Het jarenlange wanbeleid van de Commissarissen en directie dreigt Fortuna nu dan toch om zeep te helpen. Nadat de club de afgelopen negen jaar diverse malen op miraculeuze wijze op het nippertje ontsnapt is uit een zekere dood, lijkt redding dit keer verder weg dan ooit. Fortuna sluit het seizoen af met een tekort van achthonderdduizend euro en deze keer lijkt niemand bereid de club de helpende hand toe te steken.

De club heeft geen cent meer in kas, terwijl de schulden zich ophopen. De salarissen van mei en juni inclusief het vakantiegeld kunnen niet meer betaald worden en de club moet nog ongeveer 450.000 euro betalen aan Westerhout Hospitality voor de huur van het stadion en voor catering en andere dienstverlening op wedstrijddagen.

De afgelopen weken is de clubleiding naarstig op zoek gegaan naar partijen die bereid waren geld voor te schieten, maar die zoektocht lijkt op niets uit te lopen. De projectontwikkelaars van het stadion, de gemeente, de hoofdsponsor en bedrijven die zich eerder garant hebben gesteld voor een deel van de begroting hebben allemaal laten weten Fortuna deze keer niet uit de brand te zullen helpen. Zij hebben geen zin meer om hun geld in een bodemloze put te gooien.

Het grote probleem van Fortuna is dat de begroting al jarenlang alleen op papier sluitend is. In werkelijkheid vallen de sponsorinkomsten altijd tegen. Drie jaar geleden, na de verkoop van het stadion, kreeg Fortuna de kans een nieuwe start te maken. De club kon financieel met een schone lei beginnen en hoefde bovendien twee jaar geen stadionhuur te betalen. Maar de club verzuimde schoon schip te maken. De Raad van Commissarissen bleef gewoon zitten en ging op de oude voet verder.

Binnen de kortste keren werden nieuwe schulden gemaakt en tekorten werden afgedekt door vooruitbetalingen van sponsors, door garantstellingen aan te spreken en door vage afspraken met schuldeisers te maken. Het ene gat werd met het andere gedicht. Dat gaat een paar jaar goed, maar kan natuurlijk niet eindeloos blijven doorgaan.

Dit jaar kwamen de financiële problemen voor het eerst in de openbaarheid, toen uitlekte dat de salarissen van januari niet op tijd konden worden betaald. Hans Erkens vond er een excuus voor en niemand leek er verder wakker van te liggen. Naar nu blijkt ten onrechte. De club kampt wel degelijk met grote financiële problemen en die problemen zijn niet van voorbijgaande aard. Een structurele oplossing is geboden, maar lijkt niet in zicht.

De huidige clubleiding heeft de afgelopen jaren op financieel en commercieel gebied een brevet van onvermogen afgegeven en lijkt op eigen kracht niet in staat de problemen op te lossen. Bovendien heeft de clubleiding alle geloofwaardigheid verspeeld, waardoor bij derde partijen het vertrouwen om te investeren in Fortuna ontbreekt.

We moeten hopen op een laatste Houdini-act van Philippen, Abelshausen en co. Anders ziet het er somber uit. Jo Abelshausen is inmiddels al begonnen met zwarte pieten. Volgens hem is het allemaal de schuld van de gemeente. Die heeft de ontwikkeling van het stadion vertraagd, waardoor de inkomsten van de club zijn achtergebleven. Die redenering is wel erg kort door de bocht. Van die zogenaamde ontwikkelingswinst zou de club namelijk geen cent gezien hebben. Volgens de contracten moet de club die winst namelijk gebruiken om schulden bij de gemeente en de banken te betalen. De waarheid is dat de club kapot gaat aan structureel wanbeleid. En daarvoor is toch echt de clubleiding verantwoordelijk.

PM