Na een reeks amateurclubs stond vanavond Champions League-deelnemer Ajax op het programma. De eerste test voor de nieuwelingen, maar ook voor Chris Dekker. Hopelijk is hij er nog niet uit voor wat betreft zijn basisopstelling…


20 Juli 2005

Moedig Fortuna verliest van ongeïnspireerd Ajax

Fortuna Sittard 2 Ajax 3
Doelpuntenmakers: 21. Mitea 0-1; 43. De Jong 0-2; 48. Dassen (pen.) 1-2; 62. Anastasiou 1-3; 63. Daemen 2-3
Opstelling: Budziak, Op den Kamp (79′ Simone), Akerboom, Hermans, Van Driel, Dassen (65′ Meszaros), Garritsen, Van Barneveld, Hendriks (52′ Daemen), Taiwo (72′ Guvenc), Moutawakil (79′ Aitjdag).
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

We happen nog na adem na de pandoering van Jong Fortuna tegen K.S.K. Tongeren, de avond voordien. De 5-1 nederlaag was terecht, maar eigenlijk slechts bijzaak. Voor € 5 een kaartje kopen bij het stamnummer 8.107 en in alle rust de tribune van het Valentijn Theunissen-Stadion bevolken. Wat kan zomeravondvoetbal toch mooi zijn…

Ruim 24 uur later stappen we wederom in de auto, op weg naar ons eigen Wagner & Partners Stadion. We slaan af bij het voormalige hotel Riche en denken zonder al te veel problemen de Rijksweg-Boulevard te kunnen oprijden. De werken bereiken blijkbaar hun hoogtepunt en de avondspits is nog niet helemaal gedaan. Bij de volgende kruising slaan we linksaf de Middenweg op. Nog steeds geloven we onze eigen woorden. Als we de Bergerweg bereiken beseffen we dat het ernst is: Ajax komt langs!

De Nederlandse versie variant van ‘Los Galacticos’ mocht niet in het stadion spelen van 1. F.C. Bocholt en zocht dus nog een sparringspartner. Fortuna nam deze geste maar wat graag aan en niet veel later was alles in kannen en kruiken. Bij aankomst bij het stadion verbazen we ons over de gigantische rijen voor de kassa. Juist, welgeteld één kassa is open! Het is jaren geleden dat we nog een keer zoiets hebben meegemaakt. Voor ons natuurlijk geen enkel probleem, want we zijn in het bezit van een seizoenskaart. Nou ja, niet helemaal, maar ze is in ieder geval onderweg. Enkele minuten later zijn we binnen. Ook hier vallen we van de ene verbazing in de andere. Een groot aantal supporters-voor-één-dag (van beide kanten overigens) heeft bezit genomen van Vak C.


Net op tijd om een plaatsje te kunnen bemachtigen…

Links en rechts zien we wat bekenden zitten, maar de vrolijkheid straalt er niet vanaf. Tsja, dit is het nadeel als je een kleinere aanhang hebt dan de tegenstrever. Gelukkig hebben een paar bekenden wat plaatsen vrijgehouden. Een geste die gewaardeerd wordt.De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in het stadion is ook het moment om wat bij te kletsen met elkaar. Zo geeft het heerschap dat naast mij heeft plaatsgenomen aan dat hij op vakantie in Drente is geweest. ‘En, wat denk je? Het was er nog mooi weer ook!’. Kijkend naar zijn hoofd, dat aardig gebruind is, kan ik niets anders doen dan hem op zijn blauwe ogen geloven. Ondertussen schreeuwen tientallen tieners beneden ons hun kelen schor telkenmale een aantal wisselspelers van Ajax voobij komt gerend. De schande voorbij. Jammer, maar van de èchte voetbalcultuur zullen deze jonge mensen nooit iets gaan begrijpen. Als ik mijn ogen eens goed de kost geef, stel ik vast dat ook enkele van mijn collega’s zich weer in hun puberteit wanen. Wanneer spelen we weer in de Voerstreek tegen K.S.K. Tongeren???

Niet veel later wordt ik door mijn buurman gesommeerd op mijn plek te gaan zitten, want de stadionspeaker komt het veld op. Vorig seizoen had ik ook al weinig in de melk te brokkelen en daar is geen verandering in gekomen. Voor de wedstrijd worden we nog getrakteerd op een heuse act. Twee heren komen het veld opgelopen, waarvan er eentje een keyboard onder zijn arm meezeult. Zijn medekompaan is het verlengsnoer vergeten, tenzij het apparaat op batterijen werkt. Wie weet, de techniek staat voor niks tegenwoordig.

Door naar de opstellingen. Chris Dekker laat flink in zijn kaarten kijken, getuige zijn basisopstelling. Nieuweling Guido Budziak staat in het doel. Op rechtsback staat Joep op den Kamp geposteerd, terwijl Marcel Akerboom met Edwin Hermans het centrale duo in de verdediging vormt. Linksback van de dag is Mels van Driel. Op het middenveld spelen, naast Joos van Barneveld en Koen Garritsen, Ronald Dassen en testspeler Thijs Hendriks. In de spits heeft Dekker Aziz Moutawakil en Wasiu Taiwo opgesteld. Tegen Tongeren speelde Laszlo Meszaros mee, waardoor duidelijk werd dat hij vanavond alvast niet als basisspeler zou starten. Toch vreemd, want met Meszaros op het middenveld erbij, beschik je over een èchte voetballer die een bal kan bijhouden. Niet onbelangrijk in een wedstrijd waarin je veelvuldig onder druk komt te staan… Tevens, waarom iemand een contract aanbieden, terwijl je toch niet van plan bent met hem te gaan spelen??? Verder zien we dat Lionel Lord noch in de basis start, noch op de bank zit.

Door naar de tegenstander: Ajax. Nog bekende gezichten? Jazeker! Op de bank zit verdorie Yannis Anastasiou. Ooit niet goed genoeg voor Fortuna, maar nu wel doodleuk onder contrct bij Ajax… Aan onze kant heeft alleen Akerboom een Ajax-verleden. Echter, hij is niet verder gekomen dan het tweede elftal vooraleer hij de overstap maakte naar Fortuna. De rest van de selectie droomt alleen maar van Ajax…

Tijd voor de wedstrijd. Met een bang hart zien we hoe Fortuna aftrapt. Dat gaat alvast goed! Nu de rest nog en die begint niet onaardig. We zijn pas een paar minuten bezig als Van Barneveld al de rechterflank opzoekt. Hij probeert een scherpe voorzet af te leveren, maar dat mislukt. De bal verdwijnt in de handen van Maarten Stekelenburg. Het is de beurt aan Ajax en niet veel later danken we een oplettende grensrechter voor het afkeuren van een doelpunt van Mauro Rosales. Van Driel wist het even niet meer en liet de Argentijn binnendoor komen. Opletten Mels! Ajax begint langzaam met het zetten van druk en veel komt Fortuna er in de beginfase niet aan te pas. We zullen ons tevreden moeten stellen met spaarzame counters. Dat deert niet, want ook van het voetballen onder druk kun je een hoop leren. Mocht dat ècht zo zijn, dan hebben de spelers héél veel geleerd vanavond.

De ene na de andere corner wordt weggegeven en Ajax kan bij momenten gewoon doorlopen richting Budziak. Na een klein kwartier is Van Driel de eerste wiens potje overkookt. Hij maait dan wel over de bal, maar niet over Steven Pienaar heen. Exit Pienaar en een luid applaus voor Mels. Het doet werkelijk goed om zien dat sommige spelers opstaan in moeilijke omstandigheden en de rest aansporen hetzelfde te doen. Aan Budziak zal het niet liggen, want hij houdt de ene na de andere bal uit doel.

Na 21 minuten is het er dan toch te veel aan. Na juist van de schrik te zijn bekomen na het aanspringen van de sproei-installatie achter het doel breekt Nicolae Mitea de ban voor Ajax: 0-1. De hele lange zijde veert op… Het is te hopen dat Ajax nu niet de smaak te pakken krijgt, want op een doeltjeskermis zit aan Fortuna-zijde niemand te wachten.

Fortuna probeert vooral lijn in het spel te krijgen door Taiwo door de lucht aan te spelen. Moutawakil staat wat verloren aan de linkerzijde en aan de rechterzijde probeert Hendriks er wat van te maken. Beide hebben echter niet het lef om acties te maken. Dat hebben de Ajacieden wel. Maar ja, wij hebben Budziak. Tot tweemaal toe stompt hij de bal weg voordat een Ajax-speler gevaarlijk kan worden. Ook Akerboom speelt naar behoren. De linkerkant van Fortuna lijkt aan sterkte gewonnen te hebben. Van Driel, Garritsen en Moutawakil proberen elkaar te vinden en soms komt men heel aardig onder de druk uit.

Een loopactie uit de rug van Garritsen is er vlak voor rust debet aan dat Ajax het kloofje wat uitdiept. Nigel de Jong staat oog in oog met Budziak en scoort de 0-2. Nadien krijgt Ajax nog een grote kans op 0-3, maar Hermans redt op de doellijn. Zo, rust.

Met de 0-2 tussenstand kan iedereen wel leven. Het tempo bij Ajax is laag en Fortuna komt steeds beter in haar spel. Ook voorin worden stilaan wat duels gewonnen en het vertrouwen bij Taiwo groeit dan ook zienderogen. De rust wordt vooral doorgekomen met het bijkletsen met bekenden en het schuiven voor mensen die graag even langs je door willen. Waarom? Geen idee. De uitbater van de catering heeft maar één kraam open (het tijdig krijgen van snacks is uitgesloten) en om na 45 minuten al nood te hebben aan het strekken van de benen lijkt ons wat overdreven. ‘Mijnheer, mag ik even langs? Ja hoor, geen probleem, zolang je maar niet naast me komt zitten…’ Dat knoopt eenieder zich goed in zijn of haar oren en na 15 minuten mogen we weer gaan zitten…

Het begin van de tweede helft is zowaar voor Fortuna. We zijn pas drie minuten ver als Garritsen een counter opzet. Hij speelt Taiwo op het juiste moment aan en dan weet je het wel: hollen tot in de grote baklijn en tegen de grond. Er zijn spelers die Taiwo nog niet helemaal kennen. Het is niet de meest fijnbesnaarde speler, maar aan inzet geen gebrek. In de grote baklijn aangekomen besluit hij maar eens Zdenek Grygera uit te gaan kappen en middels een ferme heupzwaai werkt de Tsjech Taiwo tegen de grond: penalty! We hebben Dassen al eens zien missen dit jaar, maar deze bal verdwijnt feilloos achter Bogdan Lobont: 1-2.

Vlak hierna wisselt Dekker Hendriks voor Tommie Daemen. Ook hij lijkt een plaats op de bank te gaan krijgen dit seizoen, evenals Meszaros. Mooie gelegenheid dus om te laten zien dat hij in de basis hoort. Hij begint alvast fel, zoals de hele ploeg de tweede helft een stuk feller speelt. Het doet toch wel goed om te zien dat een tegenstander met zo een surplus aan klasse zonder schroom wordt aangepakt. Aan Ajax-zijde is in de rust onder andere Daniël de Ridder in het veld gekomen en hij is dicht bij de 1-3. Goed opletten van Budziak verhindert dit. Even later is hij wel genoodzaakt de bal uit het net te halen. Volkomen vrijstaand kan Anastasiou de 1-3 binnenkoppen.

Vanaf de aftrap probeert Fortuna echter het spel een beetje naar zich toe te halen, hetgeen soms aardig lukt. Een venijnige counter zorgt ervoor dat Daemen schuin voor het doel in balbezit komt. Tsja, en daar sta je dan; wat te doen? De bal kan er onmogelijk in, tenzij… En ja hoor. De bal vertrekt van Daemens voet over alles en iedereen heen…in doel. De bal valt prachtig in doel: 2-3.

Dat geeft de burger toch weer moed en als Meszaros vervolgens Dassen komt vervangen gaat de motor draaien. Het balbezit is nog wel voor Ajax, maar Fortuna komt steeds meer aan voetballen toe. Uiteraard, je speelt zo goed als je tegenstander het toelaat, maar er zit wel degelijk voetbal in de ploeg. Na 70 minuten verlaat Taiwo onder een staande ovatie het veld. De Nigeriaan was vooral in de tweede helft erg bedrijvig en aan hem gaan we in deze vorm zeker nog plezier beleven! Emmo Guvenc is zijn vervanger. Zo een klein mannetje hebben ze bij Ajax blijkbaar nog nooit gezien, want een paar maal is hij de verdedigers toch te snel af. Gevaarlijk is het allemaal niet, maar je ziet wel dat ook Guvenc een speler met potentie is.

Dekker wisselt nog verder en stelt zo haast iedereen in de gelegenheid wat minuten te pakken. Saladhin Aitjdag probeert nog een aantal malen zijn tegenstander te dribbelen, maar dit levert haast niks op. Van Barneveld waagt nog éénmaal een doelpoging op een voorzet van Aitjdag, maar zijn kopbal gaat over. De enige gele kaart van de wedstrijd deelt de scheidsrechter nog uit aan Olaf Lindenbergh, nadat hij Guvenc pootje lichtte. Plots heeft de leiding er genoeg van en blaast een laatste maal op de fluit. Eindstand 2-3.

Wat hebben we gezien? De eerste helft konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat sommige spelers wat onder de indruk waren van de tegenstander. De tweede helft was het allemaal beter en feller. De spelers deden er alles aan om een goed resultaat te behalen en dat is prima gelukt. Met veel moed werden duels aangegaan en gepoogd het spel onder controle te krijgen. Moeilijk, zeker als je tegen een kwalitatief veel betere tegenstander speelt. Maar toch, een groot aantal spelers speelde naar zijn mogelijkheden en deed dat prima!

Na ongeveer 15 minuten lukt het ons om buiten te komen. Erg goed om maar één poortje open te zetten en zodoende een goede doorstroming te beletten. Iedereen blijft rustig en dat is al heel wat. Buiten het stadion maken enkele personen in blauwe pakken van het mooie weer gebruik hun hond uit te laten, maar daar stoort verder niemand zich aan.Voor het stadion troept een mensenmassa samen om toch maar een glimp op te vangen van de Ajax-selectie. Ze zijn met maar liefst twee bussen gekomen. We hebben tenslotte te maken met Ajax. Dan vervagen alle normen blijkbaar en moet alles en iedereen (letterlijk) wijken. Onder escorte van twee politieauto’s verlaten even zoveel bussen Sittard en keert de rust terug. Gelukkig, de gekte is voorbij. We hebben even aan de Eredivisie mogen ruiken, maar zijn blij dat het daarbij blijft.

Zaterdag naar Herten, waar Hapoel Kfar Saba de volgende tegenstander in de voorbereiding zal zijn.