Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen PEC Zwolle (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op Djibril Dianessy, Patrik Raitanen en Grégoire Amiot. De eerste is geblesseerd, de tweede op verlof en de derde door de KNVB uitgesloten. Bassala Sambou keert terug na een disciplinaire schorsing en ook assistent-trainer Kevin Hofland is weer van de partij.

Tegenstander PEC Zwolle pakte afgelopen weekend in de slotfase van het duel tegen Vitesse de volle buit, waardoor de Zwollenaren afscheid namen van de degradatiezone. Dat ging ten koste van Fortuna Sittard, dat voor het eerst sinds speelronde twaalf bij de laatste drie staat—ook al is dat slechts op doelsaldo. De belangen van dit duel zijn dus groot.

Fortuna Sittard slaagt er al een aantal duels niet in veel kansen te creëren, laat staan doelpunten te maken. De teller stokt bij een treffer (een benutte penalty) in de afgelopen vier duels. Ultee probeerde het in die duels met Bassala Sambou, Vitalie Damascan (2x) en Felix Passlack, zonder veel succes. Het kan niet anders dan dat Ultee (al langer) nadenkt over een overstap naar een drie-spitsen-systeem, met buitenspelers, waardoor de spits minder geïsoleerd staat. Is het moment van de overstap aangebroken? Het zou zo maar kunnen.

In de achterhoede verwachten we geen verandering. Alexei Koşelev staat in doel. Daarvoor een viermansverdedigingslinie. Lazaros Rota start aan de rechter zijde. In het centrum spelen jubilaris Branislav Niňaj (50ste officiële duel voor Fortuna Sittard—als hij speelt) en aanvoerder Wessel Dammers. Aan de linker zijde speelt George Cox.

Als Ultee met een driemansvoorhoede gaat spelen—en daar gaan we vanuit—is er plek voor slechts drie middenvelders. Dat zou betekenen dat of Jorrit Smeets of Tesfaldet Tekie of Felix Passlack op de bank begint. We gokken dat Tekie het kind van de rekening wordt. Samen met Mark Diemers, vormen Smeets en Passlack het middenveld.

In de aanval verwachten we stevige Scandinavische inbreng. Nikolai Frederiksen, die vorige week debuteerde voor Fortuna, lijkt klaar voor een basisplek en start vanaf de rechter flank. Amadou Ciss speelt vanaf de linker flank. Met flankaanvallers in het veld, lijkt Rasmus Karjalainen de voor de handliggende optie in de spits.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen PEC Zwolle? 4 November 2018. Het afgelopen seizoen won Fortuna overtuigend van PEC Zwolle: 3-0. De doelpunten kwamen op naam van Finn Stokkers en Mark Diemers (2x).

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PEC Zwolle: W-V-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? G-V-G-V-W

De KNVB heeft Martin van den Kerkhof aangesteld als scheidsrechter. Van den Kerkhof vinden we terug op plek negentien (van 21) in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar worden we niet vrolijk van. VAR Allard Lindhout staat laatste in diezelfde lijst. Ook geen reden om de vlag uit te hangen. De KNVB heeft ons dus opgezadeld met de zowat slechtst denkbare scheidsrechterscombinatie.

Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Dammers, Cox; Smeets, Passlack, Diemers; Frederiksen, Karjalainen en Ciss.

Supporters: Het stadion opent de poorten om 18.30uur; het supportershome is dan al een half uur open. De fanshop en het Fortunamuseum zullen ook geopend zijn. Losse verkoop van kaarten vindt plaats aan de oostkassa (twee kaartjes van de prijs van een).