In de vooravond heeft de laatste poulewedstrijd plaatsgevonden in Poule A van CAN 2021, de Afrika Cup. Burkina Faso nam het op tegen Ethiopië en het Kaapverdië van Lisandro Semedo speelde tegen gastland Kameroen.

Voor Kaapverdië een mogelijkheid om zich direct te plaatsen voor de volgende ronde, maar dan moet het een beter resultaat behalen dan ‘De Hengsten’ uit Burkina Faso. Dat is niet simpel, aangezien ‘Os Tubarões Azuis’ het opnemen tegen het gastland en nummer één uit de poule.

Assistent bondscoach Humberto Bettencourt neemt een gok door Lisandro Semedo in de basisopstelling op te nemen en de opgave voor Kaapverdië wordt nog lastiger als Vincent Aboubakar Kameroen op voorsprong zet.

Omdat Burkina Faso met dezelfde cijfers leidt mag Kaapverdië de tickets terug naar huis bestellen. Maar in de beginfase van de tweede helft scoort eerst Getaneh Kebede de gelijkmaker voor Ethiopië en tikt Garry Rodrigues Kaapverdië met een sublieme hakbal naast ‘De Ontembare Leeuwen’.

Terwijl de wedstrijden naar de 90 minuten kruipen blijft Kaapverdië met kunst en vliegwerk overeind. Een overwinning zit er niet meer in, maar omdat Burkina Faso evenmin wint eindigen beide landen met vier punten.

Omdat het onderlinge resultaat van Burkina Faso beter is (ze wonnen donderdag met 0-1 van Kaapverdië) eindigen ‘De Blauwe Haaien’ als derde in de poule.

Dat betekent niet dat ze zijn uitgeschakeld, want de vier beste nummers drie (van zes poules) gaan via de achterpoort door naar de tweede ronde. Om erachter te komen of Kaapverdië zich inderdaad bij de beste vier nummers drie voegt, dienen Semedo en zijn teamgenoten te wachten tot donderdagavond 21.45 uur als Gambia – Tunesië en Mali – Mauritanië zijn afgelopen.

Bron: CAF Online