Gebruikmakend van de Sittardse versie van TIPS (Tomeloze Inzet, Passie en Strijd) heeft Fortuna zich een groot plezier gedaan door dit degradatieduel te winnen. En het was nog verdiend ook!


8 April 2001

Fortuna Sittard vecht zich naar de drie punten

Sparta Rotterdam 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 46. Hamming 0-1; 84. Hamming 0-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Heering (57. Van der Hoeven), Van Halst, Haeldermans, Kool, Bjekovic (82. Gerritsen), Hamming (90. Akerboom).
Toeschouwers: 7.895
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Roest
Rood (Fortuna): –

07.59uur: Doodse stilte in Sittard. Ik lig mijn roes uit te slapen en niets wijst erop dat de vredige rust verstoord gaat worden, maar dan…..

08.00uur: Triiiiing!!! Waaah, het is toch zondag? Ik heb recht op extra uren slaap! Bovendien is vandaag de Ronde van Vlaanderen en de halve finales van de FA-cup op TV en het weer ziet er ook veelbelovend uit. Kan ik niet nog wat blijven liggen?

Nee, dat kan niet, want ik ben een Fortunees en die gaat nu mooi opstaan omdat er een klusje in Rotterdam geklaard dient te worden…..

Rond half tien melden we ons bij het supportershome. Eén uur voor het vertrek, maar dat lijkt vandaag geen overbodige luxe, want er zijn meer mensen op het idee gekomen om naar Rotterdam te gaan: 800 om precies te zijn. De actie “gratis busreis naar Sparta” is een daverend succes geworden. In plaats van een dagje IKEA vandaag dus een dagje Fortuna. Ach ja, het is natuurlijk best gezellig.


Goeie God wat een drukte….

Rond 10.45uur zet een stoet van 16 bussen zich in gang richting Rotterdam. Aangezien de vaste kern supporters verspreid zit over alle bussen, is er vandaag geen sprake van de vertrouwde sfeer in de bus. Het is erg rustig, de kids houden zich bezig met hun gameboy, wij luisteren aandachtig naar Sky-radio….

Ja het is weer zover, Sky-radio staat op. Ik heb hier ooit al eens mijn mening gegeven over deze zender en die ga ik na deze drie uur durende martelgang niet bijstellen!


There we go!

Verder zien we dat de “Ivo Pfennings moet blijven” actie voortvarend van start gaat. Op twee personen na ondertekent de hele bus. Dat ziet er dus goed uit. Voor de rest is er vrij weinig te melden over de busreis. Het hoogtepunt bereiken we wanneer we door de Benelux tunnel rijden: Sky-radio valt weg!!!!

Hoe dan ook, ruim een uur voor aanvang van de wedstrijd bereiken we Rotterdam. De politie maakt een redelijk nerveuze indruk. Ze hebben weer alles van stal gehaald (politieauto’s, busjes, paarden, noem maar op). Met zwaailichten wordt het hele konvooi richting Spangen geleid. Gelukkig hebben we in de bussen de sjaaltjes voor de ramen weggehaald zodat niemand ziet wie wij zijn….

Driekwartier voor aanvang van de wedstrijd komen we dan eindelijk het stadion binnen. Het lijkt vandaag verstandig om maar meteen de Goodyear commissie aan het werk te zetten. De kasteelheren tellen zich Fl 3,50 voor een broodje kroket. Niet duur en verrek die kroket smaakt helemaal niet slecht! Wat dit betreft heeft Sparta duidelijk de stijgende lijn te pakken. Twee jaar geleden lag de genuttigde kroket me uren zwaar op de maag (dat was trouwens niet op Spangen maar bij Excelsior), vorig jaar was het ook al niet best, maar dit jaar is het prima in orde. Weet je wat, ik heb goeie zin, we delen een Goodyear ster uit!! Na Twente dus de tweede ster van dit seizoen.

We gaan ons maar eens concentreren op de wedstrijd. De in Breda opgelopen fysieke schade blijkt hier in Rotterdam reuze mee te vallen. Gingen Gommans, Van der Hoeven en Bjekovic in Breda nog kermend van de pijn van het veld, vandaag staan ze er weer doodleuk, alhoewel Van der Hoeven schijnbaar geen 90 minuten kan spelen, want hij begint op de bank. Heering vervangt hem en Haeldermans schuift door naar het centrum op de plek van de geschorste Van Barneveld. En die move maakt weer een plekje vrij voor Kool links op het middenveld. Dat we deze wedstrijd moeten winnen, lijkt me duidelijk dus daar maken we verder geen woorden vuil.

De spelers komen het veld op en dan schalt het Sparta lied uit de luidsprekers. Het is en blijft schitterend om te horen. Ik vraag me werkelijk af, waarom dat bij Fortuna niet ook gebeurt? Het zou toch schitterend zijn als ook bij ons het “Nao Veure” werd gespeeld als de spelers het veld betreden. Een beetje traditie kan geen kwaad.


Nenad trapt af, maar checkt voor de zekerheid of er niemand in zijn rug zit!

Ondanks dat de belangen groot zijn bij deze wedstrijd, ontstaat er een leuke wedstrijd. Natuurlijk kwalitatief is het niet veel, maar er wordt met volle overgave gespeeld en dat is tenminste al iets! Een blik op de ranglijst leert dat beide teams gezamenlijk al 106 tegentreffers hebben moet incasseren dit seizoen, dus kansen zullen er vast wel komen. Trouwens even terug naar de supporters. Ons vakje zit bomvol. Dat is wel even wennen. Als je gewend bent geraakt aan uitwedstrijden waarbij iedere supporter in het uitvak een eigen rij stoelen heeft dan is dit even iets anders. De gedachten gaan terug naar De Baandert. Ook daar kon het gebeuren dat er iemand voor je stond die je het zicht belemmerde. Hmm, die goeie ouwe Baandert…..

“Kut Hamming”, hoor ik ineens naast me. Huh wat? Hamming (volgens mij is hij de beste uitvinding sinds het gesneden brood) heeft een kans gemist en dan krijgt hij weer de wind van voren…. Hij kon op het kwartier zo maar doorlopen toen de verdediging van Sparta (kun je dat wel een verdediging noemen??) stond te slapen. Hamming gaat dus vrij op de keeper af en moet scoren maar hij treuzelt te lang zodat een verdediger terug kan komen. Ongelooflijk eigenlijk, want Hamming had die verdediger absoluut zien komen en toch schoot hij niet. Vijf minuten later is er opnieuw paniek in de Sparta verdediging. Nu kunnen Hamming en Bjekovic beiden vrij doorlopen. Hamming kan alleen gaan, maar besluit de bal aan Bjekovic te geven. Dat kan ook, maar dan moet die bal wel op maat zijn. Is ie niet dus opnieuw “kut Hamming”…..

Wat zou er toch de verklaring voor zijn dat deze speler die zo verschrikkelijk belangrijk is voor de ploeg op zo weinig krediet bij bepaalde supporters kan rekenen?

Misschien is de verklaring wel dat hij een genie is. Neem nou bijvoorbeeld Vincent van Gogh. Die man is straatarm gestorven en moest nota bene naar Frankrijk verhuizen om enige erkenning te krijgen! En zo zit dat ook met Hamming. Dit genie heeft totaal geen krediet bij sommige delen van het Fortuna publiek, triest maar waar.

Twee dikke kansen dus voor ons binnen 20 minuten, maar het staat nog 0-0. Dat mogen we ons dus zelf verwijten. Doet Sparta ook nog mee? Zeker, ze hebben in die eerste helft het meeste balbezit maar doen daar vrijwel niks mee. Ze mogen tot aan het strafschopgebied komen, maar dan is het afgelopen. Telkens als het gevaarlijk dreigt te worden is er wel een verdediger van ons die ingrijpt. Alleen Emeran heeft het moeilijk tegen Boukhari, maar ook hij doet niks met de ruimte die hij krijgt. Toch wel vreemd eigenlijk, met De Nooijer en Elkhattabi heeft Sparta twee gevestigde namen in de spits lopen, maar het rendement is 0,0.


Boukhari is Emeran weer eens te snel af….

Nou ja misschien heb ik het ook wel allemaal niet gezien, want wat er zich werkelijk afspeelt aan de overkant is gokwerk. Witte reclameborden en een fel zonnetje voorkomen dat wij echt duidelijk kunnen zien wat daar gebeurt, maar veel kan het niet zijn. Hesp hoeft maar één keer echt in actie te komen bij een schot van Nieuwenburg. Ruststand: 0-0.

In de rust constateren we dat er serieuze progressie zit bij de Fortunior brigade. Lukte het een paar weken geleden in Utrecht geen enkele Fortunior om de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het lege doel te deponeren (en dus een kansloze nederlaag), vandaag verslaan we zowaar Sparta met 3-2. Nu moet ik eerlijk toegeven dat de weinige regels die bij dit spelletje van kracht zijn door de Fortunezen aan de laars werden gelapt, maar dat valt onder de noemer: “professionalisme”.

Kijk, voetbal is oorlog en ook zo’n potje in de rust dient gewonnen te worden, alles is dus geoorloofd. Dat drama tegen Utrecht was tekenend voor die wedstrijd, zou deze overwinning van de Fortunioren ook tekenend zijn voor deze wedstrijd?

Fortuna trapt af in de tweede helft en geloof het of niet we zijn nog geen 30 seconden bezig of de bal ligt in het netje. Nogmaals vanuit ons vak heb je slecht zicht op datgene wat zich aan de overkant afspeelt. Het enige wat ik weet is dat Hamming de bal slap inkopte, maar dat slappe rollertje zette wel Kooiman op het verkeerde been: 0-1.

Knappe jongen, die Van Halst!

Nee maar, we nemen hier dus een voorsprong. Wat is het gebruikelijke recept in zo’n geval? Verspelen, die voorsprong!! Minuut 46 tot minuut 60 is eigenlijk één langgerekte scrimmage voor ons doel. De bal is in de flipperkast en kan in feite alle kanten opschieten, dus ook onze goal in. Maar als een bal 15 minuten lang in je strafschopgebied is en hij gaat niet de goal in, kan er dan nog sprake zijn van toeval? Dat geloof ik niet en het is ook geen toeval. De Fortunezen zijn namelijk net een tikkeltje scherper, alerter, feller op de bal, met als gevolg dat elke gevaarlijke actie van Sparta toch nog verijdeld kan worden. Met name Haeldermans doet nuttig werk. Stijntje gooit zich enkele malen met gevaar voor eigen leven voor de bal. En dat tekent de ploeg vandaag: we zien strijd met een hoofdletter S.


Soms iets te veel strijd, maar dat nemen we graag voor lief!

Maar je vraagt je wel af waarom we het ons zo moeilijk maken, kunnen we niet gewoon gaan voetballen?

Dat kan en aan de hand van Van Halst gaan we na een uur weer voetballen. De bal gaat netjes van rechts (Van der Hoeven) naar links (Kool) naar voren (Bjekovic of Hamming) en weer terug (Van Halst). Daarbij slaan we Stijntje zorgvuldig over en dat kan geen kwaad, want Stijntje raakt vandaag alleen ballen als die hard tegen hem aan worden getrapt (dat is natuurlijk al winst want tot dusverre raakte hij helemaal geen bal). Die kamikaze acties hebben hem trouwens niet onberoerd gelaten want als Bram Marbus wil invallen bij Sparta loopt Stijntje naar de zijlijn, blijkbaar in de stellige overtuiging dat hij gewisseld wordt??

In deze fase komt Sparta er niet meer aan te pas, de Spartanen lijken zich erbij neer te leggen en dat is toch een beetje vreemd. De gevolgen van een nederlaag zijn toch ook aanzienlijk voor Sparta? Nou ja dat is vooral niet ons probleem. Het betere spel van Fortuna leidt ook onvermijdelijk tot kansen. Hamming komt vrij voor de goal, maar kan Kooiman niet passeren en Bjekovic lukt dat laatste wel maar vindt de paal op zijn weg. Deze wedstrijd had nu al lang en breed beslist kunnen zijn, maar is dat nog niet. Het blijft dus spannend totdat Hamming zes minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde maakt met zijn tweede treffer van de middag. Opnieuw weet ik niet wat er gebeurde, maar het zag er weer erg rommelig uit: 0-2.

In die laatste tien minuten zien we dan nog twee publiekswissels. Eerst gaat Bjekovic eruit voor Gerritsen. Een zeer terechte publiekswissel want die Bjekovic speelde een erg goeie wedstrijd. Hopelijk is Fortuna geen roofbouw op zijn lichaam aan het plegen, want hij maakt op mij geen fitte indruk. De volgende publiekswissel is voor Hamming. Ook volkomen terecht. Hij mist in deze wedstrijd dan wel enkele kansen, maar hij maakt er ook weer twee. Die jongen is gewoon goud waard voor ons. Want laten we wel wezen, enig idee hoe lang het geleden is dat een Fortunees scoorde die niet naar de naam Hamming luisterde? 67 dagen!!

We winnen deze wedstrijd dus verdiend met 2-0. De spelers komen nog massaal naar het uitvak waar de festiviteiten worden voortgezet. De steun van supporters is overweldigend geweest vandaag en ook dat zal zeker een factor zijn geweest die van belang is geweest.

Moet ik nog vertellen dat de busreis terug gezellig was? Eerlijk gezegd weet ik er niet zoveel meer van, want ik ben toch vrij snel in een benevelde toestand geraakt. Rond 18.30uur zetten we dan weer voet op vertrouwde bodem: de voldoening is groot. Toch niet voor niks zo vroeg opgestaan!