Net als vorige week in Enschede komt Fortuna in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen bijzonder zwak voor de dag. In balbezit speelt het elftal van Kevin Hofland zonder enige creativiteit en in een veel te laag tempo. Verdedigend ontbreekt alle scherpte. Bij rust staat het dan ook 0-3 voor Heerenveen. Na rust doet de ploeg in ieder geval nog een poging wat recht te zetten. Maar het offensief levert niet meer dan een eretreffer op. We gaan dus voor de tweede keer op rij kansloos ten onder. Niet best voor een club die pretendeert mee te kunnen doen voor een plaats in het linkerrijtje.


19 september 2020

Fortuna krijgt ook in eigen huis niets klaar

Fortuna Sittard 1 SC Heerenveen 3

Doelpuntenmakers: 15. Meier 0-1, 29. J. Veerman 0-2, 34. H. Veerman 0-3, 73. Polter 1-3.
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Janssen, Cox; Rienstra (46. Tekie), Seuntjes, Smeets; Flemming, Polter, Hansson (46. Semedo).
Toeschouwers: 2.500.
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Janssen, Ninaj, Cox, Flemming.
Rood (Fortuna): –

Voor het eerst sinds 6 maart staat er weer eens een competitiewedstrijd op het programma in Sittard. Ruim een half jaar geleden maakte PEC Zwolle in blessuretijd de gelijkmaker en voorspelde de verslaggever van dienst dat er zware tijden zaten aan te komen. COVID-19 heeft de wereld inderdaad niet onberoerd gelaten, maar de verslaggever had toch meer het competitieslot van Fortuna in gedachten. Met een zestiende plaats in de stand, een elftal uit vorm en een loodzwaar programma voor de boeg was het allerminst vanzelfsprekend dat Fortuna de strijd tegen degradatie succesvol zou afronden. Niemand heeft het hardop uitgesproken, maar het stilleggen van de competitie is ons niet slecht uitgekomen.

Onze helden komen het veld op

Het verloop van het afgelopen seizoen is dan ook reden geweest de samenstelling van de selectie dit seizoen anders aan te pakken. Deze zomer is er geen vreemdelingenlegioen van jonge huurlingen aangetrokken, maar is er doelbewust geïnvesteerd in ervaren, veelal Nederlandse spelers. Spelers die, zoals trainer Kevin Hofland het uitdrukt, weten wat er nodig is. Het verleidt Hofland tot de uitspraak dat Fortuna kan meedoen voor een plaats in het linkerrijtje. Enkele dagen na dat interview volgt de deconfiture in Enschede. FC Twente overloopt ons in het eerste kwartier en heeft ook daarna geen kind aan ons. Fortuna verliest kansloos met 2-0.

Vanavond tegen Heerenveen moet er dus wat rechtgezet worden. Er is de afgelopen week uiteraard goed getraind en de spelers hebben de beelden uit Enschede eens goed bekeken, dus wat kan er fout gaan? Hofland heeft het elftal op één plaats gewijzigd. George Cox mag beginnen als linksback. Roel Janssen schuift door naar het centrum van de verdediging. Martin Angha verliest zijn basisplaats.

Een minuut stilte voor het overleden oud-bestuurslid Frans Heuts

Het eerste kwartier zien we een open wedstrijd, waarin Fortuna iets meer balbezit heeft en ook wat meer op de helft van Heerenveen te vinden is. Maar het valt al meteen op dat de aanvallende problemen van vorig seizoen ondanks de verbouwing van het elftal niet zijn opgelost. De opbouw is te omslachtig en te traag en er zit nauwelijks diepgang in het spel. We kunnen de tegenstander dus geen moment verrassen. Tegenstander Heerenveen beschikt wel over de nodige creativiteit, maar kan ook niet echt gevaarlijk worden. Tot de vijftiende minuut. Dan ziet Joey Veerman Van Bergen vrijstaan op links. Hij speelt de buitenspeler in de diepte aan. Lazaros Rota heeft zijn tegenstander teveel ruimte gegeven. Van Bergen sprint het strafschopgebied in, kapt Rota uit en legt de bal gevaarlijk voor het doel. Henk Veerman legt terug. Batista Meier schiet kansloos voor Alexei Koşelev binnen: 15e minuut, 0-1.

Hansson heeft een paar redelijke acties in huis, maar speelt verder bleek

Het is een aanval waar Fortuna voorlopig alleen nog maar van kan dromen. Want bij ons gaat het intussen steeds moeizamer. Rechtsbuiten Zian Flemming en linksbuiten Emil Hansson komen nauwelijks in de wedstrijd voor en Mats Seuntjes zal Mark Diemers voorlopig niet doen vergeten. De aanvoer voor midvoor Sebastian Polter blijft dus beperkt tot enkele ballen vanuit de verdediging, de hij met de rug naar de goal snel (en vaak onnauwkeurig) terugkaatst. Dit is allemaal wel heel erg armoedig.

Heerenveen is weliswaar minder aan bal, maar is wel een stuk scherper. In het centrum krijgen Branislav Niňaj en Roel Janssen geen grip op spits Henk Veerman, op het middenveld verliezen Jorrit Smeets en Ben Rienstra de strijd van Joey Veerman en Batista Meier. En onze backs redden het vaak maar ternauwernood tegen de buitenspelers van Heerenveen. Na een klein half uur zet Meier van rechts aan voor een rush in ons penaltygebied. Hij laat Rienstra gemakkelijk achter zich en struikelt vervolgens over het been van Janssen. Joey Veerman benut de strafschop: 28ste minuut, 0-2.

Seuntjes kan het verschil niet maken

Ruim vijf minuten later valt het doek definitief. Van Bergen dolt Rota en legt terug op Joey Veerman. Die zet voor op Henk Veerman, die simpel wegdraait van Niňaj, de bal met enig geluk mee lijkt te krijgen en vervolgens van dichtbij raak schiet: 34ste minuut, 0-3. In het restant van de eerste helft zit de 0-4 er eerder aan te komen dan de 1-3. In de blessuretijd staat Henk Veerman bij de tweede paal volledig vrij. Maar hij schiet voor open doel over.

Aan het begin van de tweede helft worden Rienstra en Hansson gewisseld. Niet ten onrechte, want beide aanwinsten maken een matige indruk. Al deelt vrijwel iedereen in de malaise. Tesfaldet Tekie en Lisandro Semedo komen in de ploeg. De wissels zorgen in ieder geval voor meer elan. Zowel Tekie als Semedo zijn niet erg van het risicoloze balletje breed, dat bij Fortuna onder Hofland de norm is geworden. Samen met Rota zorgen ze ervoor dat Fortuna over de rechterflank geregeld dreigend is. Na acht minuten leidt dat tot een eerste grote kans. Polter legt een voorzet van Tekie terug op Seuntjes. Die schiet echter recht op de keeper af.

Tekie brengt wat leven in de brouwerij

Na ruim een uur spelen neemt de druk van Fortuna steeds verder toe. We krijgen vijf corners op rij. Uit één daarvan kopt Semedo bijna binnen, maar Mulder kan de bal nog net stoppen. Flemming is dichtbij een doelpunt met een bekeken schot, dat vanaf links net langs de rechterpaal draait. Daarna ebt het offensief wat weg. Met een dik kwartier op de klok is het toch raak. Een corner van Seuntjes wordt uitverdedigd door Heerenveen. Tekie vangt de bal op en speelt Semedo aan. Die haalt de achterlijn en legt de bal bij de tweede paal. Daar kan Polter binnenkoppen: 73ste minuut, 1-3.

Semedo breidt de goal van Polter voor

Maar tot een echt slotoffensief komt het daarna niet meer. Sterker nog, de grootste kansen zijn voor Heerenveen op de counter. Koşelev houdt eerst een poging van Van Bergen tegen en daarna een verraderlijk schot van Joey Veerman. Fortuna zet nog wel een paar keer aan, maar een geblokkeerd schot van Seuntjes in blessuretijd is het enige wapenfeit. We verliezen dus kansloos met 1-3 en maken daarmee een valse start. Daarbij geven niet alleen de resultaten, maar ook het vertoonde spel aanleiding tot zorgen. De problemen van de afgelopen seizoenen zijn nog volop zichtbaar. Volgende week wacht een nieuwe kans, wanneer AZ op bezoek komt. Hopelijk zien we dan een ander Fortuna, maar dat lijkt toch een beetje hopen tegen beter weten in.

Het was weer niet goed genoeg