Het seizoen begon met een 0-0 en het eindigde met een 0-0. En daar tussenin zat ook al weinig verheffends, maar ja, dat is nu eenmaal het risico van een Fortuna supporter. Bij Fortuna kan het natuurlijk niet altijd feest zijn. En zolang iedereen zich dat realiseert, is er niks aan de hand.


5 Mei 2002

Dag eredivisie…

Fortuna Sittard 0 Roda JC 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp (88. Baart), Emeran, Akerboom, Dirkx, Hermans (46. Rook), Claudio, Meszaros, Haeldermans, Landerl, Gerritsen, Hamming (34. Gommans).
Toeschouwers: 5.500
Scheidsrechter: Braamhaar (46. Van der Hilst)
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 12.15uur bereiken we – na enig geglibber door de modder – het Wagner&Partners Stadion. Voetbal om 13.00uur op zondagmiddag, het blijft wennen….

Als we ons plekje gevonden hebben, komen de spelers het veld op. Wie is die witte eigenlijk bij ons? Ach nee, het is Gerritsen met geblondeerde haren. Zijn zaakwaarnemer zal hem wel vermanend toegesproken hebben dat als hij komend seizoen nog profvoetballer wil zijn, hij in het laatste duel zal moeten opvallen. En van die uitspraak heeft die zaakwaarnemer nu al spijt, want hoe krijg je zo’n figuur nog aan de man gebracht?


Dat kapsel ziet er echt niet uit en dan hebben we het niet over Vrede….

Maar dat is nog allemaal tot daarentoe, Gerritsen moet maar zelf weten wat ie doet, veel erger is het dat wij vandaag in het uittenue gaan spelen!! Kan mij dat iemand uitleggen? Vast niet!

Kijk, dat Roda zo dom/gehaaid is om zowel in het uit- als in het thuisshirt geel te gebruiken is toch vooral hun probleem. Ik zie echt niet in waarom wij toch altijd klaar moeten staan om andermans problemen op te lossen als die oplossingen ten koste van ons gaan. Waarom Roda niet vriendelijk aangeboden om in onze uitshirts te spelen zodat wij in het geel/groen kunnen spelen? En als ze daar niet mee akkoord waren gegaan hadden ze het zich maar lekker uitgezocht. Het is verdomme misschien wel de laatste keer dat we in het geel/groen hadden kunnen spelen….

Vreemd genoeg speelt Roda ook in het uitshirt, met als gevolg dat beide teams witte broeken dragen. Mag dat eigenlijk wel?

Goed, als de eerste ergernis van deze middag genoteerd is, duiken we maar eens in de Fortuna Kicks. Koning prijst de Fortunezen die afgelopen zondag de uitwedstrijd in Breda bezochten. Ik weet niet of Gerritsen daar ook zo over denkt, maar dat terzijde…. Koning heeft natuurlijk gelijk, want het was best gezellig in Breda!

Verder nemen we (definitief??) afscheid van “Tumke”. Mocht dit echt de laatste keer zijn, dan ook een woord van dank aan Tumke. De kostelijke avonturen die Tumke meemaakte met zijn femielie en vrunj in zijn stampcafé zullen we niet snel vergeten….

De opwarming op het veld is nu zover gevorderd dat er met de bal getraind wordt en dan wordt duidelijk dat dit wel eens een vermakelijk potje kan gaan worden: het gras is doorweekt. Het heeft vannacht behoorlijk geregend en hier en daar staan poelen water op het veld. Dat kan natuurlijk leuke taferelen opleveren!

Tijd om ons maar eens op de wedstrijd te concentreren. Het is de laatste van het seizoen en buiten prestige staat er niets meer op het spel in deze derby. Maar ja, de tijd dat er nog Fortunezen op het veld stonden die voor de eer wilden voetballen, ligt ver achter ons. Laten we dus maar rekenen op een verschrikkelijk slechte wedstrijd.

Roda is de tegenstander en daar hebben we in Sittard het laatste decennium weinig plezier aan beleefd. Tot vorig seizoen wonnen we veel te lang niet van Roda, maar toen was daar ineens Bjekovic!!

En wie was er vorig jaar scheidsrechter toen Bjekovic scoorde? Juist ja, Braamhaar de scheidsrechter van vandaag.

De wedstrijd. Tja, wat moeten we van zo’n eerste helft zeggen? Het niveau van deze wedstrijd heeft verdacht veel weg van het weer. En voor alle duidelijkheid, het weer is erbarmelijk…

Aan onze kant haalt – zoals gebruikelijk – Landerl een ruime voldoende al was het maar vanwege zijn inzet. Verder laat ook Hesp met een paar mooie reflexen zien dat hij op eredivisieniveau iets te zoeken heeft, maar de rest?


Laszlo doet opnieuw zijn stinkende best

Zo gauw wij de middenlijn oversteken lukt niets meer. Of de passes bereiken geen Fortunees, óf de ballen komen terecht bij Claudio en dan weet de doorgewinterde Fortunafan wel genoeg….

Ach ja, dit seizoen is het blijkbaar niet anders. En omdat Roda ook duidelijk maakt dat plek 13 op de ranglijst precies is waar deze ploeg thuishoort, kunnen we kort zijn over de eerste helft: bagger.

Toch willen we nog even terugkijken op één moment: de 34ste minuut. Het gaat verschrikkelijk snel en we kunnen ons voorstellen dat een hele hoop supporters het niet eens gezien hebben, maar Hamming verliet geblesseerd het veld en Gommans nam zijn plek over. Als dit de laatste wedstrijd van Fortuna was, dan was dit ook de laatste wedstrijd van Hamming voor Fortuna en dan was dit dus zijn afscheid. En dat kan natuurlijk nooit. Tuurlijk, Hamming is geen jongen die graag in de spotlights staat. Maar als dit inderdaad zijn laatste wedstrijd voor onze club was en de club doet niets, dan zullen wij – supporters – dat nog eens op gepaste manier doen. Ruststand: 0-0.

Tweede helft. We zien een paar nieuwe gezichten en een nieuwe broek. De nieuwe gezichten zijn Rook en Van Hilst, die respectievelijk Hermans en Braamhaar komen vervangen. En drie keer raden wie er in een hagelwit nieuw broekje verschijnt: Stijn de Stofzuiger.

Maar voor het niveau van de wedstrijd doen die wissels er niet toe. Het is en blijft huilen met de pet op. We noteren twee dieptepunten. Ten eerste Rook die een bal onder zijn voeten door laat glippen waardoor Roda een ingooi mag nemen die Nygaard (of wie was dat?) vervolgens verkeerd neemt, waardoor er weer een ingooi voor ons komt…..


Nee, Nygaard leunt duidelijk niet met twee handen op Hesp…

En verder noteren we nog een poging tot een rush van Gerritsen. Iets wat hij aan het begin van het seizoen nog wel eens vaker wilde doen, maar waarmee hij na een wedstrijdje of tien gestopt is. Nu probeert hij het nog eens een keertje, maar het blijkt dat hij het niet meer kan. Hij loopt gewoon met bal en al over de zijlijn….

Nee, dit is helemaal niks. Het kan niet anders of deze wedstrijd gaat in 0-0 eindigen. Een paar minuten voor tijd, komt er dan nog de publiekswissel voor Ruud Hesp. Ruudje zet na 19 seizoenen betaald voetbal een punt achter zijn imposante carrière. Het levert hem een staande ovatie op van zowel de Fortuna als de Roda fans. Maar toch triest voor hem dat hij op zo’n niveau afscheid moet nemen.


Ruud Hesp wordt uitgezwaaid

Baart vervangt Hesp. Baart maakt nog een redding en dan houdt Van Hilst er maar mee op. Eindstand: 0-0.

De wedstrijd is voorbij en dus gaan we weer eens afscheid nemen van een x-aantal spelers. Volmer, Landerl, Hermans, Hesp, Gerritsen, Van Dieren, Dirkx en Claudio krijgen bloemen. Van Geem kon niet aanwezig zijn vanwege een blessure en Simons was blijkbaar niet welkom. Verder wordt ook Jan Mulder nog in de bloemetjes gezet. De trouwe verzorger gaat met pensioen.


Aan Fritz heeft het dit seizoen niet gelegen

En zo komt er een einde aan een waardeloos seizoen. 17 Punten hebben we bijelkaar gespeeld: grandioos. De degradatie is dikverdiend. De ploeg die onder ons had moeten eindigen (FC Den Bosch) haalde bijna tweemaal zoveel punten. We zijn dus afgetroefd op onze eigen kwaliteit: presteren boven je begroting.

Oh ja en dan ook nog dat gedoe rond FC Limburg. Het lijkt nu weer voorbij, maar dat is maar stilte voor de storm. Hoe gaat Fortuna in godsnaam aan een licentie komen? Op 1 augustus weten we meer…..