Fortuna speelt MVV in de eerste helft weg, maar laat de Maastrichtenaren in de tweede helft terugkomen waardoor het gelijke spel ook nog terecht is….


10 Oktober 2003

Fortuna toont twee gezichten

MVV 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 24. Brusselers 0-1; 51. Caracciolo 1-1; 72. Gommans 1-2; 77. Akyil 2-2
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen (42. Joosten), Meulenberg, Rajcomar, Daemen Cagnazzo, El Gaaouiri, Brusselers, Gommans.
Toeschouwers: 4.600
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, Joosten, Daemen, El Gaaouiri
Rood (Fortuna): –

Het is zover: de eerste derby van het seizoen staat op het programma. Fortuna moet op bezoek bij de buren in Maastricht en een blik op de ranglijst leert dat dit een uitgelezen mogelijkheid moet zijn om de eerste seizoenoverwinning te boeken. Maar ja, derby’s hebben ook de onhebbelijke gewoonte om op een gelijkspel uit te draaien.

Rond 19.00uur betreden we de Geusselt waar dan nog niet veel te doen is. Voor het eerst zien we de compleet vernieuwde Geusselt. En dat valt zeker niet tegen. We kunnen niet ontkennen dat de renovatie een mooi voetbalstadion heeft opgeleverd. Nu nog een geluidsinstallatie in het uitvak, of is dat niet nodig?

Nu hebben we ons laten vertellen dat de plafonds in de sponsorruimtes te laag zijn, waardoor het stadion commercieel niet ten volle benut kan worden. Niet slim. Maar wat is wijsheid? Spuit elf Jacques Opgenoord wist in 1999 het volgende over ons nieuwe stadion te melden, we citeren: “Zie je die hoge plafonds? Essentieel voor de toekomst van Fortuna”. En we weten maar al te goed wat daar van terecht is gekomen. Dus of hoge dan wel lage plafonds de sleutel tot succes zijn?

Snel verder – voodat we verzeild raken in een discussie over plafonds – naar de Goodyear commissie. Omdat we zo vroeg zijn is het nog niet druk in het uitvak en dus ook niet bij de snackbar. Maastricht mag zichzelf graag presenteren als bourgondisch. Dat is prima, maar dat schept wel verplichtingen!

De Goodyear commissie neemt voor 2,50euro een broodje kroket. Niet slecht, maar het broodje is toch wat te melig om in aanmerking te komen voor een Goodyear ster. Maar toch, we hebben het al beroerder getroffen.

Het uitvak begint langzaam maar zeker vol te lopen. Op het veld is de warming-up begonnen. Fortuna mist vandaag drie basisspelers: Georges Tychon (privé omstandigheden), Tycho Steegs (geschorst) en Joos van Barneveld (geblesseerd). De eerste wordt vervangen door Prince Rajcomar die het dus op de rechtshalfpositie mag proberen. Bart Meulenberg vervangt Tycho Steegs als linksback en Samir El Gaaouiri krijgt een basisplek omdat Geert Brusselers Joos van Barneveld in de spits gaat vervangen. Dat deed Brusselers vorige week niet slecht, dus dat mag ie nog eens proberen.

Voor de rest geen wijzigingen ten opzichte van het gelijke spel tegen Sparta.

Dan de tegenstander. Moeten we nog iemand kennen? Nee, niet echt. Dat wil zeggen tot vorige week telde de MVV selectie één oud Fortunees: Patrick Deckers. Maar die behoort geloof ik niet meer tot de selectie…

Als de wedstrijd op het punt van beginnen staat is ons vakje zo goed als vol, maar we hebben de indruk dat er nog steeds supporters binnen blijven lopen. Het zal toch niet zo zijn dat deze wedstrijd begint voordat iedereen binnen is?

Nou ja, de wedstrijd start toch en Fortuna begint furieus. Het is niet te veel gezegd als ik stel dat Fortuna MVV onder de voet loopt in de openingsfase. Fortuna combineert makkelijk en heeft in El Gaaouiri zijn absolute uitblinker. El Gaaouiri dolt tegenstander Bryssinck keer op keer en dat levert continu gevaar op. Na een minuutje of tien is het eens een keertje Rajcomar die langs Bryssinck snelt en de Belg ziet geen andere mogelijkheid dan Rajcomar maar door midden te trappen. Dat komt hem op geel te staan en als je dan een voorspelling mag doen zou je zeggen dat Bryssinck het einde van deze wedstrijd niet zal meemaken. Hetzij door een wissel, hetzij door een rode kaart.

Fortuna blijft de betere ploeg maar heeft ook vandaag last van een bekend euvel: aardig combineren, maar in de zone van de waarheid (het strafschopgebied) lukt bijzonder weinig.

Toch volgt er na een minuutje of twintig een beloning voor de aanvalsdrift van de Fortunezen. De bal wordt diepgespeeld naar Harrie Gommans. En dan maakt de MVV verdediging een behoorlijke fout. Drie man vliegen op Gommans af en laten Brusselers vrijstaan. In principe is er dan nog niets aan de hand als die drie man dat kopduel winnen van eenling Gommans, maar helaas voor hen: dat doen ze niet!

Gommans kopt door naar Brusselers. Wintjens komt zijn doel uitgestormd, maar daar weet Brusselers wel raad mee. Van buiten het strafschopgebied komt ie met een lob op de proppen die specialist Ronald Hamming niet beter had kunnen uitvoeren. De bal gat hoog de lucht in, maar komt net op tijd naar beneden om in het lege doel te ploffen: 0-1!!

Zelden zal een voorsprong zo verdiend zijn geweest en bij ons in het vak gaat het dak eraf!!

Gelukkig zijn de Fortunezen die het begin misten op tijd binnen voor de eerste Sittardse treffer, maar het is wel Hillsborough-achtig druk onderaan in ons vak…..

En nu? Gelukkig blijft Fortuna de baas in het veld. We gaan voorlopig maar eens niet verdedigen, maar kijken of de voorsprong uitgediept kan worden. Dat stemt tot tevredenheid.

Dat wil niet zeggen dat MVV er in het restant van de eerste helft niet aan te pas komt. MVV creëert zich zowaar een paar kansen op de counter. En dan blijkt dat onze verdediging zeker niet staat als een huis. Nee, dat hebben we al eens beter gezien deze competitie. MVV krijgt twee enorme kansen op de onverdiende gelijkmaker. Een keer vergeet Bossen de voordeelregel voor MVV toe te passen (waarvoor dank) en eenmaal houdt Baart ons op de been (waarvoor ook dank).

De twee speldenprikken van MVV nopen trainer Van Deinsen tot vreemd gedrag. Zo staat deze man op leeftijd ineens op het veld te blèren. Wat doet die man daar?? Om onduidelijke redenen stuurt Bossen hem niet naar de tribune.

MVV’s kansen komen dus op de counter; kortom Fortuna blijft de spelbepalende ploeg en in de laatste tien minuten van de eerste helft wordt de dominantie weer zo groot dat dat echt had moeten resulteren in een 0-2 voorsprong.

Zeker als je die clown in de MVV-goal ziet. Heeft die man in de eerste helft één bal klemvast gehad? Brusselers en Rajcomar krijgen aardige kansen op de 0-2, maar laten ze liggen.

Maar voordat Bossen voor de rust fluit, moeten we nog een tegenvaller incasseren. Nee MVV scoort niet, maar Paul Janssen valt geblesseerd uit. Dave Joosten komt hem vervangen. Maar het is geen rechtstreekse wissel. Dario Cagnazzo gaat naast Jochem van der Hoeven spelen en Joosten op het middenveld.

En dat terwijl die Joosten ook rechtsback kan spelen en dus Marcel Akerboom uit zijn lijden had kunnen verlossen. Die laatste had dan centraal kunnen gaan spelen.

Nou ja, voorlopig maakt het niet zoveel uit, want MVV brengt onze verdediging nauwelijks in verlegenheid, maar we hebben de laatste weken kunnen zien dat Akerboom geen rechtsback is (te weinig snelheid).

Ruststand: 0-1. Zelfs de meest verstokte MVV fan moet toegeven dat dat terecht is.

In de rust is er het gebruikelijke Maastrichtse vermaak. Gelukkig is er geen geluidsinstallatie in ons vak.

Tweede helft dan maar. MVV komt furieus uit de startblokken. Binnen een minuut rinkelt de lat boven de verbouwereerde Rein Baart. Een mislukte voorzet (?) van Heymans draait buiten bereik van Baart op zijn engeltje op de lat, dat daarbij het leven laat. Dat zou je nog toeval kunnen noemen, maar MVV put er wel moed uit en zet Fortuna zowaar onder druk.

En dat leidt verdorie ook nog tot de gelijkmaker. Fortuna verliest de bal op het middenveld en Verheyen gaat er met de bal vandoor aan de linkerkant. Akerboom wordt voorbij gelopen alsof ie er niet staat en dan blijkt de voorzet ook nog op maat, want Van der Hoeven heeft Caracciolo over het hoofd gezien aan de tweede paal. En die tikt binnen: 1-1.

MVV scoort dus op de counter in eigen stadion, maar waar staat dat dat niet mag? Mooie goal trouwens, maar onze problemen aan de rechterkant werden weer eens akelig duidelijk blootgelegd. Het kost gewoon punten…

En nu? De wedstrijd is nu veel meer in evenwicht dan voor rust. MVV speelt puur op wilskracht en Fortuna probeert dat voetballend tegen te houden. En dat levert een interessante clash op met een hoop fouten en een hoop gedraaf. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar zeg niet dat het saai is.

Na een minuutje of twintig beginnen we ons toch zorgen te maken. Heeft iemand El Gaaouiri nog gezien? Waar is de man die het eerste half uur schitterde? Na enig zoekwerk blijkt hij daadwerkelijk nog op het veld te staan, maar blijkbaar helemaal kapot.

Nu was het ook onmogelijk dat hij dat moordende tempo uit de eerste helft zou kunnen doortrekken tot het einde, maar hij valt nu wel heel erg ver terug. Volgende keer wat beter doseren, Samir!

Verder is onze verdediging vandaag wel erg makkelijk uit verband te spelen. Paul Janssen is blijkbaar erg belangrijk…

Na een minuutje of twintig krijgt Fortuna de wedstrijd dan toch weer wat beter onder controle. Gelukkig maar, want op de tribune vraag je je af hoe het toch kan dat je in de eerste helft geen kind hebt aan MVV en dat er in de tweede helft niets meer lukt en MVV misschien nog wel met de winst aan de haal kan gaan.

We zitten dan in een fase waarin Fortuna de wedstrijd weer naar zich toetrekt. Brusselers (onze man van de wedstrijd) en Gommans manoeuvreren zich continu in kansrijke posities, maar de bal komt maar niet. Tjonge, wat missen wij Joos van Barneveld nu. Daemen en Joosten zien de ruimtes voor de twee spitsen ook wel, maar beschikken blijkbaar niet over de finesse om de bal ook op de plek van bestemming te krijgen. Van Barneveld had dat zeker weten wel gedaan…

Maar ja, hij is er niet dus het heeft geen zin daar bij stil te staan.

Ehh, dat nemen we terug. Nee, niet dat Van Barneveld er toch bij zou zijn, maar dat Daemen de bal niet op de juiste plek zou kunnen krijgen. Hij zet namelijk ineens Gommans vrij voor de goal en die laat zich dit buitenkansje niet ontnemen. Hij schuift de bal onder Wintjes door: 1-2!!

Vervolgens plakt ie zichzelf in het hek voor ons vak, waar de stemming uiteraard opperbest is. Bij iedereen heerst de overtuiging dat we dan toch nog met de schrik vrijkomen. Na de eerste helft had iedereen in ons vakje de eerste seizoenoverwinning al afgedaan als een formaliteit. In de tweede helft bleek dat toch iets te vroeg gejuicht, maar nu moet de buit toch binnen zijn.

Of niet soms? We gaan dit toch zeker professioneel uitspelen? Of gaan we soms nog een kwartiertje verdedigen? Het zal toch niet waar zijn, hè?

Yip, het is wel waar…. Fortuna kruipt voor de eigen goal en hoopt dat de zelf aangewakkerde MVV storm overwaait. Ongelooflijk, alsof het verleden niet heeft aangetoond dat zo’n zelf aangewakkerde storm meestal fataal afloopt.

Maar goed, wellicht is deze tegenstander zo zwak dat we er mee wegkomen. Ja, wishful thinking noemen ze dat. En vergeet het maar snel, want vijf minuten na de 1-2 staat de gelijkmaker alweer op het bord. We staan met zijn elven in ons eigen strafschopgebied en de bal is er ook. Gezellig! De bal blijkt aan de voet te kleven van ene Caracciolo en die speelt dan weer bij de tegenstander. Hij schiet op doel, Baart redt uitstekend, maar de bal is nog steeds los.

Wat er dan allemaal precies gebeurt weet ik niet, maar ik gok dat voordat Baart zich eigenaar van de bal kan maken, Cagnazzo (?) het kleinood voor de grijpgrage handen van Baart wegtrapt. Handig!!

Jammer genoeg trapt Cagnazzo de bal niet erg hard weg, zodat we er niet met een corner vanaf komen. In plaats van over de achterlijn gaat de bal in de flipperkast en eindigt bij Akyil. Die staat op de achterlijn en dat moet per definitie buitenspel zijn, tenzij de bal van een Fortunees afkwam (wat ik dan weer niet wil uitsluiten). Hij zegt dankjewel en schiet de bal in het lege doel: 2-2….

Een behoorlijk trieste goal, maar het meest ergerniswekkende is de manier waarop dat weer allemaal gebeurde. Wat staan we nou weer massaal te verdedigen na een voorsprong? We roepen het onheil toch gewoon over onszelf af….

Blijven er nog tien minuten over waarin MVV opzoek gaat naar de overwinning. Toch is de eerstvolgende kans nog voor ons. Voor de tweede maal in deze wedstrijd wordt Gommans vrijgezet voor Wintjes, maar zijn vlammende schot wordt verrassend gestopt door Wintjes. Zijn enige redding die doet vermoeden dat hij weldegelijk kan keepen.

Daarna moeten we toezien hoe MVV in de slotfase druk zet. Van der Hoeven moet eenmaal aan de noodrem trekken en gelukkig blaast Bossen een zeer kansrijke MVV aanval weg door de voordeel regel niet toe te passen. Daar komen we goed weg.

En zo eindigt deze wedstrijd in een 2-2 gelijkspel. Een terechte uitslag, maar vrede kan ik er niet mee hebben. Deze wedstrijd hadden we moeten winnen, maar dat lukte weer eens niet.

Gebrek aan lef? Tja, je kunt niet stellen dat Fortuna zonder lef aan de wedstrijd begon. In de eerste twintig minuten speelde er slechts één ploeg. Maar toen het lef er echt moest zijn (na de 1-2) gaf niemand thuis.

Of is dat een conditioneel verhaal? El Gaaouiri en Rajcomar en misschien nog wel een paar waren toen al compleet leeg. Ook dat baart zorgen, zeker nu de schorsingen er in rap tempo aan zitten te komen en de bank dus ook nauwelijks uitweg biedt voor vermoeide spelers.

Nou ja, de derby eindigt dus zoals een derby meestal eindigt: gelijk. De spelers bedanken de 500 getrouwen voor de steun en dan moeten we nog een kwartier wachten vooraleer we het stadion mogen verlaten. Maar ook dan zijn we nog geen vrije burgers. De Maastrichtste politie trekt een blik paarden open en daar worden we dan geacht achteraan te lopen. Dat kan alleen maar in Maastricht!

Ja dag, zoek het maar uit. Aan dit soort flauwe kul doe ik niet mee.

Volgende week naar Dordrecht. Daar wonnen we vorig jaar, maar ik weet ook wel dat dat niks wil zeggen…