De minst beladen derby sinds tijden. Behalve eergevoel staat er vanavond niets op het spel tijdens het provinciale onderonsje tussen MVV en Fortuna. Beiden ploegen zijn reeds geplaatst voor de play offs en ongeschonden door deze laatste competitie speeldag heenkomen staat ongetwijfeld hoog op de agenda. Niet geheel verrassend eindigt de burenstrijd dan ook op 0-0, ondanks enkele goede kansen voor met name Fortuna.


 

3 mei 2013

Fortuna en MVV in evenwicht

MVV Maastricht 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Turan, Vets, Janssen, Schroyen; De Boer, Voorn, Kruijsen (80. Dreesen); Khalouta, Rajcomar, Diaz (75. Nepomuceno).
Toeschouwers: 7.012
Scheidsrechter: Sanders.
Geel: Turan.
Rood: –

De 550 door MVV beschikbaar gestelde kaarten voor het uitvak waren binnen 37 minuten uitverkocht. Menig supporter van de Sittardse ploeg teleurgesteld achterlatend. De wedstrijd had lange tijd het predikaat om mogelijk beslissend te zijn voor play off deelname van Fortuna, maar werd na de zege op Dordrecht van vorige week gedegradeerd tot net geen verplicht nummertje. Rivaliteit en eergevoel maken van de Zuid Limburgse derby toch altijd een wedstrijd op zich.

Na het feestje om het bereiken van de play offs was het weer business as usual de afgelopen week. In de tussentijd kon Real Madrid wederom voor een jaar een streep zetten door de tiende Europacupwinst, vernederde Bayern de trots van Catalonië in het eigen Camp Nou en viert een groot gedeelte van Nederland vanaf nu koningsdag.

Derby day begint vandaag om 11 uur. Maanden van tevoren heb ik al verlof geregeld voor deze dag en zijn de plannen gesmeed om een terrasje gaan te pikken op de Zitterdse markt. De weergoden werken vandaag alvast mee. Als ik aankom bij De Gats zitten enkele Vak C-ers al in het zonnetje te genieten van een lekker ontbijtje. Ook Jan is weer afgezakt vanuit Amsterdam en is inmiddels een graag geziene gast binnen de Fortuna familie. De voorbereiding op de derby wordt in gang gezet met het nuttigen van een Brand Weizen.

Na verloop van tijd begint het wat drukker te worden op het terras. De Brand Weizen smaakt uitstekend en de stemming zit er goed in. Tumke grijpt de gelegenheid aan om fanatiek te gaan collecteren voor de geplande sfeeractie van Tifosi Giallo Verde in de eerste thuiswedstrijd van de play offs.  Flink wat biertjes later is het tijd om de inwendige mens te versterken. Hiervoor gaan we even buurten bij de Trechter en wordt dit etablissement op vakkundige wijze van haar voorraad spareribs afgeholpen. De dag verloopt tot dusver perfect en hopelijk is dat de opmaat voor derby succes.

Na de maaltijd is het tijd om ons richting stadion te gaan begeven. Daar aangekomen staan de bussen die ons richting Maastricht moeten gaan vervoeren al klaar. Aangezien ik vandaag belast ben met de begeleiding van bus 7 behoor ik tot de tweede cluster Fortuna fans die zich richting provinciehoofdstad zal gaan verplaatsen. Na het controleren van de passagierslijst en het uitdelen van de toegangskaarten, vertrekken we onder politiebegeleiding voor de korte reis richting Stadion De Geusselt.


De heg is mooi gesnoeid*

Aangekomen bij De Geusselt staan de toegangspoorten gewoon open en is er geen verdere controle. Moet toegeven dat dit laatste dan wel weer goed geregeld is. Als ik de trappen van het uitvak oploop, komen Ferhat Kaya en Mark Voss net het veld op voor de warming up. Even later volgt ook de rest van de selectie onder luide aanmoediging van de uitsupport. Bij MVV vallen vooral de vele lege plaatsen op de tribune op. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het gegeven dat ook voor de Maastrichtenaren de druk van de ketel is en er daarnaast voor bepaalde vakken een pittige toegangsprijs wordt verlangd.

Fortuna begint op twee plaatsen gewijzigd aan de burenstrijd tegen MVV ten opzichte van de wedstrijd tegen FC Dordrecht. Niels Vets vervangt de toen geblesseerd uitgevallen Timothy Dreesen in het hart van de verdediging en topscorer Patrick N’Koyi heeft een lichte blessure en wordt uit voorzorg en met het oog op de play offs gespaard door trainer Wil Boessen, die vandaag overigens zijn 49ste verjaardag viert. Zijn vervanger is de gelukkig weer van een schouderoperatie herstelde  aanvoerder Yoann de Boer.

Een voordeel heeft het bezoek aan Maastricht in ieder geval wel. Je zou als rechtgeaard Fortuna fan zowaar je eigen stadionomroeper nog beginnen te waarderen als je gedwongen wordt te luisteren naar het gebral van de omroeper in Maastricht. Blijkbaar komt deze hoogst irritante Sjeng in het dagelijkse leven de nodige aandacht tekort en compenseert dat ten koste van de bezoekers van De Geusselt. Vijf minuten in een mensenleven zou voor iedereen genoeg straf moeten zijn. Helaas is het voor ons een altijd terugkerende kwelling.

Als beide ploegen het veld opkomen, gebeurt dat vanaf Fortuna kant onder veel vlagvertoon. Tifosi Giallo Verde heeft zich weer eens kosten nog moeite gespaard en verandert het uitvak in een grote vlaggenzee. Na het schitterende spandoek van Fernando Ricksen afgelopen week wederom een prima actie. Chapeau heren TGV! Van MVV kant ditmaal opvallend genoeg  totaal geen tifo actie, iets wat we niet gewend zijn van de fanatieke ultra’s.


Sittards antwoord op Fürth’s Doppelhalterhölle

Het Maastrichtse volkslied wordt zoals gewoonlijk niet bepaald met gejuich ontvangen door de uitsupport. Een striemend fluitconcert, rug naar het veld, priemende middelvingers en enkele luidkeels meegezongen pro Fortuna songs loodsen ons ook nu weer door de blijkbaar hoognodige uiting van het Maastrichtse chauvinisme. Alsof we daarvan nog niet genoeg op de hoogte waren.


Weinig animo voor Maastrichtse inzending eurosongfestival

Fortuna begint met aanvallende intenties aan het duel. De geel/groenen kunnen bij een goed resultaat mogelijk nog stuivertje wisselen met Go Ahead Eagles en daarmee de op papier zwaarste tegenstander De Graafschap ontlopen. De eerste schietkans is voor Ramon Voorn, maar zijn inzet levert weinig problemen op voor MVV doelman Bram Castro. Even later maakt Ferhat Kaya een schot van Malcolm Esajas onschadelijk.

Enkele minuten later is het Kevin Diaz die na goed doorjagen van Quin Kruijsen vrij voor keeper Castro opduikt. De Fransman schiet echter veel te gehaast en zijn bal verdwijnt hoog over. Een uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong te zetten wordt daardoor om zeep geholpen.  De volgende aanval is weer van Fortuna, maar het afstandschot van Prince Rajcomar wordt gepareerd door de sluitpost van MVV.


Lompigheid in beeld

De sfeer in het uitvak is vanaf het begin uitstekend. Dit in tegenstelling tot de thuisvakken, waar vanavond weinig tekenen van leven zijn te bespeuren. Uitzondering op de regel is het groepje bierbuiken links van ons die met allerlei primitieve handgebaren ons iets duidelijk proberen te maken. Aangezien men in Sittard sneller denkt dan men in Maastricht spreekt een ondoenlijke opgave. Toch lijken ondanks de aanvallende intenties van de Sittardenaren beide ploegen met de handrem op te spelen. In het achterhoofd speelt ongetwijfeld de naderende play off  mee en willen beide ploegen niet onnodig veel risico nemen.


Hopelijk was de Turkse bondscoach al in slaap gevallen…

De volgende kans is voor Malcolm Esajas, die bal over Kaya probeert te liften, maar zijn inzet verwijnt voorlangs het doel over de achterlijn. Leroy Labylle komt enkele minuten later heel goed weg als hij na een keiharde charge op Yoann de Boer slechts de gele kaart ontvangt, waar rood ook zeker niet misplaatst zou zijn geweest. In het restant van de eerste helft zijn er nog kansen voor Aziz Khalouta, net te laat op voorzet van Kevin Diaz en Lloyd Borgers, schot net naast, maar wordt er niet gescoord en gaan beide ploegen rusten bij een 0-0 stand.


Khalouta legt aan voor een schot

De eerste kans in de tweede helft is voor MVV. Gelukkig schiet Lloyd Borgers  oog in oog met doelman Kaya net naast. Even later blijft Prince Rajcomar na een duel met een MVV’er geblesseerd op het gras liggen. Ondanks dat Rajcomar zijn schoen uitschopt, weigert scheidsrechter Sanders Rajcomar te laten verzorgen en gebaart Fortuna verder te spelen. Als die balverlies lijden weigert MVV de bal buiten de lijnen te trappen, ondanks dat Rajcomar nog steeds op de grond ligt. Uiteindelijk weet Fortuna de bal buiten te werken en mag Prince alsnog verzorgd worden. Na de verzorging geeft Fortuna tot groot ongenoegen de bal terug aan MVV.

Momenten als deze zijn altijd zeer bruikbaar om het vuurtje op de tribune op te stoken en voor het eerst deze avond laat ook het thuispubliek iets van zich horen. Als even later MVV een vrije trap mag nemen, pompt Bryan Smeets de bal het strafschopgebied in. Stankov k*tm*f probeert de bal te koppen, maar de uitkomende Kaya raakt Stankov blijkbaar met zijn vuisten in het gezicht en de MVV’er gaat technisch knockout. Vanuit het Fortuna vak klint het: ‘Schop ze maar kapot olé,olé!’  Na een minutenlange verzorging is de verdediger van MVV in zoverre hersteld dat hij op eigen kracht het veld kan verlaten en geeft scheidrechter Sanders het sein om het spel te hervatten.

Blijkbaar heeft men bij Fortuna begrepen dat we niet naar Maastricht zijn afgereisd om vrienden te maken en houdt men de bal bij spelhervatting in eigen bezit. Dit tot groot ongenoegen van het thuispubliek dat de Sittardse ploeg op een massaal fluitconcert trakteert. In het uitvak daarentegen smult men van de no nonsense mentaliteit van Kaya & co.


Khalouta speelt een niveautje hoger dan zijn tegenstander

De grootste kans van de tweede helft en mogelijk de hele wedstrijd komt op naam van Kevin Diaz. Aziz Khalouta ziet de Fransman het strafschopgebied binnengaan en met een afgemeten pass weet hij hem te bereiken. Diaz kapt naar binnen en ontdoet zich van de MVV verdediger en komt zo vrij voor keeper Castro en het Maastrichtse doel te staan. Helaas is de voortzetting van Diaz minder voorbeeldig en mist hij de rust en beheersing om de bal in het doel te krullen.

De volgende grote kans is weer voor de uitploeg. Na balverlies van Bryan Smeets komt de bal voor de voeten van Aziz Khalouta die niet aarzelt en haalt uit. Zijn schot wordt met moeite uit de goal geranseld. Prince Rajcomar komt net te kort om uit de rebound gevaarlijk te worden.


De strateeg van De Heeg in actie

Vijf minuten voor tijd lijkt Fortuna dan toch een doorbraak te forceren. Een vrije trap van Roel Jansen word doorgekopt door Khalouta en door de meegelopen Timothy Dreesen tegen de netten getikt. Helaas net buitenspel en de treffer wordt dan ook afgekeurd. Uit de tegenaanval komt MVV gevaarlijk dicht bij de winnende treffer, maar nu is het Dreesen die op de achterlijn redding brengt.

Dit is tevens het laatste wapenfeit van de wedstrijd en even later fluit scheidsrechter Sanders voor het einde van een derby die nooit echt de intensiteit van een doorsnee derby behaalde. Daarvoor stond voor beiden ploegen te weinig op het spel en werd vooral gekeken naar de komende strijd in de play offs.


Zo ziet een bomvol uitvak uit

MVV zal het daar in ronde twee moeten opnemen tegen FC Volendam, dat op de laatste speeldag de titel moest laten aan SC Cambuur. Fortuna ontmoet in de eerste ronde De Graafschap en kan met goed gevolg uitzien naar een mogelijke ontmoeting met de aartsvijand aller Fortunezen. De Sittardse aanhang neemt daar alvast een voorsprong op en tijdens het bedanken van de spelers klinkt massaal het: ‘Roda, Roda, Sittard komt er aan, Sittard komt er aan!’

Rest zoals gewoonlijk alleen nog maar de beoordeling voor de “Thank God It’s Friday’ competitie:

Resultaat: Een gelijkspel dus drie punten op dit onderdeel.
Uitvak: Uitverkocht. 550 kaarten in 37 minuten, de volle 10 punten.
Stadion: De Geusselt blijft een mooi stadion, ongeacht de bespeler van dat stadion. 9 punten derhalve
Thuisfans: Interactie was er ontegenzeggelijk. Jammer dat het niet uitverkocht was en de algehele sfeer op de thuistribunes ietwat teleurstellend was. 6 punten
Catering: Vanwege enorme drukte niet uitgeprobeerd. Aangezien dit keer niet met koffiekannen werd gegooid blijkbaar enige vorm van verbetering. Voordeel van de twijfel doen we echter niet aan, 2 punten
Randvoorwaarden: Alle drie ruimschoots voldoende. 9 punten dus.

Totaal 39 punten en dat is voldoende voor een derde plek.

* We bedanken SV Nao Veure fotograaf Niels van Renen voor de foto’s!