De wederopstanding van Ronald Hamming zorgt ervoor dat Fortuna wint van RBC. Maar we moeten ons voor deze overwinning niet alleen bij Hamming bedanken. Ook RBC verdient een dankbetuiging. Zij vergeten namelijk dat te doen wat andere eredivisieploegen wel doen: Fortuna’s gepruts achterin genadeloos afstraffen.


10 Maart 2001

Fortuna geeft rode lantaarn door aan RBC

Fortuna Sittard 2 RBC Roosendaal 1
Doelpuntenmakers: 50. Hamming 1-0; 52. Hamming 2-0; 89. Brunswijk 2-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Roest, Volmer, Hermans, Van der Hoeven, Van Halst, Van Barneveld, Kool (70. Haeldermans), Bjekovic (90. Heering), Gerritsen (46. Hamming).
Toeschouwers: 11.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Emeran, Roest, Kool
Rood (Fortuna): –

Aangezien het weer druk schijnt te worden voor deze degradatiekraker begeven we ons ruim op tijd naar het stadion. Rond 19.00uur zijn we binnen en inderdaad het ziet er weer erg druk uit. Zo’n 11.000 mensen zijn op dit duel afgekomen.

Zijn er normaal 7 à 8.000 mensen bij thuiswedstrijden, dan kunnen we nu concluderen dat er zo’n 3 à 4.000 successupporters aanwezig zijn. Nou ja enige nuancering is hier toch wel op zijn plaats. Een successupporter is iemand uitgedost in rood witte kleding (PSV, Ajax of Feyenoord) die er een satanisch genoegen in schept om te komen kijken hoe Fortuna wordt afgeslacht door de betreffende topclub. Daar is vandaag uiteraard geen sprake van. Nee, het minste wat je van deze supporters kunt zeggen is dat ze het hart op de juiste plek hebben zitten. Er bestaan dus toch 11.000 Fortunezen die de club best willen steunen, ook in barre tijden.

Het bestuur heeft ooit het idee gehad om dit stadion vol te krijgen. Vandaag zitten dus de mensen in het stadion die je daarvoor nodig hebt. Ik ga er dan ook vanuit dat het bestuur zo slim is geweest om de adressen van deze extra supporters te noteren zodat de club deze mensen via mailings kan betrekken bij de club met als doelstelling ze volgend seizoen niet alleen voor 5 gulden maar ook voor 25 gulden naar het stadion te lokken. Vandaag is dus een gouden mogelijkheid om dat stadion structureel vol te krijgen, die zal het bestuur toch niet hebben laten liggen. Toch?

We zitten nu een kwartiertje voor de wedstrijd en Big Benny komt de sfeer erin brengen. Big Benny is zo slim om niet de fout te maken die die smartlappen gek een paar weken geleden maakte (navraag bij het bestuur leert dat dat fiasco toch vooral te wijten was aan de stijfkoppigheid van Willy (of Winnie??) zelf). Nee, Big Benny houdt zich gewoon aan zijn eigen repertoire en dat slaat wel aan. De stemming zit er dus goed in, alhoewel alleen op de N-side. In vak C doet de geluidsinstallatie het slechts gedeeltelijk waardoor we wel Big Benny horen zingen maar niet de ondersteunende hoempapa geluiden. Dat is redelijk ontnuchterend kan ik je vertellen….


Ah, daarom heet die man zo!

Hoe dan ook wat is motto van deze avond? Kunnen we voor de wedstrijd nog “wij staan onderaan” zingen, na de wedstrijden moet die beginletter vervangen worden door een “z”. Zoniet dan wordt het erg moeilijk om er toch nog in te blijven. De wanprestatie in Utrecht is deze keer eens niet zonder personele gevolgen gebleven. Thijssen heeft Haeldermans en Heering buiten de ploeg gelaten en daarvoor in de plaats komen respectievelijk Kool en Van der Hoeven. Dat lijken me wissels waar niks op af te dingen valt.

Het stadion is goed volgelopen (zelfs het uitvak zit goed vol), tijd dus voor de wedstrijd van de waarheid. Na drie minuten spel kunnen we al concluderen dat er verbetering in ons spel zit. Er is namelijk nog niks vermeldenswaardigs gebeurd! Dat komt niet vaak voor! Na 4 minuten kan deze theorie bij het oud papier: Blinker is Emeran te snel af en kan vrij op Hesp af. Helaas voor Blinker gaat de bal in het zijnet. Normaal gesproken zou dat geen enkele reden zijn voor onze Fortunezen om wakker te worden, maar toegegeven vandaag schrikken ze wel wakker van deze dikke Roosendaalse kans.

Het is namelijk Fortuna dat het initiatief neemt door vrij agressief te spelen. Het is eigenlijk van de gekken dat ik hier als nieuws moet vermelden dat Fortuna agressief speelt (dat zou je per slot van rekening altijd van ze verwachten), maar wie de club dit seizoen aan het werk heeft gezien, weet dat dat geen vanzelfsprekendheid is. Maar niet zeuren, vandaag ziet het er in ieder geval naar uit dat ze gemotiveerd zijn.

Het resultaat is dat RBC terugmoet naar de eigen helft. En dan komt het volgende Sittardse probleem aan het oppervlak. Niet alleen motivatie is dit seizoen een probleem, ook scoren (een niet geheel onbelangrijk detail van deze sport) is dat. Nou ja de motivatie is er vandaag en dan lopen we dus tegen het scoringsprobleem op. We hebben dat eerste half uur een duidelijk overwicht, maar om nou te zeggen dat Oscar Moens het druk heeft, nou nee…

Pas na een minuutje of 25 ontstaat de eerste serieuze kans uit dat overwicht. De bal komt uit de kluts voor de voeten van Gerritsen die van een metertje of twaalf voor de goal de bal zes meter naast trapt. Sjappoo!

De tweede kans is ook voor Gerritsen maar veel moeilijker. Een mooie aanval van Fortuna komt bij Van der Hoeven terecht die een mooie voorzet in huis heeft. De bal komt bij de tweede paal, waar Dennis opduikt, maar hij kan de bal niet genoeg kracht of richting meegeven om Moens te verschalken. Twee kansjes in dertig minuten druk, dat is toch wat magertjes. Hoe kan dat?

Om te beginnen kunnen Van Barneveld en Van Halst vandaag het middenveld niet naar hun hand zetten. Op rechts staat Van der Hoeven, die op mij niet de indruk maakt een geboren rechtsbuiten te zijn. Op links staat Kool. Die trapte in 1997 een bal in de kruising dus daar wil ik geen kwaad woord over horen. Diepe spits is Bjekovic die redelijk speelt, maar het rendement van zijn acties is vooral gebaat bij een bewegelijke spits om hem heen.


Prima actie van Nenad, maar naar wie moet deze bal toe?

En dat is niet Gerritsen. Bovendien is Gerritsen absoluut niet in vorm. Hij doet namelijk weer wat hij begin vorig jaar ook deed: achteruit voetballen. Dat is behoorlijk irritant, hebben we eens een keer het strafschopgebied bereikt, gaat hij de bal weer terugspelen….

De druk van Fortuna levert dus niks op, met als gevolg dat het vertrouwen weer wegzakt. RBC komt beter in de wedstrijd en dan weet je wel hoe laat het is. Dan komen er dus kansen. De dikste is voor Blinker, die het Emeran knap lastig maakt. Er komt een voorzet van rechts en we zetten de wedstrijd nu even stop. We gaan eens eventjes kijken hoe het er voor de goal uitziet. Ik tel één, twee, drie, vier geelhemden en de eenzame, vrij kleine Regi Blinker. Is er reden tot ongerustheid?

Nee niet echt, tenzij je de videoband van Utrecht-Fortuna terugspoelt naar de vijfde minuut van die wedstrijd. Dan zul je een identieke situatie aantreffen. Toen was er ook niks aan de hand totdat Gluscevic zomaar wegliep uit de dekking met als uiteindelijke gevolg een doelpunt. Nou ja de Fortunezen zullen daar wel van geleerd hebben, of niet soms?

Nou nee, Blinker loopt naar de eerste paal, de vier Fortunezen roepen waarschijnlijk in koor “Blinker is jouw man” en Blinker kan dus vrij inkoppen. Nu kan Blinker gelukkig niet koppen, zodat we er dus mee wegkomen, maar iedere andere eredivisieploeg straft dit soort geklungel genadeloos af. RBC niet, dus is de ruststand 0-0.

Het spelletje in de rust levert niks op en nadat we ons medeleven hebben betuigd met degene die al die zwaaizakken of wuifsjalen (of hoe die dingen ook mogen heten?) moet gaan opruimen, concentreren we ons op de tweede helft.

Hé wat zien we daar? Hamming komt Gerritsen aflossen. Binnen vijf minuten blijkt dat een gouden wissel te zijn, want wat gebeurt er? Bjekovic zet de bal van links voor en Hamming pakt die bal volley uit de lucht. Moens is kansloos: 1-0!!


Ja ja, die zit er mooi in!

Een mooie goal van Hamming, zoals we dat van hem de afgelopen jaren gewend zijn. Verder willen we de 3 bezemstelen die RBC in de verdediging heeft opgesteld bedanken voor het feit dat ze Hamming geen strobreed in de weg leggen bij zijn actie. Geef ze eens ongelijk, wie is die Hamming eigenlijk? Dit was pas zijn 70ste goal in de eredivisie dus waar hebben we het over?

Voordat we weer rustig zitten, trapt die gekke Hamming ook nog de 2-0 binnen. En dat is een typische Hamming goal. Hij staat te loeren op het randje van buitenspel. Bjekovic trekt de aandacht met een mooie zweefduik. Terwijl de RBC verdedigers het jury rapport aan het opstellen zijn voor deze zweefduik (9,8), komt de bal bij Van der Hoeven die Hamming vrij ziet staan. Hamming krijgt de bal en omspeelt Moens en tikt binnen vlak voordat een RBC’er kan redden. Hoe vaak hebben we Hamming zo’n goal al zien maken in het verleden? Het is goed om te zien, dat ie terug is.


Hamming is de gevierde man!

Moraal van het verhaal? We staan 2-0 voor! De geschiedenis leert dat we dit seizoen een 2-0 voorsprong nog nooit uit handen hebben gegeven. Natuurlijk, we hebben dit seizoen nog nooit twee doelpunten voor gestaan, maar ik heb van Thijssen geleerd dat je er altijd de positieve dingen uit moet halen. Bij deze!

Vijf minuten later wordt Van der Hoeven getorpedeerd en die staat gewoon op alsof er niks aan de hand is! Wat krijgen we nou, is deze wedstrijd dan anders dan alle andere? Blijkbaar wel. Maar als RBC bekomen is van de ergste schrik, vervalt Fortuna weer in de gebruikelijke fouten.

Iemand op het veld heeft besloten dat we deze voorsprong gaan verdedigen. Wat een briljant idee!

We komen dus onder druk te staan en dan komen de tekortkomingen in de verdediging opnieuw aan het licht. Emeran kan absoluut geen vat krijgen op Blinker en van die kant komt dan ook constant het gevaar. Maar ook centraal zit het niet goed. Volmer is nog enigszins redelijk, maar Roest haalt absoluut niet het niveau dat je van hem mag verwachten.

Neem nou de 64ste minuut, een simpele voorzet van rechts moet door Roest weggekopt worden, hij gaat onder de bal door, de volgende die daar staat is Volmer en die gaat ook onder die bal door….

Met verdedigen heeft dat allemaal niks te maken en dus noteren we een hoop kansen voor RBC. Soms mooi gered door Hesp, eenmaal zelfs door Emeran op de doellijn, maar meestal is het onvermogen van RBC voorin dat ons redt. Nou ja als RBC het geklungel niet wil afstraffen dan blijft het 2-0.

Een kwartier voor tijd gebeurt er eindelijk ook weer eens wat aan de andere kant. Van Barneveld komt oog in oog met Moens maar die verkleint de hoek goed zodat Van Barneveld niet kan scoren. Hoe korter we bij het einde komen, hoe groter de berusting bij RBC wordt. Ene Brunswijk constateert dit ook en vraagt Maaskant om te mogen invallen. Hij gelooft er namelijk nog in. Maaskant doet niet moeilijk en brengt Brunswijk in. Hij krijgt twee kansen, de eerste kans verprutst hij hopeloos, de tweede niet. Jammer voor hem zitten we dan al in blessuretijd. En alhoewel Luinge nog drie minuten blessuretijd gevonden heeft, komt het doel van Hesp niet meer in gevaar. Luinge fluit en het stadion is te klein.

Op het veld 12 blije gezichten. Elf Fortunezen en RBC’er Iwan is schijnbaar ook tevreden, want hij heeft het einde gehaald zonder iets gedaan te hebben. Maar dat is vooral niet onze zorg.

Fortuna wint dus deze immens belangrijke wedstrijd en verlaat daarmee de laatste plek in de stand. Was het een goede wedstrijd? Nee niet echt, alleen verzuimde RBC dat op het scorebord te zetten. Zijn er dan geen positieve punten? Tuurlijk wel, Hamming is terug en dat kan wel eens belangrijk zijn. We hebben de afgelopen weken dan wel dramatisch gespeeld, maar het waren altijd kleine 1-0 nederlagen. Als Hamming deze lijn weet door te trekken, dan gaan we in dat soort wedstrijden (onverdiend maar wie interesseert dat) punten pakken.


Wat is Hamming toch belangrijk voor ons

In het supportershome is het erg druk. Om onduidelijke redenen komen er geen spelers. Valt er wat te vieren, zijn ze er niet!!