”Elk nadeel heb zijn voordeel” zei ooit een voetballegende. Deze uitspraak is ook van toepassing op Fortuna. Nu degradatie een feit lijkt, kan er ook eindelijk met een schone lei begonnen worden. Het wordt tijd om afscheid te nemen van het huidige verleden. Er moet hevig gesnoeid worden zodat de rotte appels zo snel mogelijk uit het zicht verdwijnen en er een nieuwe start gemaakt kan worden.

De afgelopen 3 jaar is er een verkeerd beleid gevoerd waarvan nu de onvermijdelijke consequenties volgen. Fortuna is weer terug in de eerste divisie. Dit betekent dat de financiële mogelijkheden behoorlijk worden ingeperkt. Dit biedt echter de kans om de jongens die de afgelopen 3 jaar om verschillende redenen te weinig hebben gebracht te dumpen. Zij zijn de grootste reden voor dit fiasco.

De volgende spelers mogen transfervrij vertrekken:

Stijn Haeldermans

Jo Geerinckx

Jochem van der Hoeven

Colin Cramb

Dennis Gerritsen

Dennis Krijgsman

Deze spelers mogen vertrekken vanwege uiteenlopende redenen. Sommigen hebben het laten afweten op gebied van mentaliteit terwijl anderen fysiek zwak bleken. Hoe dan ook aan deze spelers mag geen geld meer verspild worden.

Hoewel sommige van de bovenstaande spelers nog een doorlopende contract hebben, lijkt het me verstandig ze een vrije doortocht te bieden aangezien het haast onmogelijk is om – afgaande op hun prestaties bij Fortuna – een club bereid te vinden een transfersom voor ze te betalen. Daarbij is het natuurlijk meegenomen wanneer deze jongens van de loonlijst verdwijnen.

Het is uiteraard niet ondenkbaar dat er ook een aantal spelers zijn die zelf besluiten na degradatie de club te verlaten. Een enkeling heeft dan ook te veel kwaliteit om in de eerste divisie te spelen zodat hun keuze te respecteren valt. Voor spelers als Hermans, Landerl, Hamming en Emeran is de mogelijkheid aanwezig dat andere clubs interesse hebben. De contracten van Landerl en Hermans lopen af dus voor hen hoeft Fortuna geen geld te verwachten. Voor Hamming en Emeran kan Fortuna echter wel een transferbedrag ontvangen. Verder zullen de huurlingen Dirkx en Van Dieren het bij degradatie hoogstwaarschijnlijk ook voor gezien houden. Tenslotte is bekend dat zowel Heering als Hesp na dit seizoen stoppen.

Ter voorbereiding op de eerste divisie lijkt het dan aan te raden om keeper Zegers terug te halen en verder enkele betere, talentvolle voetballers van eerste divisieclubs te kopen, denk bijvoorbeeld aan Hofstede van VVV. Deze gelden moet vrijkomen door de ontvangen transferbedragen en de fikse lastenverlichting door de afname van de salarispost. Deze selectie moet dan weer een jonge, frisse en vooral strijdbare uitstraling krijgen en derhalve een rol proberen te gaan spelen in de bovenste regionen van de eerste divisie. De selectie komt er dan zo ongeveer uit te zien:

Keepers: Zegers, Bertjens, Baart;

Verdedigers: Akerboom, Volmer, Klimek, Van Geem, (aankoop);

Middenvelders: Van Barneveld, Rook, El Khadri, Meszaros, (aankoop);

Spitsen: Averdijk, Tychon, Gommans, El Gaaouri, (aankoop).

Ouwe Zeikerd