Zo, tegen de drie clubs die vorig jaar nog in de toto divisie uitkwamen kunnen we de volgende balans overleggen: 3 0 0 3 0 2-9. Dat is onacceptabel voor een club als Fortuna Sittard. Het is nu aan het bestuur om de vinger op de zere plek te leggen.


5 November 2000

Ook de derde promovendus is te sterk voor Fortuna. En nu?

RBC Roosendaal 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 1. Kool 0-1; 25. Blinker 1-1; 45. Vos 2-1; 75. Blinker 3-1
Opstelling: Hesp, Van der Hoeven (80. Pfennings), Akerboom (71. Van Barneveld), Roest, Hermans, Landerl ,Van Halst, Volmer, Kool (75. Krijgsman), Averdijk, Gerritsen.
Toeschouwers: 5.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Van der Hoeven
Rood (Fortuna): –

Aangezien de supporterskernen van Fortuna Sittard en RBC Roosendaal al jaren op gespannen voet met elkaar verkeren en dit in het verleden al tot menige escalatie heeft geleid, heeft het bestuur van RBC Roosendaal een wijs besluit genomen: verplichte buscombi.

Hulde aan het Roosendaalse bestuur voor zoveel doortastend vermogen. Eindelijk eens een bestuur dat niet zwicht voor de massa, maar een bestuur dat een einde probeert te maken aan al die wantoestanden van de afgelopen jaren. Natuurlijk betekent dat dat je supporters gedeeltelijk berooft van het recht op bewegingsvrijheid, maar als er zulke zwaarwegende argumenten bestaan, dan moet dat maar. Met tranen in mijn ogen zou ik het Roosendaalse bestuur dan ook voor willen dragen voor de net ingestelde prijs van meest incompetente amateurs die ooit het bestuurspluche hebben betreden. De bijbehorende trofee kan (desgewenst) afgehaald worden bij het hoofdkantoor van Fortuna Online.

Hoe dan ook, twee bussen (100 man dus) vertrekken om 10.45uur vanuit het immer zonnige Sittard richting Brabant. Kwart voor elf??? Even tellen: 14.30uur – 10.45uur = 3.45uur!! Wat is hier aan de hand, we gaan toch naar Brabant en niet naar Groningen?? Wordt Nederland dan met de dag langer?? Het is mij volstrekt onduidelijk wie er achter deze planning zit, maar als snel wordt duidelijk dat we een kleine twee uur voor aanvang van de wedstrijd in Roosendaal dreigen aan te komen. Een half uur durende busstop vijf kilometer voor Roosendaal is het gevolg. Vreemd allemaal…

Ruim een uur voor de aanvang komen we dus aan in Roosendaal of beter gezegd we bereiken het Vast&Goed stadion. Ook een stipnotering in het klassement van foute stadionnamen. Oké het stadion dan maar. Tsja wat moet ik hier van zeggen, het kan echt niet in de eredivisie. Het Mandemakersstadion van RKC heeft de uitstraling van Nou Camp als je het hiermee vergelijkt. Er zijn vijf rijen stoelen en er is een dak, maar als het regent en het waait een beetje (hoeft niet hard) dan word je goed nat. De Volta side, maar ook de hoofdtribune gaat dus nog menig nat pak tegemoet. Maar ja bij de Mickey Mouse competitie horen natuurlijk ook Mickey Mouse stadions, zullen we maar zeggen.

Door dan maar naar de snackbar, de Goodyear commissie gaat voor een broodje kroket. Jochie achter de balie: “de snacks komen pas over tien minuten meneer”. Een slag in het gezicht van de Goodyear commissie en misschien mag ik de beveiligingsbeambten van RBC een tip geven: óf je plaatst een hek voor die snackbar, óf je zorgt dat de snacks altijd voorradig zijn. Ik kan me zo voorstellen dat de creatieve geesten van Feyenoord in absentie van een hek en snacks wel een paar kroketten/frikadellen kunnen draaien van dat jochie achter de bar.

Voorlopig geen snacks dus, dan maar terug naar de “tribune”. Daar maar even de openingsceremonie van dit stadion gadegeslagen. Eén of andere idioot is in de middencirkel een act aan het opvoeren. Heeft RBC Christoph Daum ingehuurd? Deze man moet zwaar aan de alcohol en drugs zijn, want hij slaat me toch een hoop wartaal uit. Helaas zijn de speakers al gearriveerd in het stadion en ook al aangesloten zodat mij niets is ontgaan van hetgeen deze man te vertellen had. Nou ja, doorbijten dan maar. Het hoogtepunt van deze opening is het ontsteken van vier rotjes, een uiterst stijlvolle opening dus….

Geheel ontroerd begeef ik me nu maar weer naar de snackbar. En verdomd, het jochie heeft snacks geregeld. Vier piek voor een broodje kroket. Het broodje is oud, maar de kroket is oké. Wegens slechte bevoorrading en slechte kwaliteit van het broodje kunnen we niet overgaan tot het uitreiken van Goodyear sterren, maar er is zeker potentie bij RBC.

De wedstrijd dan. We constateren dat wij twee punten hebben en zij drie. Dat alles niet na twee competitiewedstrijden maar na negen leidt al snel tot de conclusie dat deze wedstrijd niet geheel onbelangrijk is. Voor aanvang van de competitie zou je deze wedstrijd als drie zekere punten voor Fortuna aanmerken, maar wie het geschutter gezien heeft de afgelopen weken, weet dat niks zeker is. Er zijn wel twee pluspunten. Punt één: Jan van Halst is de gelederen komen versterken en een leider op het middenveld kunnen we geloof ik wel gebruiken. Punt twee: Haeldermans heeft voor Van Halst het veld moeten ruimen en ook dat geeft de burger moed. En als Kool dan in de eerste minuut een vrije trap binnen trapt na een blunder van de keeper dan vraag je je af: wat kan er nu nog misgaan?

Nou, alles dus.

In de eerste twintig minuten gaat er eigenlijk nog niks mis. Landerl staat continu vrij en wordt ook gevonden. Af en toe leidt dat tot enig gevaar voor Sieb Dijkstra maar die weet zijn goal verder schoon te houden. Niks aan de hand, we leiden dus met 1-0 en het wordt eerder 2-0 dan 1-1. Maar dan gaat het mis. Maaskant past een wissel toe en ik heb geen idee of dat er iets mee te maken heeft, maar vanaf dat moment kantelt deze wedstrijd. RBC krijgt een corner en daaruit scoort Blinker een rommelige 1-1.

Wat er vanaf dat moment gebeurt bij Fortuna is schrijnend. De paniek slaat helemaal toe, niemand is meer in staat om de rust aan de bal te bewaren en iedereen zoekt moeilijke oplossingen waar makkelijke oplossingen voor de hand liggen. Waar zijn de leiders van dit elftal? Waarom staat er nu niet iemand op in dat elftal die zegt: “jongens het is genoeg geweest, we gaan weer voetballen”. Akerboom kun je het niet kwalijk nemen en Van Halst traint pas drie dagen mee, maar Roest en Kool hebben toch kwaliteiten genoeg om zo’n elftal op sleeptouw te nemen?

Nou ja blijkbaar niet, RBC maalt er niet om en is begonnen aan een partijtje hots-knots-begonia voetbal. Fortuna voelt zich blijkbaar te goed om daar aan mee te doen, maar als je dat weigert, krijg je wel de rekening gepresenteerd. Blinker kan alleen op Hesp af, maar scoort niet na goed ingrijpen van onze keeper.

Even later gaat Hesp in de fout (gaat hij ook nog beginnen?) en Henk Vos scoort. Henk Vos? Is dat niet die oude man die vorig jaar nog bij Den Bosch ploeterde en daar slechts meelij wekte? Jip, dat is hem, alhoewel wel een jaartje ouder nu! De hools van RBC vinden het allemaal prachtig en besluiten zelfs om hun bier met ons te delen.

Er staat dan wel een plexiglasplaat tussen beide vakken in, maar die reikt niet tot aan het dak. Je kunt daar dus van alles en nog wat overheen gooien. Opnieuw een tip voor de beveiligingsbeambten van RBC: zorg ervoor dat als Feyenoord langskomt, die plexiglasplaat tot aan het dak reikt. Zoniet dan zullen de creatieve geesten van Feyenoord passende maatregelen treffen. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat de Feyenoorders, na afbraak van deze plexiglasplaat, de Roosendaalse hools dwingen de plaat in kleine stukjes te kauwen.

Maar goed terug naar de wedstrijd, het is rust en we staan dus weer in ons hemd. In de rust is de loterij gepland. Het blijkt dat er 25 (lees: vijfentwintig) prijzen zijn. Altijd prijs dus in Roosendaal!! Het mooie van de loterij is dat ze wordt voorgelezen door de vaste omroepster van RBC. Deze vrouw heeft een fantastisch mooie stem. Dat mooie Brabantse accent is genieten in tegenstelling tot die bullebak voor de wedstrijd.

Tweede helft dan. Fortuna ontwikkelt iets dat je met veel goeie wil zou kunnen betitelen als druk. Onmiddellijk alarmfase één bij RBC achterin en er komen kansen. Een verschrikkelijk grote kans voor Gerritsen bijvoorbeeld. Maar ja die heeft blijkbaar geen zin om dat soort ballen erin te schieten. Na een paar minuten zakt dat offensief weer weg en zijn we weer overgeleverd aan hots-knots-begonia voetbal. Ballen vliegen in een baan om de aarde en komen vervolgens op plekken terecht waar niemand staat. 50% kans dus dat daar een Fortunees als eerste arriveert zou je zeggen. Maar nee hoor, de Fortunezen strijden niet, dat doet alleen RBC en zo bevreemdt het dan ook niet dat het 3-1 wordt in plaats van 2-2. Op de counter tikt Blinker zijn tweede en RBC’s derde binnen.

Einde wedstrijd want Fortuna stelt niks voor en is absoluut niet in staat om nog tweemaal te scoren, hoe zwak de tegenstander ook is. De frustraties bij onze supporters borrelen nu op. Het plexiglas moet het ontgelden, maar overleeft deze storm. Tip aan de beveiligingsbeambten van RBC, nu niet denken dat het ook “Feyenoord proof” is! Heel begrijpelijk die frustraties, want onze club gaat hier gewoon naar de verdommenis. Onze vrienden van de plexiglas side hebben het over voetballes en de naderende toto divisie en ze hebben nog gelijk ook. Fortuna maakt zich hier gewoon belachelijk.

Laten we de zaak eens even analyseren. Vorig seizoen zijn we twaalfde geworden, maar aan het einde van het seizoen hebben we Hofland, Amoah en Van der Schaaf moeten laten gaan. Dat is kwaliteitsverlies dat we niet kunnen vervangen (wij kunnen geen spelers met de kwaliteiten van Hofland kopen). Echter bij goed inkoopbeleid hadden we de schade wel kunnen beperken. Een twaalfde plek voor dit seizoen leek me dan ondanks ons kwaliteitsverlies het maximaal haalbare, want Amoah en Van der Schaaf speelden slechts een half jaar mee vorig seizoen. Die tiende plek van het bestuur heb ik dan ook nooit begrepen.

Maar goed de nieuwe spelers vallen dus tegen. Geerinckx en Haeldermans kunnen de overstap van België naar Nederland (nog) niet maken en Van der Hoeven is meestentijds geblesseerd. De voorspelling moet dus naar beneden worden bijgesteld. Maar smadelijke nederlagen tegen de drie nieuwkomers met als resultaat 2 punten uit 10 wedstrijden? Is dat niet wat erg weinig met deze selectie? Ik ben van mening dat dat te weinig is. Zo weinig kwaliteit herbergt deze selectie niet, maar wie Fortuna deze competitie voor het eerste ziet is geneigd te denken dat Hermans, Roest, Kool, Landerl, Gerritsen, Volmer en Hamming niet kunnen voetballen. En dat is niet waar. Deze spelers kunnen weldegelijk voetballen, maar het komt er onder Duut niet uit.

De enige overeenkomst tussen de spelers is vandaag het blauwe truitje, voor de rest is het los zand en dat is al tien wedstrijden lang het geval. Kortom ik kan maar één conclusie trekken: Duut moet vervangen worden. Geen leuke mededeling voor een man die al jaren bij de club betrokken is, maar het lijkt me dat het belang van de club boven ieder persoonlijk belang gaat.

Nou ja op de tribune denken ze er ook zo over en de eerste maal dit seizoen galmt het “Duut oprotten” door dit fantastische stadion hier in Roosendaal. De wedstrijd is ondertussen afgelopen en we hebben hem met 3-1 verloren van RBC Roosendaal. Triest, triest, triest. We worden nog een half uurtje opgehouden door de politie en dan kunnen we terug naar Sittard. In bus twee valt de stemming nog wel mee, de fantastische kwaliteiten van Jochum van der Hoeven worden bezongen, maar meer dan galgenhumor zou ik dat toch niet willen noemen. Wat een ellende…