Vrijdag 10 november 2006. Deze datum staat al sinds het bekend worden van het competitieprogramma omcirkeld in mijn agenda. De dag van de uitwedstrijd tegen RBC Roosendaal. RBC Roosendaal uit? Dat is toch niet zo bijzonder hoor ik u denken. Op zich natuurlijk niet, maar als het de enige club in Nederland betreft waar je nog nooit eerder bent geweest als fervent Fortunavolger, denk je daar waarschijnlijk net even iets anders over. Jammer dat de week voorafgaande aan deze voor mij persoonlijke mijlpaal nog al erg (op een zeer negatieve manier) bewogen bleek te zijn.


10 November 2006

De laatste schakel

RBC Roosendaal 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 36. Ten Heuvel 1-0; 93. Denissen 2-0
Opstelling: Christianen, Dassen (88. Usta), Voigt, Grabovac, Van Driel, S. Güvenc, El Hammouchi, E. Güvenc (23. Thijssen), Garritsen, Taiwo, Olondo
Toeschouwers: 3.850
Scheidsrechter: Steegstra
Geel (Fortuna): S. Guvenc
Rood (Fortuna): Christianen

Het begint allemaal op de vrijdagmiddag voorafgaande aan de beladen derby tegen MVV. Na het horen van het bijzonder trieste nieuws over het heengaan van onze trouwe buscoördinator Rob Poulssen, dringt maar weer eens op bijzonder pijnlijke wijze de relativiteit van het voetbalwereldje tot me door. Desondanks sta ik die avond net als zoveel anderen weer in het uitvak om mijn clubje aan het werk te zien, hoewel mijn gedachten eigenlijk totaal ergens anders zijn. De vooraf ingecalculeerde nederlaag komt mede daarom een stuk minder hard aan. Het positieve aan deze avond was de bereidheid van de Fortuna-aanhang tot geldelijke steun aan de collecte voor Rob Poulssen.

Maandagavond beginnen dan de eerste geruchten binnen te komen over de affaire Mels van Driel. Volgens onze collega’s van Fortuna United is Van Driel na een akkefietje met Frans Körver op staande voet ontslagen. Navraag bij diverse personen maakt even later duidelijk dat Van Driel niet is ontslagen, maar tijdelijk op non-actief is gesteld door Dhr. Airkes. Nu beginnen de wild-west verhalen pas echt op gang te komen en iedere aangeboorde bron heeft wel weer een andere variant op de gebeurtenissen die leidden tot het tot stand komen van deze beslissing.

Uiteindelijk blijkt het uitvegen van een tekst, die Körver op een whitebord heeft geschreven, de oorzaak te zijn van deze volstrekt belachelijke maatregel. Weer een zoveelste teken dat Frans het niet meer in de hand heeft en naar autoritaire maatregelen grijpt om zijn greep op de selectie niet volledig kwijt te raken. Het kan geen toeval zijn dat een coach die nog geen half jaar bij de club is al aanvaringen heeft gehad met een viertal spelers (Voigt, Van Barneveld, Taiwo en Van Driel) wegens een verschil van inzicht en beleving. Ongelooflijk, dat in een seizoen dat alles gericht zou moeten zijn op de wederopstanding van ons clubje, een volstrekt incompetent persoon van hogeraf carte blanche krijgt om zijn waanideeën ten uitvoer te brengen.

Woensdagmorgen verzamelen diverse Fortuna-supporters zich bij Motel Van der Valk in Urmond, om de laatste eer te gaan bewijzen aan Rob Poulssen. Naast de supporters meldt ook Mels van Driel, die nog steeds op non-actief staat, zich bij de groep. Aangekomen bij de kerk valt de aanwezigheid van vele bekende Fortuna-gezichten op. Helaas valt de afwezigheid van bepaalde Fortuna-gezichten nog veel erger op. In een woord schandalig! Dat Körver en Airkes op gespannen voet leven met een “klein gedeelte” van de Fortuna-aanhang en dat die hooguit “vijftig personen” in hun ogen “criminelen” zijn, kan hun afwezigheid op deze plechtigheid op geen enkele manier goedpraten. Rob stond hier volledig buiten en de enige goede reactie zou de aanwezigheid van de complete spelersgroep en technische staf zijn geweest. Dat was wel het minste wat deze ras-Fortunees, die zich belangeloos inzette voor Fortuna en haar supporters, had verdiend.

Persoonlijk heb ik hier heel veel moeite mee. Deze club die ik jarenlang met heel veel liefde steunde en overal achterna reisde, voelt momenteel niet echt meer als mijn club. Ondanks de financiële ellende van de afgelopen jaren bleeft het Fortunagevoel toch altijd duidelijk tastbaar. Echter, sinds het aanstellen van het duo Airkes/Körver heb ik steeds meer het gevoel dat ik naar een leeg omhulsel zit te kijken. Het heeft nog wel steeds de naam Fortuna, maar het is allemaal zo gevoelloos, zo afstandelijk en zo kil. Ik heb inmiddels vernomen dat ik zeker niet de enige ben die er zo over denkt. Zo werd ik afgelopen week opgebeld door een mede-LB’er, die ook zijn plezier in de (huidige) club steeds meer begon te verliezen. Het duo Airkes/Körver heeft het over normen en waarden, maar hoe kun je dat nu uitdragen als je geen respect kunt opbrengen voor zaken die het voetbal ver overstijgen?

Respect. Respect heb ik wel voor Mels van Driel. Toegegeven, ik ben nooit de grootste fan geweest van onze linksback. Dit komt mede door mijn gevoel, dat Mels eigenlijk niet op linksback hoort te staan, maar waarschijnlijk beter tot zijn recht zou komen als linker-middenvelder. Ook ergerde ik me wel vaker aan het eeuwige bedanken van de supporters. Dacht dat het meer een manier was van een wit voetje te halen bij de aanhang, zodat hij niet al te kritisch werd aangepakt. Dat het niet gemeend was. Na afgelopen woensdag, ben ik echter overtuigd van het tegendeel. Mels van Driel is gewoon een oprecht persoon, waar heel veel individuen binnen deze club een voorbeeld aan mogen nemen. Mels van Driel, niet alleen Super Mels, maar ook Super Mens.

Als ik met mijn wannabe Sorento, na een alternatieve route door de Sittardse suburbs bij het Fortuna stadion arriveer, blijkt de bus al aanwezig te zijn. Nadat we de auto in de parkeergarage hebben gestald lopen we richting bus. Daar krijgen we te horen dat de voertuigen van de Fortuna aanhang nog steeds niet welkom zijn in de parkeergarage. Dit naar aanleiding van het paalincident van vrijdag 10 november jl. Gelukkig heb ik aan dit incident nog een uitrijkaart overgehouden, dus zijn er geen verdere kosten verbonden aan deze versie van short term parking.

Nadat iedereen zijn plaats heeft bemachtigd in de bus, die vandaag zo’n  35 inzittenden telt, kan de reis naar the missing link van start gaan. Vandaag geen bijzondere gebeurtenissen en onder het draaien van een dvd van de Magic Fans (ASSE) verloopt de reis voorspoedig. Aangekomen in Roosendaal bij het Vast & Goed stadion blijkt de (gratis) tomatensoep al klaar te staan. Volgens mijn mede LB’er is de soep niet geweldig en begint hij al wat krampen te krijgen. Volgens een van de jongens van FU is het echter wel redelijk te doen, maar als je hoort wat die stakker af en toe voorgeschoteld krijgt! Aangezien een gewaarschuwd mens voor twee telt en ik het volste vertrouwen heb in mijn mede LB’er, besluit ik de uitdaging niet aan te gaan.

Eenmaal in het uitvak, vraag ik me meteen af of dit het wachten wel waard was. Wat een trieste bedoening deze club. Ongelooflijk, wat zijn we diep gezonken, dat we op vrijdagavond onze tijd moeten verdoen bijclubs als RBC en Omniworld. Nog triester is dat we in de regel dan ook nog alleen maar dienst doen als kanonnenvoer. Toch kan ik ondanks dit gegeven clubs als RBC etc, etc… met de beste wil ter wereld niet serieus nemen.

Tijdens de warming up brengen we alvast een serenade aan het Limburgs voetbal-fossiel Frans Körver. Wonder boven wonder hoort hij ons deze keer in tegenstelling tot Helmond Sport uit wel. Sterker, hij ziet ons nog ook. Minutenlang blijft hij naar het uitvak turen, zich blijkbaar afvragend wat er toch mis is met de normen en waarden in de voetbalwereld. Toch sterk, laat ik me dat nu woensdagmorgen ook net hebben afgevraagd. Als Mels van Driel het veld op komt, krijgt hij een staande ovatie en wordt hartstochtelijk toegezongen. Het mag zeer duidelijk zijn, waar de sympathie van de Fortuna-aanhang ligt.

Fortuna start voor 61 meegereisde supporters met de volgende 11 namen: Christianen, Dassen,Voigt, Grabovac, Van Driel, dragenSerdal Güvenc, El Hammouchi, Emrullah Guvenc, Garritsen, Olondo en Taiwo. Vanaf het eerste fluitsignaal is Fortuna  zeker niet de mindere van RBC, dat voor een gedoodvergde kampioenskandidaat eigenlijk zeer laf voetbal speelt tegen het FC Hollywood van het Nederlandse voetbal.In de 20ste minuut krijgt Fortuna dan echter toch een mokerslag te verwerken. Bij een voorzet van RBC komt Arjan Christianen uit en pakt de bal klemvast. Helaas voor hem en alles wat Fortuna een warm hart toedraagt buiten het strafschopgebied. Terecht rood, als de scheidsrechters het tenminste gezien hebben. Dit laatste blijkt niet het geval. De grensrechter reageert totaal niet en de scheidsrechter werd het zicht belemmerd door diverse spelers. Door het oog van de naald gekropen denk je dan als supporter. Helaas, denkt scheidsrechter Steegstra, denk nog maar eens opnieuw. Ik ga gewoon af op het appeleren van de RBC spelers en trek gewoon rood. Vreemd die besluitvorming in het hedendaagse voetbal.

Mocht iemand denken dat het voorafgaande incident het meest spraakmakende was van de avond, dan komt die persoon bedrogen uit. Het hieropvolgende vormt een van de grootste kluchten in de eeuwigdurende real-life soap rondom Fortuna. Bij het verlaten van het veld, draagt Christianen de aanvoerdersband over aan voormalig aanvoerder Mels van Driel. Deze wil zich de aanvoerdersband omdoen, maar dan plotseling ontploft Frans Körver bijna aan de zijlijn. Druk gebarend en schreeuwend roept hij naar Van Driel dat hij die band absoluut niet mag wagen om te doen. Na enige discussie geeft Van Driel de aanvoerdersband af aan zijn medespelers en loopt terug het veld in.Ondertussen wordt Emrullah Guvenc naar de kant gehaald om plaats te maken voor reserve-keeper Willem-Jan Thijssen. Wederom een tactische meesterzet van onze grote vriend Körver. Binnen een minuut, wederom een conflict met Mels van Driel en de meest creatieve speler geslachtofferd, terwijl men de rest van de wedstrijd met 10 man verder moet. De enige logische keuze voor vervanging, in de vorm van Wasiu Taiwo blijkt bij hervatting van het spel de aanvoerdersband te dragen.

Ook de rode kaart lijkt Fortuna niet uit het veld te slaan en men blijft aardig meevoetballen. In de 36ste minuut gaat het dan tocht mis. Uit ruime buitenspelpositie mag Laurens ten Heuvel de 1-0 binnen tikken. Vreselijk irritant natuurlijk zo’n arbitraal trio, voetbal je eens naar behoren denken deze heren het spel te moeten beinvloeden. Gedane zaken nemen echter geen keer en beide ploegen weten in de resterende minuten niet meer te scoren.

In de rust besparen we ons de moeite om onze keuringsjassen aan te trekken. Aangekomen bij het cateringspunt zien we een alleszeggende tekst op een bord  staan, die ons duidelijk maakt dat er Unox worst verkrijgbaar is. Gezien ervaringen uit het verleden met zo’n worst (Sparta) besluiten we dat het niet verantwoord is om dit voedsel tot ons te nemen en onverichterzake druipen we weer af. Geen Goodyearster dus voor RBC, hoewel dat ook niet bepaald in de lijn der verwachtingen lag.

In de tweede helft blijkt Taiwo niet langer aanvoerder. In de tweede helft leidt Dassen de troepen. Nog een opstand, nu in de rust? Voor het spelbeeld maakt dat verder niet uit, Fortuna is zeker niet de mindere van een angstig spelend RBC en weet zich enkele kleine kansjes te creeëren. Helaas ontbeert het geluk bij die momenten en de tijd tikt weg in het nadeel van ons clubje. In de 86ste minuut besluit Körver dan om nog even te wisselen en bewijst nog maar eens waarom er eigenlijk maar heel weinig personen binnen Fortuna hem nog voor vol aan zien. In plaats van de laatste minuten alles op alles te zetten en voor de gelijkmaker te gaan door Ahmet Olgun in te brengen, oppert Körver ervoor Fuat Usta zijn eerste speelminuten van dit seizoen in het eerste elftal te gunnen. Vier minuten later is alle hoop vervlogen als een te zacht ingespeelde bal op Usta wordt onderschept door RBC. Hans Denissen mag vervolgens alleen op keeper Willem-Jan Thijssen af en maakt het vervolgens koelbloedig af…

2-0, houdoe en bedankt!Na de wedstrijd wordt nog afscheid genomen van de spelers in het algemeen en Mels van Driel in het bijzonder. De spelers hoefden zich vandaag niet te schamen, aangezien er vol inzet werd gestreden. Helaas werd men op beslissende momenten tegengewerkt door het arbitrale trio en een 69-jarige clown langs de lijn.Ook de terugreis verloopt voorspoedig en rond middernacht bereiken we onze thuishaven. Volgende week een nieuwe ronde en daarmee nieuwe kansen, alhoewel die kansen met twee zo’n machtsgeile veldheren aan het roer deze kansen tot een minimum doen slinken.

Groeten,

Waldorf