Vrijdag 10 augustus 2007: RBC-Fortuna, de seizoensouverture. Na ongeveer zes weken eindelijke een tastbare stand van zaken. En die viel vies tegen.


10 Augustus 2007

Een ferme kater

RBC Roosendaal 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 44. Duplan 1-0.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Op den Kamp, Grabovac, Vanek (55. Simone), Van Driel, Heinrichs, E. Guvenc (58. Van den Ouweland), Olondo, Derksen, Bouhadan (73. Jacobs)
Toeschouwers: 3.450
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Vanek, Van Driel
Rood (Fortuna): –

Een serene voetballoze periode ging vooraf aan de reeds gememoreerde seizoensouverture. Nou ja, deels dan. Als voetballiefhebber volgde ik uiteraard de verrichtingen van Oranje onder 23. En ik was getuige van de Genkse strubbelingen om te mogen acteren op het hoogste Europese clubplatform en de eerste competitiewedstrijd aldaar. Helaas werd ook hier het doel niet bereikt, maar een herstel in de competitie kwam op het juiste moment. Nee, ondanks allerlei hypocriet gezwets en gekerm over doping heb ik toch vrij moeiteloos als fanatiek volger het einde van het grootste wielerevenement, de Tour de France weten te behalen.

Onze regionale gazet van Media Groep Limburg poogde een aardige duit in het zakje te doen door te verklaren dat men verheugd was over het einde van “Le Tour de dopage” en dat men zich weer op het voetbal kon gaan richten. Inderdaad gaat het wielrennen momenteel ernstig gebukt onder het dopingjuk, maar we moeten zeker onze ogen niet sluiten voor wat er in het verleden gebeurd is in de voetballerij. Waren het niet gevestigde namen als Jaap Stam, Frank de Boer en Edgar Davids die positief testten op de spierversterker nandrolon? En was het niet de voormalige nummer 1 van de wereld en Europa Zinedine Zidane die zijn bloed liet verversen in een obscure Zwitserse kliniek? Nee, de voetballerij is geen haar beter dan de wielersport als het erop aankomt. Alleen de doofpotten zijn voorlopig van een betere kwaliteit en de controles vele malen minder frequent vergeleken bij de wielersport.

Laten we het dan over iets hebben wat zonder enige discussie wel als positief mag worden beschouwd: De voorbereiding op het nieuwe seizoen van Fortuna. Er werd gewonnen van verondersteld sterkere tegenstanders als Cercle Brugge en De Graafschap en de punten werden gedeeld met een veronderstelde evenknie als Red Star Waasland. Op zich natuurlijk positief, zeker gezien vergelijkbare oefensessies uit het recentere verleden. Maar het is ook niet eens zo lang geleden dat bijvoorbeeld clubs van aanzien als Derby County en Sunderland het loodje legden in het Wagner & Partners Stadion, terwijl in het daaropvolgende seizoen het vege lijf slechts ten koste van nacompetitie gered kon worden op het hoogste niveau. Om met trainer Henk Wisman te spreken: “Dit is vooral leuk.” Bijzonder nuchter, maar niet minder bezijden de waarheid.

Vandaag mochten we ook voor het eerst op pad onder auspiciën van de nieuwe Supportersvereniging (SV) Nao Veure. Deze site (FO) koos ervoor om geen zitting te nemen in het nieuwbakken orgaan en vast te houden aan een zelfde kritische benadering als welke wij erop nahouden met betrekking tot de BVO. Uiteraard kan ik hier een aantal discussiepunten gaan vermelden die de nieuwe SV zal oproepen, maar dat zou op dit moment niet echt fair zijn. Het is vooral belangrijk dat er überhaupt een officieel orgaan is dat alle supporters vertegenwoordigt. En gelukkig zijn er ook nu weer mensen van de partij die in deze representatief en betrouwbaar zijn.

Tot zover het randgebeuren voor wat betreft de aanloop naar de competitie betreft. Op sportief vlak is er ook één en ander veranderd. Met de nieuwkomers Dirk-Jan Derksen, Bas Jacobs, Nico Vanek en Ramon Voorn leek de selectie rond te zijn. Rondom de Open Dag gonsde het echter van geruchten, mede gevoed door directeur Hans Erkens, dat er nog wel eens verrassingen op til zouden zijn. Verrassingen is een misschien te groot woord, want de namen Roy Bejas en Charlie van den Ouweland gingen al weken de rondte op de diverse fansites. Dat beide namen afkomstig zijn uit de boezem van het mede door ons principeel gehate Roda JC is natuurlijk niet echt prettig. Zeker ook niet als je daarbij meeneemt dat namen uit de eigen jeugd als Angelo Simone (op dit moment de langst dienende Fortunees) en voor vrijwel iedere supporter als boegbeeld dienende Joep Op den Kamp als zeer waarschijnlijk als kinderen van de rekening worden opgevoerd in de media. Al dan niet na citaten van trainer Henk Wisman, mochten we de gazet geloven. Enerzijds mag dit zonder enig voorbehoud worden uitgelegd als vernietiging van boekwaarde van spelers uit de jeugd. Anderzijds bepaalt trainer Henk Wisman wie er speelt en niet ondergetekende. Daarbij aangetekend dat ik niet twijfel aan de kwaliteiten van Wisman. Hoezeer ik ook persoonlijk achter jongens als Simone en Op den Kamp sta. In dit licht is er ook nog iets als een concurrentieslag en ik ben ervan overtuigd dat zowel Angelo als Joep deze graag willen aangaan met respectievelijk Van den Ouweland en Bejas als opponenten. Nogmaals, Wisman bepaalt wie er wordt opgesteld, maar het neemt niet weg dat ik niet schuw sommige spelers een hart onder de riem te steken. En dat zal ik ook zeker niet achterwege laten in de toekomst.

Met diezelfde Henk Wisman had ik reeds in een vroeg stadium van de voorbereiding een interview. Zijn doelstelling van een 15de plaats op de eindrangschikking als uitgangspunt lijkt me een reële. Alles wat meer is, zal zijn meegenomen. En afgezet tegen de doelstellingen van de overige 19 clubs in onze liga mag het misschien een beetje pover overkomen, maar ik ben ervan overtuigd dat we zeker nog voor positieve verrassingen zullen gaan zorgen. Afgaande op de algemene tendens na de oefenperiode vertegenwoordig ik blijkbaar niet de gemiddelde visie, maar ik loop lang genoeg mee om daarvan niet warm of koud te worden.

Koud was het weer vandaag ook niet, wel vooral druilerig. Dat beeld houdt eigenlijk aan, totdat we de grens met de provincie Brabant passeren. Een flets zonnetje zorgt voor een mooie verwelkoming. En een beetje warmte kunnen we wel gebruiken in Roosendaal. Ik kan mij persoonlijk niet zo snel een overwinning herinneren. Maar goed, ik schrijf dit deel van het verslag dan ook uit het blote hoofd. Wat bij mij is blijven hangen, zijn vooral drie nederlagen.  De eerste in het kampioensseizoen 1994-1995, de eerste als ik mij niet vergis, nota bene op mijn verjaardag. Nog eentje uit het bijna dramatische seizoen 2000-2001 en tot slot een niet minder pakkende van vorig seizoen. De gastheren van RBC zijn ook dit seizoen absolute titelpretendenten. Als we de spelers het veld zien betreden voor de warming up, constateren we dat Fortuna aantreedt in de volgende opstelling:Christianen; El Hammouchi,  Op den Kamp, Grabovac, Vanek; Heinrichs, Van Driel, Emmo Guvenc; Olondo, Derksen en Bouhadan.


Boy Buffel heeft de bal aan een touwtje

Serdal Guvenc is niet inzetbaar vanwege een schorsing, Bejas schijnt geblesseerd te zijn. En daar komen we toch bij een eerste heikel punt. Er wordt een speler aangetrokken met een blessure, waar hebben we dat eerder meegemaakt? Bejas schijnt een groot talent te zijn, vraag is natuurlijk hoe groot zijn blessure dan wel niet is. Een tweede Jo Geerinckx willen we immers niet graag meer over de vloer hebben, die zorgde voor genoeg hoofdbrekens dan wel discussies.


En stel dat lukt, wat is dan de halte daarop volgend?

Bij onze tegenstander geen spelers met een link naar Fortuna. Of het moet zijn dat visliefhebber Henk Vos dezelfde hobby heeft als onze doelman Arjan Christianen, maar dat terzijde. Als gezegd is RBC natuurlijk nog steeds één van de favoriete ploegen in de vele polls om de stap naar de een hoger podium te maken. En dat maken ze ook zeker waar in de prille beginfase van de wedstrijd.


Grabovac moet direct vol aan de bak

Bij Fortuna ogen de backs Vanek en alleskunner El Hammouchi nogal onwennig tegen respectievelijk de lokale chou chou Duplan en zijn collega Martha. Een fout van Brahim Bouhadan stelt  Delanoy in staat om Martha in stelling te brengen, Arjan Christianen is alert en brengt redding. Een weinig later is het echter dezelfde Bouhadan die bijna de score opent aan de overkant, aanvoerder Kwakman steekt er een been tussen. Op zijn beurt breekt Duplan dan door, wederom een sterke Christianen die de voorzet weet weg te tikken.


Nee he, zo vroeg in het seizoen al een tunnel?

In de volgende twintig minuten kent Fortuna haar beste periode, overigens zonder zich daarbij een kans te creëeren of de thuisploeg het mes op de keel te zetten. Met bij vlagen goed voetbal wordt RBC wel teruggedreven op de eigen helft.


Derksen komt in het stuk niet voor…

Een kentering volgt na het half uur als Stojanovic een vrije trap op het hoofd van Delanoy krult, Christianen blijft paraat. Gevaarlijker wordt het als Duplan langs Vanek snelt en de potige Duitser zijn tegenstander vloert.


Welkom in de jungle die Jupiler League heet, Nico

Volgens de Roosendaalers een schoolvoorbeeld van een strafschop, arbiter De Groot houdt het bij een vrije trap. Cédric Olondo prikt nog even tegen als hij Kerstens dolt. Laatstgenoemde vloert Olondo, geel is zijn deel. Eenzelfde verdict valt over Vanek als hij Duplan over de knie legt. Tot zover nog geen vuiltje aan de lucht. Maar de donkere wolken duiken plotsklaps op als Duplan na een slechte aanname van Bouhadan doorbreekt en vrij voor Christianen opduikt en deze met een geplaatste schuiver kansloos laat, 1-0.


Duplan: de gesel van Fortuna in actie…

Het had nog erger kunnen worden als ook Stojanovic een minuut later een reuzenkans had verzilverd, maar nu kan Christianen wel redden. Een aantal emotionele supporters in het zeer druk bevolkte uitvak (officieuze  FO telling: 225 mannen/vrouwen) keert zich tegen de ongelukkige Bouhadan. Vreemd, want ik ben ervan overtuigd dat diezelfde mensen toch ook echt liever Bouhadan dan Jacobs zien acteren.


Jip, dat zit er dik in!

Rust. De eerste teleurstelling kan verwerkt worden. En die is er niet minder geweest voor de Goodyear Commissie, welke overigens voorafgaand aan de wedstrijd haar werk zou doen. Ondergetekende piekt naar een fysieke topvorm en daaraan gekoppeld een bepaald gewicht en laat dientengevolge versterk gaan. Mijn collega springt echter bij en moet tot zijn grote spijt constateren dat de aan hem geserveerde warme versnapering eerder bevroren dan warm is. Uitleg van de cateringmedewerker: “Het kan zijn dat de worst nog niet warm is, aangezien wij deze pas een minuut of 20 geleden uit de koeling hebben gehaald.” Bovendien wordt ze aangereikt doorheen een hekwerk en dat is natuurlijk nooit acceptabel. Onmiddellijke diskwalificatie volgt natuurlijk. Waarbij wij wel aantekenen dat de betreffende medewerker wel het reeds betaalde geldbedrag retourneert. Wij zullen in de toekomst dan ook zeker terugkeren voor een herkansing.


Hoe lang zal hij nog achter slot en grendel moeten?

Onderwijl heb ik mijn blik eens door het programmaboekje laten gaan. Hulde voor het feit dat alle spelers van de thuisploeg met een vast rugnummer worden vermeld. Vreemd echter dat Fortuna wordt gekenschetst als een ploeg die in de onderste regionen van de Jupiler League vertoeft, terwijl er bezwaarlijk een rangschikking kan zijn opgemaakt. Of was dit al een vooruitziende blik?

Fortuna lijkt in de tweede helft werk te willen maken van de gelijkmaker. De eerste goede pass van Derksen brengt Olondo in stelling, Kerstens redt echter nipt.


Waarin blijft Olondo’s linkervoet eigenlijk haken?

Dan is het de beurt aan Emmo Guvenc. De kleine smaakmaker breekt door, maar loopt tegen de uitgestoken arm van Delanoy aan. Emmo gaat plat, aanvoerder Van Driel haalt verhaal en krijgt prompt geel van scheids De Groot.


Emmo dood; Simone mekkert over gele kaart die Van Driel kreeg wegens mekkeren!

Angelo Simone en Charlie van den Ouweland komen dan in plaats van Vanek en Guvenc. Voor Fortuna is de geest daarmee meteen in fles. Simone maakt niet zijn beste beurt, Van den Ouweland heeft wel toegevoegde waarde, maar RBC stelt orde op zaken. Allereerst via Paap (schot naast). Vervolgens scoort Martha, maar de assistent langs de lijn heeft zijn vlag omhoog. Daarna is het op aangeven van Duplan de beurt aan Delanoy die de lat raakt en Stojanovic die ook in de nastoot het doel niet weet te vinden.


Friebel in beeld: helaas een zeldzame foto….

De uitblinkende Arjan Christianen weet ook zijn doel droog te houden als zijn verdediging wat staat te lummelen bij een inworp van RBC en invaller Guijt zijn collega Jungschläger bijna in scoringspositie brengt. Het slotakkoord is er voor Man of the Match Duplan die een vrije trap aflevert bij zijn aanvoerder Kwakman. Diens kopbal gaat naast het doel van Christianen. Na dik twee minuten blessuretijd vindt De Groot het welletjes en blaast het verhaaltje RBC-Fortuna naar een einde.


Oke verloren, maar we weten nu wel waar waterplanten te halen!

De competitieouverture eindigt voor Fortuna in een ferme kater. Het merendeel van de spelers haalt zijn niveau niet. Mede daardoor bleek mijn vrees voor de grotere nadelen aan een 4-3-3 (weggeven van teveel ruimte aan de zijkanten en op het middenveld) opstelling gegrond. Een plausibele en door mij geliefde 4-4-2 kan ik na vandaag ook niet tevoorschijn toveren. In mijn beleving ligt het hiaat vooral aan de linkerkant waar Fortuna geen speler heeft die de ruimte kan belopen. In ieder geval heeft Henk Wisman alsmede Roger Reijners en Roel Coumans een drukke week voor de boeg om de lekken te stoppen. Volgende week een nieuwe kans tegen FC Volendam. In deze wedstrijd tegen RBC schept Fortuna zich geen enkele echte kans, terwijl er aan de andere kant ook weer niet echt slecht wordt gespeeld. Arjan Christianen speelde uitstekend, Mels van Driel, Jürgen Heinrichs en Cédric Olondo scoren een (ruime) voldoende. Nieuwkomer Van den Ouweland toonde zijn neus zeker aan het venster tijdens zijn invalbeurt. De overige Fortunezen haalden vandaag niet echt hun betere niveau. Maar boven alles: een wedstrijd blijft een momentopname.


Zo is het maar net, Vak C gaat niet bij de pakken neerzitten

Onder het genot van menige lekkernij wordt er op de terugreis dan ook volop gediscussieerd. Er volgt zowaar een klein “hoogtepunt”, als één van ons een shirt van onze buren uit het zuidoosten aan de vuurgoden offert. Persoonlijk wil ik mijn dankwoord nog richten aan de twee SV-ers in onze bus die met vanalles en nog wat in de weer waren, chapeau heren!

Mijn taak is volbracht, Pinkpop Classic wacht.

Gegroet,

TMD