Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen NEC (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo, Zian Flemming en Mickaël Tirpan. Fortuna hoopte dat Flemming en wellicht ook Tirpan terug zouden zijn voor het duel met NEC, maar dat gaat niet lukken. Zij richten zich op het duel tegen Cambuur Leeuwarden, dat over twee weken plaatsvindt. Wel terug is Arianit Ferati.

Er staat een vraagteken achter de naam van Roel Janssen, die de laatste training vanwege een lichte blessure noodgedwongen moest overslaan. Sjors Ultee meldt aan Dagblad De Limburger dat hij verwacht dat Janssen desondanks kan spelen.

Tegenstander NEC profiteerde vorig seizoen optimaal van het Nederlandse promotiesysteem, door als nummer zeven uit de eerste divisie te promoveren. Acht punten uit de eerste zeven duels in de eredivisie zal dus wel tot tevredenheid stemmen in Nijmegen, alhoewel de laatste vier duels geen overwinning opleverde.

Wat dat betreft doet NEC het overigens beter dan Fortuna, dat de laatste vijf duels zonder overwinning bleef. Ook afgelopen zaterdag in Arnhem, waar Ultee uitpakte met drie centrale verdedigers en twee vleugelverdedigers. In de tweede helft slaagde Vitesse erin Fortuna’s vleugelverdedigers in de verdediging te dringen, waardoor we aanvallend machteloos werden. Het hielp ook niet dat we in de voorhoede niet echt iemand hadden die een bal kon vasthouden. De stormloop van Vitesse leverde overigens ook weer niet heel veel op, want die vijfmansverdediging stond behoorlijk.

We verwachten dat Ultee opnieuw met drie centrale verdedigers zal spelen. Dat zijn Roel Janssen, Ivo Pinto en Martin Angha. Yanick van Osch verdedigt het doel. Deroy Duarte, die tegen Vitesse een prima indruk naliet, en George Cox zijn de twee vleugelverdedigers. We verwachten niet dat NEC er in zal slagen onze vleugelverdedigers tot louter verdedigers te reduceren. Duarte en Cox zien we dus hopelijk ook aanvallend aan de slag op de vleugel.

Op het middenveld spelen Tesfeldet Tekie, aanvoerder Ben Rienstra en Mats Seuntjens. In de voorhoede zijn er dan nog twee plekken. We verwachten Bassala Sambou als aanspeelpunt in de spits (alhoewel hij tot dusverre in die rol niet heeft kunnen overtuigen). De tweede positie voorin is een strijd tussen Emil Hansson, Samy Baghdadi en Richie Musaba. Baghdadi verdrong Hansson vorige week. Dagblad De Limburger denkt dat oud-NEC’er Musaba deze week de voorkeur krijgt.

Oud-Fortunezen bij NEC? Nee, niemand.

Laatste thuisoverwinning op NEC? 13 April 2001. Twintig jaar geleden won Fortuna in competitieverband voor het laatst thuis van NEC. Die avond zagen 9.500 toeschouwers doelpunten van Nenad Bjekovic en Ronald Hamming. NEC scoorde niet.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen NEC: V-V-G-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-V-G

De KNVB heeft Jeroen Manschot aangesteld als scheidsrechter. Hij staat op plek elf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een middenmoter dus, die gemiddeld genomen geen gekke dingen doet. VAR Luca Cantineau floot nog nooit een duel van Fortuna, dus geen notering.

Opstelling: Van Osch; Duarte, Pinto, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Seuntjens; Musaba (Baghdadi?) en Sambou.

Supporters: Het supportershome zal voor (vanaf 18.30uur) en na het duel (tot middernacht) open zijn.  Zorg voor een geldige QR code bij binnenkomst van het stadion. Ben je niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, dan kun je het duel bekijken op ESPN2.