Fortuna leed haar zoveelste volstrekt kansloze nederlaag op rij. Op Het Kasteel leek Fortuna geen minuut haar voet naast die van Sparta te kunnen zetten en vanwege de aanwezigheid van Ferhat Kaya werd de nederlaag qua uitslag nog enigszins draaglijk. De vraag begint zich steeds meer op te dringen hoe lang de club nog aanmoddert met dit trainersduo dat het gebrek aan kwaliteit op geen enkele wijze weet te compenseren middels een uitgekiende speelwijze of een grote portie aan werklust. Nee, de geest is uit de fles…


13 maart 2015

Zielloos Fortuna, Fortuna zielloos

Sparta Rotterdam 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 61. Breuer 1-0, 79. Nys 2-0, 89. Nys 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Dengering, Janssen, Kis (88. Marveggio); Briels, Overhof, Mert, Schroyen, Baur (71. Vlijter); Conneh (53. De Groot).
Toeschouwers: 5.643.
Scheidsrechter: M. Smeets.
Geel (Fortuna): Janssen.
Rood (Fortuna): –

‘Deze week in de rubriek ‘Deze Week’, de afgelopen week’. Dit onderdeel was jarenlang mijn favoriete passage van het programma ‘Kopspijkers’ en het schiet bij het schrijven van elk verslag door mijn hoofd. En ja, het was me het weekje wel. Tot de komst van Zaagmans op woensdag was alles pais en vree op de Fortuna-burelen, maar de tweede weekhelft deed heel wat stof opwaaien.

Nog niet zozeer de presentatie van het boek ‘Graciela’ van Graciela l’Ami, de voormalige echtgenote van Fernando Ricksen. Zij pakt flink uit in haar reactie op het boek ‘Vechtlust’ van Ricksen. Ze heeft in een hel geleefd en wil even een paar zaken rechtzetten. Maar je hoeft geen Michaël Zeeman te heten om te kunnen inschatten dat dit boek niet eens in de buurt van literatuur mag komen.

Maar wel het uitlekken van plannen met betrekking tot de Sittardse sportzone. De afgelopen periode heeft een stuurgroep (alleen al dat woord voorspelt weinig goeds) plannen gesmeed onder de naam ‘Sportzone 2.0’ teneinde de sportzone in haar huidige vorm uit te breiden naar een groter geheel. En Fortuna, als bespeler van diezelfde sportzone, maakt geen onderdeel uit van de stuurgroep, of in ieder geval niet middels de persoon Martin Masset.

Wel onderdeel van de stuurgroep zijn de gemeente Sittard-Geleen (Noël Lebens, voormalig gedeputeerde met lijntjes naar provinciehuis), de provincie Limburg (remember Sporting Limburg), VolkerWessels (voormalige eigenaar van stadion heeft geen hoge pet op van club) en Fitland (‘gedwongen’ om stadion te kopen). Het voorgaande in ogenschouw nemend kan ik me heel goed voorstellen dat Masset zich het apezuur is geschrokken. Zeker omdat er op een plantekening naast het huidige stadion nóg een stadion is ingetekend. Met andere woorden: de stuurgroep wilt komen tot de ‘Sportzone 2.0’ met Fortuna als enige obstakel.

Dat het huidige stadion zal worden omgebouwd tot BMX-stadion is natuurlijk om te lachen en dat gedeputeerde Ger Koopmans in het L1-programma ‘AvondGasten’ een forse herschaping van het landschap van de sportzone afdoet als ‘niet uitvoerbaar’ is leuk en aardig, maar daarmee is de kou niet uit de lucht. De provincie zat enkele jaren geleden middenin het echec Sporting Limburg en is huiverig haar vingers nogmaals te branden. Feit is natuurlijk wel dat de stuurgroep Fortuna niet als een volwaardige gesprekspartner ziet en mogelijk zelfs als obstakel. En hoopt ze dat de licentiecommissie van de KNVB ‘het probleem Fortuna’ voor haar oplost?

Dit alles heeft geringe invloed op de luim van de 30 supporters die rond 16.30 uur in de bus stappen voor de verplaatsing naar Spangen. Deze keer zonder Annette en haar levenspartner Wil, aangezien laatstgenoemde afgelopen week herstelwerkzaamheden heeft laten uitvoeren. Vanaf deze plek wil ik hem dan ook namens de voltallige redactie veel beterschap en een spoedig herstel toewensen!

Debutant aan boord van de luxe touringcar is zonder enige twijfel de chauffeur en zijn zoontje. Beiden staan voor alle vragen open, niks is hen te dol. Ook het inlassen van een plas- annex smoorpauze behoort tot de mogelijkheden, maar dat zal dan wel in overleg moeten plaatsvinden met de beide stewards. Voor al het overige: de reis naar Rotterdam verloopt voorspoedig, zonder enige problemen.

Bij het uitstappen start prompt de rubriek ‘Thank God it’s Friday’. De poort om het uitvak te verlaten is namelijk gesloten en het verkrijgen van een programmaboekje is hierdoor niet mogelijk. Maar dat is buiten deze steward gerekend. Hij schuift de poort open, maakt zich uit de voeten en keert na een paar minuten terug met een stapeltje boekjes waar Ralf en ik van duizelen. Maar als we weer bij positieven komen delen we stante pede drie punten uit aan het stewardkorps. #eredivisie.

Na het doorstaan van de controle van onze spandoeken begeven we ons richting cateringpunt. Voor € 4 komen we in het bezit van een bekertje Chocomel en een broodje kroket plus curry. De bediening, hygiëne, de kwaliteit van het broodje kroket, de verpakking, alles is tip-top in orde. Zelfs over de prijs valt niks te zeggen. Alles is goed geregeld bij Sparta. #eredivisie.

Eenmaal in de tribune zien we dat Fortuna zich opwarmt en trainer Peter van Vossen zijn elftal weer door elkaar heeft gehusseld. Voor Ferhat Kaya is altijd plek. En achterin zijn Fatih Turan, Dennis Dengering, Roel Janssen en Kevin Kis gekende namen. Maar Sem de Wit is er niet bij wegens een blessure en hij wordt vervangen door Tomas Overhof. Hij wordt geassisteerd door Jordie Briels. Verder speelt Joeri Schroyen op links en Jordi Baur op rechts. Centraal staat Muhammed Mert geposteerd en Seku Conneh vormt de eenmansaanval.

sparta01

Fortuna warmt zich op

Als de wedstrijd omstreeks 20.00 uur begint laat Sparta meteen in haar kaarten kijken. De kasteelbewoners treken massaal naar voren en grijpen Fortuna meteen bij de keel. De bal gaat snel rond waarbij Fortuna alleen maar kan toekijken. Om toch enigszins van zich af te bijten besluit Roel Janssen op het middenveld een doldrieste tackle uit te voeren. Het komt de kapitein meteen op een gele kaart te staan.

Toch laat Sparta zich niet afbluffen en dartelt langzaam verder. En fractie na Janssens gele kaart levert het een poeier af die Kaya slechts kan wegboksen. Maar daarmee is de kous niet af. Even later neemt het Kaya weer onder vuur, maar de doelman gaat goed plat. Toch geeft hij een rebound weg, maar ook die pakt hij. Hij toont aan dat hij op eenzame hoogte staat bij Fortuna en in de Jupiler League. Wat een ongelofelijke reddingen!

Maar nadat de storm is gaan liggen en de partij weer in evenwicht is gekomen, steekt deze weer op. Sparta krijgt corners en vrije trappen, maar Kaya weet steeds weer redding te brengen.

sparta02

Niets kan Kaya voorlopig verontrusten

En Fortuna, wat doet dat dan? Nauwelijks iets. Het spel is abominabel, er is geen strijd en de hoop dat Peter van Vossen een tactiek weet te introduceren heb ik weken voordien al opgegeven. Het team zou meer moeten zijn dan de som der delen, maar onder van Vossen lijkt het omgekeerde het geval.

sparta03

Fortuna trekt sporadisch naar voren

Dus geen fatsoenlijke aanval, buiten een schot van Schroyen dat in het zijnet belandt. En Sparta? Dat komt vlak voor rust bijna op 1-0. Over rechts gaat het Fortuna weer eens te snel, maar de prima en tevens scherpe voorzet wordt door iedereen gemist en dus gaan we rusten met 0-0.

Tijdens de rust neem ik het programmaboekje door. Een heel goed boekje, niveau Kaya. Maar de redactie schrijft ook dat ‘een ander positief signaal beslist ook de terugkeer van Willy Dullens bij Fortuna is’, hiermee de plank behoorlijk misslaand. De terugkeer van Dullens is lachwekkend, de man voegt niets toe aan de club en zorgt alleen maar voor wrevel. Dus Willy, houdt de eer aan jezelf en stap op.

Na rust gaat het bij Fortuna van kwaad naar erger. Ook dat laatste stukje grinta lijkt verdwenen, want tot veel komen de Sittardenaren niet meer. Sparta stelt niet bijster veel voor, maar Fortuna kan hier in de verste verte niet aan tippen. Vlak na rust wordt een vrije kopkans nog de nek omgewrongen, maar na een uur is het dan toch raak. Een vrije trap vanaf Fortuna’s rechterkant wordt nog juist aangetikt door Michel Breuer en daarmee breekt de aanvoerder de ban: 1-0.

Maar hoe verrassend: de achterstand zorgt ervoor dat Fortuna tóch naar voren trekt. Het dwingt een corner af, maar de beste aanval valt te zien als Schroyen op avontuur gaat. Zijn voorzet wordt weliswaar weggewerkt, maar hij wordt meteen weer ingespeeld. Dat is nu juist níet de bedoeling, want Schroyen loopt meters buitenspel.

sparta04

Fortuna heeft zowaar een hoekschop

Even later wordt de wedstrijd stilgelegd omdat Conneh op de grond ligt. De opgelopen kwetsuur is van dien aard dat de aanvaller van het veld moet via de Sparta-ambulance. Donny de Groot is zijn logische vervanger.

sparta05

De wedstrijd zit erop voor Seku Conneh

Een kwartier voor tijd volgt wederom een goede aanval als Schroyen de ingevallen De Groot inspeelt. Laatstgenoemde doet waarvoor hij is aangetrokken, namelijk de bal bijhouden en goed meegeven aan Schroyen. De toegesnelde Sparta-verdediger heeft de aanval in de smiezen en verwerkt de bal tot corner. En eigenlijk is dit de eerste snedige aanval die Fortuna vanavond laat zien. Voor de rest valt er weinig raffinement te bespeuren. Maar ook helemaal geen spelplan. Er zijn geen combinaties tussen drie à vier spelers en na een uur lijken Briels en Mert op. De Belg loopt vreselijk veel met de bal, terwijl de bal spelen zoveel sneller gaat. Maar bon, naar wie moet de bal dan? Misschien naar Fatih Turan die bij tijd en wijle in de spits staat terwijl Dengering de rechterflank afdekt?

sparta06

Muhammed Mert mag ook nog een vrije trap nemen.

Ondertussen heeft ex-Fortunees Pieter Nys voor 2-0 gezorgd na geklungel achterin. Ligt iemand ervan wakker? Nee toch? Ook gelatenheid in het uitvak. Het adagium ‘Beleving boven Prestaties’ dat sfeergroep Tifosi Giallo Verde hanteert, lijkt ook dit al iets uit een ver verleden. Er is domweg nauwelijks animo de ploeg te ondersteunen met meer dan gewoon aanwezig te zijn.

In de slotfase krijgt Fortuna nog één mogelijkheid op het redden van de eer, maar Mert trapt de bal naast het doel. Dat Pieter Nys ook voor 3-0 zorgt is puur iets voor de statistieken. Na de 1-0 was de veer gebroken. Tijdens elke tweede helft maakt Fortuna een uitgebluste indruk en dat is iets dat de technische staf mag worden aangerekend. Of is dat iets dat tot de eigen verantwoordelijkheid behoort van de selectie?

Na een drietal minuten blessuretijd maakt de Belgische scheidsrechter er gelukkig een eind aan en kunnen we de warme bus opzoeken. Eindelijk naar huis.

sparta07

Janssen en Kaya weten: dit trok op niks

In de bus neemt iedereen de andere uitslagen nog door en wordt berekend wanneer NEC de kampioensschaal omhoog mag houden. En dat is weldra. Nooit is de afgelopen seizoenen een club zo vroeg kampioen geworden. En Fortuna? Maandag Jong Ajax uit. Gaan we daar iets rapen? Ik kan het me bijna niet voorstellen…

COYS,

Michel Hennen

Rest nog de beoordeling van Sparta voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 3-0 nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 60 meegereisde fans, 4 punten.
Stadion: Mooi stadion en dus 6 punten.
Thuisfans: Die zaten er volop,maar er was geen interactie. 4 punten dan maar.
Catering: Een goed broodje kroket voor een prima prijs. Ook de bediening is op eredivisieniveau. 8 punten derhalve.
Randvoorwaarden: Hele behulpzame stewards, programmaboekjes en veel plek voor spandoeken. Dus 9 punten!

Totaal 31 punten en dat valt toch een beetje tegen. Naar dat ligt vooral aan Fortuna (resultaat) en niet aan Sparta.