Fortuna is hot. Niet alleen in de Westelijke Mijnstreek heeft iedereen het over het huidige succes, ook de Portugese media heeft lucht gekregen van het feit dat de club aan een opmerkelijk seizoen bezig is. En niet in de minste plaats vanwege de aanwezigheid van een Portugese enclave. Het Portugese ‘MaisFutebol’, een online sportmedium, nam de moeite om eens in de Westelijke Mijnstreek te informeren hoe het met ‘onze’ Portugezen gesteld is…


Allereerst komt Lisandro Semedo aan het woord: ‘Het gaat heel goed, boven verwachting goed. We strijden zelfs voor het kampioenschap en rechtstreekse promotie. En in vergelijking met afgelopen seizoen, is dit seizoen een prachtig seizoen‘.

De aanvaller, die zijn opleiding genoot bij Sporting Lissabon, vindt het mooi dat hij Portugese teamgenoten heeft en denkt niet te veel meer aan Portugal. ‘Het is fijn om Portugees te kunnen spreken, want dat is volledig anders (dan het Nederlands). We hebben een klik samen, vanwege onze taal.’

Verder geeft Semedo aan dat hij zijn komst naar Fortuna niet vanzelfsprekend was. ‘Ik heb in mei een testperiode bij Fortuna afgelegd, maar de club nam toen geen besluit. Daarom kwam ik terug in september. En nu ben ik ineens één van de beste spelers van het team! Mijn collega’s vragen me hoe het toch mogelijk is dat ik eerst een proefperiode heb moeten afleggen, terwijl ik nu erg belangrijk voor de ploeg ben’, zo vertelt Semedo lachend.


Lisandro Semedo is een belangrijke schakel geworden

Na Semedo komt doelman Miguel Santos aan het woord en hij vertelt eerst iets over de nieuwe coach, Claudio Braga: ‘Claudio kwam bij het eerste team en had een bepaald idee van voetballen, hoe hij wilde dat we voetbalden. En sindsdien spelen we beter, zo blijkt ook uit de laatste wedstrijden. We spelen nu heel volwassen.’

Vervolgens vraagt MaisFutebol Santos om Nederland met Portugal te vergelijken. Santos prijst de tolerantie van Nederlanders. ‘Nederland verbaasde me. De mensen zijn er aardig en behulpzaam. We hebben ook erg goede fans, zelfs teams in de Jupiler League hebben veel supporters. Tijdens uitwedstrijden reizen 300 tot 400 supporters met de club mee, bij thuiswedstrijden zitten er 8.000. Ook al we spelen we slecht, dan wordt er links en rechts wel eens gefloten, maar blijven ze toch achter ons staan. Als je in Portugal een verkeerde pass geeft ga je in een oogwenk van de hemel naar de hel. In Nederland snappen supporters dat we ook maar mensen zijn en fouten kunnen maken.

Ondanks dat Santos ‘maar’ in de Jupiler League speelt, is hij al een bekend persoon geworden, zo geeft hij aan. ‘Toen ik de eerste keer in Nederland naar de kapper ging, heeft de kapper mijn haar geruïneerd. Er was niets meer aan te doen! Toen ik de tweede keer naar de kapper ging, heb ik toch beter uitgekeken. De man die mij toen knipte vertelde me dat hij iedereen in Sittard kent, maar hij wist niet wie ik was! Maar toen kwam de eigenaar van de zaak binnen. Hij keek me aan en herkende me. We zijn toen samen op de foto gegaan. Hoe grappig is dat?


Waar zou Miguel Santos toch naar de kapper gaan?

Als Santos de meest ervaren Portugees in Sittardse dienst is, dan geldt voor Michael Pinto juist het tegenovergestelde. Hij stapt in januari naar Fortuna over, maar heeft zich snel aangepast. ‘Ik ben er pas sinds kort, maar ik ben dol op dit land! De mensen zijn erg aardig. En omdat er veel Portugezen zijn is het makkelijk om je aan de club aan te passen. Dat maakt het voor mij allemaal veel makkelijker. We zijn altijd samen, zelfs als we in de middag samen ‘sueca’ (een Portugees kaartspel, red.) spelen.


Mica Pinto heeft zich snel aangepast in Sittard

Pinto vervolgt zijn relaas wanneer hij aangeeft waarom de (centrale) verdediger naar Fortuna is gekomen. ‘We willen kampioen worden, dat is ons doel. Dit weekend hebben we onze achterstand op NEC ingelopen en willen heel graag onze doelstelling behalen. Promoveren met Fortuna zou ongelofelijk zijn!

De voormalige verdediger van CF Os Belenenses vertelt ook over de verschillen tussen het Portugese en Nederlandse voetbal. ‘Het staat buiten kijf dat het Portugese voetbal van een hoger niveau is, maar er is ook veel meer strijd tussen clubs. Dat merkte ik zelfs toen ik bij Belenenses speelde.

Vervolgens komt de meest scorende invaller van de Jupiler League aan het woord, André Vidigal. Hij scoorde zeven doelpunten (zijn hattrick tegen Almere City FC niet meegerekend), waarvan vier als invaller. De 19-jarige aanvaller praat vrijuit over zijn eerste Sittardse seizoen. ‘Erg positief allemaal! Over mezelf ben ik tevreden, maar ik ben nog méér tevreden over de ploeg. We draaien een goed seizoen en willen ook goed eindigen, namelijk met een promotie’.

Promotie was voor Vidigal geen doel op zich. ‘Promoveren naar de Eredivisie was niet het oorspronkelijke doel, maar zoals het nu gaat moeten we er gewoon in geloven.‘ Ook vertelt hij over de Portugese enclave. ‘Wij Portugezen zijn altijd samen. Niet alleen wij vieren, maar ook Alex Petrice, die in de jeugd voetbalt.


Geen kwaad woord van André Vidigal over Fortuna

Ook Claudio Braga komt aan het woord. En alhoewel Braga het seizoen niet als hoofdtrainer startte, wordt hij wel gezien als één van de architecten van het succes en vertelt hoe hij bij het eerste elftal betrokken raakte. ‘Ik ben in juli naar Fortuna gekomen als Hoofd Opleidingen de club is tevreden over mijn werkzaamheden en mijn resultaten. Na een paar maanden raakten de club en Sunday Oliseh met elkaar in conflict met het vertrek van Oliseh als gevolg. Vervolgens heb ik zijn werkzaamheden overgenomen, samen met Kevin Hofland. We delen in feite één functie (die van hoofdtrainer, red.).

Braga vervolgt zijn verhaal. ‘Fortuna kent een rijk verleden in het Nederlandse voetbal. Het speelde in de Europa Cup en speelde vele jaren in de Eredivisie. Maar de club heeft ook moeilijke tijden gekend en stond dicht bij een faillissement. Met de komst van een nieuwe eigenaar is de club stap voor stap vooruit gegaan.

Ook geeft Braga zijn mening over de laatste fase van de competitie. ‘We zitten in de maand april en staan op twee punten van de eerste plek (de resultaten van de 32e speelronde niet meegerekend, red.) en kan me niet voorstellen dat de spelers niet willen promoveren. Ik betwijfel of de club klaar is voor promotie, maar we zullen desondanks alles op alles zetten om dat te bereiken. We hebben er de kwaliteiten voor.


Claudio Braga praat honderduit over Nederland en Fortuna

Tenslotte geeft Braga zijn mening over de Portugese spelers die hij tot zijn beschikking heeft. ‘Het zijn allemaal jonge gasten met heel veel potentie. Miguel is een zekerheidje in doel. Pinto is er sinds kort, maar past zich heel goed aan als linksback en is beschikt over een prima techniek. Lisandro is zich ervan bewust dat de Jupiler League niet zo’n bekende competitie is, maar doet het qua goals en assists ontzettend goed. Hij is een erg gevaarlijke aanvaller en gaat het nog heel ver brengen. En dan hebben we André Vidigal nog, die een erg goed seizoen speelt en een heel groot talent is. Fortuna is niet zijn eindstation.


De helft van de Portugese enclave

Braga woont al bijna zijn hele leven in Nederland en is trots op zijn landgenoten bij Fortuna. ‘Sinds we (Claudio Braga en Kevin Hofland, red.) het hebben overgenomen speelden we zeven wedstrijden, waarvan we er vier wonnen en drie gelijkspeelden. Bij al die overwinningen waren de Portugese spelers betrokken, en dat is belangrijk. Ik ben op mijn vierde naar Nederland verhuisd, woon al bijna mijn hele leven hier en ik heb gemerkt dat het erg speciaal is om Portugees te zijn. Als ik Nederlanders in de kleedkamer een paar woordjes Portugees hoor spreken, dat is geweldig! De Portugese taal is in de kleedkamer erg aanwezig en dat betekent wel iets voor me.‘, zo besluit Braga.

Bron: MaisFutebol