Trainer Julio Velázquez kan vanavond in het bekerduel uit bij NEC (aftrap: 21.00uur) niet beschikken over Deroy Duarte, die weliswaar voorzichtig de training heeft hervat, maar voorlopig nog niet aan spelen mag denken.

Voor de rest is iedereen fit en beschikbaar. Dat betekent ook dat Dimitris Siovas in aanmerking komt voor een plek in de startopstelling. Afgelopen zaterdag keerde hij al terug in de wedstrijdselectie, maar was hij alleen beschikbaar als de nood aan de man was. Die situatie deed zich niet voor.

Het wordt de vijfde maal dat NEC en Fortuna Sittard elkaar treffen in het bekertoernooi. Fortuna won slechts eenmaal. Het belangrijkste bekerduel speelden de twee ploegen in het seizoen 85/86. Toen betrof het de halve finale. Favoriet Fortuna Sittard (want achtste dat seizoen in de eredivisie) verloor van (het dat seizoen degraderende) NEC met 2-1 in De Goffert. Een gemiste kans!

Tegenstander NEC heeft moeite het net te vinden dit seizoen. De Nijmegenaren scoorden pas negenmaal in competitieverband en wie niet scoort, kan niet winnen. De laatste acht competitieduels won NEC dan ook niet, maar omdat de ploeg ook niet veel weggeeft, verloor NEC slechts een van die acht duels. Op de ranglijst staat NEC voorlopig een plek en een punt onder Fortuna Sittard.

Eerder dit seizoen troffen NEC en Fortuna Sittard elkaar al in competitieverband in Nijmegen. Het duel eindigde in een gelijkspel—een van die zeven gelijke spelen van NEC. NEC had in dat duel de overhand, maar Fortuna leek te gaan winnen totdat NEC diep in blessuretijd nog een gelijkmaker produceerde.


Oğuzhan Özyakup luisterde zijn debuut bij Fortuna op met een kruisraket

Fortuna Sittard had het dus lastig in Nijmegen op 10 september, maar er is sindsdien natuurlijk wel het een en ander gebeurd in Sittard. Dat punt in Nijmegen was het eerste in zes duels. Sindsdien tankte Fortuna vertrouwen door tien punten uit de volgende vier duels te halen.

Fortuna zal niet alleen met meer vertrouwen naar Nijmegen reizen; het elftal lijkt onder de nieuwe trainer ook beter te staan. De twee tegentreffers in de laatste vijf duels vergeleken met de zestien tegentreffers in de eerste vijf duels zijn daarvan de stille getuigen.

Het competitieduel tegen NEC hoeft dus niet maatgevend te zijn voor de krachtsverhoudingen vanavond. Er zit wel een dikke, vette adder onder het gras bij die conclusie: hoe serieus nemen beide trainers dit eersterondeduel in het bekertoernooi?

NEC-trainer Rogier Meijer gaat niet starten met dezelfde elf die zondag onderuit gingen op Spangen. ‘De Gelderlander’ verwacht vier wijzigingen, onder wie doelman Jasper Cilessen, verdediger (en de voorlopige topscorer) Iván Márquez (geblesseerd) en aanvoerder Lasse Schöne.

Fortuna-trainer Julio Velázquez gaat waarschijnlijk ook wijzigingen doorvoeren, want Feyenoord—Fortuna’s volgende tegenstander in de eredivisie—speelt niet doordeweeks. Velázquez zal vast basisspelers willen sparen die niet geheel pijnvrij spelen en bankzitters een kans willen geven die dicht tegen het elftal aanzitten en dus een kans verdienen.

We verwachten dat Velázquez, net als Rogier Meijer, zijn eerste keeper rust gunt. Yanick van Osch maakt in dat geval zijn rentree onder de lat.


We verwachten Yanick van Osch aan de aftrap

In de verdediging zouden we ons kunnen voorstellen dat Ivo Pinto zijn tank mag bijvullen na zijn energieverslindende optreden tegen RKC Waalwijk. Speelt Pinto niet, dan kan Ximo Navarro of Doğan Erdoğan op de rechtsbackpositie spelen. Het is een mooie gelegenheid om Navarro eens op die positie te zien spelen, per slot van rekening de positie waarvoor hij gehaald is.

Centraal kan Velázquez dan kiezen uit Dimitris Siovas, Roel Janssen en Bryant Nieling als vervangers van Ximo Navarro. Het is een mooie gelegenheid om Siovas terug te brengen. Rodrigo Guth is de andere centrale verdediger. George Cox speelt op links in de verdediging.

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Daar zouden dan Arianit Ferati, Oğuzhan Özyakup en aanvoerder Mats Seuntjens spelen.

In de voorhoede verwachten we drie nieuwe gezichten. Paul Gladon verwachten we centraal in de aanval. Aan de flanken verwachten we Rémy Vita op links en Tunahan Taşçı aan de rechterkant. Burak Yilmaz, Úmaro Embaló en Inigo Córdoba kijken dan toe vanaf de bank.


Vita zou wel eens zijn eerste basisplek tegemoet kunnen zien

Oud-Fortunezen bij NEC? Nee, we herkennen niemand met een Fortunaverleden bij NEC.

Laatste uitoverwinning bij NEC? 15 Mei 2022. Elke Fortunees voegde die dag vijf levensjaren aan zijn totaal toe. Zian Flemming redde de meubelen door zelf te scoren en een bal van de lijn te koppen in blessuretijd.

Laatste vijf (beker- en competitie)duels uit tegen NEC: G-W-V-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-W-W-W-G

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Nijmegen. Nijhuis vinden we terug op plek negen in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’. De man kan een positieve balans overleggen. Er is vanavond geen VAR aanwezig.

Opstelling: Van Osch; Navarro, Guth, Siovas, Cox; Ferati, Özyakup, Seuntjens; Taşçı, Gladon, Vita.

Supporters: Er zullen vanavond 192 supporters in het uitvak zitten. Busreizigers melden zich rond 18.30uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten melden zich vanaf 20.15uur bij het uitvak van het Goffertstadion om omwisselbiljetten om te ruilen.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.