Ondanks alle mooie beloftes en strijdkreten in de week voorafgaande aan de derby tegen MVV, geeft het elftal van Wim Dusseldorp op het moment suprême niet thuis. Fortuna wordt op mentaliteit en wedstrijdinstelling volledig weggevaagd door de Maastrichtse opponent. En dat doet pijn, heel veel pijn.


16 september 2011

Juiste instelling bezorgt MVV verdiende zege

MVV 3 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 32. Winkens 1-0, 39. Smeets 2-0, 46. Hoesen 2-1, 78. La Rosa 3-1.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers (46. Geenen), Ricksen, Dreesen, Shakison; De Boer, Voorn (70. Schroyen), Scheelen;  Hoesen, Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 9.063
Scheidsrechter: Jan Wegereef
Geel (Fortuna): De Boer, Wagemakers
Rood (Fortuna): –

Beide kampen doen in de aanloop op de toch al nooit echt onbeladen derby goed hun best nog wat extra olie op het vuur te gooien. Één of andere vage oud MVV’er denkt zich in zowel het L1 programma De Aftrap als in de Regionale Dagbladen in te moeten laten met de financiële huishouding van de Sittardse club. ‘Fortuna is licht favoriet. Ze hebben knap ingekocht, al heb ik toch wat vraagtekens hoe je zoiets klaarspeelt als je net een gigantische schuld op extreem snelle wijze hebt afgebouwd’, aldus Reginald Thal. Ach ja, zolang de Maas nog door Maastricht stroomt, zal men daar aan kwallen nooit een gebrek hebben, zullen we maar zeggen.

De tegenreactie op de officiële site van Fortuna is ongekend fel te noemen. In de aankondiging voor Fortuna TV, die dit keer volledig in het teken staat van de naderende derby, lezen we: ‘MVV, de club die niet zoals Fortuna door de loyaliteit van haar supporters en sponsoren overeind bleef, maar slechts door een donatie van 1,7 miljoen van de gemeente Maastricht, alias de Maastrichtse belastingbetaler, haar hoofd ternauwernood boven water wist te houden. Oneerlijke concurrentie lijkt het, maar dat zal vrijdag nog moeten blijken.

Meest opzienbarende uitspraak komt echter op de naam van onze eigen veiligheidscoördinator John Leinaerts, die voor de camera van L1 doodleuk aangeeft te hopen op een gelijkspel, aangezien dan beide supporterskampen dan redelijk tevreden zullen zijn, en daardoor de kans op ongeregeldheden het kleinst.

Iets later dan de geplande vertrektijd van 18.45 uur begeeft cluster twee zich op weg naar de Limburgse Provinciehoofdstad. Een voordeel van zo’n combi is dat de druk op de politie redelijk hoog wordt opgevoerd en dat leidt tot ingenieuze en tegelijkertijd zwaar overtrokken toestanden. Rood licht? Wie trekt zich daar op de dag van vandaag nog iets van aan? Als we dreigen in een file terecht te komen, pakken we gewoon de vluchtstrook. Kans op opstoppingen en uiteenvallen cluster bij afrit Meerssen? Sluiten we toch gewoon die hele afrit af voor het andere verkeer. Mijnheer, u moet linksaf naar Bunde? Ach rechtsom komt u vast ook leuke plaatsjes tegen. Als we bij De Geusselt arriveren zien we dat een Online redactielid de combiregeling ontdoken heeft. Een gepaste represaille van de lokale Maastrichtse driehoek lijkt dan ook gepast, bij zoveel minachting van de geldende regels.


Helaas zou de Bosschpoorttribune vol raken

Blijkbaar heeft men in Maastricht een nieuwe geluidsinstallatie gekregen en is de stadionspeaker daar apetrots op. Dat, of die man hoort zichzelf graag vertellen. Iets wat de gemiddelde Maastrichtenaar toch al graag lijkt te doen. Horendol wordt men van de meest onbenullige en nietszeggende slogans en mededelingen die door deze aan adhd in het kwadraat lijdende Sjeng in de microfoon worden gebruld.

Fortuna begint met dezelfde opstelling als tegen FC Den Bosch aan het duel tegen MVV. Richard Stolte is nog steeds niet hersteld van zijn kwetsuur, Ramon Voorn speelt in zijn plaats. De volledige opstelling van Fortuna luidt: Wintjens; Wagemakers, Ricksen, Dreesen, Shakison; De Boer, Voorn, Scheelen; Diaz, Gommans en Hoesen.


Tijdens de warming-up waren beide teams enorm aan elkaar gewaagd

Pff, de wedstrijd dan maar. Tot aan de aftrap was het een gelijkopgaande strijd tussen beide ploegen, maar vanaf het eerste fluitsignaal is het MVV dat het heft in handen neemt. Fortuna valt vooral op door een compleet gebrek aan bezieling en het gebrek aan de juiste wedstrijdmentaliteit. Twee ingrediënten die juist in een derby vaak doorslaggevend blijken te zijn. De absolute wil om te winnen lijkt vandaag ver te zoeken bij de Sittardse ploeg. MVV toont die wil vanaf de eerste seconde wel.


De Tifo-battle ging naar Maastricht

Na nauwelijks zes minuten spelen komt de thuisploeg al bijna op voorsprong. Halfslachtig wegwerken van Fernando Ricksen, brengt de bal bij Prince Rajcomar, die vanaf rand zestien meter uithaalt. Wintjens brengt moeizaam redding. Even later is het Tom van Hyfte die probeert om Danny Wintjens met een stiftje te verschalken, maar zijn inzet verdwijnt over het Fortuna doel.

Het voetbal van Fortuna is in de eerste helft rechtuit lamlendig te noemen. Vrijwel ieder duel word verloren en de MVV’ers zijn altijd net iets eerder bij de bal. De verdediging hangt als los zand aan elkaar en wordt bij tijd en wijlen overlopen door een naar hartelust combinerend MVV.

In de 32e minuut krijgt Fortuna dan ook de rekening gepresenteerd voor haar zwaar ondermaatse optreden in deze derby. Een inzet van Bryan Smeets wordt door de onthutsend zwak spelende Timothy Dreesen tot hoekschop verwerkt. De daaropvolgende voorzet lijkt een simpele prooi te worden voor doelman Wintjens. Echter,  September 2011 zal ongetwijfeld niet de geschiedenisboeken ingaan als de meest gelukkige maand uit zijn loopbaan. De normaal oh zo betrouwbare sluitpost van de Sittardse trots, laat de bal die hij schijnbaar klemvast had, uit zijn handen vallen. Sjoerd Winkens is zeer attent en pakt het cadeautje dankbaar uit, 1-0.

Ook dit doelpunt is niet genoeg om de spelers van Fortuna wakker te schudden. De frustratie in het uitvak neemt met de minuut toe. MVV is nu helemaal ontketend en loopt Fortuna in deze fase onder de voet. Danny Wintjens brengt knap redding op een inzet van Lance Voorjans, maar is even later volslagen kansloos als Bryan Smeets vrije doorgang krijgt van een in slaap gesukkelde Fortuna defensie. Die bedankt de vrijgevige Sittardenaren uitvoerig en scoort waarschijnlijk zijn makkelijkste doelpunt ooit uit zijn loopbaan, 2-0.

Het enige positieve aan deze eerste helft is dat MVV het verzuimt om Fortuna helemaal te vernederen. Kansen zijn er genoeg geweest, maar iedereen in het uitvak mag zich op zijn blote knietjes bedanken dat de rust wordt bereikt met ‘slechts’ twee doelpunten achterstand.

Daar waar het voetbal ons pijn aan de ogen bezorgde, zorgt de stadionspeaker ervoor dat we ook nog oorsuizingen oplopen. Jammer dat je kwallen niet kunt verzuipen, want anders zou tien minuten onderdompelen in de Maas voor wonderen kunnen zorgen. Nee, het mag duidelijk zijn dat dit niet onze avond gaat worden.

Bij het begin van de tweede helft maakt Rick Geenen zijn opwachting. De blonde verdediger neemt de plaats in van de zwaar ondermaats presterende Marc Wagemakers, al gold dat eigenlijk voor de gehele verdediging. Na twee minuten fluit scheidsrechter Wegereef voor een overtreding op Randel Shakison. Danny Hoesen brengt de bal voor en Rick Geenen lijkt de bal te toucheren. Doelman Bulters verkijkt zich volledig op de stuiterende bal, die achter hem in de netten verdwijnt. Uiteindelijk blijkt dat Geenen de bal niet aanraakte, waardoor de 2-1 op de naam komt van Danny Hoesen.

Ondanks de ontstellend zwakke eerste helft, waarin Fortuna dreigde overlopen te worden door de thuisploeg, is het verschil opeens nog maar één doelpunt. Wordt het dan misschien toch nog een echte derby? MVV lijkt in ieder geval allerminst onder de indruk te zijn van de tegentreffer en blijft ontegenzeggelijk de bovenliggende partij. Danny Wintjens is nu echter weer die betrouwbare doelman, die de club altijd meer punten zal opleveren dan hij zal verspelen. Ook komt er een beetje geluk bij kijken als een bal van Tom Daemen op de lat verdwijnt.

Fortuna krijgt nog enkele kansen via Danny Hoesen en Wouter Scheelen en heeft misschien wel recht op twee penalties, als respectievelijk Wouter Scheelen en Fernando Ricksen onderuit worden gehaald in het strafschopgebied. Echt overtuiging zit er echter niet in de Sittardse dadendrang en het is dan ook MVV dat in de 78e minuut een eind brengt aan alle eventuele twijfel bij de thuisploeg. De ingevallen  La Rosa tikt een assist van Esajas achter een kansloze Wintjens in het doel, 3-1.

Na de 3-1 blijft voor de meegereisde aanhang weinig anders over om de meerdere te erkennen in MVV en te hopen dat de score niet nog hoger gaat uitvallen. Gelukkig blijft ons een verdere vernedering bespaart en komen we uiteindelijk goed weg met een 3-1 nederlaag.

Het krachtsverschil was vanavond stukken groter dan de score doet vermoeden. En dat besef doet pijn, enorm veel pijn. Lijkt me niet dat we onevenredig veel vragen van onze spelersgroep. Echter, honderd procent inzet en strijd in een van de twee belangrijkste wedstrijden van het seizoen mag toch wel verwacht worden. MVV had die bereidheid vanavond wel en dat was meteen het grootste onderscheid tussen beide ploegen.


We hadden het liever andersom gezien…

Is er dan niemand tevreden in het uitvak? Natuurlijk wel, laten we immers onze veiligheidcoördinator John Leinaerts niet vergeten. Bij het verlaten van het stadion vraag ik of hij tevreden is over het verloop van de avond. Tot mijn grote ontsteltenis knikt hij instemmend ‘ja’. Deze man is dus echt de grootste loser van de avond en ik kan het dan ook niet nalaten om hem mijn mening duidelijk te maken. ‘Inderdaad Johnny, een gelijkspel was mooi, verlies is echter ook prima, zolang we maar niet winnen, want denk eens in wat er allemaal kan gebeuren als de MVV aanhang gefrustreerd raakt. Mij lijkt het dat je als 70 plusser niet echt meer hoort te fungeren als veiligheidscoördinator bij een volksclub als Fortuna. Besteedt liever je tijd aan het verzorgen van de geraniums of aan eventuele kleinkinderen, maar neem eindelijk eens afscheid van een functie, die je al jaren boven het hoofd gegroeid is.

Het enige positieve aan deze avond is dat ik eindelijk een beslissing heb kunnen nemen over de spelersnaam die op mijn nieuw aangeschafte Fortuna shirt zal prijken. Heb lang liggen te twijfelen tussen 2. Ricksen, 6. De Boer en 28. Scheelen. Sinds vanochtend prijkt echter nummer 26. Geenen op de achterkant van dat prachtig geel/groene shirt. Iemand die echt weet wat een derby tegen MVV betekent voor de Fortuna-supporters.

G. Erens