Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het duel in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi thuis tegen PEC Zwolle (aftrap: 20.45uur) geen beroep doen op drie geblesseerde spelers: Djibril Dianessy, Leandro Fernandes en Agim Zeka. Dat betekent dat Cian Harries en Mica Pinto definitief terug zijn van blessureleed (ze zaten zaterdag alweer op de bank).

Bij een bekerduel rijst altijd de vraag: hoeveel wijzigingen gaat Ultee aanbrengen aan zijn basiselftal? Het antwoord op die vraag hangt af van allerlei deelfacetten zoals het belang van het bekertoernooi, de kracht van de tegenstander en de belasting van de spelers met een schuin oog op het competitieprogramma.

In het duel in de eerste ronde tegen ADO Den Haag deed Ultee behoorlijk veel concessies aan het basiselftal (maar Fortuna won wel), dus het bekertoernooi staat niet bovenaan het wensenlijstje van Ultee. PEC Zwolle lijkt iets sterker dan ADO Den Haag en trainer John Stegeman heeft aangegeven weinig wijzigingen te zullen doorvoeren. Met nog een competitieduel voor de boeg voor de winterstop, hoeft Ultee niet echt spelers te sparen met het oog op competitiebelangen.

We verwachten dus dat Ultee opnieuw enkele wijzgingen zal doorvoeren ten opzichte van zijn basiselftal, maar minder dan tegen ADO Den Haag. Om te beginnen verwachten we Ažbe Jug in doel; Alexei Koşelev krijgt rust. Het is ook een mooi moment om Wessel Dammers vanaf de eerste minuut te laten starten, dus ook hem verwachten we in de basis. Dat betekent dat of Branislav Niňaj of Martin Angha rust krijgt. We gokken dat Angha rust krijgt, die eerder dit seizoen blessuregevoelig bleek. George Cox is gewend veel duels te spelen in Engeland, dus die blijft staan als linksback. Clint Essers, die het al lastig zat heeft in de eredivisie, mag zich een week voorbereiden op Willem II en krijgt rust. Op zijn plek speelt Felix Passlack, die er tegen Willem II vanwege een uitsluiting niet bij zal zijn.

Passlack speelt in de verdediging om plaats te maken op het middenveld voor een speler die dicht tegen de basis aanzit, maar nog niet heeft kunnen doorbreken: Álex Carbonell. Verder Tesfaldet Tekie (alhoewel hij de laatste weken ook op zijn laatste tenen lijkt te lopen en wellicht rust goed kan gebruiken), aanvoerder Jorrit Smeets en Mark Diemers.

In de voorhoede speelt naast Amadou Ciss nog een speler die dicht tegen de basis aanzit: Bassala Sambou. Hij vervangt Vitalie Damașcan, voor wie drie duels in acht dagen wellicht nog te vroeg komt na langdurig blessureleed.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen PEC Zwolle? 4 November 2018. De laatste maal dat PEC Zwolle op bezoek kwam in Sittard-Geleen, won Fortuna met 3-0. De doelpunten kwamen van Finn Stokkers en tweemaal Mark Diemers.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PEC Zwolle: W-V-G-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf bekerduels? W-V-W-W-W

De KNVB heeft Christiaan Bax aangesteld als scheidsrechter. Hij staat twaalfde in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’ en mag zich dus met recht een ‘neutrale man’ noemen. Pas vanaf de kwartfinales in het bekertoernooi, stelt de KNVB een VAR aan, dus vanavond geen VAR. Branislav Niňaj, Cian Harries en Vitalie Damașcan pakten geel in het eersterondeduel en staan dus op scherp.

Opstelling: Jug; Passlack (Essers?), Niňaj, Dammers, Cox; Tekie (Passlack?), Smeets, Carbonell, Diemers; Ciss en Sambou.

Supporters: Het supportershome is vanavond gesloten vanwege werkzaamheden. Seizoenskaarten zijn vanavond niet geldig. Kaarten koop je online of bij de dagkassa aan de oostingang. De fanshop is open rondom het bekerduel.