Interim-trainers Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens kunnen vanmiddag / – vanavond uit bij NEC (aftrap: 16.30uur) niet langer een beroep doen op Mickaël Tirpan, die Fortuna Sittard heeft verruild voor Kasımpaşa SK.

Voor de rest is iedereen speelgerechtigd, maar we vermoeden dat nieuweling Oguzhan Özyakup zijn trainingsachterstand nog niet heeft weggewerkt. Ivo Pinto is wel inzetbaar na twee weken afwezigheid.

NEC is het seizoen behoorlijk begonnen. NEC bood teams, waarvan je verwacht dat ze bij de eerste negen gaan eindigen (FC Twente, AZ, SC Heerenveen en FC Groningen), goed partij. NEC pakte de volle buit bij FC Volendam, de enige ploeg die NEC tot dusverre trof, die je in het rechterrijtje mag verwachten.

NEC slikte pas vier tegendoelpunten in de eerste vijf duels en nog niet meer dan een tegentreffer per duel. Slaag je daarin, dan doe je dus elke wedstrijd de volle negentig minuten mee voor de punten.

Fortuna Sittard slikte zestien doelpunten in de eerste vijf duels. Zelfs als je de goedkope penalty die Allard Lindhout vorige week vrijdag gaf ervan afhaalt, zijn er dat nog steeds gemiddeld drie per duel.


Ook Ivor Pandur moest al zesmaal vissen in twee duels

Wie drie doelpunten per duel slikt, gaat weinig punten halen in de eredivisie. Fortuna heeft er momenteel nul. Fortuna moet dus beter gaan verdedigen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar zo liggen de kaarten erbij.

Er gaapt overigens ook een gat tussen Fortuna’s eerste en tweede helft. Was in de eerste vijf duels de ruststand tevens de eindstand geweest, dan had Fortuna nu zeven punten gehad op de ranglijst. Fortuna slikte twaalf van de zestien tegendoelpunten na rust. Misschien is er dus wel meer aan de hand dan kortweg slecht verdedigen.

Het zijn nog steeds problemen voor het duo Dominik Vergoossen en Jeroen Schepens, want Julio Velázquez zal maandag pas starten. Afgelopen week opteerde het trainersduo voor een verdediging met drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers.

Het werkte in de eerste helft, maar in de tweede helft gingen de sluizen achterin toch weer open. We vermoeden dat het experiment niet na een poging over boord wordt gegooid.

Kortom, we verwachten Ivor Pandur in doel. Voor hem drie centrale verdedigers: Ivo Pinto, die Mickaël Tirpan vervangt, Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. Vleugelverdedigers Tijjani Noslin en George Cox completteren de verdediging.


Tijjani Noslin solliciteerde vorige week naar een nieuwe basisplek

Op het middenveld verwachten we Deroy Duarte en Doğan Erdoğan aan de aftrap voor het controlerende werk. Mats Seuntjens zorgt voor de aansluiting naar de aanval, die bestaat uit Paul Gladon en Burak Yilmaz.

Oud-Fortunezen bij NEC? Nee, we herkennen niemand met een Fortunaverleden bij NEC.

Laatste uitoverwinning op NEC? 15 Mei 2022. Tja, dat zullen we in Sittard niet snel vergeten. Vorig seizoen moest Fortuna winnen in Nijmegen om niet (rechtstreeks) te degraderen en Fortuna won met 0-1. De treffer kwam op naam van topscorer Zian Flemming.


Feest in Nijmegen vorig seizoen

Laatste vijf competitieduels uit bij NEC: W-G-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-V-V

De KNVB stuurt Rob Dieperink naar Nijmegen om dit duel tot een goed einde te leiden. Dieperink vinden we terug op plek achttien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar worden we opnieuw niet vrolijk van. VAR Martin Perez staat op plek vijftien in bovenstaande lijst. Ook niets om trots op te zijn.

Opstelling: Pandur; Noslin, Pinto, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan, Seuntjens; Gladon en Yilmaz.

Supporters: Er zullen 362 supporters het uitvak bevolken. Busreizigers melden zich om 14.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten melden zich rond 16.00uur bij het uitvak waar je omwisselbiljetten kunt ruilen voor entreekaarten.

Ben je niet in de gelegenheid naar Nijmegen te reizen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2.