Fortuna weet een felbevochten voorsprong tegen een zwak Telstar nog in de slotseconden uit handen te geven. Gedurende 90 minuten speelden de Sittardenaren vol overtuiging, hadden het beste van het spel, maar lieten na in de eerste helft de mogelijkheden te benutten. Telstar creëerde daarentegen vrijwel niks en werd één kans op een doelpunt geboden door een fout van goalie Leon ter Wielen. Welke woorden dekken de lading? ‘Typisch Fortuna…’


12 augustus 2016

Typisch Fortuna

Doelpuntenmakers: 90. Dianessy 0-1, 90 + 2 Van Iperen 1-1.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Hadzhiev, Kurt, Wiafe, Van Hout (74. Vlijter), Torunarigha (61. Dianessy), Khalouta (90. Saddiki).
Toeschouwers: 1.763
Scheidsrechter: C. Bax
Geel (Fortuna): Ospitalieri, Khalouta.
Rood (Fortuna):

Als de eerste klap een daalder waard is, zijn we vertrokken voor een mooi seizoen. Het wordt het eerste volledige seizoen onder Ben van Dael, met zijn voorbereiding en zijn selectie. De puinhopen van Peter van Vossen cs. zijn opgeruimd en daarvoor is een contingent vreemdelingen aangetrokken dat moet gaan proberen in de middenmoot te eindigen. En dat is een hele opgave, want het spelersbudget is wederom kleiner geworden.

Maar plots verschijnt een Turkse geldschieter en ziet het er plots aanmerkelijk beter uit. Het voortbestaan van de club lijkt in ieder geval verzekerd en dat zorgt prompt voor een bepaalde rust. En voor nieuwe spelers. Want samen met Isitan Gün landen ook enkele spelers in Sittard waarmee de weg omhoog moet worden ingeslagen. Een mooi vooruitzicht derhalve. En eigenlijk kan niemand wachten tot het moment om te zien wat deze nieuwelingen allemaal in hun mars hebben.

Want als er prestaties worden geleverd kan Gün ook bouwen aan een organisatie naast het veld. En dat is hoognodig, want van een organisatie is na de noodzakelijke reorganisatie door Paul van der Kraan nog nauwelijks iets over.

En met de wetenschap dat het duel tegen laagvlieger Achilles ’29 in een 2-1 overwinning is geëindigd, reizen we met de nodige nieuwsgierigheid af naar Telstar. Nieuwsgierig of Kamen Hadzhiev zich ook tegen ‘De Witte Leeuwen’ staande kan houden, of de tactiek van Michel Vonk erop is gericht om Christopher Braun te beletten keer na keer op te komen over rechts en of het Junior Torunarigha lukt een doelpunt te scoren.

Maar vooraleer we in de IJmond arriveren dienen we in de bus te stappen die zich omstreeks 16u30 op gang trekt, ‘up north’. En dat doen we met een bijna volledige Spaßguerilla! En dus is de stemming even uitgelaten als begin oktober 2008, toen PM, na een afwezigheid van 24 seizoenen, zijn rentree maakte in stadion De Braak. Destijds pakte Fortuna een punt na een 2-0 achterstand. En gezien het verleden is dat vandaag geen verkeerde uitslag. Want de laatste 10 seizoenen won Fortuna niet meer op Sportpark Schoonenberg. Maar ach, is Telstar nu zo’n geweldige ploeg? Want smaakmakers Tarik Tissoudali en Marko Maletic vertrokken en hun vervangers zijn voorlopig van een lager niveau. Plus, momenteel kampt de club met een blessuregolf en dus liggen er mogelijkheden. Al mogen we natuurlijk nooit tegenstanders gaan onderschatten. Zo ver is Fortuna nog láng niet…

Het moment dat de bus de A2 opdraait grijpt de buschauffeur aan om te starten met een betoog dat zeker 10 minuten aanhoudt, maar waarnaar niemand luistert. Ook voor hem is het natuurlijk weer de eerste keer. En om met de woorden van Louis van Gaal te spreken: ‘Buschauffeur: – – ‘.

Maar een onhandige buschauffeur doet niets af aan de goede luim achterin de bus. En waar de één enkele VI’s van haar plastic ontdoet, de ander aan strak tempo flesjes Alfa tot zich neemt wordt op een deel van de achterbank de teloorgang van de mondiale schaaksport besproken. Hoe zat dat ook alweer met wijlen Bobby Fisher? En heeft Viswanathan Anand er de laatste tijd nog iets van gebakken? Hoe is het eigenlijk met het Tata Steel schaaktoernooi? Werd dat in het stadion van Telstar georganiseerd? Nee toch?

En voordat we er erg in hebben zet de buschauffeur de bus langs de kant ter hoogte van De Lucht. Na een stop van zeker 20 minuten zetten we onze reis weer voort en arriveren uiteindelijk tegen 19u30 in Velsen-Zuid. En Velsen-Zuid staat synoniem voor het Noordzeekanaal, Pontje Velsen en Snackbar Bastiaans, één van de meest gerenommeerde snackbars van Noord-Holland.

En als het de buschauffeur lukt om de draai aan de achterzijde van het stadion te nemen zijn we bijna daar waar we moeten zijn: de toegangspoorten van het uitvak. De volop schijnende zon zorgt ervoor dat de velden van VV IJmuiden er vandaag onberispelijk bijliggen. Als ik uit de bus stap komt me de heerlijke geur van vers gras tegemoet. Iets wat we node missen bij tal van clubs in de Jupiler League. Zo ook bij Telstar.


De velden aan de achterzijde van Schoonenberg liggen er prachtig bij

Na een sympathieke fouillering en een korte blik in mijn boodschappentas gaat het richting eetkraam. Het is steeds even afwachten wat aan te treffen, maar vandaag stellen we vast dat ook dit onderdeel van Telstar verder is geprofessionaliseerd. Telstar? Herstel: Telstar Horeca. Waar zijn die mensen gebleven die op vrijdagavond met hun friteuse onder de arm richting stadion wandelden, de stekker in het stopcontact staken en al smorend een heel scala aan hapjes bakten? Dat de as van de opgerookte sigaret werd afgetipt op de rand van de friteuse is hierbij een noemenswaardig, maar verder klein detail. Nou? Die mensen zijn bedankt voor diensten die zij klaarblijkelijk niet hebben bewezen. We hebben vanavond af te rekenen met twee in het zwart geklede diva’s die op vrijdagavond een leuke zakcent proberen bij te verdienen onder toeziend oog van een bijdehante schapendoes (dito zwart hemd, voorzien van reclame, à la Co Stompé) die ook het kasverkeer regelt.

‘Hebben jullie ook Red Bull’, vraagt iemand. ‘Nee’, is zijn antwoord, ‘Maar neem gewoon een sinassie. Of een colaatje’. Vreselijk, een taal die is doorspekt met verkleinwoordjes. Qua eten is de keuze beperkt, maar desondanks voldoende. En dus geen broodje bal, maar kiezen we voor een broodje worst. Dat lijkt ons het meest gepast, ook al omdat de eetkraam is voorzien van een EHBO-kit.


Deze schapendoes haalt mensen over te kiezen voor een ‘sinassie’

Ondertussen is dit verslag al 1.021 woorden onderweg, waarbij nog met geen enkel woord is gerept over de wedstrijd van vanavond. En dus de hoogste tijd om ons te voegen bij alle andere supporters die in het uitvak klaarzitten voor een mooie wedstrijd.


Met 226 supporters is het uitvak aardig volgelopen

Nadat we een mooie plek hebben gevonden zijn de spelers nergens meer te bekennen. maar als ‘Telstar’ van The Tornados wordt gestart weet iedereen dat de opkomst aanstaande is. En als ook het arbitrale trio klaar is loopt iedereen het veld op, waarbij scheidsrechter Christiaan Bax de bal oppakt die klaarligt op communicatiesatelliet Telstar 1, een verwijzing naar het logo van de Velsenaren.


Mooi detail

Pas als de spelers het veld betreden zien we dat Leon ter Wielen het doel weer verdedigt, nog altijd in zijn rose hobbezak. Voor hem verdedigt Christopher Braun de rechterflank, Marco Ospitalieri doet dat op links. Luc Mares en kapitein Ferry de Regt vormen het defensieve blok, met voor hen Kamen Hadzhiev.

Verder wordt het middenveld gevormd door Roald van Hout (op rechts), Abdelaziz Khalouta (op links) en Okan Kurt. Vóór het middenveld ondersteunt Frank Wiafe lonesome cowboy Junior Torunarigha, voetbalnaam ‘Junior’.

Aan de zijde van Telstar geen bekende gezichten, al zal proefspeler Jordy ter Borgh ongetwijfeld aanwezig zijn. De middenvelder was uitgeleerd in Sittard, zette een mooie carrièrestap door bij SC Heerenveen te gaan voetballen, maar probeert nu via het achterpoortje zijn statuut als profvoetballer bij Telstar met minimaal één seizoen te verlengen.

Na een kantwissel trapt Junior de wedstrijd op gang en wordt meteen duidelijk dat Telstar liever even afwacht. Door een blessuregolf spelen ‘De Witte Leeuwen’ met heel wat invallers, waardoor voorzichtigheid is geboden. Fortuna begint juist sterk, heeft het initiatief en mag na amper twee minuten al een vrije trap nemen. Ospitalieri neemt deze, maar biedt Telstar hiermee de kans een counter op te zetten. Ver komen de Velsenaren niet, want als ze de middenlijn oversteken zit Hadzhiev er al tussen en ‘haalt de bal eruit’. En zo houdt Fortuna volledige controle.

Een handvol minuten later wordt Junior ingespeeld. De Nigeriaanse Duitser heeft weinig snelheid in de benen, maar is nauwelijks van de bal te krijgen en geeft goed mee op Van Hout. Hij dribbelt een paar tegenstanders en ziet dat de ruimte op links ligt. Ook Ospitalieri herkent dit en stoomt op over zijn flank.

Als de bal ook nog eens precies op maat wordt gegeven staat niks een vlammend schot in de weg en ‘Ospi’ laat doelman Wesley Zonnveld dan ook volstrekt kansloos. Maar helaas is zijn schot niet 100% goed gemikt, want de bal ketst via de paal terug het veld in. En eigenlijk had dit al een eerste doelpunt moeten zijn…


Roald van Hout heeft een actie in huis

De intenties van Fortuna zijn duidelijk: snel een doelpunt scoren. En dat lijkt te lukken als Junior zijn tegenstander aftroeft en de linkerflank afdweilt. Zijn voorzet op Van Hout is niet je dat, maar de bal komt bij Khalouta terecht. De aanvaller komt niet helemaal goed uit met zijn passen, maar al vallend neemt hij het doel van Zonneveld onder vuur. Tot succes leidt dit niet, maar Telstar moet echt gaan oppassen.

Doet de Velsenaren dan helemaal niets terug? Jawel. Na een kleine 20 minuten lossen ze een eerste schot op doel, maar Leon ter Wielen kan de bal moeiteloos oprapen. Maar kort daarna is het weer Fortuna-time. Van HOout gaat een één-twee aan met Frank Wiafe en schiet de bal voorlangs. Aan de linker zijkant pikt Khalouta de bal op en speelt Ospitalieri in. Na mooi samenspel krijgt ‘Ospi’ de bal weer aangespeeld en duikt het strafschopgebied in. Doelman Zonneveld komt uit zijn doel, waardoor de bal uiteindelijk over de achterlijn caramboleert.


Christopher Braun concentreert zich vanavond vooral op verdedigen

Na dit spervuur van aanvallen dooft het Sittardse vuur enigszins. De wedstrijd komt wat meer in evenwicht, maar verder dan een slap rollertje komt Telstar niet. Fortuna houdt de rangen gesloten, maar aan echte kansen geraken de Sittardenaren evenmin.

En dus heeft de man, die achter het doel van Ter Wielen nonchalant tegen de paal van het aparte scorebord leunt, nog niks te doen. Hopelijk mag hij tenminste één Sittards emmertje omhoog takelen vooraleer hij in zijn gele Cadillac stapt en huiswaarts rijdt.

Het is uiteindelijk wachten tot aan de rust vooraleer er weer vuur in de partij komt. Junior draait goed weg van tegenstander Donny van Iperen en zet voor richting strafschopstip. Daar kruipt Khalouta voor Tom Beissel die pardoes valt. En terwijl Khalouta de bal raakt, komt de bal tegen de hand van Beissel en schreeuwt het uitvak om een hensbal. Ondertussen komt Zonneveld uit zijn doel en bedenkt Khalouta zich gauw en speelt de bal richting Van Hout. De aanvaller lijkt klaar voor zijn eerste doelpunt, maar schiet de bal rakelings naast. En dit had natuurlijk wéér een doelpunt moeten zijn. Iets zegt me dat we dit later cash gaan betalen…

Niet veel later fluit scheidsrechter Bax voor rust en gaat iedereen aan de thee. En terwijl iedereen bijkomt van een bij tijd en wijlen opwindende eerste helft drijven in de achtergrond verschillende aswolken voorbij, afkomstig van de Eyjafjallajökull. Of zijn de rookpluimen gewoon afkomstig uit de schoorstenen van de Hoogovens?

Voor zover wij hebben kunnen vaststellen is in de rust geen animatie voorzien en dus gaan we na 15 minuten gewoon weer voetballen. En de start is meteen weer goed. Van Hout vindt wederom Junior die de bal op zijn borst aanneemt. De spits is fysiek een kraan en draait weg van zijn tegenstander. Maar omdat dit gebeurt in een vrij laag tempo, is deze bij machte om zijn schot te kraken waardoor het 0-0 blijft.

En waarbij Fortuna tijdens de eerste helft behoorlijk op het gaspedaal heeft gedrukt, komt Telstar tijdens de tweede helft wat meer in haar spel. Na een klein uur dolt Liban Abdulahi Luc Mares en zet de bal voor. Deze wordt weliswaar weggewerkt, maar Stefano Lilipaly pikt op. De middenvelder wordt echter door Frank Wiafe flink op de huid gezeten en kan niets anders dan zijn linksachter in te spelen. Deze kan de bal slechts met een sliding controleren en tikt de bal uiteindelijk over de zijlijn. En met deze spelsituatie is Fortuna’s probleem misschien mooi gevangen. Het is zó goed in het voorkomen dat Telstar aan het voetballen komt dat het tijdens de tweede helft zelf nauwelijks aan goed voetballen toekomt.

Kamen Hadzhiev is een prima breker, maar is in balbezit van iets minder niveau. Hetzelfde lijkt te gelden voor Wiafe. En dus moet het van Kurt komen die net die ene voetballer naast zich ontbeert waardoor Fortuna Telstar voetballend op de knieën kan krijgen.


Zelfs Ferry de Regt probeert ten aanval te trekken

Na een uur is de wedstrijd voorbij voor Junior en mag Djibril Dianessy zijn debuut voor Fortuna maken. Fortuna probeert iets opportunistischer te gaan spelen en speculeert op de snelheid van de Fransman. En daarmee wordt de partij ook bitsiger. Junior had al twee aanslagen overleeft, maar bij de overtredingen die nu worden gemaakt trekt Bax meteen gele kaarten.

Doordat Telstar de bakens verzet en wat meer opschuift naar voren ontstaat ruimte die na exact 65 minuten voor een eerste keer wordt gebruikt door Braun. De rechtsback die tijdens de thuiswedstrijd tegen Achilles ’29 veelvuldig opkwam gaat een avontuur aan waarvan niemand weet waar het eindigt. Maar na een meter of 30 grijpt een ‘Witte Leeuw’ kordaat in en is het gevaar geweken.

De beste kans voor Telstar ontstaat nadat ze een corner mogen nemen en de bal in de voeten van Denis Mahmudov terechtkomt. Hij speelt de bal af richting Jordy Tutuarima en hij pegelt de bal op de bovenkant van de kruising. Het is niet eens een kans, maar wel is Telstar dicht bij de openingstreffer.

Ben van Dael legt een kwartier voor tijd zijn laatste troef op tafel en wisselt Van Hout voor Gavin Vlijter. De aanvaller heeft moeite de rust voor doel te bewaren maar is technisch vaardig en kan een tegenstander pijn doen met zijn snelheid.

Ondertussen is de intensiteit van de wedstrijd behoorlijk weggeëbd en realiseert Telstar zich dat een punt nog niet zo slecht is en ook Fortuna lijkt tevree met de puntendeling. Maar in de absolute slotfase ontploft de wedstrijd alsnog. Christopher Braun komt halverwege zijn eigen helft in balbezit en stuurt Vlijter weg. De bal valt juist achter Edo Knol in de voeten van Vlijter en tikt de bal rechts voorbij Beissel. Zelf passeert hij de verdediger aan zijn linkerzijde en bereikt de achterlijn.


Gavin Vlijter levert de perfecte voorzet af

Vanuit zijn ooghoeken ziet hij Dianessy vrijlopen en speelt de voormalige aanvaller van TéFéCé perfect aan. De debutant zet de binnenkant van zijn rechter voet tegen de bal, waarna de bal in het doel rolt: 1-0. Zijn doelpunt zorgt niet alleen in het uitvak voor ongekende vreugde, maar ook hijzelf is ontzettend blij met zijn droomdebuut. Scoren in je debuutwedstrijd, dat is van het niveau Mark Burke!


De eerste van Djibril Dianessy

Wat rest is een aftrap die Telstar dan ook snel neemt. De bal gaat naar rechts waar de rechtsback de bal in de doelmond probeert te trappen. Maar de bal is wel zo zwak geschoten dat Ter Wielen de bal eenvoudig kan oprapen. Om nog wat tijd te trekken laat de doelman zich vallen. Maar hij staat weer op en brengt de bal terug in het spel door deze voor zich uit te rollen.

Hij ziet echter niet dat Donny van Iperen achter hem staat en komt daar pas achter nadat de verdediger plots voor hem opduikt, de bal wegtikt, zich draait en het leer in het lege doel deponeert: 1-1. De spelers gaan alras tegen de grond en spelen het klaar een felbevochten en zeker lijkende overwinning uit handen te geven. Hoe zonde!?


Dat is balen

Nadat Fortuna heeft afgetrapt is de wedstrijd meteen gedaan en grijpt Leon ter Wielen naar zijn hoofd. De doelman ziet zichzelf als hoofdschuldige van het puntverlies en feitelijk is dat natuurlijk ook zo. Maar hij ontvangt opbeurende schouderklopjes van al zijn teamgenoten en de technische staf en ook het uitvak steekt hem gelukkig een hart onder zijn riem. Iemand na amper twee wedstrijden afbranden heeft geen enkele zin.


Leon ter Wielen verontschuldigt zich keer op keer

Het is begrijpelijk dat Ter Wielen snel de kleedkamer opzoekt, maar de rest van de spelers neemt de moeite om iedereen te bedanken voor de komst en de ondersteuning. De ambiance was goed en dat zullen de spelers zeker hebben gevoeld. Er is keihard gewerkt en niemand kan iets worden verweten.

Eenmaal terug in de bus en zet ik Fotmob aan. En dan is het toch wel balen dat Fortuna niet gedeeld eerste, maar ‘slechts’ zesde staat. Maar anderzijds: we hebben nog geen enkele keer op een positie gestaan die geen recht geeft op deelname aan de play offs en dat is een compliment waard.

Ondertussen wordt in de bus over niets anders gesproken dan over het incident met Ter Wielen en wiens schuld dit nu is. Ook valt de naam van Urvin Lee en dat is iemand die ik graag had vermeden vandaag. Want uitgerekend vandaag is zijn ultieme kwelgeest, de Deen Jesper Grønkjær, jarig. Hij mag vandaag 39 kaarsjes uitblazen en zal dan ongetwijfeld denken aan die KNVB Beker die hij won in het seizoen 1998/1999.

Kan een dag beroerder eindigen?

Michel Hennen

Wegens omstandigheden die bij de redactie bekend zijn vervalt de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement.