Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het bekerduel thuis tegen Feyenoord (aftrap: 20.45uur) geen beroep doen op Djibril Dianessy en Martin Angha. De Fransman is langdurig uit de roulatie; de Zwitser hopelijk kortstondig. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

In het bekertoernooi rijst altijd de vraag: hoe serieus nemen beide ploegen dit duel? Tegenstander Feyenoord beleeft een kleurloos seizoen in de eredivisie, dus het bekertoernooi is de enige manier waarop Feyenoord nog enig cachet kan geven aan het seizoen. We vermoeden dus dat Feyenoord het bekertoernooi zeer serieus neemt en in de sterkst denkbare opstelling zal aantreden.

Fortuna’s prioriteit ligt bij eredivisiebehoud, met aanstaande zaterdag een belangrijk duel bij Sparta Rotterdam in het verschiet. Sparta is al uitgeschakeld in het bekertoernooi en speelt dus geen doordeweeks duel. Toch verwachten we dat Ultee zeker geen B-elftal het veld in zal sturen, maar spelers met kleine pijntjes zullen rust krijgen.

Naast wijzigingen in de personele bezetting, komen er wellicht ook wijzigingen in tactisch opzicht bij Fortuna. Afgelopen zaterdag leek het elftal ietwat uit balans op het middenveld. We kunnen ons goed voorstellen dat Ultee de defensieve zekerheid op het middenveld terug wenst te krijgen, door er een tweede verdedigende middenvelder te posteren naast Jorrit Smeets. Die defensieve zekerheid zou Ultee ook kunnen creëren door met een vijfmansverdedigingslinie te spelen—iets wat Fortuna succesvol toepaste in het competitieduel tegen Feyenoord.

We vermoeden dat Ultee voor een viermansverdediging kiest met een tweede verdedigende middenvelder.

We verwachten dat Alexei Koşelev het doel zal verdedigen (en niet Ažbe Jug). Clint Essers vervangt de geblesseerde Martin Angha als rechtsback. Centraal spelen Branislav Niňaj en aanvoerder Wessel Dammers. George Cox dweilt de linker flank af.

Op het middenveld verwachten we de terugkeer van Tesfaldet Tekie, die Leandro Fernandes vervangt. Jorrit Smeets, Felix Passlack en Mark Diemers zijn de andere middenvelders, alhoewel Diemers—als Fortuna een vuist kan maken—ook in de voorhoede te vinden zal zijn.

Vitalie Damașcan speelt in de spits; Amadou Ciss zwerft daar omheen.

Oud-Fortunezen bij Feyenoord? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen Feyenoord? 6 Oktober 2019. Eerder dit seizoen versloeg Fortuna thuis Feyenoord. Amadou Ciss (2x), Cian Harries en Bassala Sambou zorgden voor de vier doelpunten in een even verdiende als verrassende 4-2 overwinning.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Feyenoord: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf bekerduels? W-W-V-W-W

De KNVB heeft Kevin Blom aangesteld als scheidsrechter. Hij staat op plek elf in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een middenmoter, of, zo je wilt, een neutrale scheidsrechter. De VAR doet zijn intrede in het bekertoernooi pas in de kwartfinales.

Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Dammers, Cox; Tekie, Smeets, Passlack, Diemers; Ciss en Damașcan.