Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij FC Utrecht (aftrap: 18.45uur) niet beschikken over Roel Janssen. De verdediger is nog steeds geblesseerd. Dat betekent dat Ryan Johansson terugkeert van blessureleed, dat hem een aantal weken buiten strijd heeft gehouden. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

FC Utrecht vinden we terug op plek zeven in de eredivisie, een plek die recht geeft op playoffs voor Europees voetbal. Dat zal aan de start van het seizoen vast ook wel de doelstelling zijn geweest, maar de achterstand van veertien punten op nummer vijf FC Twente vast niet. Het kostte trainer René Hake een aantal weken geleden zijn kop.

Onder leiding van zijn opvolger (Rick Kruys) leverde het eerstvolgende duel in Waalwijk ook geen zege op, waardoor FC Utrecht al vier duels op rij niet won. De op een na jongste trainer actief in de eredivisie (Kruys is 36) heeft dus werk voor de boeg.

Datzelfde geldt voor de jongste eredivisietrainer Sjors Ultee (34). Afgelopen week verloor Fortuna thuis van Heracles Almelo, een duel dat Ultee vast rood onderstreept had als een kansrijk duel. In de eerste helft slaagde Fortuna er—helaas niet voor het eerst—nauwelijks in de bal driemaal op rij naar een teamgenoot te spelen, waardoor er aanvallend hoegenaamd niets lukte.


Het aantal grijze haren neemt snel toe

Na rust legden de Fortunezen meer energie in het spel, waardoor Fortuna wel kansen afdwong, maar ook ruimte voor de Almelose counter weggaf. Die tweede helft leek dus meer op het thuisduel tegen Willem II. De vraag was: scoort Fortuna voordat een counter Fortuna fataal wordt? Tegen Willem II was het antwoord ‘ja’; tegen Heracles ‘nee’. Een weg terug was er blijkbaar niet meer.

De gevolgen op de ranglijst bleven beperkt als je naar de onderste vier kijkt. Kijk je verder in het rechter rijtje dan moet je nu toch langzamerhand constateren dat plek vijftien op de ranglijst het maximaal haalbare is. De ploegen daarboven—op misschien RKC Waalwijk na—zijn buiten schot.

Liggen er kansen in de Galgenwaard? Eerder dit seizoen pakte Fortuna met hangen en wurgen een punt thuis tegen FC Utrecht. Utrecht draaide de nodige kansen om zeep in dat duel, maar dat doen de Domstedelingen al het hele seizoen. Dat is hun probleem. Als Fortuna scherp is bij het creëren en vervolgens afwerken van de kansen die het krijgt, is er iets mogelijk.

We verwachten dat Sjors Ultee zal spelen met vier verdedigers. Mickaël Tirpan speelt als rechtsback. Naast hem het centrale duo Martin Angha en Dimitrios Siovas. George Cox verdedigt de linker zone. Yanick van Osch staat op doel.

Op het middenveld de gebruikelijke drie namen: aanvoerder Ben Rienstra, Deroy Duarte en Zian Flemming. In de voorhoede komt er wel een wijziging, zo vernemen we in Dagblad De Limburger. Lisandro Semedo verhuist naar de bank. In zijn plaats zal Tijjani Noslin spelen op de rechter flank. Verder Charlison Benschop in de punt van de aanval. Mats Seuntjens speelt vanaf de linker kant.


Vorige week invaller; deze week basisklant

Oud-Fortunezen bij FC Utrecht? We herkennen niemand met een Sittards verleden.

Laatste competitieoverwinning uit bij FC Utrecht? 26 Februari 1997. Een kwart eeuw geleden won Fortuna voor het laatst in Utrecht (dat wil zeggen, tegen het eerste elftal van FC Utrecht). Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam op naam van Phil Gray. De Noord-Ier kan altijd op die treffer wijzen als hij het verwijt krijgt geen deuk in een pakje boter te hebben geslagen in zijn Fortunaperiode. Het was wel de enige deuk.

Laatste vijf competitieduels uit tegen FC Utrecht: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-W-V-V

De KNVB stuurt Sander van der Eijk naar Utrecht. Van der Eijk zal dat besluit van de KNVB met een gebalde vuist hebben begroet. Het wordt namelijk zijn vijfde wedstrijd van Fortuna en dus krijgt hij na vanavond een plek in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Gelukkig heeft de KNVB ons advies opgevolgd: geen onervaren VAR naast een onervaren scheidsrechter. Danny Makkelie fungeert vanavond als VAR. Hij staat op plek twee in bovenstaande lijst. Een Fortunasupporter.

Mickaël Tirpan, Ben Rienstra en Zian Flemming (en de geblesseerde Roel Janssen) staan op pelt en moeten dus uitkijken.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Siovas, Cox; Rienstra, Duarte, Flemming; Noslin, Benschop en Seuntjens

Supporters: 268 supporters zullen Fortuna vanavond vanuit het uitvak ondersteunen. Busreizigers melden zich om 16.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten inruilen voor entreebiljetten bij het uitvak.

Kun je er niet bij zijn vanmiddag? ESPN2 zendt het duel rechtstreeks uit.