Vrijdag 16 september: Fortuna-FC Omniworld. Voor het eerst in de geschiedenis spelen we een wedstrijd tegen de debutant in het professionele voetbal. Deze debutant was nog zonder éénmaal het volle pond te hebben behaald naar Sittard getogen, u voelt de bui dus al hangen…


16 September 2005

Fortuna bezorgt FC Omniworld mijlpaal: Zwarte schaduw valt over Sittard

Fortuna Sittard 2 FC Omniworld 3
Doelpuntenmakers: 50. Taiwo 1-0; 51. Çakir 1-1; 54. Lord 2-1; 61. Luyten 2-2; 66. Ouhsaine 2-3
Opstelling: Budziak, Mészáros, Op den Kamp, Hermans (70′ Grabovac), Van Driel, Dassen, Daemen, Garritsen, Lord (77′ Van Barneveld), Taiwo, Aitjdag.
Toeschouwers: 2.537
Scheidsrechter: Heins
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De Flevolanders kregen een riante mogelijkheid om een mijlpaal in hun bestaansgeschiedenis te behalen en het zal niet voor het eerst zijn dat Fortuna slachtoffer wordt van een soortgelijke dadendrang.Vandaag maar eens vroeg vertrekken, want er waren weer werkzaamheden en dientengevolge een afsluiting van de A2 in noordelijke richting aangekondigd. Ook dit keer zijn we dus weer ruim op tijd aanwezig in het W&P Stadion. De ruime tijd tot de wedstrijd benut ik om me in te schrijven voor de busreis naar de komende uitwedstrijd tegen FC Haarlem. Naar later zal blijken zal ook naar Haarlem geen busreis plaatsvinden.

In het Supportershome wordt verder wat bijgepraat met de redactie. Het enige dat me opvalt, is dat het meisje achter de bonnen zich tegoed doet aan een boek van afschuwelijke omvang met als titel “De komst van de schaduw”. Deze zou vandaag zo maar eens kunnen uitkomen.

Op de tribune aangekomen mogen we kennisnemen van een nieuwe spreekband met de pakkende tekst: “Ruud: Onfatsoenlijk Deloyaal Achterbaks. Hoewel het er hier natuurlijk op lijkt dat ik deels voor iets preek wat tot mijn eigen parochie behoort, kan ik het slechts beamen. Ik wil eraan toevoegen dat hier zelfs excuses niets meer kunnen herstellen. Onderwijl neem ik alvast maar de opstellingen door. Bij de gasten noteer ik toch enkele naam met (geruime) ervaring op profniveau. De namen Gouttebarge, Viedma, Van der Heyden, Brazil, Luyten en Ouhsaine zullen nog wel redelijk bekend klinken. Onderschatting van FC Omniworld zou dan ook volstrekt misplaatst zijn. Bij Fortuna ontbreken Marcel Akerboom en Aziz Moutawakil. Aki is geschorst vanwege de rechtstreekse veldverwijzing tegen Helmond Sport, maar drie wedstrijden plus één voorwaardelijk vormen een belachelijke strafmaat. Voetbalbond maffia maar weer. Aziz sprak ik nog in de catacomben. Naar eigen zeggen is de kans gering dat hij er tegen FC Twente bij is.

Joep Op den Kamp en Saladhin Aitjdag spelen vandaag in de basis. De partij zal vandaag worden voorgegaan door scheidsrechter Don Heins. Hij zal verder geen negatieve invloed hebben op het spelverloop, voorwaar, we zijn er vaak bekaaider vanaf gekomen.De eerste helft is een tactisch steekspel: Fortuna kan waarschijnlijk beter, maar durft overduidelijk geen overmatig risico te nemen. FC Omniworld loert op kansjes via de counter. Het eerste gevaar van Fortuna komt via een aanval over de linkerflank. Via Hermans, Van Driel, Aitjdag en weer Van Driel komt Garritsen in zijn geliefkoosde positie om eens ferm uit te halen. Uiteraard doet Koen dit ook, Molenaar tikt de bal over de lat.


De matige linksback Ramos probeert op te bouwen…

Het volgende gevaar komt over rechts. Via een pass van Tommie Daemen kan Lionel Lord voorzetten, Wasiu Taiwo krijgt zijn gebruikelijke kans, maar vrij voor Molenaar vergeet hij zijn hoofd tegen de bal te zetten, FC Omniworld komt voor eerst goed weg. Halverwege de eerste akte countert Fortuna. Daemen zet halverwege de helft van FC Omniworld voor, Hessing timed verkeerd en gaat onder bal door, Taiwo kan weer vrij inkoppen, maar waarschijnlijk heeft hij een vuiltje in zijn oog, want hij mist de bal volledig. Omniworld zwijnt weer, ‘kans nummer 2’. Even later probeert aanvoerder Dassen het van redelijke afstand, maar recht op Molenaar, geen probleem voor de doelman. ‘Kans nummer 3’ dan: Uittrap Guido Budziak, Lord vangt de bal op. Lionel wint zijn duel met Hessing, vrij voor Molenaar, maar hij plaatst de bal langs het open doel.


Saladhin Aitjdag komt er wéér niet langs…

Het kan nog mooier. Dassen speelt Lord met een steekpass subliem vrij, Lord heeft alle tijd, maar mikt recht op Molenaar en zijn rebound smoort op een been van een verdediger. In de laatste minuut voor rust volgt het enige antwoord van Omniworld. Via diverse tussenstations belandt de bal bij Luyten, die pegelt van afstand laag en hard op doel, Budziak is gelukkig bij de les en redt met enige moeite. Fortuna krijgt vier kansen, maar weet er geen enkele te benutten. Het eerste geeft hoop, het tweede doet vrezen voor een ongeschreven regel die zegt dat de kans groter wordt dat je een doelpunt tegen krijgt als je zelf niet weet te scoren. Zucht, waar heb ik dit recentelijk meer gezien…


Lionel Lord wordt er bijkans moedeloos van…

In het begin van de tweede helft loopt Dassen tegen een beuk aan van Luyten. We kunnen ons gaan opmaken voor meer strijd, Luyten mag de borst natmaken, want Dassen is niet van gisteren. Maar allereerst een vreugdevol moment. Eindelijk weet Sala Aitjdag eens het maximale rendement uit zijn actie te halen. Vanaf rechts passeert hij zijn man, hij speelt Daemen in en via een verdediger komt de bal terug bij Daemen. Taiwo is echter eerder en schiet bal vanuit het niets achter Molenaar, 0-1! Ik zit nog niet goed en wel, of het is weer prijs. Aftrap Omniworld, via wat tussenstations komt de bal op links bij Ramos. Voorzet richting het strafschopgebied, Joep Op den Kamp is even niet alert genoeg, Çakit komt voor hem en knikt feilloos de 1-1 binnen. Na de wedstrijd legde Joep uit dat hij bovendien de bal nog devieerde. We kunnen vanaf 0 beginnen.


Wasiu Taiwo te laat om gevaar te stichten…

Niet veel later onderschept Aitjdag een bal op het middenveld, verrassenderwijs gaat hij nu niet aan voor een solo maar geeft hij af aan Lord. Lionel is zijn tegenstander te snel af en met links ramt hij de bal snoeihard in de kruising, 2-1! Kan het dus toch? Het antwoord komt vrij snel. We lijden balverlies op het middenveld, Çakir troeft Joep af, hij gaat het strafschopgebied binnen, voorzet, Luyten laat Budziak kansloos, 2-2.


Guido Budziak kan de 2-2 helaas niet verhinderen…

Even later volgt het definitieve verdict. Fortuna verdedigt kinderlijk slecht, Ouhsaine kan vanaf de rand van het strafschopgebied probleemloos de 2-3 in de korte hoek schieten.


De Omniworld-spelers juichen na wéér een treffer…

Het juichen op de tribunes maakt plaatst voor het inmiddels traditionele afzeiken van onze eigen spelers. Een stel achterlijken onderaan Vak C vindt het bovendien leuk om de bal niet terug te gooien in het veld, maar er zelf te meest onzinnige dingen mee te gaan doen. Prima heren, u dient uw club hiermee. Het lijkt me zinvol dat mensen met een dergelijke instelling hun vrije tijd alternatief aan wenden dan het bezoeken van een wedstrijd van Fortuna. Op het veld doet Fortuna eigenlijk het enige wat het nog kan doen: Het spelen van de lange bal, aangezien Zarko Grabovac het veld heeft betreden. Van Driel doet dit als eerste. Niet Grabovac, maar Taiwo is ontvanger, kaats naar Lord, zijn uithaal gaat via de lat  over. Een volgende poging van Van Driel op Taiwo komt bij de ingevallen Van Barneveld terecht, Joos besluit recht op doelman Molenaar. De derde gevaarlijke diepe bal van Van Driel komt via Grabovac bij Daemen terecht. Tommie gaat langs invaller Hollart, maar deze blokt met een uiterste krachtsinspanning alsnog Daemen’s schot. Daaraan voorafgaand krijgt Fortuna nog mogelijkheden via twee schoten Daemen, maar beide treffen geen doel. Namens FC Omniworld krijgt invaller Sjoerd Ars twee riante kansen binnen een minuut: zowel zijn kopbal als schot gaan over.

Aan de stand wordt echter niet meer getornd. We gaan met 2-3 ten onder en bezorgen FC Omniworld een mijlpaal in de vorm van de eerste overwinning van het seizoen én haar profbestaan. Op de tribunes hebben de emoties het veelal weten te winnen van de rationaliteit. Vrijwel niemand begrijpt het wisselbeleid van Dekker. De wissel Grabovac voor Hermans is klassiek te noemen, de overbodige vrije verdediger vervangen door een extra spits. Maar de wissel Van Barneveld voor Lord veroorzaakt vooral frustratie.


De vertwijfeling druipt van Mels’ gezicht…

Na afloop van de wedstrijd sprak ik Lionel Lord. De wissel was gedaan vanwege een kuitblessure die deze week voor het eerst bij hem de kop opstak. Met de afwezigheid van Akerboom en (zeer) waarschijnlijk Moutawakil tegen FC Twente was dit niet meer als logisch. Via onze man op de persconferentie vernamen we dezelfde woorden van Dekker. Laatstgenoemde was bovendien nogal kritisch over de rol van Joep Op den Kamp. Hoewel ik de woorden van Dekker niet persoonlijk heb waargenomen, vind ik deze in de geldende context allerminst op zijn plaats. Was het niet Dekker die persoonlijk Joep in het zadel hielp als rechtsback en later als centrale verdediger en  middenvelder? Joep ontbeert momenteel even de juiste vorm, maar ook dat is niet meer dan logisch. Ik ken niet veel spelers die een beter tweede seizoen dan hun eerste seizoen draaien. Na afloop trok hij het boetekleed aan en was één van de weinige spelers die zijn gezicht liet zien in het Supportershome. Ik mag dan ook hopen dat Dekker net zo veel karakter zal tonen als dat Joep gewoonlijk pleegt te doen en hem laat staan tegen FC Twente. De komende twee wedstrijden hebben we immers niets te verliezen. FC Twente heeft zich de laatste jaren laten gelden als een begenadigd cupfighter en FC Haarlem is sinds mensenheugenis een moeilijke tegenstander, zeker in Haarlem. Sleutelen aan de basis heeft dus geen enkel nut. Laten we ons vooral richten op de thuiswedstrijd tegen MVV.


Tsja…

Vorig seizoen voorspelde ik reeds maanden van tevoren dat die wedstrijd “The Match of the Year” voor ons moest en zou worden. Het resultaat sprak voor zich.Uit de luidsprekers van mijn pc klinkt “I won’t let you down” van PHD. What more shall I say?

Gegroet,

TMD