Over het seizoen 07/08 kan een kruis en wie Hans Erkens goed beluisterd heeft, weet dat er ook over het seizoen 08/09 een kruis kan. Geen financiele ruimte betekent geen sportieve verbetering.

Het seizoen 07/08 zit erop, daar zijn zelfs Fortuna’s huiscolumnisten (Jan Notermans en Willy Dullens) het over eens. Beide heren blikken in hun meest recente column vooruit naar het nieuwe seizoen. Wat heeft Fortuna Sittard nodig om sportieve vooruitgang te boeken?

Jan Notermans: “Om voor volgend seizoen meer evenwicht in het elftal te krijgen denk ik dat Fortuna op zoek moet gaan naar 3 nieuwe spelers. In mijn ogen: 1. een vrije verdediger, 2. een goede middenvelder en 3. een linkerspits. Dat moeten echte versterkingen zijn die onze jonge spelers als het nodig is in een wedstrijd op de plaats kunnen zetten. Spelers dus met de nodige ervaring, maar die wel nog in een hoog tempo kunnen spelen en met een positieve houding.“.

Willy Dullens: “Ik denk dat alle druk nu bij het elftal weg is. En dat zou misschien nog een mooie afsluiting van het seizoen kunnen opleveren. Bij vlagen heeft Fortuna het dit seizoen goed gedaan, maar iedere keer als je dacht: nu maken we de aansluiting naar de middenmoot of nu gaan we meedoen voor een periode, liet het elftal het afweten. Waarschijnlijk was de druk voor de jonge groep op dat moment te groot en bleven de prestaties uit. Daarom hoop ik dat volgend seizoen een paar noodzakelijke versterkingen het elftal vooruit helpen. Dat hebben onze jonge jongens nodig om verder te komen in hun carrière en dat heeft onze mooie club nodig voor een betere sportieve toekomst.“.

Versterkingen dus. Dat is een oplossing (zie een vorige column “twee kwelgeesten“). Echter, het levert meteen een probleem op. Hoe dachten de heren Notermans en Dullens die noodzakelijke versterkingen te financieren? Kunnen ze dat financiele plaatje er ook even bijleggen?

Het enige wat ik weet is dat Dagblad De Limburger afgelopen maandag uit de mond van Hans Erkens optekende dat Fortuna komend seizoen vier ton minder inkomsten zal hebben uit TV gelden en dat de selectie dus zal moeten worden ingekrompen van 24 naar 18 selectiespelers. Dat klinkt niet meteen alsof er ruimte is om drie ervaren (lees: dure) spelers aan te trekken die volgens de columnisten noodzakelijk zijn om het elftal naar een hoger niveau te leiden.

Kortom, komen die noodzakelijke versterkingen er niet, dan verwacht ik ook dat beide columnisten komend seizoen onmiddellijk de vinger op de zere plek leggen in hun wekelijkse bijdragen: het ontbrekende commerciele beleid weerhoudt Fortuna van sportieve vooruitgang. Verantwoordelijke: Hans Erkens. Of is nog steeds niemand ergens verantwoordelijk voor, Jan?

Ik ben benieuwd.

Riccardo Welters