Fortuna heeft de op de slotdag verdiend verloren van Telstar en besluit het seizoen opnieuw als slotlicht, maar wel met veel meer punten dan verleden jaar. We zijn benieuwd wat de toekomst voor ons in petto heeft!


20 Mei 2005

Fortuna gaat op slotdag onderuit

Fortuna Sittard 1 Stormvogels Telstar 3
Doelpuntenmakers: 11. Zafarin 1-0; 16. Kantelberg 1-1; 66. Pinto 1-2; 85. Mihci 1-3
Opstelling: Baart Frankel (64. A. Simone) Akerboom Dassen Hermans (46. T. Janssen), Zafarin, Op den Kamp, Meszaros, Van Barneveld, Derksen, Elberkani (85. Cagnazzo).
Toeschouwers: 3.139
Scheidsrechter: Smit
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 20 mei: de laatste speelronde van de Gouden Gids divisie staat op het programma en dus vervoegen wij ons naar het W&P Stadion. Daar aangekomen, constateren we dat het lekker weer is en dat Cor Nijpels‘ valwind het vandaag laat afweten. Eindelijk goed weer dus; goed dat de competitie erop zit…

Na al het gekrakeel van de afgelopen dagen, kunnen we ons weer anderhalf uur concentreren op het voetbal. Op het veld is de warming-up bezig. We zien daar weinig verrassende gezichten. Ray Frankel en Mohammed Elberkani keren terug van blessureleed, terwijl Aziz Moutawakil vandaag niet fit genoeg is om te spelen. Per saldo raakt alleen Thomas Janssen zijn basisplek kwijt ten opzichte van het vorige duel in Veendam. Kijken we naar de tegenstander dan zien we bij Stormvogels/Telstar geen spelers die een Fortuna verleden hebben en vice versa. Als je naar hun selectie kijkt, vraag je je toch al af hoe zij het dit seizoen voor mekaar hebben gekregen zich te plaatsen voor de nacompetitie. Geen geld, smalle selectie en toch resultaten. Niets dan lof dus voor de Velsense prestaties. Het uitvak en zelfs het buffervak zijn leeg vandaag, maar toch zijn er enkele Witte Leeuwen afgezakt naar Sittard. Ze zitten op de hoofdtribune en het zijn er 12 (of zoiets…) Welkom!

De Lateral Boys staan stil bij een van de vele berichten in de krant van de afgelopen weken. Nee, het gaat niet om de financiele perikelen, maar om het bericht dat Ruud Hesp in onderhandeling is met Roda over een functie bij onze buren. Nu kennen de Lateral Boys het fijne niet van Ruuds vertrek uit Sittard en dus onthouden ze zich daarover van commentaar. Wat ze minder op prijs stellen is dat Ruud, die Fortuna zijn clubje noemde bij zijn aanstelling, zonder blikken of blozen bij Roda binnenwandelt. De groep ‘echte Fortunezen’ is weer kleiner geworden, Ruud….


Dat spreekt voor zich….

Door naar de wedstrijd, want veel meer valt er niet voor te beschouwen. Of toch? Jawel, deze partij blijkt de 350ste wedstrijd in het betaalde voetbal te zijn van Dirk Jan Derksen en daarvoor wordt hij in de bloemetjes gezet! Proficiat!!


Derksen en Van Barneveld hebben meer oog voor de promogirl…

Fortuna speelt in de eerste helft naar de eigen aanhang op de Noord tribune en zoekt de aanval. Helaas komt daar in de openingsfase niet zo gek veel van terecht, want als het na 10 minuten 0-2 had gestaan, had daar niemand wat van kunnen zeggen. Telstar is beter en krijgt twee mooie kansen die gelukkig voor ons op de linkerpaal naast Rein Baart eindigen. Leon Kantelberg stond aan het kanon. Wordt dit soms zo’n avondje waarop alles meezit en waarop we overal mee wegkomen? Even later wordt er verder bewijs aangevoerd voor deze stelling: Fortuna neemt namelijk de leiding! En hoe doet Fortuna dat? Dat doet Fortuna uit een corner! Scoren uit een corner? Jazeker, Fortuna scoort uit een corner! En wie scoorde er dan uit die corner? Dave ZafarinDave Zafarin? Uit een corner? Jazeker, Dave Zafarin scoorde uit een corner! En hoe scoorde hij dan? Met zijn hoofd! Met zijn hoofd? Dave Zafarin? Uit een corner? Jazeker, pluisje scoorde met zijn hoofd uit een corner! Tussenstand: 1-0!!!


Erg strak zit dat shirt nog steeds niet…

Uw verslaggever gaat eens rustig onderuit gezakt op zijn stoeltje liggen, want het wedstrijdverloop geeft aan dat er eigenlijk niet zo gek veel meer mis kan gaan… Op zo’n moment flitst de afgelopen week even voorbij en dan moet ik toch wel lachen om journalisten, wiens leven in het teken lijkt te staan van het maximaliseren van het aantal voorpagina artikelen in de krant. En daartoe bereid zijn een zo zwartgallig mogelijk beeld van de situatie te schetsen. Krijgt een journalist soms een bonus als hij de voorpagina haalt?

Er breekt een glimlach door als ik denk aan het College van B&W dat van gekkigheid niets beters weten te verzinnen dan de gemeenteraad te schofferen door onaanvaardbare plannen voor te schotelen, die ook weer even snel – uiteraard zonder consequenties – van tafel verdwijnen als ze niet goed blijken te vallen!

Een brede grijns verschijnt op mijn gezicht als ik denk aan raadsleden die zich door het geschutter van het College in hun geloofwaardigheid voelen aangetast, maar wiens geweeklaag overstemd wordt door het gebeier van de Pancratiuskerk in Munstergeleen! Jongens toch, wat is het leven van een Fortunees mooi!

We gaan verder. Is Fortuna vanavond inderdaad onoverwinnelijk? Tuurlijk niet, want een paar minuten later is het namelijk alweer gelijk. Telstar krijgt een vrije trap op een meter of twintig voor het doel van Baart. Baart metselt een muur die zeer degelijk staat. Helaas is bij die metselwerkzaamheden ook nog wat cement aan zijn eigen voeten blijven plakken, want als Kantelberg aanlegt richting de hoek die Baart vrijliet, staat ie vastgenageld aan de grond. Nou ja, ook Kantelberg verdient lof, het was een mooie vrije trap: 1-1.

Hmm, twintig minuten gespeeld en al twee treffers. Wordt dit een typisch zomeravondduel met veel treffers? De wedstrijd gaat verder en Telstar blijft de betere ploeg zonder dat het echt gevaarlijk wordt voor de neus van Baart. Aan de andere kant kunnen wij nauwelijks iets afdwingen, want Derksen zit gevangen in de Telstar verdediging.


Derksen wordt vakkundig uitgeschakeld

De beste kans voor rust is nog voor Joep op den Kamp, die uit een corner had kunnen scoren met zijn hoofd. Maar ja, tweemaal scoren met hoofd uit een corner in een wedstrijd? Dat is ook wat veel gevraagd. Ruststand: 1-1.

Door naar de tweede helft. Edwin Hermans is in de kleedkamer achtergebleven; Thomas Janssen lost hem af. Ook deze tweede helft kwakkelt rustig voort. Fortuna kan aanvallend niet veel afdwingen en Frankel houdt de zaken achterin ook onder controle. De bal is meestentijds op het middenveld terug te vinden en daar wordt geknokt zonder dat er echt een duidelijke winnaar is.


Meszaros wil van geen wijken weten!

Toch krijgt Telstar na een kwartier spelen een enorme kans. Geen idee wie het is. Hij schiet de bal mooi keihard in, maar de katachtige reflex van Baart mag er ook zijn. Na een minuutje of twintig verlaat Frankel geblesseerd het veld en valt Angelo Simone in. Frankel was opnieuw bezig aan een prima partij net zoals de laatste weken. Of zijn vertrek er iets mee te maken heeft, is onduidelijk, maar Fortuna’s verdediging oogt ineens een stuk minder solide en incasseert ook vrijwel onmiddellijk een tegentreffer. Het gaat mis aan onze linkerkant, waar Thomas Janssen al eens beter heeft gespeeld. Hij verliest Benjamin Pinto uit het oog en die gaat alleen op Baart af en schiet de bal tussen de benen van onze keeper door: 1-2.

Fortuna is nu dus op achtervolgen aangewezen, maar het is duidelijk dat Telstar simpelweg een betere ploeg heeft dan wij. Dus als wij hier niet willen verliezen hebben we een geniale ingeving nodig en nu Moutawakil er niet bij is, zal dat wel niet lukken.


Of heeft Laszlo een geniale ingeving?

De wedstrijd rommelt verder en het enige vermeldenswaardige is een gele kaart voor invaller Hilmi Mihci. Hij krijgt die kaart omdat hij iets onwelvoegends zegt tegen de scheidsrechter zonder dat er een overtreding is gemaakt. Erg slim, met de nacompetitie in het verschiet….

Vijf minuten voor tijd laat diezelfde Mihci zien dat ie ook nog voetballen kan. Van een metertje of 25 verschalkt hij Baart met een bekeken schot. Opnieuw een treffer met een hoog schoonheidsgehalte en tevens het einde van dit duel, want dit gaat Fortuna niet meer goed maken. Tijd dus voor de derde en laatste wissel: Mohammed Elberkani eruit; Dario Cagnazzo erin. Cagnazzo is bezig aan zijn laatste wedstrijd voor Fortuna en heeft in de afgelopen jaren laten zien een aardige voetballer te zijn. Onze waardering voor deze jongen is dan ook groot. We hebben de afgelopen jaren genoten van zijn spelopvatting. Als hij weer eens iemand omver maaide op het moment dat het niet liep, namen wij het voor hem op. Toen Hans de Koning hem publiekelijk schoffeerde, namen wij het voor hem op. We kunnen zelfs begrijpen dat hij teleurgesteld is in de gang van zaken bij Fortuna, maar dat wat hij in de laatste vijf minuten van dit duel laat zien, is profvoetbal, Fortuna en Cagnazzo onwaardig… Onze tip: kijk niet om in wrok, maar denk aan de mooie jaren die je ook bij de club hebt gehad.


Dario, dit was niks…

Na een paar minuten blessuretijd houdt scheidsrechter Raimond Smit het voor gezien. De bal maakt dus zijn laatste omwenteling van het seizoen en blijft stil liggen. Telstar wint met 3-1 en dat is verdiend.


En daar ligt ie dan!!

Laatste wedstrijd van het seizoen? In Sittard betekent dat afscheid nemen van talloze spelers. Dit jaar vormt daar geen uitzondering op. Terwijl Telstar zijn feestje viert (plaatsing nacompetitie), neemt Fred van Barneveld het woord. We nemen afscheid van Rein Baart, Dario Cagnazzo, Youssouf Dabo, Mohammed Elberkani, Ray Frankel, Luc Janssen, Paul Janssen, Thomas Janssen, Dave Joosten, Laszlo Meszaros, Mauro Simone, Gino Taihuttu en Dave Zafarin. Niet goed genoeg, te oud, te blessuregevoelig of simpelweg geen geld voor een nieuw contract. Dat zijn de vier mogelijke redenen voor hun afscheid. Degene die weg moet vanwege de laatste reden, mag nog hopen, want nu de redding nabij is, wil de club met die spelers wel verder.

We staan stil bij enkele spelers die zeker hun verdiensten voor de club hebben gehad. Rein Baart bijvoorbeeld, hij stond vier seizoenen in Sittard onder contract. Zijn laatste seizoen was niet zijn beste, toch heeft hij zijn waarde gehad voor onze club in moeilijke tijden. Uit zijn mond kwam nooit een negatief woord over de club, ook niet toen Fortuna besloot een andere keeper te zoeken en dus bedanken we hem voor zijn Sittardse periode. Dave Joosten, hij miste dit seizoen vanwege een zware blessure en dat is jammer want vorig seizoen liet hij zien op basis van mentaliteit een heel stuk te kunnen komen. Paul Janssen, ook hij was continu geblesseerd, maar ook dat mag niet verhullen dat hij de afgelopen seizoenen zijn meerwaarde heeft gehad, waarvoor onze dank. De gebroeders Janssen. Ergens moet er iets mis zijn gegaan, niemand weet precies waar. In de jeugd werd hen een toekomst in het eerste elftal toegedicht. Toen ze daar eenmaal aanbeland waren, kwamen ze niet uit de verf. En tenslotte Laszlo Meszaros. We kunnen ons niet voorstellen dat hij moet vertrekken. Dat moet een vergissing zijn…

Tot volgend jaar!