Na de toch wel verrassende overwinning in het bekertoernooi op Vitesse, hoopten we op een goed resultaat bij RKC. Een overwinning zou aansluiting bij de middenmoot betekenen. Maar zoals te verwachten bij Fortuna, liep het weer eens anders….


22 September 2001

Hard werk levert Fortuna in Waalwijk geen punten op

RKC Waalwijk 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 63. Hoogendorp(pen) 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Van Dieren, Gerritsen (46. Haeldermans), Hermans, Heering, Van der Hoeven, Rook, Cramb (77. Meszaros), Hamming, Averdijk.
Toeschouwers: 4.500
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): Haeldermans
Rood (Fortuna): –

Na de wedstrijd tegen Willem II vroeg een medewerker van deze pagina me om een verslag te maken voor de wedstrijd tegen RKC. Verbaasd vroeg ik of er dan niemand van de online-redactie de reis naar Waalwijk zou maken. Het antwoord was “Nee”. Het bleek dat één van de redactieleden op het idee was gekomen om zijn verjaardag te vieren op de dag dat Fortuna moest voetballen.

Natuurlijk ben ik vereerd dat ik voor deze pagina mag schrijven, maar ik hoop toch dat deze ‘tactische missers’ in het vervolg achterwege gelaten zullen worden. Persoonlijk ben ik namelijk van mening dat je als ‘echte’ Fortuna supporter moet proberen om je verjaardag buiten het wedstrijdprogramma om te plannen. Maar ja, vergissen is menselijk en bovendien biedt dit ‘foutje’ mij de kans om me te bewijzen als nieuw redactielid.

Bij het vertrek rond 17.15 uur wordt duidelijk dat de bus vandaag niet helemaal vol zit. De bus is vandaag overigens een stuk luxer dan normaal. Zo hebben we per bank de beschikking over een knop om het geluid van de radio aan of uit te zetten. Gezien de doorsnee muziekkeuze van onze chauffeurs is dat zeker geen overbodige luxe. Dat blijkt wel weer op de heenweg. Na een half uurtje blijkt de chauffeur namelijk in het bezit te zijn van een bandje met de hoogtepunten van

2 Unlimited. Niet echt van deze tijd, maar na wat ik in de afgelopen jaren al allemaal tijdens de busreizen heb gehoord, kijk ik nergens meer van op.

We komen uiteraard weer veel te vroeg bij het stadion aan. Vandaag hebben we 1 uur de tijd om de dichtgebouwde hoeken van het Mandemakers Stadion te aanschouwen en om te proeven van het stadionvoer. Daarvoor trek ik voor de eerste keer in mijn loopbaan de jas van de Goodyear commissie aan. De keus bestaat uit broodjes hamburger, kroket en frikadel. Ik besluit voor de prijs van 5 piek een hamburger te nuttigen. En om eerlijk te zijn valt het me best mee. De hamburger is warm en er zit toch wel enige smaak aan. Daarom wil ik RKC een plaatsje in de middenmoot geven. Opvallend bij de Waalwijkse catering is dat er door de werknemers Limburgs wordt gesproken! De medewerkers blijken uit de buurt van Venlo te komen.

Naarmate het beginsignaal naderbij komt, loopt het uitvak toch nog enigszins vol. Uiteindelijk zitten er om 20.00 uur zo’n kleine 150 mensen met een hart voor Fortuna in het kleine stadionnetje. Al snel ontdekken we een tiental Fortunezen op de tribune links van ons in een RKC-vak. Samen met hen wordt er gedurende het eerste half uur goed gezongen. Dan ontstaat er echter een incidentje in het RKC-vak en worden de Fortuna fans uit het stadion verwijderd. De meeste mensen hebben hun blik op dit akkefietje gericht zodat de sfeer helaas vrijwel geheel wegvalt. Hoofdsteward Guido belooft dat er aan Fortuna zijde geen stadionverboden zullen worden uitgedeeld naar aanleiding van wat er gebeurde. Maar jarenlange negatieve ervaring heeft me geleerd een steward niet te vertrouwen en dat doe ik dus ook niet.

Dan de wedstrijd. Sinds de terugkeer van Fortuna in de eredivisie in 1995 hebben we slechts 1 keer in Waalwijk verloren en dat was vorig jaar. Met dit feit en het vertoonde spel tegen Vitesse in mijn achterhoofd, zie ik perspectieven voor vanavond. Maar de ziekenboeg van Fortuna zit tegenwoordig voller dan vak “Oost C” bij een bekerwedstrijd en daarom heeft Hans Verel een paar noodoplossingen moeten bedenken. Zo speelt Gerritsen laatste man en spelen Averdijk en Rook in de basis.


De balvaste Averdijk mocht eindelijk een keer in de basis starten

Desondanks is Fortuna de eerste helft zeker niet de mindere van RKC en dat uit zich in enkele kansjes. De grootste kans is er voor Marco Heering die – oog in oog met de Waalwijkse goalie Van Dijk – echter jammerlijk faalt. Zoals gezegd speelt Fortuna vrij aardig op onze Schotse aanwinst (???) Cramb na. Hij loopt erbij als een speler die het al helemaal heeft gemaakt en gebruikt zijn speelminuten voornamelijk om op medespelers te schelden in plaats van hard te werken voor het elftal.


Cramb kijkt weer eens toe in plaats van te helpen

Nieuwkomer Rook speelt verdienstelijk net als Van Dieren die wederom uitblinker is aan Sittardse zijde. De rust wordt bereikt met 0-0 op het scorebord. Het vertoonde spel biedt echter hoop op meer.

In de pauze sluit Gerritsen zich aan bij de geblesseerden met een pijntje aan de lies. Stijn de Stofzuiger vervangt hem. Van der Hoeven zakt terug en speelt nu samen met Van Dieren centraal achterin. Fortuna speelt de tweede helft verder zoals het de eerste helft was doorgekomen: hard werkend en loerend op een kansje.

Die kansjes komen er wel, maar het is nu duidelijk dat Verel’s rekruten het vizier vandaag niet op scherp hebben staan. En een van de oudste voetbalwetten heeft me geleerd dat wanneer je zelf nalaat de kansen te benutten, je er zelf eentje in krijgt.

Dit gebeurt dan ook, al is de manier waarop zeer vervelend. Een voorzet wordt door een RKC-speler doorgekopt en komt in de buurt van Edwin Hermans terecht. Deze krijgt de bal niet goed weg en die vliegt richting rand zestien. Achter Hermans duikt echter een andere RKC-speler op met Mischa Rook in zijn kielzog. De laatste struikelt en tikt in zijn val de Waalwijker aan. Scheidsrechter Haverkort is zeer streng en geeft een strafschop. Rick Hoogendorp faalt oog in oog met Hesp niet en schiet de bal feilloos in de linkerhoek.


Aan de inzet lag het vandaag niet

Met nog een dikke 25 minuten op de klok probeert Fortuna nu met man en macht de gelijkmaker te forceren. Onze favorieten doen dit maar met 10 man omdat Cramb nog steeds loopt te zeiken over elke foute bal die hij krijgt of die hij verspeelt. Wanneer hij in de 78e minuut eindelijk vervangen wordt, loopt hij op zijn dooie gemak naar de zijlijn. Het lijkt wel of hij niet eens in de gaten heeft dat we achter staan. Laszlo ‘Calimero’ Meszaros valt goed in maar het mag niet meer baten. Er is niemand van de yellow-green army in staat om het net te treffen. De score had zelfs nog hoger uit kunnen vallen in Waalwijks voordeel als de RKC-aanvallers iets beter waren omgesprongen met de ruimte die ze kregen. Goed werk van Emeran en Van Dieren deed erger voorkomen.


Emeran en Van Dieren hielden de schade beperkt

Weer een nederlaag rijker en een illusie armer stappen we de bus in. Mischa Rook bekent in ‘Langs de Lijn’ op de radio dat hij zijn tegenstander lichtjes heeft aangeraakt. Er zijn dus toch nog eerlijke mensen in de voetballerij. De terugreis verloopt gelukkig vlotjes en om circa 23.30 uur bereiken we onze thuishaven. Zo komt er een einde aan een teleurstellend voetbalavondje dat we het best maar snel kunnen vergeten….