen. We denken eerder dat de as valt, waar de as valt…. Wellicht ook boven ons broodje kroket, de enige warme snack die hier verkrijgbaar is… Nou, we kunnen kort zijn over de kroket. Hij is vreselijk. Op onderstaande foto is de substantie zichtbaar die uit de kroket ‘loopt’ als je er een beetje in knijpt. Te goor voor woorden en dit gaat een officiële klacht opleveren bij de keuringsdienst van waren. Daar kan Telstar vanuit gaan…


Deze kroket tart elke fantasie…

Met een hongerige maag maar door naar de tweede helft. Na vijf minuten wisselt Chris Dekker Elarji voor debutant Gino Facenna, de volgende halve Italiaan! Facenna is een centrale verdediger die bij Jong Fortuna wekelijks uitblinkt. We zijn benieuwd! Maar helaas kan Facenna ook het tij niet keren (niet dat we dat van hem verwacht hadden). Telstar blijft domineren en bij Fortuna lukt werkelijk niets. We zien zelfs dat een één-twee tussen Mauro en Angelo Simone mislukt! Nou ja, als twee broers elkaar al niet vinden, dan kunnen we maar beter ophouden…. Het duurt een minuutje of twintig vooraleer Telstar nog eens wat aan het doelsaldo doet. Leon Kantelberg ziet zich aan de linkerflank geconfronteerd met drie Sittardse rechtsbacks. Met één voetbeweging kapt hij ze alle drie uit, hij trekt de bal voor op Slory. Slory schiet tegen Baart op, maar de rebound is voor Van Heulen: 4-1.

Toch willen de jonkies van Fortuna nog niet opgeven. Wat te denken bijvoorbeeld van Angelo Simone. Hij stormt over de rechterflank, speelt er vier man op een hoopje, haalt de achterlijn, trapt de bal het stadion uit en kruipt onder de grond. Het talent is er, de wil is er, maar er moet nog wat gesleuteld worden! Kop op, Angelo! Broertje Mauro is ondertussen gewisseld voor Gino Taihuttu. Maar bij het betreden van het veld kun je al zien dat dat niet veel gaat worden. Gino trekt namelijk een tweede shirt aan (over zijn andere shirt). Op dit soort Cagnazzo achtige toestanden zitten we niet te wachten.

Een kwartier voor tijd verhoogt Telstar de marge opnieuw. Geen idee wat er gebeurt, want het speelt zich allemaal af achter een paal die mijn uitzicht belemmert. Gelukkig hebben we dan de speaker nog, die weet te melden dat Sjaak Lettinga gescoord heeft en dat er nog 7,50euro af te halen valt vanwege de secondeloterij. Nog tien minuten te gaan en Fortuna mag wat tegenspartelen. Voor het eerst in de wedstrijd zien we Dirk-Jan Derksen. Hij kan vrij op de keeper af, maar schiet tegen hem op. Weg kans. Even later hetzelfde verhaal maar dan met Dave Zafarin in de hoofdrol. Dat gaat een stuk beter: 5-2!!!

We zitten dan al in de slotfase van dit duel en scheidsrechter Winter ziet weinig reden om tijd bij te trekken. Hij fluit af, de spelers bedanken ons voor de moeite en vice versa en dat is het dan. We pakken het programma erbij en zien dat het winterstop is. Gelukkig maar!! Snel weg hier.

De terugreis verloopt voorspoedig tot aan Eindhoven. Daar is een zwaar ongeluk gebeurt en zo kan het gebeuren dat we rond 23.30uur ook nog in de file staan. Voor ons stapt een man uit de auto en gaat op de bijrijdersstoel zitten; zijn vrouw neemt de honneurs waar. De reden daarvan wordt ons vijf minuten later duidelijk: alcoholcontrole! Waar zouden we zijn zonder mobiele telefoon? Maar goed dat de politie niet controleerde op voedselvergiftiging, want anders waren we er gloeiend bij geweest…

Nog een uur later zijn we terug in de Westelijke Mijnstreek. Volgend jaar gaat het verder. Prettige feestdagen!