Het begint een eentonig verhaal te worden voor de Fortuna Dames. Nadat ze verleden jaar onder de vlag van RKTSV glansrijk kampioen in de Topklasse werden, hangt de Fortuna-vlag dit seizoen er heel wat minder florissant bij. Ondanks een prima trainingsweek, een vrij weekeinde voor de dames die ook nog futsal spelen en een heel goede eerste helft, gooit een zwakke tweede helft roet in het eten. Wederom mag de bus worden opgezocht zonder punten. Keihard blijven werken is de enige oplossing…


29 september 2012

Zware tijden voor Fortuna Dames

RKHVV 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 13. Liv Aerts 0-1, 39. Jodie Heijink 1-1, 42. Vera Wanrooij 1-2, 66. Jodie Heijink 2-2, 75. Carolien Filippo 3-2.
Opstelling: Katja Demacker; Charlotte Schings (46. Loes Butink), Glynis VromenMaartje Keulen, Loes Plantaz; Annika Pluymen, Vera WanrooijGwen Kuijer (81. Simone Heijnen); Liv AertsShirley Kocacinar, Colette van Aalst (70. Soraya Gulpen).
Toeschouwers: 80
Scheidsrechter: Martin Schuhmacher
Geel: Loes Plantaz 
Rood: –

Zaterdagochtend. Of, beter gezegd, vrijdagnacht. Ik lees nog een laatste sms op mijn dumbphone en besluit dat het goed is geweest. De drie punten staan te fonkelen op mijn nachtkastje en staan naast een glaasje kraanwater. Daarmee spoel ik de nare smaak weg die de uitreiking van de Van der Padt trofee mij toch een beetje bezorgde. Wat een brutaliteit van Freek om de trofee eerst te accepteren en daarna doodleuk terug te geven. De deontologie is ver te zoeken bij de stopper van Go Ahead Eagles. Maar, ondanks dat mijn wekker ervoor gaat zorgen dat mijn nachtrust iets korter zal zijn dan gewenst, val ik rustig in slaap. Dit gaat een zespuntenweekend worden!

Mijn wekker gebiedt me op te staan, maar ik kom maar moeilijk op gang. Het feit dat de reis vandaag een lus zal maken door het mijngebied dat ten oosten ligt van onze eigen Westelijke Mijnstreek heeft daar ontegenzeggelijk iets mee van doen. Daar dien ik Ralf namelijk op te halen die vandaag zijn debuut gaat maken in de spelersbus van de Fortuna Dames.

Als ik de afslag Nuth neem en linksaf sla, passeer ik na enkele kilometers de voetbalvelden van Mariarade. Tevens zie ik een plaatsnaambord langs de weg staan met ‘Heerlen’ erop. Als ik mijn weg vervolg, verlaat ik Heerlen weer en arriveer te Brunssum. Voor mijn gevoel ligt Heerlen ten zuiden van Brunssum of andersom. Hoe het ook zij, de Parkstad blijft voor mij één groot labyrint. De aaneenschakeling van dorpen, gehuchten en stedelijke gebieden zorgen ervoor dat ik hier mijn weg nooit ga kennen.

Dankzij Ralfs sms bereik ik toch probleemloos het sportcomplex van VV De Leeuw. Ik ben er al sinds jaar en dag niet meer geweest, maar veel is er niet veranderd. De kantine en kleedlokalen liggen er nog exact hetzelfde bij als in de periode dat ik hier tijdens mijn jeugdjaren pittige duels uitvocht met mijn Brunssumse leeftijdsgenootjes.

Nadat Ralf subtiel van kleding is gewisseld is het tijd om koers te zetten richting het Van der Valk Hotel in Urmond. Via Heerlen bereiken we de gemeente Nuth en nemen de autostrade richting het noorden. We zijn wat aan de vroege kant, maar dat geeft niet. Dat biedt ons de gelegenheid om het jeugdvoetbal nog even door te nemen.

Aangekomen bij de carpoolstrook in Urmond blijken we de eerste te zijn. Het geeft mij de mogelijkheid nog even een sanitaire stop in te lassen in de bosschages van het aangrenzende Chemelot-terrein. Even later arriveert Theo Bouwhuis. Wegens de tijdelijke onbeschikbaarheid van Pierre Hensgens neemt hij de begeleiding van het dameselftal voor zijn rekening. Op het moment dat ik nog in mijn bed lag te draaien was Theo al druk in de weer om lunchpakketten samen te stellen voor de speelsters. Chapeau!

Na een tijdje wordt Marloes van der Vlugt door haar mama afgezet. Naast haar sporttas heeft ze ook haar studieboeken bij zich. De tijd moet nuttig besteed worden. Het doet denken aan die keer dat we tijdens een doordeweekse reis naar een uitwedstrijd het huiswerk maakten voor enkele jeugdige supporters in de bus.

Als ook Soraya Gulpen, Katja Demacker plus ouders, Liv Aerts en Gwen Kuijer zijn gearriveerd is het wachten op de spelersbus. Als er een witte touringcar de parking opdraait krijgen we de eerste teleurstelling van de dag te verwerken. Deze keer geen luxe vip-bus, maar een afgeragde bus die uitsluitend nog wordt ingezet als schoolbus. Althans, dat hopen we.

Doordat we in een afgeschreven bus op reis gaan, moeten we het ook stellen met een afgeschreven geluidsinstallatie. Gelukkig hebben we van doen met de spitsvondige chauffeur die luistert naar de naam Peter en binnen het busbedrijf bekend staat als ‘Peter de kilometervreter’. Als hij ons daarvan via diezelfde geluidsinstallatie op de hoogte brengt liggen de buspassagiers minutenlang in een deuk. Niet dus.

Shirley Kocacinar neemt de rol van deejay op zich en ze schotelt ons een cd voor met klassiekers als ‘Zondag in het Zuiden’ en ‘Griekse nach’. Onze liefde voor botsautomuziek wordt vooralsnog niet beantwoord, maar wat niet is kan natuurlijk nog komen.

Nadat we in Herten trainer Jannie Sangers en rechtsbuiten Colette van Aalst hebben opgepikt, kan de reis pas écht beginnen en stuurt Peter de bus richting Venlo, Nijmegen en Huissen.

Daar waar de bus doorgaans geen tussenstop maakt (geen enkele speelster smoort), worden we nu wel gedwongen even halt te houden. Helaas doen we dat niet ter hoogte van een tankstation, maar gewoon op de vluchtstrook. De spiegel aan de rechterzijde van de bus hangt namelijk op half zeven en moet even worden rechtgezet.

Het vervolg van de reis verloopt zonder noemenswaardige incidenten en rond de klok van 14.00 uur verlaten we de snelweg in de buurt van Arnhem om via een provinciale weg het Gelderse Huissen te bereiken. Na een ommetje door het dorp bereiken we ruim op tijd Sportpark ‘De Blauwenburcht’. Daar worden we verwelkomd door de Paul Remmers van RKHVV: dit corpulente heerschap vond het nodig vandaag een trainingsbroek van Ajax en een shirt van Arsenal aan te trekken. Een erg onlogische combinatie.


Dit sportpark kunnen we nu ook afvinken 

De speelsters zoeken het kleedlokaal op, Theo Bouwhuis gaat het wedstrijdformulier invullen en de meegereisde supporters verpozen zich in de kantine. Aangezien RKHVV over een leuke tribune beschikt, de geur van frituurvet ons tegemoet komt en we een spandoek bij ons hebben besluiten we de Huissense voetbalvereniging mee te laten wegen in onze rubriek ‘Thank God it’s Friday’.

Over de gekoelde frisdrank gaan we het niet hebben, maar het bestelde broodje kroket verdient wat aandacht. Ieder mens heeft wel één specialiteit. Een domein waarover hij veel, zo niet alles weet. Helaas weet het kantinemeisje van RKHVV te weinig van het domein ‘broodje kroket’ om tot veel punten te komen. De kroket is prima, dat wel, maar het broodje is wat klein, waardoor de overdaad aan curry prompt tot problemen leidt. Een hoge klassering kan RKHVV hierdoor vergeten, aangezien we verwachten dat er op andere gebieden weinig punten meer worden gescoord.

Ondertussen zijn er nog twee supporters gearriveerd, waarvan er één de rol van grensrechter op zich zal nemen. Het aantal supporters komt hiermee op zeven. Aangezien beide elftallen zich al aan het opwarmen zijn, verlaten we de kantine en zoeken een plekje op de monumentale tribune. Met de tribune is niets mis; ze is deels uit hout opgetrokken en voorzien van enkele fraaie details. Minpunt zijn de plastic stoeltjes die op de houten bankjes zijn geschroefd.


LB is present, maar van de Bult-Side geen spoor 

Trainer Jannie Sangers kan vandaag niet over zijn volledige spelersgroep beschikken. Naast de afwezigheid van Mayke Ploemen is ook Lianne Esseling niet in staat te spelen. Zij heeft afgelopen week tijdens de training haar enkelbanden gescheurd. We wensen beide dames een spoedig herstel toe en hopen dat ze weer snel van de partij zijn.


Leuke tribune, vermoemd naar de oprichter van RKHVV, Henk Siepman 

In vergelijking tot de beginfase van het seizoen heeft de technische staf middels Maartje Keulen een extra zekerheid ingebouwd. Zij speelt in feite op de positie van Mayke Ploemen, maar is toch wat meer verdedigend ingesteld. Verder staat de onbetwiste Katja Demacker in doel, verdedigt Loes Plantaz de linkerzijde en Charlotte Schings de rechterkant. Centraal staat Glynis Vromen opgesteld.

Kapitein Vera Wanrooij speelt vandaag mid-mid en bevolkt samen met Gwen Kuijer en Annika Pluymen het middenveld. In de voorhoede spelen Colette van Aalst en Liv Aerts op de flanken en speelt Shirley Kocacinar in de spits.


Kan iemand dit bord ook op Vak C hangen? Schitterend!

Voorafgaand aan de wedstrijd schenkt de stadionspeaker aandacht aan de actie die RKHVV heeft opgezet in het kader van Pink Ribbon. De club zamelt samen met voetbalclub Unitas ’28 en de website voetbalvrouwennederland.nl geld in en steunt hierbij het onderzoek naar borstkanker bij vrouwen. Vanmiddag neemt de voorzitter van RKHVV € 450 in ontvangst die ten bate komen van Pink Ribbon. Tekens mooi als verenigingen zich ook maatschappelijk engageren!

Na alle plichtplegingen wordt de wedstrijd in gang gezet en is het Fortuna dat meteen laat zien waarvoor het naar Huissen is gekomen: het behalen van drie punten. Na slechts twee minuten levert deze dadendrang al een eerste grote mogelijkheid op als Gwen Kuijer een steekbal geeft op Vera Wanrooij. De aanvoerster loopt op het doel af, maar haar schot is iets te slap en eindigt in de handen van doelvrouw Anne Garretsen.


De RKHVV-preses neemt € 450 in ontvangst 

Ondertussen worden we op de tribune verrast met een heus programmablad! Het blad is simpel, voor 50% in kleur en bevat naast beide selecties, het programma en de stand ook een voorwoord. En daarin worden zowaar de speelsters, begeleiding en supporters van Fortuna van harte welkom geheten! Dat heb ik nog nooit in het programmaboekje van Fortuna gelezen, maar recentelijk ook niet in het programmaboekje van Cambuur, Helmond Sport en ook niet in het boekje bij Excelsior.

Niet veel later krijgt Fortuna een tweede mogelijkheid als Shirley Kocacinar Colette van Aalst in de diepte stuurt, maar haar schot mist richting. De dames voelen aan dat RKHVV het moeilijk heeft met zoveel druk naar voren en zijn dichtbij een doelpunt als Liv Aerts naar binnen knijpt, de bal van Shirley Kocacinar ontvangt en de bal op de lat schiet.

De druk houdt aan en als Liv Aerts na een klein kwartier wederom in balbezit komt na een slordigheid van de verdediging van RKHVV is het toch raak. Ze dribbelt naar het doel, omspeelt een verdedigster en schiet in de korte hoek langs Anne Gerretsen.

Na een kwartier komt RKHVV een eerste maal haar neus aan het venster steken. Steeds wordt spits Jodie Heijink gezocht en zij biedt Carolien Filippo de mogelijkheid om tot een afstandsschot te komen. Het schot dat volgt kan Katja Demacker echter nauwelijks verontrusten en eindigt naast haar doel.

Aan de andere kant van het speelveld bezorgt met name Shirley Kocacinar RKHVV kopzorgen. De aanvalster beschikt over een pak techniek, omspeelt de ene na de andere tegenstander, maar mist een klein beetje effectiviteit. Daarnaast heeft ze ook pech als de scheidsrechter fluit voor een overtreding als ze alleen op doel afgaat. De meegelopen tegenstander valt en dat komt volgens de scheidsrechter omdat Shirley aan haar shirt trekt. Weg riante mogelijkheid.

Ondertussen wordt RKHVV overspoeld door de ene na de andere mooie aanval. Deze keer is het Vera Wanrooij die Loes Plantaz langs de lijn stuurt. Haar voorzet belandt bij Gwen Kuijer, maar haar schot verdwijnt naast het doel.


Vera Wanrooij gaat een splijtende pass versturen 

Komen de blauw/witten dan helemaal niet voor het doel van Fortuna? Zelden. Als ze al tot een schot komen, eindigt de bal veelal in de handen van Katja Demacker. Maar meestal komt het zover niet. Rechtsachter Charlotte Schings speelt namelijk een sterke partij en troeft haar tegenstander vaak af. Aan de linkerzijde doet Loes Plantaz nauwelijks wat verkeerd en centraal winnen Glynis Vromen en Maartje Keulen het merendeel van de duels.


De Fortuna Dames hebben de match stevig in handen 

Toch wordt het na een kleine 40 minuten 1-1. Een onachtzaamheid in de verdediging zorgt ervoor dat Marieke van Ottele in balbezit komt en de bal kan voorzetten. Daar staat Jodie Heijink die haar eerste treffer van de middag scoort.

Toch laten de dames zich niet uit het veld slaan en na een rommelige fase rondom het zestienmetergebied schiet Vera Wanrooij plotseling op doel. De doelvrouw lijkt wat verrast, maar kan niet verhinderen dat de Sittardse dames met een 1-2 voorsprong gaan rusten.

De rust geeft ons de mogelijkheid om in de kantine bij te kletsen met de vijf overige meegereisde supporters en een drankje te drinken. Snel gaat dat derhalve niet, want ondanks de aanwezighied van een half dozijn kantinepersoneel lijkt het wel een eeuwigheid te duren voordat je een bestelling kunt plaatsen. Toch lukt het iedereen om zijn of haar pintje, kopje koffie, Jägermeister of Spa blauw te nuttigen.

Na een kwartier rust fluit Martin Schuhmacher de tweede helft op gang en die kan welhaast niet slechter beginnen. RKHVV trekt meteen van leer en dwing aan Fortuna’s rechterkant een vrije trap af. Loes Butink, die voor Charlotte Schings is ingevallen, heeft haar duel gewonnen maar heeft blijkbaar iets ontoelaatbaars gedaan. Gelukkig levert de vrije trap weinig op, al is dit een eerste waarschuwing aan het adres van de Fortuna Dames.


Na één minuut in de tweede helft krijgt RKHVV een vrije trap

Na de openingsfase van de tweede helft met hangen en wurgen te hebben doorstaan krijgen ook de Fortuna Dames een paar mogelijkheden. Allereerst is het Liv Aerts die goed doorgaat aan de linkerkant, maar ook Shirley Kocacinar blijft een handenbindertje.

Na een klein uur komt Shirley Kocacinar op het middenveld weer in balbezit, speelt over naar Gwen Kuijer en zij ziet aan haar rechterzijde Vera Wanrooij de diepte zoeken. Het lukt haar om een cross-pass te geven, waarna Vera de bal aanneemt. In haar ooghoeken heeft ze doelvrouw Anne Garretsen te ver voor haar doel zien staan. De bal vertrek vanaf haar voet, gaat over de doelvrouw heen, maar eindigt op de lat. Jammer, want als de dames een 1-3 voorsprong zouden hebben genomen was de wedstrijd allicht gelopen geweest.

Voor RKHVV is Vera Wanrooijs kans het teken om er nog een schepje bovenop te doen. Door wat omzettingen in hun verdediging keert de scherpte terug en zorgt ervoor dat de wedstrijd op zijn kop wordt gezet. Daar waar de dames in de eerste helft dicteerden en kans op kans afdwongen, is het nu louter RKHVV dat de klok slaat.

Na ruim een uur trekt RKHVV zich weer op gang en gaat Marieke van Ottele goed door aan de linkerkant. Eerst kapt ze vakkundig Maartje Keulen uit, maar komt dan Glynis Vromen tegen. Zij laat zich niet zomaar aan de kant zetten en kan met een uiterste krachtsinspanning de bal ontzetten. Door het wilde uitverdedigen wordt het voor de spitsen erg lastig ballen te controleren, terwijl het middenveld vaak wordt overgeslagen. Met andere woorden: Fortuna komt niet meer aan voetballen toe.

Even later gaat Loes Plantaz aan het shirt van haar tegenstander hangen en ontvangt hiervoor een gele prent. Dat is uiteraard terecht, maar de scheidsrechter toont zich niet van zijn meest consequente kant. In de eerste helft werd Shirley Kocacinar namelijk onder het kunstgras gestopt en kende hij Fortuna met pijn en moeite een vrije schop toe. Ook bij andere spelsituaties had hij wel wel wat strenger mogen optreden, maar daar wil hij niks van weten.

Op het middenveld wordt RKHVV voornamelijk geleid door Renée de Vries en zij stuurt Carolien Filippo diep. De handige carolien Filippo ziet wederom Marieke van Ottele vrijstaan en haar schot eindigt op de paal. Spits Jodie Heijink is goed gevolgd en tikt de 2-2 tegen de netten. Met nog 20 minuten te spelen is dit een klap voor de Fortuna Dames.

Het geloof in een overwinning ebt langzaam weg en het lijkt dat een gelijkspel het hoogst haalbare is. Daar denkt Diede Baghus heel anders over, maar haar inzet wordt nog juist onschadelijk gemaakt door Maartje Keulen. Even later wordt vanaf Fortuna’s linkerflank wederom voorgezet en krijgt Jodie Heijink  de kans om RKHVV op voorsprong te trappen. Ze staat volledig vrij aan de tweede paal, maar maait half over de bal en trapt onbegrijpelijk naast.

Om de wedstrijd terug in handen te krijgen wordt Colette van Aalst vervangen door Soraya Gulpen. Zij is snel en heeft een actie in huis. Toch pakt de wissel niet helemaal goed uit, want RKHVV blijft met name over de linkerkant gevaar stichten.

Ondanks de tactische omzettingen komen de Fortuna Dames even later toch op achterstand. Het is wederom Marieke van Ottele die mag voorzetten en bereikt Carolien Filippo. Laatstgenoemde neemt de bal aan en dreigt te schieten. Katja Demacker gaat naar de grond, een Fortuna-verdediger eveneens, waarna Carolien Filippo de bal onder haar voet terughaalt. Als twee spelers in de rechterhoek liggen, tikt zij de bal in de linkerhoek: 3-2.

Trainer Jannie Sangers laat intussen Simone Heijnen opwarmen en 10 minuten voor tijd vervangt zij Gwen Kuijer. Het is tevens het sein om aan te zetten voor een slotoffensief. RKHVV lijkt haar krachten verbruikt te hebben en wordt steeds verder teruggedrongen. Toch lukt het de blauw/witten keer op keer om onder de druk uit te komen, doordat de passing aan Sittardse zijde telkens onnauwkeurig is. Mocht er nog een gelijkmaker vallen, dan komt dat eerder voort uit geluk dan uit goed samenspel.


Liv Aerts zet iedereen aan om nog een keer druk te zetten

Toch lijkt er voor Fortuna nog één goede mogelijkheid aan te komen, maar als Shirley Kocacinar goed doorzet, vlagt de grensrechter van RKHVV voor buitenspel. Dat lijkt op zijn minst dubieus, maar dat is buiten de scheidsrechter gerekend. Hij neemt het signaal van de grensrechter klakkeloos over en berooft de Sittardse dames hiermee van de laatste kans om tenminste één punt mee naar Sittard te nemen.

Na een behoorlijk aantal minuten blessuretijd komt Liv Aerts nog een laatste maal in balbezit. Ze legt de bal goed voor haar rechtervoet, haalt uit, maar ziet tot ontzetting van alles en iedereen de bal enkele centimeters boven de deklat belanden in de ballenvanger. Het zit erop en de vijfde verliespartij is een feit.

De wedstrijd kende twee gezichten. In de eerste helft kreeg Fortuna enkele grote kansen en had een marge van twee of drie doelpunten verschil zeker tot de mogelijkheden behoord. De tweede helft was een maat voor niks. Van het verzorgde aanvalsspel uit de eerste helft was amper nog iets over, waardoor er maar geen lijn in het spel kwam. RKHVV legde meer energie in de wedstrijd en kreeg loon naar werken.

Terug in de kantine voeren de emoties de boventoon. Hoe kan het kaartenhuis na een prima eerste helft zó instorten? Natuurlijk zit iedereen met vragen en het zou ook vreemd zijn als dat niet zo zou zijn, maar de kantine van RKHVV is niet de plek om die discussies te voeren. vandaar dat we onze gedachten laten gaan over de rubriek ‘Thank God it’s Friday‘.

Resultaat: een verliespartij levert geen punten op.
Uitvak: nu ja, ‘uitvak’… Er komen uiteindelijk zeven fans opdagen. Derhalve 2 punten.
Stadion: prachtige, deels houten tribune. We doen gek en delen 6 punten uit.
Thuisfans: de Bult-Side kwam niet opdagen. Zero points!
Catering: met de kroket kunnen we leven, maar de overdaad aan curry is er te veel aan: 2 punten.
Randvoorwaarden: stewards hebben we gelukkig niet gezien, maar onze LB-banderole heeft 90 minuten op zijn plek gehangen en er was een programmablad voorzien. Maar liefst 6 punten!

Terug in de bus breng ik middels twee sneeën met chocopasta en een Luike wafel het suikergehalte in mijn bloed weer op peil. Ondertussen stuurt Peter de bus door Huissen en niet veel later passeren we Nijmegen. Samen met Theo Bouwhuis, Jannie Sangers en kapitein Vera Wanrooij praten we nog wat door over de Fortuna Dames en het vrouwenvoetbal in het algemeen, waardoor we niet in de gaten hebben dat we al bijna terug in Herten zijn.

Na een korte tussenstop rijden we door naar het Van der Valk Hotel te Urmond waar de helft van de passagiers uitstapt. De dag zit erop. Het gedroomde zespuntenweekend had tot de mogelijkheden behoord, maar het liep anders af. Desondanks laten we de dames niet vallen. Sterker nog, we willen iedereen oproepen om de wedstrijd tegen Racing Club Leiderdorp bij te wonen. Aftrap zaterdag aanstaande om 17.00 uur. Plaats van handeling is het sportcomplex van SVM te Munstergeleen.

Michel Hennen