Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen FC Groningen (aftrap: 19.45uur) geen beroep doen op zes spelers. Wessel Dammers, Djibril Dianessy, Leandro Fernandes, Cian Harries en Mica Pinto zijn geblesseerd; Amadou Ciss is geschorst. Dat betekent dat Grégoire Amiot en Branislav Niňaj terugkeren in de wedstrijdselectie; Harries is geblesseerd geraakt. Amiot speelde afgelopen maandag mee bij Jong Fortuna Sittard en is dus hersteld van blessureleed; Niňaj keert terug van een schorsing.

FC Groningen is bezig aan een prima reeks, want de ploeg is al zes competitieduels ongeslagen. Fortuna presteerde in diezelfde periode wisselvallig, maar wel voorspelbaar wisselvallig: driemaal winst thuis; driemaal verlies uit. Wil Fortuna de winterstop ingaan met gemiddeld één punt per duel dan moet Fortuna in de resterende vier duels zes punten pakken. Aangezien Fortuna dit kalenderjaar nog geen uitduel won, lijkt het erop dat die zes punten uit de twee thuisduels moeten komen, te beginnen vanavond tegen FC Groningen.

We verwachten dat Ultee de terugkerende Branislav Niňaj onmiddellijk in de basis opneemt ten koste van de geblesseerde Cian Harries. Niňaj zal centraal achterin een duo vormen met Martin Angha. Op de backposities verwachten we Clint Essers (rechts) en George Cox (links). Alexei Koşelev verdedigt het doel.

De samenstelling van het middenveld is afhankelijk van Ultee’s keuze in de voorhoede. In de voorhoede moet Ultee namelijk de geschorste Amadou Ciss vervangen. Het ligt voor de hand dat Vitalie Damașcan zijn kans gaat krijgen in de aanval.

De vraag is: wie wordt Damașcans partner in de aanval? Is Bassala Sambou nog zeker van zijn plek in de basis en kan hij een effectief duo vormen met Vitalie Damașcan? Zo ja, dan verandert er niets op het middenveld, behalve dat Diemers minder in de voorhoede te zien zal zijn. Als Sambou uit de basis verdwijnt, kan Ultee kiezen voor Rasmus Karjalainen in de aanval en dan verandert er ook weinig op het middenveld. Ultee heeft echter nog een andere optie, die wel gevolgen heeft voor het middenveld: Álex Carbonell in plaats van Bassala Sambou. In dat geval schuift Mark Diemers wel vooruit. We gokken op de laatste variant.

De andere middenvelders zijn Tesfaldet Tekie, aanvoerder Jorrit Smeets en Felix Passlack.

Oud-Fortunezen bij FC Groningen? We herkennen Ahmed el Messaoudi, die afgelopen seizoen op huurbasis speelde bij ons.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen FC Groningen? 17 Oktober 1997. Fortuna versloeg FC Groningen met 4-1 via treffers van Robert Roest, Ronald Hamming (tweemaal) en Patrick Paauwe. Dat is dus wel 22 jaar geleden, alhoewel we in de tussentijd ook niet vaak tegen FC Groningen speelden (driemaal).

Laatste vijf competitieduels thuis tegen FC Groningen: G-V-G-W-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-W-V-W-V

De KNVB heeft Richard Martens aangewezen als scheidsrechter voor het duel tegen FC Groningen. Martens was lange tijd de nummer één in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’, maar is onlangs van die eerste plek verstoten door Danny Makkelie. Wint Fortuna vanavond, dan keert Martens terug aan kop van de lijst. Voldoende motivatie dus voor een scheidsrechter die ons vaak goed gezind is. VAR Rob Dieperink vinden we terug op plek zestien in het klassement. Van hem moet Martens zich dus maar niet te veel aantrekken. Felix Passlack staat nog steeds (dit wordt duel nummer zeven) op scherp (hint: het volgende competitieduel is uit bij PSV).

Opstelling: Koşelev; Essers, Ninaj, Angha, Cox; Passlack, Tekie, Smeets, Carbonell (Sambou?); Diemers en Damașcan.

Supporters: De fanshop is geopend van 17.45uur tot 22.30uur geopend (gesloten tijdens het duel). Het Fortuna museum opent de deuren vanaf 18.15uur (ook gesloten tijdens het duel). Opgelet er is vanavond geen kassakaartverkoop bij het Fortuna Sittard stadion. Kaartjes koop je dus online. De wedstrijd start met een minuut stilte ter nageachtenis aan de gisteren overleden oud-Fortunatrainer Pim Verbeek.