Op dezelfde avond dat onze aartsrivalen buitenshuis tot ongekende hoogten stijgen, laat ook Fortuna een onverwachte verbetering in de prestatiecurve zien. Tegen het vele malen sterker geachte RBC Roosendaal haalt de formatie van de Amsterdamse supercoach Henk Wisman heel verdienstelijk een punt. De hatelijke laatste plaats heeft Fortuna nog niet verlaten, maar dat kan echt niet lang meer duren. Kom op mannen, op naar plaats veertien!! Aan ‘m!!!


7 December 2007

Hoera, een punt!

Fortuna Sittard 0 RBC Roosendaal 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, El Hammouchi, Heinrichs (78. Jacobs), E. Guvenc, Van den Ouweland (84. Schreurs), Boymans
Toeschouwers: 2.128
Scheidsrechter: Burie
Geel (Fortuna): Op den Kamp
Rood (Fortuna): –

Na een dramatische vrije val op het einde van de eerste competitiehelft, mag Fortuna vanavond op zoek naar revanche in de eerste speelronde van de tweede competitiehelft. RBC Roosendaal lijkt daarvoor een ideale tegenstander. De West-Brabanders werden voor het seizoen tot de promotiekandidaten gerekend, maar de ploeg van trainer Meppelink presteert tot dusver bijzonder matig.

De publieke belangstelling is vanavond weer gering. Met name Noord lijkt met de wedstrijd leger te worden, terwijl de bezetting van vak C vooral bepaald wordt door het aantal uitgedeelde vrije kaartjes. Dat zijn er voor deze wedstrijd niet erg veel geweest, want ook op C heerst vanavond grote rust. Daarmee stokt mijn teller bij zo’n 1.200 toeschouwers. Die gebrekkige belangstelling heeft wel het voordeel dat iedere bezoeker beschikt over een vaste plaats. Ook Waldorf neemt zijn plaats voor de wedstrijd in en vindt daar tot zijn stomme verbazing zijn rijbewijs, waarnaar hij sinds twee weken naarstig op zoek was. Het papier ligt netjes op het stoeltje. Vraag is nu of een attente steward het daar voor de wedstrijd voor Waldorf heeft klaargelegd of dat de tribunes gewoon helemaal niet meer worden schoongemaakt. Het koffiebekertje dat eveneens op het stoeltje staat, doet het laatste vermoeden.

Trainer Wisman heeft vanavond stevig ingegrepen in zijn ploeg. Aanvoerder Van Driel en goalgetter Derksen zijn voor het eerst dit seizoen naar de bank verbannen. Daar moet ook de Parel van de Parkstad plaatsnemen. Omdat Olondo nog steeds geblesseerd is, staat vanavond dus niemand van misschien wel de gevaarlijkste voorhoede van de eerste divisie in de basis. Bij RBC zal men opgelucht adem hebben gehaald. De meest logische vervanger van Derksen is natuurlijk Florencio Cornelia, met zeven treffers topscorer. Sinds Wisman hem uit het elftal heeft gehaald, heeft Fortuna geen punt meer behaald. Maar Cornelia zien we vanavond niet eens op de bank zitten. Wisman stuurt duidelijk aan op een definitieve breuk met de Antilliaan. Naar de reden kunnen wij slechts gissen. Cornelia heeft zich in krap een seizoen voldoende bewezen en verdient meer krediet dan hij krijgt.

De plaats van Derksen wordt nu ingenomen door de debuterende tweedejaars A-junior Ruud Boymans. Hij krijgt in de spits gezelschap van Jürgen Heinrichs. Op het middenveld krijgt Charly van den Ouweland weer een kans. Hij staat op de rechterflank.Emmo Güvenc speelt op links, terwijl Angelo Simone en Raschid el Hammouchi controlerend in het centrum spelen. Nico Vanek neemt na een schorsing zijn plek als linksback weer in. Verder is de verdediging niet veranderd: Christianen staat op doel, Op den Kamp en Grabovac vormen het centrum en Geenen is rechtsback. Tenslotte is nog vermeldenswaardig dat Wisman de smeekbede van Willy Dullens heeft verhoord. Danny Schreurs zit op de bank en zou dus later in de wedstrijd als breekijzer kunnen fungeren.

Hiermee zou ik het wedstrijdverslag eigenlijk al kunnen beëindigen. Zowel Fortuna als RBC slagen er namelijk niet in ook maar één serieuze kans te creëren. Fortuna blijft steken bij twee halve kansjes voor Boymans, RBC schiet een keer in het zijnet. Dat was het dan. Verder gebeurt er de hele wedstrijd amper iets dat de moeite van het beschrijven waard is. Het enige positieve dat we kunnen melden, is dat we een punt hebben overgehouden aan deze wedstrijd. Dat is mede de verdienste van onze achterhoede en de middenvelders Simone en El Hammouchi, die vanavond weinig ruimte weggaven en scherper dekten dan we de afgelopen wedstrijden gewend waren.Verdedigend kon het er vanavond dus wel mee door, maar aanvallend leek het spel van Fortuna helemaal nergens op. Güvenc en Van den Ouweland waren geen enkele keer in staat de aanvallers in stelling te brengen of zelf met een individuele actie voor gevaar te zorgen. Boymans werkte hard en heeft misschien het potentieel om een vaste waarde in de selectie te worden, maar komt nu nog duidelijk tekort voor dit niveau. Aan de prestaties van Heinrichs moeten we maar niet teveel woorden vuil maken. De Duitser rendeerde prima onder het opportunistische voetbal van Körver, maar voor het verzorgde positiespel dat Wisman wenst te spelen, mist hij alle kwaliteiten. Het gevolg is voortdurend balverlies en irritatie over zijn eigen spel, zijn medespelers, de scheidsrechter en de tegendstanders. Ik zal er niet vreemd van opkijken wanneer Heinrichs na Cornelia de eerste zal zijn die zijn biezen pakt en uit Sittard vertrekt.

En daarmee zijn we bij het grote probleem terechtgekomen. Henk Wisman is in staat gebleken alle spelvreugde en iedere wil om te winnen uit zijn spelersgroep te halen. Zijn speelwijze is duidelijk te hoog gegrepen voor de spelers, terwijl zijn inconsequente selectiebeleid voor spanningen in de spelersgroep zorgt. Wanneer Wisman op deze manier doorgaat, eindigt het seizoen voor Fortuna in mineur. De tamelijk bescheiden doelstelling van een veertiende plaats zal niet gehaald worden. Menig speler zal gefrustreerd afhaken, zodat we wéér aan een nieuwe ploeg kunnen gaan bouwen. En de supporters zullen geen enkele ook maar enigszins leuke wedstrijd te zien krijgen.

PM