Fortuna is bezig met het oppoetsen van het geschonden blazoen. Sparta was het slachtoffer. Het komt natuurlijk allemaal te laat, maar dit soort overwinningen doen de doorgewinterde Fortunees toch goed!!


13 Mei 2005

Fortuna veegt vloer aan met titelkandidaat Sparta

Fortuna Sittard 3 Sparta Rotterdam 0
Doelpuntenmakers: 47. Elberkani 1-0; 68. Dassen (pen) 2-0; 73. Dassen (pen) 3-0
Opstelling: Baart, Frankel, Akerboom, Op den Kamp, Hermans, Elberkani (63. A. Simone), Dassen, Meszaros, Van Barneveld, Zafarin (86. Guvenc), Moutawakil (88. M. Simone)
Toeschouwers: 3.841
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De volgende vrijdagmiddag dient zich aan en dus betreden we plichtsgetrouw het enige voetbal walhalla dat Nederland rijk is: het Wagner & Partners Stadion. We zitten een kwartier voor aanvang van de wedstrijd tussen Fortuna en Sparta, toch twee clubs met een rijke historie die de afgelopen jaren allebei aan den lijven hebben mogen ondervinden wat de gevolgen van financieel wanbeleid zijn. In Rotterdam lijken de grootste problemen ondertussen opgelost (mede door een forse gemeentelijke bijdrage); in Sittard is het nog steeds malaise troef. Gevolg: Sparta staat bovenaan de ranglijst van de eerste divisie, wij onderaan… Nou ja, nu niet concluderen dat als de problemen in Sittard zijn opgelost, dat wij dan ook eventjes zo maar kampioen worden!

Kijken we naar de tribunes, dan zien we dat die vrij leeg zijn. Op Noord lijkt een dieptepunt bereikt te worden en in het uitvak is het ook al niet bijster druk. Alleen in het buffervak (Cor Nijpels, hoe zit dat?) en de rest van de Zuid tribune is het behoorlijk druk. Begint de expansie van de Funclub groteske vormen aan te nemen? Nee, het zijn de hondstrouwe fans van Sparta, die niets willen missen van hun kampioenstour. Hondstrouw, dat woord heb ik afgelopen weken meerdere keren mogen lezen. Maar waar waren minstens 1.400 van de 1.700 Spartanen die hier vandaag aanwezig zijn dan op 3 oktober 2003, 7 februari 2003, 13 oktober 2001, 9 december 2000, 23 oktober 1999 etc. etc? Niet in Sittard in ieder geval…


Het buffervak is opnieuw leeg!

Desondanks natuurlijk prima dat Sparta zo’n grote groep op de been krijgt. Het zegt toch wel iets over het potentieel van de club. Ik denk niet dat Heracles dit voor mekaar had gekregen…

Aan ons nu de taak om het feestje te verstieren. Na het treffen met MVV lijkt dat zowaar een specialiteit van ons te zijn! Wat langzamerhand ook een ritueel begint te worden zijn de spandoeken van de Lateral Boys. Vandaag nemen de Lateral Boys in stijl afscheid van Wiljan Vloet. De man kreeg de laatste weken heel wat kritiek over zich heen en niemand steunde hem toen hij de legendarische woorden sprak: “driemaal net niet, is niet niks” en “Roda is de stabielste ploeg in de eredivisie”. De Lateral Boys willen niet onvermeld laten dat ze het roerend met Wiljan eens zijn en denken dus ook met weemoed terug aan drie fijne seizoenen.


Wil Jan bedankt!

Uiteraard nemen de Lateral Boys een gok. Wiljan is – naar eigen zeggen – een echte professional die 24 uur per dag en zeven dagen per week bezig is met zijn vak en dat is nog steeds Roda JC. De kans is dus klein dat hij vandaag tijd heeft om naar zijn aanstaande werkgever (Sparta) te komen kijken en de boodschap op het spandoek meekrijgt. Gelukkig rendeert de gok, want we vernemen dat Wiljan inderdaad geheel tegen zijn eigen logica in aanwezig is bij dit duel. Nou ja, Wiljan roept wel vaker wat…

Door naar de opstellingen. Bij Fortuna keert Joep op den Kamp terug van een schorsing en hij vervangt Gino Facenna. Op den Kamp gaat als verdedigende middenvelder dicht op het centrale duo Marcel Akerboom / Ronald Dassen spelen. Verder is Dirk Jan Derksen door de KNVB verbannen naar het strafbankje. Dave Zafarin mag het in de spits proberen. Gelukkig is Laszlo Meszaros weer terug na een lichte blessure en dus mag hij weer buffelen op het middenveld.


Fortuna kan zelfs geen bitterbal meer betalen….

Door naar de tegenstander: Sparta Rotterdam. Nog bekende gezichten? Vrij weinig. Nico Jalink speelde enkele jaren in Sittard, maar verder heeft geen enkele Spartaan een Sittards verleden of het zou Danny Schenkel moeten zijn. Die stond ooit in onze belangstelling, maar Theo Mommers kreeg het niet rond.

Bij ons heeft alleen trainer Chris Dekker een Spartaans verleden. Hij speelde er, voordat hij naar Fortuna kwam en hij trainde er voordat hij naar Fortuna kwam. Tijd voor de wedstrijd. Sparta trapt af richting Noord tribune en doet dat met het gezang van de Spartanen in de rug. Na het openingskwartier te hebben aanschouwd wordt duidelijk wat het concept van Sparta is: lange ballen richting Danny Koevermans en dan maar hopen dat die er iets zinnigs mee doet.


En alweer is zo’n lange bal onschadelijk gemaakt!

Het goede nieuws voor ons is dat Akerboom Koevermans prima onder controle heeft, waardoor Sparta’s concept aan diggelen ligt. Gelukkig speelt Edwin Hermans ook een van zijn betere wedstrijden waardoor Riga Mustapha ook niet in het stuk voorkomt en we hebben de verklaring waarom Rein Baart eigenlijk niets hoeft te doen. Aan de andere kant is het overigens ook behelpen. We wisten al dat Dave Zafarin geen spits is en ook vandaag kan hij het tegendeel niet bewijzen….

Tja, en wat moet je dan van zo’n eerste helft zeggen? Eigenlijk gebeurt er niets en dat kan alleen maar een compliment zijn voor de nummer 18 als de koploper op bezoek komt. Pas in de slotfase van de eerste helft zien we een paar dreigende momenten voor beide doelen. Eerst is het Ricky van den Bergh die voorlangs schiet, maar dat was veel minder dreigend dan de Spartanen op de tribune achter de goal van Frank Kooiman geloven. Daarna krijgt Fortuna nog twee kansen uit twee vrije trappen. Eerst schiet Dassen van een metertje of dertig (na een tikkie breed, zowaar!!) rakelings naast het doel van Kooiman en even later draait Hermans een vrij trap op het dak van het doel en niet erin…. Verder gebeurt er niet veel meer. Ruststand: 0-0.

En met die terechte ruststand is vooral iedereen aan Sittardse kant tevreden. In de rust is er weer minivoetbal en vandaag staat er zowaar een Beekse derby op het programma. GSV’28 – VV Spaubeek. Aangezien geel/zwart niet onze favoriete kleurencombinatie is, zijn we tevreden met de 2-1 overwinningen voor Genhout!

Door naar de tweede helft. Heracles blijkt voor rust een voorsprong genomen te hebben en dus begint voor de Spartanen het (kleine) uur van de waarheid. Tegen alle verwachtingen in, is het juist Fortuna dat uit de startblokken schiet. Ray Frankel stoomt op over de rechterflank, passeert een paar man alsof ze er niet staan en krijgt een ingooi in de buurt van de cornervlag. Hij gooit in richting Meszaros, die met een weergaloze schijnbeweging twee Spartanen het bos instuurt. Hij trekt de bal voor en daar staat Mohammed Elberkani die de bal half raakt, maar dat blijkt desondanks voldoende voor een treffer: 1-0!!!

Kijk aan, het karwei voor Sparta wordt lastiger en lastiger. Sparta heeft het begrepen en er volgt nu een fase van een minuut of tien waarin Fortuna met de rug tegen de muur staat. In deze fase is het bij ons alle hens aan dek. Fortuna staat compleet in het eigen strafschopgebied en komt daar niet meer weg. Het is eigenlijk wachten op de gelijkmaker, maar die valt niet.Gelukkig duurt die periode niet lang, want Fortuna vecht zich onder de Spartaanse druk uit. Mooi om te zien: voor ons staat er niets op het spel, voor Sparta alles en qua strijdlust zijn wij de bovenliggende partij. Zoals gebruikelijk begint dat bij Meszaros, die vecht alsof zijn leven ervan afhangt. Maar wat te denken van Akerboom, die binnen tien seconden drie tackles maakt en daarmee 50 meter terreinwinst boekt! Of Ray Frankel die maar sleurt en sleurt en alles wegkopt achterin!!


Zelfs Elberkani is in deze fase zijn man te snel af!

Fortuna heeft de touwtjes dus weer in handen en we zitten naar een zeer aantrekkelijk duel te kijken. Een duel dat we na een uur spelen al lang en breed in ons voordeel hadden moeten beslechten. Of beter gezegd dat had Zafarin moeten doen. Tot tweemaal toe krijgt hij niet te missen kansen. De eerste keer staat hij na een snel (en dus slim) genomen vrije trap vrij voor Kooiman, maar zijn afwerking lijkt nergens op… De tweede keer mag hij een voorzet vrij intikken, maar ook dat lukt niet.

Op dat moment denk je dat we daar nog wel een prijs voor gaan betalen, maar dat is buiten Aziz Moutawakil gerekend. Tot dat moment nog vrij onzichtbaar, maar dat verandert snel. Zijn onzichtbaarheid is wel verklaarbaar. Het valt natuurlijk niet mee om met zo’n grote, overvolle (en dus zware) trukendoos als hij heeft over het veld te moeten slepen! Maar goed, als hij dan eindelijk aan de rand van het strafschopgebied is gekomen, stopt hij even, de trukendoos gaat open en hij haalt er een onnavolgbare passeerbeweging uit. Marciano Bruma ziet het allemaal gebeuren, maar ook weer niet. Hop, Moutawakil is er al langs en Bruma komt niet verder dan een lompe schop. We zijn dan al in het strafschopgebied aanbeland en scheidsrechter Jack van Hulten staat er bovenop: strafschop!


Bruma is gezien, de ‘air force one’ is vertrokken!

Nu Derksen er niet is, het is het even onduidelijk wie dit klusje moet klaren. Eventjes maar, want aanvoerder Dassen laat er geen misverstand over bestaan wie het vonnis zal voltrekken. Hij en niemand anders (nou ja, Clarence Seedorf stond ook niet op het veld…). Waar hij ook geen misverstand over laat bestaan is de vraag of deze bal erin gaat. Keihard in de rechter benedenhoek. Kooiman ligt aan de andere kant: 2-0!!!!

Sparta is aangeslagen en Fortuna’s motor draait op volle toeren. Elberkani heeft ondertussen het veld verlaten en Angelo Simone staat nu binnen de lijnen. Nog zo’n krijger dus binnen de lijnen, arm Sparta….

Fortuna gaat verder en een paar minuten later ligt de bal opnieuw op de stip. Weer een mooie aanval recht door het hart van de Sparta defensie. Joos van Barneveld wordt vrijgespeeld en kan simpel gaan scoren, ware het niet dat Frank Broers er een stokje voor steekt. Of beter gezegd een hand, waarmee hij Van Barneveld tegenhoudt. Penalty plus rood voor Broers. Opnieuw een correcte beslissing van de scheidsrechter. En nu? Dat Dassen opnieuw gaat schieten lijkt me duidelijk, maar kiest hij voor dezelfde hoek? Nee, dat doet hij niet. Kooiman gokt daar wel op, maar Dassen knalt de bal hoog de andere kant op: 3-0!!!!


Dassen velt het definitieve vonnis!!!

Fortuna komt dus zelfs op een 3-0 voorsprong. Tja, en wie gaat vertellen dat het niet verdiend is? Het kampioenen, kampioenen schalt in ieder geval van de tribunes. En nee, niet van de zuid tribune….


Dassen viert zijn feest met de Noord-tribune!!

Dan staat er nog ruim een kwartier op de klok en kan Fortuna in feite lekker uitbollen naar het einde. Maar daar is geen sprake van. Het woord uitbollen komt bij types als Angelo Simone niet voor in het woordenboek. Dit tot grote frustratie van Davy de Fauw, die een aanslag pleegt op de jongste Simone waar Rachid Bouazouan zich niet voor zou schamen. Je zou denken dat men juist bij Sparta begrepen moet hebben, dat dit soort overtredingen uit den boze moeten zijn…. Waarom Van Hulten volstaat met geel is mij onduidelijk. De enige fout overigens van Van Hulten. Angelo kruipt weer overeind, zoals dat hoort bij een krijger!


De teleurstelling is groot….

In de slotfase probeert Sparta het nog wel, maar verder dan een bal binnenkant paal komen de Rotterdammers niet. Lekker gecoached, Rein…. In de slotfase komen Mauro Simone en Emmo Guvenc nog binnen de lijnen. De eerste bal van Mauro gaat natuurlijk over de hele naar broertje Angelo. Guvenc blijkt te barsten van het zelfvertrouwen, want de eerste bal die voor zijn voeten komt, verdwijnt van 20 meter richting kruising. Er was een goede Kooiman nodig om die bal er nog uit te houden. In blessuretijd besluit Guvenc dan ook nog maar eens van 30 meter uit te halen. Zijn schot blijft ietwat achter bij zijn veelbelovende aanloop vanaf de middenlijn!

En zo komt er een einde aan dit duel. Fortuna boekt dus een mooie, verdiende overwinning op Sparta. Fortuna heeft laten zien wat Fortuna is of moet zijn: een club die niet met zich laat sollen. Als we dan toch een puntenleverancier zijn, dan alleen voor de licentiecommissie van de KNVB. Aan de overzijde zijn de druiven zuur. ‘Sparta bedankt’ horen we vanaf de zuidtribune. Van de ene kant begrijpelijk als je er zo dichtbij bent, van de andere kant ook weer niet. Hoe je het ook wendt of keert, dat spreekkoor gaat er namelijk vanuit dat een overwinning in Sittard vanzelfsprekend was. Dat lijkt me een schromelijke overschatting van de eigen kwaliteiten…

Volgende week naar Veendam, zijn wij er ook met 1.700 man bij? 170? Of toch maar 17, we zullen het wel zien!!!