Hoofdtrainer Sjors Ultee heeft morgenmiddag in het competitieduel uit bij SC Heerenveen (aftrap: 14.30uur) niet te kampen met blessuregevallen. Hij mist wel Mats Seuntjens die van deelname aan dit duel is uitgesloten vanwege zijn vijfde gele kaart in het laatste duel voor de winterstop. Jaroslaw Jach heeft een contract getekend bij het Poolse Rakowa Częstochowa en is dus ook niet meer beschikbaar.

Tegenstander SC Heerenveen begon de competitie sterk met vijf overwinningen (waaronder een duel in Sittard) in de eerste zeven duels, resulterend in een vierde plek op de ranglijst. De laatste zeven competitieduels wonnen de Friezen evenwel niet, waardoor we SC Heerenveen tijdens oud en nieuw terugvinden op plek acht. De winterstop kwam de Friezen dus niet ongelegen.

Dat laatste kunnen we niet van Fortuna Sittard zeggen, dat de omgekeerde weg bewandelde. Drie punten uit de eerste tien duels en vervolgens tien punten uit de laatste vier duels, waardoor Fortuna steeg van plek zeventien naar plek dertien en de winterstop wellicht ongelegen kwam. Fortuna pakte die tien punten tegen ploegen uit het rechterrijtje. Kan Fortuna het ook tegen een ploeg uit de linkerrijtje? Op speeldag twee was Fortuna thuis vrij kansloos tegen SC Heerenveen, maar er is ondertussen wel het nodige veranderd in Sittard. De ploeg heeft in de tussentijd zelfs aangetoond uitduels te kunnen winnen.

We vermoeden dat Sjors Ultee de drukke maand januari (zes competitieduels en een bekerduel) in Heerenveen gaat beginnen met dezelfde verdedigingslinie die aantrad tegen RKC Waalwijk. Dat betekent dat Yanick van Osch opnieuw het doel verdedigt. Lazaros Rota en George Cox verdedigen respectievelijk de rechter- en linkerzone. Centraal houden Martin Angha en Roel Janssen het slot op de deur.

Op het middenveld lijken aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie zeker van hun plek. Ultee moet wel de uitgesloten Mats Seuntjens vervangen. Er zijn twee aannemelijke scenario’s. Ultee kiest voor de van COVID19 herstelde Jorrit Smeets als extra controlerende middenvelder (het behoudende scenario) of Ultee kiest voor Emil Hansson als vervanger van Seuntjens (het aanvallende scenario). We gokken op het tweede scenario.

Ongeacht wie Ultee het veld in stuurt als vervanger van Mats Seuntjens, verwachten we Lisandro Semedo, Sebastian Polter en Zian Flemming in de aanval.

Oud-Fortunezen bij SC Heerenveen? Nee, niemand.

Laatste uitoverwinning bij SC Heerenveen? 25 Mei 1991. Inderdaad, dat is bijna dertig jaar geleden. Uitblinker Richard Sneekes besliste het treffen in Sittards voordeel via twee treffers, waardoor Fortuna op speeldag 32 het eredivisieschap definitief veiligstelde. Uitslag: 1-2.

Laatste vijf competitieduels uit bij SC Heerenveen: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-G-W-W-V

De KNVB heeft Richard Martens aangesteld als scheidsrechter, de huidige nummer twee in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Als Fortuna wint, herneemt Martens de koppositie. Een extra motivatie dus voor deze doorgaans Fortuna-goedgezinde scheidsrechter. Siemen Mulder, het nummer negen in de lijst, fungeert als VAR. Een prima duo.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Hansson (Smeets?), Polter, Flemming en Semedo.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. ESPN (kanaal 2) zendt het duel live uit.