Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het uitduel tegen AZ (aftrap: 20.00uur) vanwege blessureleed geen beroep doen op Wessel Dammers en Djibril Dianessy. Verder is de selectie fit en is er ook niemand geschorst.

De selectie heeft de nodige wijzigingen ondergaan ten opzichte van vorig seizoen. Voeg daar een nieuwe trainer aan toe en het is voorlopig enigszins gissen naar de vermoedelijke opstelling.

Dat geldt niet voor de positie van doelman. Alexei Koşelev lijkt onomstreden. We verwachten een viermansachterhoede, met nieuweling Felix Passlack als rechtsback (die de voorkeur krijgt op Clint Essers). Centraal kan Ultee kiezen uit drie spelers: Patrik Raitanen, Branislav Niňaj en Grégoire Amiot. We vermoeden dat de laatste twee aan de aftrap verschijnen. Aanvoerder Mica Pinto is onomstreden op de linksback—ook al omdat er voorlopig weinig alternatief is.

Op het middenveld verwachten we zeker Jorrit Smeets, Mark Diemers en nieuweling Álex Carbonell aan de aftrap. De vierde plek gaat waarschijnlijk naar Adnan Ugur, tenzij Dimitrios Ioannidis een uitstekende slotweek heeft gehad.

In de voorhoede zal Ultee twee van de drie nieuwelingen (Vitalie Damașcan, Rasmus Karjalainen en Bassala Sambou) opstellen. We gokken op de eerste twee. De volgende vraag is: waar posteert hij Karjalainen? Centraal in de voorhoede, of speelt Karjalainen vanaf de rechterflank? In de voorbereiding speelde Karjalainen doorgaans vanaf de flank, dus we vermoeden dat dat vanavond opnieuw zal gebeuren. De linkerflank blijft zodoende onbezet, waardoor er hopelijk ruimte ontstaat voor Diemers.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, niemand.

Laatste competitie-overwinning uit bij AZ? 17 Maart 2001. Fortuna Sittard won met 0-2 in de Alkmaarderhout via twee treffers van Fortuna’s topscorer allertijden Ronald Hamming.

Laatste vijf competitieduels uit tegen AZ: V-V-W-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? ..-..-..-..-..

Scheidsrechter Dennis Higler staat op plek zestien in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar moeten we dus niet te veel van verwachten. VAR Edgar Bijl floot nog nooit een duel van Fortuna Sittard. Wat dat betreft zet de KNVB een traditie voort: onervaren scheidsrechters aanstellen als VAR. Wat ons betreft, is dat vragen om problemen.

Opstelling: Koşelev; Passlack, Niňaj, Amiot, Pinto; Smeets, Carbonell, Ugur, Diemers; Karjalainen en Damașcan.

Supporters: Er zullen morgenavond 322 Fortunezen plaatsnemen in het uitvak. De busreizigers melden zich om 15.45uur bij de voorzijde van het Fortuna Sittard Stadion. Autoreizigers melden zich vanaf 18.30uur bij parkeerplaats P6 bij het uitvak van het AFAS Stadion om de omwisselbiljetten in te ruilen voor entreekaarten.