Het werd niet (bloody) maandag en ook niet woensdag (gehaktdag), maar dinsdag. De eerste dag waarop penvriend Bjorn Oostra opnieuw de voorpagina van de Limburgse dagbladen vulde met een verhaal over Fortuna Sittard. Oostra blijft dus verrassen!

Het stuk dat hij schrijft is een interessant stuk en grotendeels zelfs waar; de nieuwswaarde wederom beperkt. Fortuna heeft het stadion nog steeds niet weten te verkopen, maar is – volgens onze bronnen – dichtbij een oplossing. ABN Amro houdt Fortuna inderdaad onder curatele zodat de club geen onverantwoorde uitgaven kan doen, zolang de hypotheek niet is afgelost. Wat daar overigens vreemd aan is, ontgaat ons. Wie zou er geen toezicht houden op een bedrijf dat in korte tijd 24 miljoen euro schuld wist op te bouwen zonder dat iemand aan de bel trok?

Tenslotte is de Westerhout groep inderdaad van zins de catering op zich te nemen in het stadion, maar die interesse stamt al van augustus 2005. Dus waarom dat drie maanden na dato de voorpagina moest halen is onduidelijk. Wellicht omdat het goed nieuws is…

Toch zijn er twee passages waarover we graag wat nadere uitleg van Oostra zouden willen ontvangen. Ten eerste schrijft Oostra: “Negentig procent van de aandelen van dit bedrijf komen in handen van Pincker Invest SA, een in het buitenland gevestigde investeringsmaatschappij die in handen is van de Fortuna-commissarissen J.Nuijen, J.Abelshausen en S.Philippen”.

Nu hebben de Lateral Boys vroeger op de middelbare school niet al te veel uitgevreten (en daar plukken ze nu de zure vruchten van: een carrière als sensatiejournalist zit er voor hen niet in…), maar bij ‘economie’ hebben we toch wel iets opgepikt.

SA betekent Société Anonyme. In het Nederlands is dat een NV, de Naamloze Vennootschap. Een kenmerk van de NV is dat de vennoten (de aandeelhouders) onbekend zijn. Per definitie nog wel. Oostra kent ze desondanks. Hij schrijft het met een stelligheid alsof hij het bewijs zwart-op-wit voor zijn neus heeft liggen. Dat bewijs zouden we dan graag eens inzien. Sturen wij het onmiddellijk op naar de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die zal dat vast wel zeer interessante informatie vinden.

Ten tweede zouden we graag enige duidelijkheid willen hebben over de volgende passage: “ABN Amro voelt er niets voor om nog maar een dubbeltje in het nog steeds niet afgebouwde complex te steken”. Daarmee suggereert Oostra dat er een moment is geweest waarop ABN Amro dat wel van plan is geweest. En dat is nonsens. ABN Amro is de verstrekker van de hypotheek van het stadion, maar heeft nooit de intentie gehad om het stadion te kopen. En alleen de koper zal – ter ontwikkeling van het stadion – er geld in steken, maar dat is de ABN Amro niet en ook nooit geweest. Het nut van zinnetje ontgaat ons dus. Er had net zo goed kunnen staan: “Oostra voelt er niets voor om nog maar een dubbeltje in het nog steeds niet afgebouwde complex te steken”. Dat had evenveel (lees: geen) nieuwswaarde bevat.

Maar ja, daarmee komen we op de kern van de zaak. We weten al enige tijd dat de nieuwswaarde van een artikel niet Oostra’s belangrijkste zorg is…

Dan nog een mededeling van huishoudelijke aard. We staan ondertussen 20ste en dus laatste. De Lateral Boys staan te trappelen om in te stappen (zie ‘crisis in Sittard’). Chris en spelers (onder de Lateral Boys is trainen geen pretje…) doe er iets aan!

De Lateral Boys