Het wordt van kwaad tot erger. Een 3-0 nederlaag in de derby in Kerkrade dat doet pijn. Toch leek het alsof dat alleen maar pijn deed op de tribune en niet in het veld……


25 September 1999

Fortunezen gooien er met de pet naar in derby

Roda JC 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 18. Valgaeren 1-0; 57. Tchoutang 2-0; 90. Peeters 3-0
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Gesthuizen (84. Tychon), Volmer, Krijgsman, Gerritsen, Hamming (73. Amari), Paciorek.
Toeschouwers: 7.300
Scheidsrechter: Jol
Geel (Fortuna): Zegrean
Rood (Fortuna): –

Goed, we waren een half uurtje voor aanvang van de wedstrijd op Kaalheide. Er waren veel Fortuna supporters (een man of 800). Dat is meer dan de afgelopen jaren. Dat zal wel vooral te maken hebben met het feit dat er geen clubcardverplichting was. De Kerkradenaren hadden het massaal laten afweten. Er waren maar 7.000 man binnen (inclusief dus onze 800 supporters). Dat valt dus ook zwaar tegen. Het weer was nochtans uitstekend (voor het eerst sinds jaren geen regen/kou/wind…..).

800 Man aanwezig voor een kaartje met de prijs van Fl. 20,-. Dat maakt een recette opbrengst voor Roda van Fl. 16.000,- (netto want in Kerkrade betalen ze geen belasting). Ik dacht dat we dus weer genoeg hebben besteed aan liefdadigheidswerk voor een jaar. Ik heb dus ook geen verdere investeringen gedaan in de plaatselijke snackbar.

Punt 1 omdat ze dus al genoeg geld hadden gevangen.

Punt 2 omdat het assortiment toch wel niet verder zal zijn gekomen dan eine Bradwurst.

Punt 3 (ook niet geheel onbelangrijk) er is helemaal geen snackbar op Kaalheide, tenminste niet in ons vak!!!!!

De wedstrijd dan. Men zou verwachten dat Fortuna er eens lekker fel in zou gaan, zoals ze dat ook in Rotterdam hadden gedaan. Bovendien is hier sprake van een derby en ook dat zou de spelers toch moeten motiveren een stapje extra te zetten.

Maar nee hoor, niets van dat alles. De heren hadden helemaal geen zin om hard te gaan werken. Ze dachten zeker dat ze op basis van hun fabelachtige techniek dit varkentje wel even zouden wassen.

Van begin af, totaal geen bezieling, geen passie nou ja dat lijstje heb ik hier al eens neergezet (RKC), dat hoeft dus niet nog een keer. En dat gaat er bij mij niet in. Ze kunnen wel fel zijn in de wedstrijden waar je dat eigenlijk het minst verwacht (uit bij Feyenoord, Willem II en PSV). En de gewenste felheid ontbreekt compleet in de thuiswedstrijden tegen AZ en RKC (eerste helft) en in de derby tegen Roda. En dat zijn nou juist de wedstrijden waar je die felheid wel verwacht. Temeer daar Roda nou ook niet bepaald in een blakende vorm steekt en dat zag je ook zaterdagavond. Laat één ding duidelijk zijn, Roda speelde ook niet goed maar was wel bereid om te werken en kreeg dan ook loon naar werken.

Bij rust was het 1-0 voor Roda na een vroege goal, uiteraard uit een kopbal. Dat is gewoon onverdedigbaar voor ons. Na rust werd het al snel 2-0 en in de laatste minuut werd het voor de statistieken ook nog 3-0. Volkomen verdiend, ook de hoogte van de nederlaag…..

Bij de supporters was er na de 2-0 de lol wel vanaf. Om Roda een handje te helpen begonnen enkele supporters alvast met de sloop van het stadion. Enkele stoeltjes moesten het ontgelden. Eén persoon speelde het bijna klaar om een stoeltje op het veld te gooien. Ongelooflijk knap!! Dat is toch zeker 25 à 30 meter. Een steward die daar iets van wilde zeggen liep tegen een rechtse directe op, maar verder is er niks gebeurd.

Wapenfeiten van Fortunezen: Krijgsman, een stuk of tien keer buitenspel, Zegrean ontsnapte aan rood na het neerleggen van een doorgebroken tegenstander, Gerritsen trapte een bal naar ons vak (leuk dat ie toch nog aan ons dacht….), Hamming werd gewisseld, Van Zwam/Hofland zijn zowat de enigen die ons bedankten voor onze steun.

De realiteit zegt ons nu dat we “rock bottom” staan, met 1 uit 6 en dat we zojuist op kansloze wijze de derby hebben verloren, snel terug naar huis dan maar om de ellende maar te verzuipen. Auto in om 22.00 uur en dan zegt het mannetje van de radio: Welkom bij het laatste uur van Omroep Limburg sport, met verder in dit uur de uitslagen uit de Limburgse schaakcompetitie.

WE SHALL NOT, WE SHALL NOT BE MOVED!!!!!!

WE SHALL NOT, WE SHALL NOT BE MOVED

WE SHALL NOT BE MOVED………